Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 

Европейски съюз. Съвет на Европа
 
 
 
Гласят ни за бежански център

България ще стане лагер за пристигащите в Европа бежанци от Изтока, предвижда Върховният комисариат за бежанците при ООН. Това е цената на преминаването ни в ЕС, стана ясно на семинар в Созопол. България била най-източната страна в Европа, която не само е подписала Женевската конвенция от 1951 г., но може да предложи на прокудените сигурност.
в-к "24 часа" бр. 144/01.06.1998 г.                               рег.01.06.1998 г.
 
 
Обещали на Гоцев да ни извадят от Шенген

Министър Васил Гоцев заяви, че можело да бъдем извадени от Шенгенския списък до края на годината, след завръщането си от Брюксел, където присъства на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи от страните-членки на ЕС и на тези от асоциираните страни. България била готвена за външна граница на Шенген, каза правосъдният министър, но не се ангажира с точни срокове. Той не пожела да коментира и кога точно ще бъде премахнато смъртното наказание, но подчерта, че лично бил против екзекуциите.
в-к "Сега", бр. 123/01.06.1998 г.                         рег. 01.06.1998 г.
 
 
БСП получила доклад от Страсбург по тайни пътища

Това заяви външната ни министърка Надежда Михайлова по повод факта, че БСП притежавала доклада на Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод от СЕ и дори го публикувала в проектовариант на страниците на в. "Дума". Това било в нарушение на изискванията на СЕ за секретност до окончателното приемане на документа. Докладчиците Гелерод и Аткинсън пристигат отново у нас в неделя, за да проверят политиката на българското правителство по отношение на уволненията в държавната администрация, външно министерство, медийната политика, действията на полицията и съда.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
ЕС настоява да не протакаме делата срещу чужденци

В специална нота до правосъдния министър Гоцев посланиците на Великобритания, Холандия и Австрия поискаха вчера да не се задържат без присъди чужди граждани в арестите и да не се бавят делата срещу тях. Документът е подписан от т. нар. европейска тройка, която представлява бившата, настоящата и бъдещата страна, председателстваща ЕС. От своя страна министър Гоцев е изпратил писма до главния прокурор, шефа на следствието и министъра на МВР.
в-к "Континент", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
Евронаблюдатели идват у нас

Британският консерватор Дейвид Аткинсън и датският социалист Хенинг Гелерод пристигат в неделя вечерта и в понеделник ще бъдат в парламента, за да изслушат оплаквания на политици, магистрати и журналисти. Там те ще се срещнат и председателя на НС Йордан Соколов, като ще обсъдят мерките на кабинета по забележките им в проектодоклада за политичестките чистки, натиска върху съдебната система и върху медиите. Ще имат срещи с НСРТ, с шефа на НСлС Бойко Рашков и с други недоволни от действията на кабинета. Двамата ще разговарят с министрите на вътрешните и външните работи.
в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
 
Гелерод и Аткинсън пристигнаха

Двамата докладчици на Европейската комисия пристигнаха у нас вчера на проверка. Те ще обсъждат свободата на пресата, твърденията за насилието и уволненията. Дипломатическото дружество пратило в Страсбург писмо с обвинения към кабинета в политическа чистка. Дружеството се оглавява от Атанас Павлов, ексшеф на протокола във Външно министерство.
в-к "24 часа", бр. 151/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                            рег. 08.06.1998 г.
 
 
Срещи на Аткинсън и Гелерод

Представителите на ПАСЕ се срещнаха с шефа на НСлС Бойко Рашков, който заяви, че ако депутатите не представят на господата от Европа проектозакона за съдебната власт, той самият щял да бъде принуден да им го даде. По-късно двамата се срещнаха с председателя на парламента Соколов, с вътрешния министър Богомил Бонев, но не коментираха нищо. От пресцентъра на МВР отказаха информация по случая. От председателя на НС Аткинсън и Гелерод поискали за експертиза проектозаконите за медиите, съдебната власт и за държавната администрация. Соколов ги информирал за избора на кметове и общински управници. Бойко Рашков коментира, че явно двамата са имали предварителна информация за проблемите в България, защото демонстрирали осведоменост.
в-к "Континент", бр. 130/09.06.1998 г.              рег. 09.06.1998 г.
 
 
ЕС дава пари за Дунав-мост

3,4 млн. екю ще ни даде безвъзмездно ЕС за ремонта на моста над р. Дунав при Русе. Парите ще дойдат по специалната програма за митнически улеснения на ФАР. досега България е получила 7,75 млн. екю по нея.
в-к "Сега", бр. 130/09.06.1998 г.                  рег. 09.06.1998 г.
 
 
29 проекта на ФАР изпълняваме тази година

29 проекта за 60 млн. екю ще изпълним през годината, като сред тях са проект за повишаване безопасността на ядрената централа, програми за борба с организираната престъпност, укрепване на данъчния и финансов контрол, повишаване на фитосанитарния контрол, довършване на вече започнати проекти като летище София, електрификация на жп-линиите по транспортен коридор N 8 и др.
в-к "Сега", бр. 130/09.06.1998 г.                  рег. 09.06.1998 г.
 
 
ФАР отпуска пари за Център за насърчаване на износа

Един милион екю ни отпуска ФАР за инфраструктурата на центъра.
в-к "24 часа", бр. 153/10.06.1998 г.                         рег. 10.06.1998 г.
 
 
Наблюдателите на ПАСЕ си тръгнаха

Вчера след 15-минутната си среща с Гелерод и Аткинсън, шефът на БНТ Попйорданов се възмущавал гласно в парламента с думите "Мърльовци, европейски дебелогъзи чиновници!", поради това че не му отделили повече време и го питали непрекъснато за свободата на словото. На срещата присъствали специално подбрани редактори на вестници и шефове на частни радиостанции, което учудило дори самите европейци. Така и не стана ясно кой е раздавал поканите.
Представителите на ПАСЕ се срещнаха също и с всички ПГ. След разговора с Първанов, той заяви, че двете страни са изказали съжалението си от факта, че правителството скрило отговора си по предварителния доклад на чиновниците от опозицията. В него се правели редица негативни констатации на демократичността в страната. Левицата е поставила въпросите за цензурата, политическите уволнения и разправата със съдебната власт. Аткинсън и Гелерод са изразили недоумение от идеята на СДС да се назначават кметовете. Същите проблеми са повдигнали представителите на Евролевицата, ОНС, като последните са говорили и за правата на малцинствата.
Вчера вечерта двамата отпътуваха от страната, изразявайки надежда, че до края на годината наблюдението върху България /т. нар. мониторинг/ ще приключи. Но това зависело главно от отговорите, които ще се получат от правителството, каза г-н Аткинсън, който припомни, че отдавна е било препоръчано проектозаконите да се изпращат за експертна оценка в Страсбург, което така и не е станало. Те взеха със себе си проектозаконите за съдебната власт, националните медии, държавната администрация и държавния служител.
в-к "Земя", бр. 111/10.06.1998 г.                         рег. 10.06.1998 г.
 
 
Коментар на в. "Континент" по проблема

Играта на Том и Джери със Съвета на Европа приключи за кабинета, твърди вестникът. Излезе пазеният в тайна отговор на правителстовото от 27 април т.г. на доклада на ПАСЕ. България като кандидат за ЕС е в режим на наблюдение. Английският консерватор Дейвид Аткинсън и датският социалдемократ Хенинг Гелерод направиха обичайно посещение в необичайно време. Те не скриха изненадата си, че законопроектите от голяма важност, като този за съдебната система, държавния служител и държавната администрация, за медиите, за местното самоуправление, не са пристигнали за експертно мнение в Страсбург до 30 януари. Напразни останаха извиненията на Йордан Соколов, че е имал подобни намерения по-късно, между първо и второ четене. Деликатното наблюдение на ЕС ще продължи, докато се присъединим към него, подчертава в. "Континент", а не както твърди Соколов - още 3 месеца. Ние можем и да не се вслушаме в съветите на ПАСЕ, но тогава ще останем в последните редици на присъединяващите се към Европа. Докато българският парламент гласува закони, противоречащи на европейските правни норми, ние няма да влезем в ЕС, каквото и да разправя Надежда Михайлова, счита вестникът.

Връщайки се, Гелерод и Аткинсън ще трябва първо да си преведат представените им на български законопроекти, към септември ще предадат доклада си в Комитета по наблюдения за изпълнение на задълженията на страните-кандидатки за членство в ЕС.

Пребиваването им у нас показа, че българските политици не могат да решат проблемите си без намеса отвън, и че трябва убедено да защитят възгледите си, щом вярват в тях, вместо да играят на криеница с Европа. Опозицията използва момента за политически пируети на сцената, отбелязва изданието, за жалби по всевъзможни поводи. В дъното на всички законопроекти стоят политически мотиви и това е ясно, но защо опозицията показва признаци на живот, само когато усети чуждата помощ, пита вестник "Континент".
В крайна сметка посещението на еврокомисарите развали мита за безрезервната подкрепа на Европа за ОДС, за опрощаващото безкритично око, с което тя ни гледа и подкрепя. Европа може да изненада неприятно Костов, е мнението на вестника.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Програми на ЕС инвестират в пазари

Новото тържище за живи животни до Стара Загора бе открито от кмета проф. Цанко Яблански вчера, съобщи БТА. Пазарът е разположен на площ 10 дка.и всяка събота животновъди безплатно ще могат да излагат продукцията си. В проекта са инвестирани 165 хил екю. За около година в Габрово пък ще се построи голям покрит пазар за хранителни стоки. За изграждането му се учредява акционерно дружество с участие на общината под формата на апортна вноска. И двата проекта са реализирани по програми на ЕС.
в-к "Сега", бр. 131/10.06.1998 г.                                     рег 10.06.1998г.
 
 
ФАР дава 300 млн.лв. за пазар на животни

Пазарът на животни в Хасково бе открит вчера официално. Той има офис оборудване и техника за 100 млн. лв., съобщава зам.-кметът на града Дора Атанасова.
в-к "24 часа", бр. 157/14.06.1998 г.                        рег. 14.06.1998 г.
 
 
Искаме облекчения за експорта на вина за ЕС

Правителството ще настоява пред Европейския съвет да получим нови концесии за износ на български вина за периода 1998-2002 г., съобщи агенция Балкан. Днес министрите ще обсъдят доклад за преговорите с Европейската комисия за дългосрочно споразумение между България и ЕС за търговията с вино. Исканията ни ще бъдат за по-голяма квота за износ при преференциални условия и за по-ниски мита. През 1998 г. България има право да изнесе в ЕС 531 000 хектолитра вина при преференциално мито.
в-к "Сега" бр. 135/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"