Военно-промишлен комплекс

Не сме изнасяли оръжие за Сиера Леоне

 Това заяви пред парламента премиерът Иван Костов по повод публикация на в. “Сънди таймс”, че британски наемни войски са купували българско оръжие. Спазваме наложеното ембарго от ООН и нито една от 35-те фирми, които могат да търгуват с оръжие, не работи с цитираната от вестника компания “Съдлайн интернешъл”, заяви Костов и допълни, че не било възможно голямо количество оръжие да се натовари в Бургас, без да го хванат митническите власти.
 в-к “Труд” бр. 128/16.05.1998 г.                        рег 16.05.1998 г.
 

Румъния арестува камион с българско оръжие

 Камион със словашка регистрация, идващ от България, бил задържан на край Бекет и по-късно откаран в Крайова. Вътре имало тежкотоварни картечници, продукция на “Металхим холдинг” ЕАД-Сопот. Камионът бил задържан поради липса на специален документ за транзитно преминаване на такива товари през Румъния.
 Военни източници от Букурещ обаче, цитирани от АФП, нарекоха пратката контрабанда и я свързаха със скорошния скандал с трафика на цигари на летище “Отопени”.
 в-к “24 часа”, бр. 129/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 

Румъния ни връща ТИР-а с картечниците

 Словашкият ТИР с танкови картечници, който бе задържан в Румъния, е бил върнат вчера в България. Установило се е ,че товарът няма необходимото разрешително, за да премине през северната ни съседка. Шофьорът бил разпитван и пуснат. Това съобщили в Букурещ полицейски източници, цитирани от Франс прес.
 По информация на МВР камионът е возил продукция на “Металхим холдинг” ЕАД - Сопот. Пресякъл граничния пункт Бекет-Оряхово на 14 май. Задържали го край румънския град Бекет. На него имало 8 сандъка с по 2 картечници и разглобени на части различни видове оръжие.
 Полицията заподозря, че става дума за контрабанда с оръжие. Според румънската митница иначе документите на транспорта са напълно редовни. В тях товарът е обозначен като “техническо оборудване”. Терминът бил често използван за превоз на оръжия.
 в-к “24 часа”, бр. 130/18.05.1998 г.                        рег. 18.05.1998 г.
 

Калашниците - изнесени за Ангола

 Оръжието на “Арсенал” не е стигнало до Луанда, а е попаднало в Сиера Леоне, установи разследване на в “Сега”и “Сънди таймс” 35 163 кг. автомати “Калашников”, произведени в Арсенал, са били натоварени на “Боинг” 707 на компанията “Скай еър карго сервисиз” на 22 февруари 1998 г. от летище Бургас. Митническата декларация доказва, че оръжието е било изнесено и е предназначено за неизвестен засега получател в Ангола. Самолетът излита от Бургас на 22 февруари в 14.40 часа, натоварен с “техническо оборудване”, терминът често се използва при сделки с оръжие. Митническите документи показват, че оръжието се доставя от завод “Арсенал”, специалното разрешение за износ на оръжие се показва на самото летище, след което се прибира от доставчика, обясниха източници, свързани с оръжейния бизнес. За престоя, зареждането и товаренето човек от екипажа е платил 4 810 долара, сочи фактурата, издадена от бургаското летище. 35-те тона автомати “Калашников” никога не стигат до Ангола, според разследване на “Сънди таймс”, оръжието е разтоварено в Кано, Нигерия и изпратено на войските, които възстановиха на власт президента на Сиера Леоне Ахмед Теджан Кабах.
 Странно защо, след като износът на оръжието е редовно разрешен, до момента нито един български държавен служител от засегнатите ведомства не пожела да потвърди полета от Бургас.
 в-к “Сега”, бр. 111/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

Семинар за ВПК през октомври в София

 Бъдещето на ВПК ще бъде обсъждано на семинара в София, в присъствието на представители на НАТО и инициативата “Партньорство за мир”. Преструктурирането и приватизацията във ВПК ще бъдат основните теми на форума. Той ще се финансира частично от наша страна, а останалите средства осигурява Икономическият комитет на НАТО.
 Зам.-министърът на промишлеността Владимир Кисьов съобщи, завръщайки се от участие във форума “Пътят на НАТО към ХХІІI век”, състоял се в Брюксел, че фирми от Холандия и САЩ проявили интерес към нашето ВПК. В момента една трета от продукцията на ВПК е военна, останалата - за граждански нужди. През м.г. 38% от продукцията е изнесена зад граница. В приватизацията на ВПК можело да бъдат допуснати чуждестранни инвеститори, въпреки възраженията.
 в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Изложение “Хемус 98” в Пловдив

 Русия, Германия, САЩ, Швеция, Израел, Швейцария, Украйна, Австрия, Чехия, Полша, Гърция, Румъния ще покажат в Пловдив новите си оръжия и технически системи, съобщава проф. Боян Петков, зам.-шеф на Военно-икономическия блок на МО. Изложението се открива на 26 май. Българските хитове там ще бъдат системата за управление на артилерийски огън “Вулкан” и модернизирания танк Т-72 с родни прибори за нощно виждане.
 Македония също щяла да изпрати своя делегация на разузнаване, тъй като напоследък тя усилено въоръжава младата си армия.
 в-к “24 часа”, бр. 131/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Ревизията в “Оптикоелектрон” продължава още 2 месеца

 Ревизията, поискана от новото ръководство, срещу което работниците протестираха, щяла да продължи още два месеца. Ликвидацията на предприятието се отлагала засега, тъй като липсвали някои отчетни документи.
 в-к “Континент”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Спря “фабриката на илюзии” и за оръжейните предприятия

 Това казва зам. министърът на отбраната по военно-икономическите въпроси инж. Симеон Петковски. На въпроса как оцелява българският военнопромишлен комплекс в условията на валутен борд, той отговаря,че в условията на валутен борд спря “фабриката за илюзии” и предприятията от отбранителната промишленост. Основните проблеми пред тях са натрупаните огромни дългове, несъобразените с пазара производствени мощности, а в някои случаи и старото технологично оборудване. С появата на възможност за участие на чужди инвеститори в приватизацията на нашите предприятия от ВПК ще се справи с тези проблеми и ще засили контактите си с външни контрагенти.
 в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

95 фирми от цял свят участват в “Хемус”-98

 95 фирми от 16 страни са заявили участие в международната изложба на отбранителна техника “Хемус”-98, която стартира утре в Панаирното градче в Пловдив. За първи път се представят фирми от Великобритания, Израел, Италия. Германия, Русия, Гърция и САЩ са традиционни участници. Нашата отбранителна промишленост се представя от ВМЗ “Сопот”, ВРЗ “Трем”, “Арсенал”, Армимекс”, “Кинтекс” и др.
 в-к “Континент” бр. 117/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

Уволнен шефът на ВМЗ-Сопот

 Поради това, че спъвал приватизацията на завода, Ангел Писков бил уволнен, съобщават от промишленото министерство. Писков е бил уволняван и преди от кабинета Виденов. За шеф е предложен Иван Мавров, шеф на пловдивския клон на БРИБ. Оръжейниците считат ,че със смяната се цели по-евтино продаване на завода, срещу което бил Писков.
 в-к “24 часа” бр. 138/26.05.1998 г.                         рег.26.05.1998 г.
 

“Даймлер-Бенц” и “Маркони” се борят за поръчка на МО

 Електронните гиганти атакуват поръчката на МО за суперскъпа комуникационна система. “Маркони”, “Даймлер - Бенц”, “Ериксон” и “Алкател” дойдоха на оръжейното изложение “Хемус-98” в Пловдив, за да подготвят почвата за международния търг. МС задели миналата година 58 млн. долара за свързочната система, поне 20% от тези пари трябва да останат в България, затова електронните концерни отсега се кооперират с български фирми. “Маркони” се съюзява с частната софийска фирма “Елта-Р” и води преговори и с държавната “Електронпрогрес”. Амбициозните италианци изпратиха в Пловдив “тежката артилерия” сър Джефри Пати-министър на отбраната в кабинета на Маргарет Тачър. В същото време и със същата цел най-големият наш производител на военна електроника “Електрон-консорциум” е на път да се кооперира с “Даймлер-Бенц-Аероспейс”.
 В-к “24 часа”, бр.119/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г.
 

Пистолети “Макаров” за 4 млн. долара изнасяме за САЩ

 Пистолети “Макаров” за 4 млн. долара ще изнесе “Арсенал”-Казанлък за САЩ до края на 1998 г., съобщи Божидар Пенчев, шеф на оръжейната ни индустрия в промишленото министерство, преди откриването на международното изложение “Хемус-'98” в Пловдив. Освен “Арсенал”, пистолети за САЩ изнася и “Аркус”-Лясковец, за което фирмата е сключила тригодишен договор. В щатските магазини “Макаров” вървял по 120 долара, а “Аргус”по 275 долара. В Пловдив е и ексвоенният шеф на Русия Павел Грачов, като съветник на най-голямата руска фирма “Росвооружение”, който вчера се срещна с министър Ананиев. Българският суперрадиозаглушител “Лилия-2”, качен на 152 мм снаряди и ракети “Град” са на видно място в каталога на “Росвооружение”. Руснаците изнасят кооперираното производство в Латинска Америка, ОАЕ, Алжир и Иран. Безспорен оръжеен хит на “Хемус-98” е модернизираният танк Т-72, оборудван с 4-степенна комплексна система за маскировка и защита по натовските стандарти. Няколко десетки пъти по-евтина е родната система в сравнение с единствения европейски аналог на шведската фирма “Баракда”. На открита местност танкът изглежда като храст за противотанковите разузнавателни средства.
 в-к “Труд”, бр.139/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г
 

България правела дъмпинг на руските оръжия

 Руски експерти негодуват от дъмпинговите цени на произвежданите в България оръжия по руски лиценз, съобщава ИТАР-ТАСС, в кореспонденция от международното изложение “Хемус-98” в Пловдив. Българския ВПК масово работел с руски лицензи, чийто срок за използване е изтекъл отдавна. Москва негодувала, че с износа си България конкурирала руските оръжия на пазарите на трети страни. В лицето на България ние си създадохме конкурент, търгуващ с дъмпингови цени по системи, идентични с руските, смятат руските експерти.
По времето на бившия Съветски съюз България е получила безвъзмездно 670 лиценза за производство на различни видове оръжие. Срокът на действие на повечето от тези лицензи вече е изтекъл, но българските заводи продължават да използват руското ноу-хау, твърди ИТАР-ТАСС.
 в-к “Континент” бр.120/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Казахстан купува заводи от ВПК

 Казахстан искал да купи дялове от военноремонтните заводи на МО, в които предстояла конверсия и приватизация. Това стана ясно на разговорите между военния министър Ананиев и колегата му от Казахстан полк. Мухтар Алтънбаев. Средната заплата на казахстанските офицери в момента била $ 300. Двамата военни министри подписаха меморандум за военно сътрудничество, като екипът на Алтънбаев е връчил офертен списък за съвместен строеж на бойни кораби, производство на боеприпаси за флота и ремонт на самолети.
 в-к “Труд”, бр. 141/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

Нова карабина ще разработват в “Арсенал”

 Конструкторското бюро на завода започвало подготовка за производство и изпитание на нови автоматични карабини “Бакалов”. Това съобщи шефът на отдел “Въоръжение” към ГЩ полк. Константин Бъчваров на оръжейното изложение “Хемус 98”.
 в-к “Труд”, бр. 143/31.05.1998 г.                       рег. 31.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"