Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
Балкански страни - България
 
 
 
Спогодба за износ на енергия за Турция 

При завръщането си от Истанбул вицепремиерът Бакърджиев заяви, че е договорил с турския министър на енергетиката Ерфюмер водещи турски фирми да инвестират и построят у нас магистрали, водни каскади в Родопите, срещу което ще изнасяме за Турция два пъти повече електроенергия. При строителството на обектите щели да се използват само български материали и работници, което ще облекчи безработицата в района.
в-к "24 часа", бр. 144/01.06.1998 г.                рег. 01.06.1998 г.
 
 
Решават за щаба на многонационалните балкански сили 

Решението щяло да бъде взето на 26 септември в Скопие на годишната среща на военните министри от региона, съобщи в предаването по БНР "Неделя 150" зам.-министърът на отбраната Румен Кънчев. Ще се избира между Пловдив, Одрин и Кукуш.
в-к "Стандарт", бр. 2038/01.06.1998 г.                рег. 01.06.1998 г.

 
Холбрук иска войски по границата ни 

Това е съобщил американският дипломат пред Радио Скопие, съобщи Би Би Си вчера. Това станало няколко дни след като Холбрук предположи, че България би си откъснала парче от Македония при нова война на Балканите. Това означава, че дипломатът не се е впечатлил много от декларациите на Държавния департамент, с които Вашингтон се дистанцира от прогнозите му.
в-к "Стандарт", бр.2042/5.06.1998 г.               рег. 05.06.1998 г.
 
 
Започва масово изселване от Косово 

Около 110 хил. косовски албанци са пристигнали на албанска територия от края на миналата седмица до вчера сутринта, съобщава вътрешното министерство на Тирана, цитирано от Ройтерс. Влошената обстановка в областта накара германския външен министър да поиска НАТО незабавно да изпрати войски по границите на Косово.
в-к "Демокрация", бр. 146/05.06.1998 г.                  рег. 05.06.1998 г.

 
Валентин Василев в Турция 

На срещата с колегата си Ъшън Челеби министър Василев договори подписване на споразумение за свободна търговска зона с Турция до есента. От 1 януари 1999 г. то щяло да влезе в сила.
в-к "Континент", бр. 127/05.06.1998 г.                  рег. 05.06.1998 г.
 
 
Косовските албанци отказват преговори 

Заради влошаването на ситуацията в Косово етническите албанци нямало да се явят на преговори със сръбската правителствена делегация днес, заяви съветникът на Ибрахим Ругова - Фехми Агани. В Прищина се състоя многохиляден митинг против засилените репресии на сръбските власти. Ситуацията напомняла началото на войната в Босна. Сръбската полиция започна голяма акция срещу база на албански терористи в с. Глоджане в Косово.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
 
Военният вариант в Косово - последен изход

Министърът на отбраната на САЩ Уилям Коен заяви на съвместна пресконференция с британския си колега Джордж Робъртсън след срещата им във Вашингтон, че ако дипломатическите преговори претърпят неуспех, военният вариант е последното средство за решаване на проблемите в Косово. По същото време германският външен министър Клаус Кинкел заяви, че НАТО веднага трябва да приеме решение за пращане на войски по границите с Косово. В такъв случай в операциите трябвало да бъде включена и Русия, подчерта той.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
Срещата на ЧИС в Ялта

Важната новина от форума е, че Гърция се отнася положително към предложението на България многонационалните умиротворителни сили на Балканите да бъдат разположени в Пловдив, стана ясно след срещата Петър Стоянов - Костас Симитис.

Срещата вчера приключи с подписването на два документа - декларация, в която се подчертава, че ЧИС /Черноморско икономическо сътрудничество/ ще развива сътрудничество с ЕС, СТО, ЦЕФТА, ООН. Крайната цел ще бъде оформяне на Еврочерноморска икономическа област, чийто основен финансов стълб ще бъде Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Другият документ е Хартата на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. ЧИС става вече организация, отворена за присъединяване. Уставът влиза в сила, след като 9 страни-членки депозират своите документи за ратификация.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Екип на НАТО - в Македония 

Екип от 40 експерти на пакта пристигна в Македония, за да проучи възможностите за евентуално военно присъствие там, съобщи министърът на отбраната Лазар Китановски. Посещението било техническо засега, добави той.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
 
Милошевич пуска служители на Международния червен кръст в Косово

Австрийският външен министър Волфганг Шусел съобщи по време на двудневната конференция на външните министри на страните от Централноевропейската инициатива в Бриони, Хърватско, че Милошевич се е съгласил да пусне служители на Червения кръст в Западно Косово. Въпреки това обстановката там продължава да се влошава. Вчера двама албанци са загинали при сблъсък с югограничари. Албания поиска помощ от 20 млн. долара, за да се справи с бежанския поток от Косово. Бил Клинтън заяви, че възнамерява да изпрати нови 1500 войника на Балканите.
в-к "Демокрация", бр. 148/07.06.1998 г.                    рег. 07.06.1998 г.
 
 
Папата призовава света да спре конфликта в Косово

Вчера на римския площад Свети Павел папа Йоан Павел II призова света да се намеси в Косово. Той поиска също да се спре конфликта между Етиопия и Еритрея. От февруари досега в сръбската провинция са убити повече от 250 души.
Според дипломатически източници САЩ и Великобритания обмисляли възможности за подготовка на военна акция на НАТО срещу Югославия.
 в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Сръбски самолети бомбардирали Косово 

Според местни жители, избягали в Албания, 4 бойни самолета на сърбите бомбардирали косовското село Юник.
в-к "Труд", бр. 151/08.06.1998 г.                 рег. 08.06.1998 г.
 
 
ЕС одобри забраната на инвестиции в Сърбия

Петнайсетте членки на ЕС одобриха забраната за нови инвестиции в Сърбия в знак на протест срещу сръбската политика в Косово. Те одобриха замразяването на авоарите на югославското правителство в Европа. В обща декларация на министрите на външните работи на Европейския съюз, които заседават в Люксембург, се отбелязва, че Европейската комисия трябва да действа бързо, за да направи необходимите предложения за прилагане на забраната. Петнайсетте декларират също, че президентът Милошевич носи пълна отговорност за намиране на мирно решение на проблемите в Косово и той не трябва да мисли, че международната общност ще се остави да бъде залъгвана с фрази за мир, когато на място се извършват големи репресии.
в-к "Пари", бр. 129/9.06.1998 г.                       рег. 09.06.1998 г
 
 
НАТО ускорява плановете за Косово

НАТО се готви да ускори военното планиране на различни варианти за намеса в Косово или в района, но решение за започване на операцията не се очаква скоро, съобщиха дипломати в Брюксел. Първоначалното проучване трябваше да завърши до края на юни. По искане на САЩ и Дания тази седмица трябва да се вземе решение за ускоряване на планирането, за да бъдат получени резултати до средата на юни. Министрите на отбраната на 16-те членки на НАТО ще се съберат в четвъртък в Брюксел на редовното си заседание, което ще бъде посветено на обстановката в Косово. Предполага се, че повечето правителства на страните-членки ще подкрепят идеята да се реагира по-твърдо.
 в-к "Пари", бр. 129/9.06.1998 г.                   рег. 09.06.1998 г.
 
 
Югославия   с 1 млрд. долара външнотърговски дефицит

Външнотърговският дефицит на Югославия през май е нараснал със 130 млн долара, пише Нова борба. В същото време е постигнато положително салдо в търговията с Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Русия, Франция и Швейцария. Около 44 на сто от вноса и износа на СР Югославия е осъществен с държави от Европейския съюз. Най-големи външнотърговски партньори на Белград са били Русия, Италия, Германия и Република Сръбска.
в-к "Пари", бр. 129/9.06.1998 г.               рег. 09.06.1998 г.
 
 
Идеята за военна намеса в Югославия укрепва

Френският президент Жак Ширак поиска твърда позиция и дори военна намеса в Косово, като подкрепи Великобритания в интервю за американския тв канал Пи Би Ес. Това щяло да стане с решение на Съвета за сигурност към ООН, след като и Русия даде съгласието си.
САЩ обявиха, че възобновяват санкциите срещу Белград, като замразяват американските инвестиции в Сърбия и блокират авоарите на сръбското правителство.
Междувременно на срещата си в Истанбул външните министри на страните от Югоизточна Европа приеха декларация за добросъседство и сътрудничество, но не включиха косовския проблем, поради отказ на югославската страна. От декларацията стана ясно, че страните не са единодушни по проблема. Турция и Албания призоваха за спешни дискусии, Гърция и Югославия се противопоставиха на намесата във вътрешните работи на страна в района, Македония подкрепи становището на Турция и Македония.
в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Руските зенитни ракети вече били в Кипър?

Това съобщи вчера в. "Сегодня", цитиран от Ройтерс. Не се съобщава колко са на брой, нито къде са разположени. Зенитните ракети С-300 трябваше да пристигнат в Кипър около септември, въпреки протестите на Анкара.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.

 
6 млрд долара стокообмен с Турция догодина

Стокообменът между България и Турция през 1999 г. може да достигне 6 млрд долара, след създаването на зона за свободна търговия, заявил турският държавен министър на търговията Ъшън Челеби по време на петата сесия на Българо-турския делови съвет. Още до края на годината търговията може да достигне 1 млрд долара, според Божидар Божинов-председател на БТПП. През 1997 г стокообменът е бил 680 млн долара.
 в-к "Сега", бр. 132/11.06.1998 г.                                рег 11.06.1998г.
 
 
 
Откриваме консулство в Черна гора

Вестник "Дневни телеграф" съобщава вчера, че България ще открие консулство в Черна гора в столицата Подгорица. От МВнР обаче посочват, че е въпросът все още не бил уточнен. Италия, Англия и Франция вече имат консулства там. Ще ги последват в най-скоро време Русия, Хърватска, Австрия, Гърция и Румъния.
в-к "24 часа", бр. 154/11.06.1998 г.                   рег. 11.06.1998 г.

 
Различия в позициите Клинтън - Елцин за Косово

Американският президент е дал указания за ускорена подготовка на силите на НАТО за намеса в сръбската област Косово, но руският президент Елцин блокира проекторезолюцията на ООН, разрешаваща на пакта да използва сила. Възможно било Елцин да се срещне с Милошевич, за да го убеди да прекрати офанзивата срещу косовските албанци.
в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 
НАТО готви удари по сърби и албанци

НАТО готви въздушни удари срещу обекти на територията на цяла Югославия заради кризата в Косово. Въздушните удари могат да се стоварят до дни върху сръбски позиции, решиха вчера военните министри на 16-те страни-членки на НАТО. Големи военни учения започват в събота в Македония и Албания. Над 50 бойни хеликоптери ще тренират масирани въздушни удари за евентуална онфанзива срещу сръбски цели в Косово. Министрите наредиха на военните стратези да готвят интервенция, с която бързо да се сложи край на насилието в Косово. За възможни въздушни удари върху позиции и на двете воюващи страни предупреди председателят на Военния комитет на НАТО ген. Клаус Науман. НАТО може да се намеси в Косово без да се чака приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на СР Югославия Слободан Милошевич ще посети Москва на 15 и 16 юни за среща с Борис Елцин.
в-к. "Стандарт", бр.2049/12.06.1998 г.                          рег 12.06.1998 г.
 
 
България отваря пазарите с Турция, земеделските мита остават засега

Първият етап от разговорите за създаване на зона за свободна търговия с Турция приключи на 6 юни. София и Анкара се разбраха преговорите да продължат на 18 и 19 юни т.г. Тогава ще се уточнява прагът от който налозите ще почват да спадат. За стоките, които не се конкурират, митата ще паднат веднага след подписването на споразумението. За селскостопанската продукция обаче те ще намаляват бавно до отпадането им за 3-5 години. Българската страна в лицето на търговския министър Валентин Василев ще настоява за протекция на аграрната ни стока при отварянето на пазара с Турция, което се очаква да стане от 1 януари догодина.
в-к. "Земя", бр.113/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Г-8 дава последен шанс на Милошевич

Осемте велики сили /заедно с Русия/ решиха вчера в Лондон да дадат последен шанс на Милошевич на разговорите му в понеделник в Кремъл с руския президент Елцин да избегне военен удар на НАТО. Югопрезидентът трябва до понеделник да обещае прекратяване на насилието, заяви говорител на Форин офис, цитиран от АФП. В средата на следващата седмица в Южния Адриатик ще пристигне американският самолетоносач "Айзенхауер", ще започнат въздушни маневри край македоно-югославската граница, в които може да се включат и държавите от "Партньорство за мир".
в-к "Демокрация", бр. 154/13.06.1998 г.                     рег. 13.06.1998 г.
 
 
Ракетите С-300 все пак били в Кипър

Това съобщи вчера турският "Хюриет", позоваващ се на данни от турското разузнаване. Компонентите им били прехвърляни от кораб на кораб в няколко средиземноморски пристанища, за да не бъдат забелязани от Турция.
в-к "Демокрация", бр. 154/13.06.1998 г.                     рег. 13.06.1998 г.
 
 
Югославия отговаря на НАТО със закани

Ако НАТО се намеси на територията на Югославия, югославската армия ще го възприеме като нашественик и ще защитава с всички сили територията на страната си, направи изявление пред агенция АП югославският вицепремиер Зоран Лилич. Той все пак изрази надежда, че до военен сблъсък няма да се стигне. Югоармията нямала шансове срещу силите на НАТО, допълни Лилич. САЩ трябвало да накарат косовските албанци да прекратят огъня и така да спрат контрадействията на сръбските сили за сигурност. На пресконференция в Подгорица черногорският президент Мило Джуканович заплаши да изтегли своя контингент от сръбската армия, за да не участва в зверствата срещу мирното население в Косово.
Швейцарски тв журналист пък заяви, че от Албания се доставяло оръжие за нелегалната АОК на косовските албанци.
Днес ще започнат военновъздушните маневри на НАТО над територията на Македония и Албания, които са дали съгласие за това, под името "Дитърминд фалкон" /Решителен сокол/.
в-к "Труд", бр. 157/14.06.1998 г.                 рег. 14.06.1998 г.
 
 
Подкрепяме военната намеса в Косово

България ще подкрепи всяко рещение на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Косово, включително и военна намеса на НАТО. Това каза шефът на комисията по външната политика в парламента Асен Агов. НАТО трябва да предприеме действия, за да не се капсулира в клетка конфликтът в Косово и Милошевич да получи свобода да изтребва косовските албанци. България би могла да се включи в маневри на НАТО в региона и би трябвало да се държи както досега-като добър гражданин на света, добави Агов. Шефът на външната комисия е на мнение, че добро съчетание на въздушни удари с умели действия на сухопътните войски би могло да доведе до бързо ограничаване на насилието и да подтикне към политическо решение, но това трябва да стане изключително и само с една ясна междуправителствена разпоредба. Според Агов, все още имало колебания за ударите сред лидерите на Европа и най-вече на САЩ. Международната общност бе подведена от гръмките новини, че Милошевич е готов да разговаря с Русия. И днес европейците като Германия, Франция и до голяма степен Обединеното кралство, нямат съмнение, че на практика единственото възможно средство остават военните действия. Агов заяви, че трябва да сме изключително доволни от решението на НАТО за маневри в Албания и Македония, защото това щяло да генерира сигурност в района.
в-к "Сега" бр. 135/15.06.1998 г.                             рег. 15.06.1998 г
 
 
Някои са ме разбрали криво

Това заявява в интервю пред "Труд" Ричард Холбрук, специален пратеник на Белия дом за Кипър. "Смятам, че както всички европейски и американски високопоставени служители, съм загрижен, че ако обстановката в Косово се разпростре, може да доведе до нова вайна на Балканите, която да прехвърли международните граници. Имайки предвид това, казах, че в една хипотетична ситуация може да бъде засегнати някои страни, включително Албания, Македония, Гърция и дори вероятно Турция и България. За жалост думите ми бяха възприети в смисъл, че България има териториални амбиции в някои съседни страни. С изключително задоволство видях как българските власти веднага потвърдиха, че уважават международните граници в района и подчертаха миролюбивите си намерения. Това е проява на истинско държавничество и се надявам и други страни от района да последват този пример. В момента НАТО разработва планове за действие и в Албания има планова група, която изготвя мерки за справяне с кризата в Косово. България е член на програмата "Партньорство за мир" и има добри отношения с НАТО. Мисля, че реакциите на съюза към конфликта в Косово са много различни от тези към Босна навремето и сега още от самото начало се ангажира в Косово", заяви Холбрук за вестник "Труд".
в-к "Труд" бр. 158/15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998г.
 
 
 
НАТО може да използва сила срещу Сърбия заради Косово

В навечерието на днешните военновъздушни учения край Косово, генералният секретар на НАТО Хавиер Солана заяви, че пактът е готов да използва сила, ако е необходимо, за да спре кризата в сръбската област, съобщи Ройтерс. "За Косово искам да съм съвсем ясен, НАТО няма да гледа отстрани. Ние няма да позволим да се повтори ситуацията от Босна", каза Солана пред конгреса на Асоциацията на европейските журналисти във Варшава. Той посочи, че НАТО ще проучва широк обхват от военни мерки, включително използването на въздушната мощ на пакта.
в-к "Континент" бр. 135/15.06.1998 г.                        рег 15.06.1998г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"