Външни интереси
Коментари за държавните институции, правителството и политическите сили
 
 
Проф. Димитър Иванов за приватизацията в България пред радио Би Би Си
Димитър Иванов, преподавател в Лондон по международен бизнес и финанси и консултант на "Юнидо", споделя в интервю, че основните предизвикателства пред страната са ускоряването на структурната и банковата приватизация, като и откровено представяне и диалог за приобщаването й към европейските структури. Според г-н Иванов това, което правело в момента правителството на Костов в Европа, било повече шум, повече риторика и по-малко реални действия. Европа не е убедена за съжаление и това се виждало от Лондон и от други столици - че България е достигнала равнището на страни като Полша, Чехия, Унгария, за да се съзтезава с тях. Специалистът по международен бизнес твърди, че през последната година България прилича на "приватизационна бакалница", която вместо да работи за бъдещето на страната, работи ден за ден, сделка за сделка. Според него големите приватизационни сделки /Солвей-Соди-Девня, Юнион миниер и Медодобивният комбинат/ датират от средата и края на 1997 г., а оттогава кабинетът на Костов не е могъл да реализира нито една голяма подобна приватизационна сделка. Не е вярно, твърди г-н Иванов, че приватизационните посредници спъват и бавят приватизацията, като за пример той дава "Дойче Морган Гренфел", избран за посредник при продажбата на БТК още през март 1997 г. и още неприготвеният информационен меморандум за сделката.
 Що се отнася до сделката с "Плама", Димитър Иванов припомня, че многократно е предупреждавал за съмненията у сериозните специализирани банки и компании за инвестиционни разследвания като "Дън& Брадстрийт" и др., че "Стелар Глобал корпорейшън" има средствата да закупи големи предприятия като "Плама" и "Химко", но никой не е обърнал внимание на тези предупреждения, твърди той.
 в-к "Сега" бр 126/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
Питър Стела за икономическата ситуация у нас
Постоянният представител на МВФ в България Питър Стела счита, че МВФ е най-големият инвеститор у нас. Относно ситуацията в икономиката и макроикономиката, той твърди, че тя е стабилна. Засега, според него, инвеститорите не са можели да преоценят напълно обстановката в страната и затова са гледали повърхностно на България като евентуално място за инвестиции, така както се гледа телевизия и се подминава канал с недобра репутация. Но тази година нещата са се променили и инвеститорите са започнали да гледат по-внимателно блъгарския канал, счита г-н Стела. За да вземат решение обаче трябва дълго да се задържат на него преди да минат на полски, чешки или румънски "канал". Важно е превителството бързо да задвижи своята "Програма 2001" и да направи спешно административната реформа, съветва представителят на фонда. В традиционни за България сектори като селското стопанство, леката и текстилната промишленост, може да има бърз напредък, счита Питър Стела.
в-к "КЕШ", бр. 26/05-11.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.

 

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"