Строителство

НЕК влага 10 млн. долара в нов язовир

 10 млн. долара ще даде НЕК в преместването на пътя Девин-Михалково и за продължаване на строежа на язовир “Цанков камък”. Преместването се налага, защото пътят ще бъде залят от водите на язовира в продължение на 18.5 км, обясниха от ведомството на Константин Шушулов. Язовирът ще събира над 15 милиона кубически метра вода, добавиха от електрическата компания.
 в-к “Стандарт”, бр. 2024/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

Българо-немска фирма за пътно строителство

 Хергмут Ридхиг от немската фирма “Густав Щайнмайер” съобщи, че неговата фирма ще работи с “Видапътстрой” от септември и ще създадат смесено дружество. Инвестициите щели да бъдат около 300 000 марки.
 в-к “24 часа”, бр. 132/20.05.1998 г.                рег. 20.05.1998 г.
 

“Мултигруп” ще строи ВЕЦ

 “Мултигруп” ще строи ВЕЦ в санданската община Струмяни. Новият шеф Спартак Жаров посетил общината миналата седмица и разгледал замразения проект за изграждането на язовир в с.Никодим.
 в-к “Наеми и строителство” бр. 19/21.05.1998 г.            рег 21.05.1998 г
 

Една година - нов имидж

 Така може да се определи работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Бяха приети всички български предложения за 1998 г. на проведеното в Атина в началото на май пето заседание на Смесения българо-гръцки комитет за програмиране и контрол. Сумите по финансовия меморандум-98 възлизат на 41 млн. екю.
 Одобрена беше рамката на проектите за 1999 г, която обхваща изграждането на втория граничен преход при Маказа, отклонението Хасково-Свиленград, реконструкция и модернизация на съществуващите ГКПП при Кулата и Ново село, изграждането на три пречиствателни станции за отпадни води в Стара Загора, Хасково и Димитровград. ЕС даде зелена светлина за финансирането на автомагистралата от Дупница до Кулата чрез бъдещите фондове, които ще се ползват след 1999 г. Дотогава този проект ще бъде изцяло подготвен от програмата ФАР-ТГС, както и други проекти от околната среда и транспорта. България е на първо място по усвояване средствата от програмата за трансгранично сътрудничество, тъй като по текущи проекти са усвоени повече от 80 на сто от средствата. Подготвени са почти 100 процента от проектите не само за 1998г , но и за 1999г.
Над 10 млрд. лева предвижда Главно управление на пътищата(ГУП) за обекти, финансирани съвместно с общините - ремонт на Аспаруховия мост, Южен пътен възел “Велико Търново”, обход с. Гълъбово, обход гр. Раднево, пътна връзка Велики Преслав, надлез “Честово”-Горна Оряховица, “Главан-Голяма звезда” и моста над р. Крумовица. 357 пътни участъка от четвъртокласната пътна мрежа за 3 567 500 000 лв. са ремонтирани със средства на републиканския бюджет. В програмата са включени 114 подпорни съоръжения, 6 големи мостови съоръжения и 13 свлачища. С пари на фонд “Републиканска пътна мрежа” на планинските общини са предоставени 4 945 600 000 лв. Целево финансиране от 930 900 000 лв. е отпуснато за заетост на населението в Средни Родопи. Изразходвани са 107 млн. долара за рехабилитиране на 750 км по програмата “Транзитни пътища 1”, която се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, програмата ФАР и държавния бюджет.
3 010.5 млн. лева са изразходвани за противосвлачищни процеси и геозащитна дейност по Северното Черноморие. На постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии при областния управител на Варненска област са отпуснати още 913 млн. лева за укрепване на свлачища в района между Варна и Балчик. През настоящата година МРРБ ще бъде вносител на пакет от закони в областта на регионалното развитие, законови актове, свързани с административно-териториалното устройство на страната, кадастъра, териториалното и селищно устройство.
 в-к “Строителство” бр. 20/21.05.1998 г.                 рег 21.05.1998 г
 

Учредяват акционерно дружество за ваканционен център

 Центърът ще е ситуиран между селата Синеморец и Резово на 100 км южно от Бургас и само на 300 м. от пясъчната ивица на закътан морски залив върху площ от 22 дка. Ще бъдат съчетани природните дадености и ще се осигури поминък на местното население. Готови са архитектурния  проект, геоложкия доклад, одобрен е ТУП за строителството на петзвездното ваканционно селище. То ще се състои от хотел за целогодишно ползване, спортни съоръжения - плувен басейн, детска площадка и зелени пространства. Хотелското тяло включва 8 апартамента, 29 двойни и 5 единични стаи, атракционен и търговски център с ресторантски блок. Общата разгърната площ е 11 хил. кв. По предварителни разчети строителството на селището ще струва 8 млн. долара. Това е причината за учредяване на акционерно дружество с размер на капитала не по-малко от 2 млрд. лв. Предлагат се 200 хил. акции, по 10 хил. лв. едната, като минималният размер на внесения капитал е 25%. Дружеството се учредява само от парични вноски.
 в-к “Строителство” бр. 20/21.05.1998 г.                 рег 21.05.1998 г
 

В експлоатация-  ВЕЦ”Пещера”

 На 12 май бе въведена в експлоатация модернизираната ВЕЦ “Пещера”, изградена със съвременна компютърна система за управление и контрол. Инвестицията от 10 млн. франка е безвъзмездно отпусната от Конфедерация Швейцария. По тази линия ще се оборудва и пречиствателната станция край Пловдив. Предстои договарянето на други 15 млн. швейцарски франка за рехабилитация на ВЕЦ “Батак” и ВЕЦ “Пещера”
 в-к “Строителство” бр. 20/21.05.1998 г.                 рег 21.05.1998 г
 

23-ти международен панаир в Кипър

 Сред скромното участие на българските фирми на панаира в Кипър се отличила фирма “Преврен” от Брацигово, която впечатлила посетителите със сглобяемата дървена къщичка, която е изложила, предава БТА.
 в-к “Сега”, бр. 115/22.05.1998 г.              рег. 22.05.1998 г.
 

Пътя към Маказа се строи през септември

 През септември трябва да започне строителството на дългата 17 км отсечка от Подкова до граничната пирамида 31, която е част от трансграничното трасе за Гърция през прохода Маказа. Изпълнителят ще се определи чрез международен търг. Фирма “Червенков” ООД Варна е направила проекта на пътя. Трасето ще прекоси селата Островец, Шопци, Домище, Орлица, Лозенградци, Шумнатица.
 в-к “Демокрация”, бр. 133/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Концесия за каскада “Горна Арда”

Премиерът Костов съобщи, че изграждането на каскадата ще се даде на концесия до края на годината. Строежът щял да осигури работа на 2500 души за 6 г. напред, което щяло да даде работа най-вече на съкратените миньори от ГОРУБСО.
 в-к “Демокрация”, бр. 133/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

За проблемите на строителството в България и икономическия растеж

 Константин Казаков - визитка   роден през 1966 г. в София. Има висше инженерно-строително образование и висше икономическо. Специализирал в Техническия университет в гр. Тампа, САЩ, по-късно в университети в Лас Вегас и Виена. От 1993 г. е управляващ съдружник в строително-инвестиционна компания “Лозенец-консулт” и председател на Надзорния съвет на ПФ “Лозенец-консулт”, сега холдинг. Зам.-председател на Съюза на строителните конструктори в България.
 Според него активността на строителния пазар е показателна за състоянието на икономиката. Когато държавата възлага поръчки, счита се, че икономиката се развива възходящо. В момента обаче масираното жилищно строителство се отчита като силно рискова инвестиция, защото пазарът е свит и запушен. Строителният интерес се пренасочва към търговете. 70% от захранването със строителни поръчки е на базата на външното инвестиране. Сега се залага на участието в конкурси, като специалистите от проектантските отдели се пренасочват към работа по конкурсни и тръжни книжа.
 Г-н Казаков счита, че браншът е тясно свързан с усвояването на съвременни технологии, което било основен проблем за нашето строителство. В тази област, според него се работи бавно, не само на централно, но и на конкретно ниво. Липсват инвестиции в модерни строителни технологии в България. Строителните материали също не отговарят на европейските стандарти, например тухлите, които били произвеждани по много стара технология, отбелязва Константин Казаков. Според него и др. специалисти от бранша, строителството в момента ще бъде изключително остаряло след 50-60 г., а трябва да има трайност 150-200 г.
 Специално в София терените, които представляват интерес за инвеститора, са добре разработени и уплътнени, твърди инженерът. Такива били “Красно село”, “Лозенец”, “Белите брези” и др. Но бъдещето било в извънградските части, където предстои строителство на модерни еднофамилни комплекси, като този, който “Лозенец консулт” разработвал в момента - по пътя за Витоша, от 3 класа - редови, редови лукс и индивидуално стоящи около 60 еднофамилни къщи. Чужди компании проявявали интерес към този тип строителство, споделя Казаков.
 в-к “Инвестиции”, бр. 19/20-26.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Крупни инфраструктурни и инвестиционни проекти

 На 14-15 май т.г. във Виена се проведе Международна конференция на тема “Дунавското пространство като икономически фактор”, организирана от Международния виенски съвет. На нея са били представени крупни инвестиционни инфраструктурни проекти в областта на индустрията, екологията, транспорта, телекомуникациите, строителството и др.:
1. Телекомуникации     Оптичен кабел под Черно море           $ 70 млн.
2. ЖП транспорт         ж.п. линия Гюешево-Радомир                $ 100 млн.
3. ЖП транспорт        ж.п. линия Пловдив-Свиленград               $ 358 млн.
4. Морски транспорт   карго терминал на порт Бургас          $ 70 млн.
5. Морски транспорт             контейнерен терминал -Варна                $ 32 млн.
6. Морски транспорт  житен терминал-Варна                             $ 10 млн.
7. Морски транспорт комбиниран транспортен терминал-София         $ 50 млн.
8. Речен транспорт    контейнерен терминал-Русе                 $ 2 млн.
9. Речен транспорт    комбиниран транспортен терминал-Лом             $ 24 млн.
10. Транспорт              шосе Е-79 София-Кулата                        $ 378 млн.
11. Транспорт              мост Видин-Калафат                                $ 95 млн.
12. Въздушен транспорт      Летище София                                $ 335 млн.
13. Въздушен транспорт     Летище Бургас                                $ 66 млн.
14. Вода                      Пречиствателна станция Троян              $ 11 млн.
15. Вода                     Пречиствателна станция Г.Оряховица   $ 15 млн.
16. Металургия        Пещ за рециклиране в ОЦК Кърджали    $ 53,29 млн.
17. Металургия        Елисейна                                                        $ 6 млн.

 Дни преди това в Айзенщат работна група прие план-график за Българо-австрийски център за стимулиране на българската икономика - WIVI България. Той ще заработи от 1 ноември т.г. с основни партньори Институт по маркетинг София, където ще се помещава върху 1000 кв.м, Институт за стимулиране на българската икономика-Виена, Австрия. УС ще се състои от 4 души, двама от българска страна и двама от австрийска. Ще се създадат и отделни технологични центрове (бизнес-инкубатори), като австрийците са проявили интерес към създаване на компютърна зала и лаборатория у нас.
 в-к “Инвестиции”, бр. 19/20-26.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Модернизиране на дружествата ВиК

 2,5 млрд.лв. щели да бъдат похарчени т.г. за модернизиране на ВиК дружествата. Решението ще се гласува днес от кабинета.
 в-к “Труд”, бр. 137/25.05.1998 г.                рег. 25.05.1998 г.
 

Международно изложение “Бултерм-Булконтрола-Булекология-Булстрой”

То е 27-мо поред и се открива в зала “Фестивална” на площ от 3 000 кв.м. Участват 200 фирми от 21 страни, като българските са 75. От чуждите най-силно е присъствието на Германия, Дания, Австрия. 60% от участниците акцентират върху топлофикацията, климатизацията. Ще се проведат три паралелни семинара за участниците.
 в-к “Сега”, бр. 118/26.05.1998 г.                      рег. 26.05.1998 г.
 

Събарят незаконни строежи в Несебър

 От местната община съобщиха, че след проверки от Инспекцията по контрол на строителството в Бургас, които открили 78 незаконни постройки само в старата част на града, започвало събарянето им. Нарушител бил и самият екс-кмет на Несебър, който също построил обект без разрешение.
 в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 

Покривните конструкции са хит на “Бултерм-Булстрой

 Италианските покривни конструкции, които пропускат светлина, заинтригуваха посетителите на 27-то международно изложение “Бултерм—Булконтрола-Булекология-Булстрой”. Панаирът е в зала “Фестивална” и бе открит от зам.-министъра по регионалното развитие и благоустройство Борис Милчев. Ще продължи до 29 май. Българските участници са 75, сред чуждите най-силно присъствие имат производители от Германия, Дания и Австрия. За пръв път се представят “Интернет” от Румъния и “Ойлон” от Финландия. Продуктите на италианската фирма “Каодуро” правят силно впечатление. Термообработените и дъгообразни покривни изделия се изработват от специални материали - метакрилат и поликарбонат. Конструкциите се използват както в строителството на фабрики, търговски центрове, банки, така и за жилищни сгради. Цените варират от 300 до 450 марки кв. м. Конструкциите са прозрачни, матирани и сини. Като форма могат да бъдат тип пирамида, платно или тунел. С тях не само се пести енергия, но и материал.
 в-к “Сега”  бр.119/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г.
 

Разходи са строителство на газопроводи

 Инвестиционните разходи на Булгаргаз за изпълнение на международните договори през 1998 г. да бъдат 84,855 млрд.лв., реши правителството в понеделник. Средствата са основно за реализиране на проекти по Ямбургската спогодба и по новите договори с Газпром.
 За 110-километровия газопровод за Гърция и участъка Стара Загора-Ихтиман пък са предвидени 18,291 млрд.лв. от отпуснатия инвестиционен лимит. Други 8,5 млрд.лв. са разпределени за завършване на 10-те км от компресорната станция Странджа и турската граница, а около 16 млрд.лв. са предвидени за транзитните съоръжения за Македония.
 в-к “Инвестиции”, бр. 20/27.05-02.06.1998 г.      рег. 27.05.1998 г.
 

Изложение за PVC дограма в зала “Фестивална”

 На специализираното изложение “Aluminium & Provile” в зала Фестивална от 7 до 10 юни, организирано от пловдивската фирма Виа Експо, ще бъдат представени нови системи за плъзгащи PVC врати, покривни конструкции, система ОТТIМА с прекъснат термичен мост и др. нови продукти в строителния бранш. Те са подходящи за офиси, банки, учреждения и търговски центрове.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.
 

Пристанище Варна има спешна нужда от финансиране

 За два проекта - за ремонт на вълнолома и за удълбочаване на плавателен канал-2 във Варненското езеро, съобщи директорът на порта капитан Димитър Димитров. Поради липсата на закон за пристанищата засега възможностите за привличане на инвеститори били крайно ограничени.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"