Енергетика и нефтопреработвателна промишленост

Дистрибутори завлекли “Юкас” с 10 млрд лева

 “Юкас петролиум” отряза контрагентите си и отказа да ги снабдява повече с нафта и бензин, съобщиха вчера от рафинерията. От офиса на “Юкас” обяснили,че причината за тази крайна мярка са дълговете на дистрибуторите, които вече им дължали 10 млрд. лева. Като основен дистрибутор на “Юкас” хората от бранша посочват частната фирма “Юнайтед ойл”. В “Държавен вестник” като нейни собственици са съобщени бившият изпълнителен директор на “Нефтохим” АД Стефан Неделчев и бившият зам.-шеф на пристанището Красимир Стойчев. Шеф на българското представителство на “Юкас” е скандално известният варненски бизнесмен Драгомир Драганов. Името му нашумя покрай неговата фирма “Феста”, за която вестниците писаха, че свързана със забегналия в чужбина Майкъл Чорни и прането на червени пари.
 в-к “Демокрация” бр. 130/20.05.1998 г.                      рег 20.05.1998 г.
 

Далавера разкрита в “Нефтохим”

 Далавера с фиктивен износ на горива от “Нефтохим” за 250 млн. лева разкри Икономическата полиция. Пълномощникът на фирма “Фри ком” ООД-София, Стойчо Шаварски осъществил измамата. Фирмата била лицензирана да зарежда корабите на рейд в пристанището с дизелово гориво. Шаварски закупил общо 600 т дизел, като 480 т от него със съучастници пласирал във вътрешността на страната. По този начин ощетил държавата с 250 млн. лева.
 в-к “Демокрация” бр. 130/20.05.1998 г.                 рег 20.05.1998 г.
 

Нефт бликна във Врачанско

 От “Проучване и добив на нефт и газ” съобщиха, че при сондаж край с. Селановци, Врачанско, бликнал нефт. Находището се разработвало от 3 месеца. Третият сондаж бил сполучлив. Нефтът бил на 3 000 м дълбочина. Дебитът бил в промишлени количества, петролът - с отлично качество, твърдят специалистите.
 в-к “Стандарт”, бр. 2026/20.05.1998 г.              рег. 20.05.1998 г.
 

От “Плама” искат среща с премиера

 Лична среща с Иван Костов искат работниците, за да го информират за истинското състояние на нещата. Специалисти от районната инспекция по околната среда внесоха пък при министър Евдокия Манева информация за критичното състояние на района, ако се стигне до организирани протести. Ако пречиствателната станция остане без контрол, нефтопродукти ще прелеят към р. Вит и вододайната зона на Плевен.
 в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 

Андрей Димитров започна работа в НЕК

 Той стана завеждащ връзки с обществеността в НЕК от миналия понеделник. Неговото назначение на този пост е станало под натиска на Иван Шиляшки, председател на Комитета по енергетика и съпартиец с Димитров в ОХДЦ. Преди НЕК партийният кадър работеше като главен секретар в БНТ, а за кратко беше и и.д. генерален директор на държавната медия. Преди телевизията /и преди последните парламентарни избори/ Андрей Димитров оглавяваше пресцентъра на СДС.
 в-к “Капитал”, бр.20/25-31.05.1998 г.                   рег. 25.05.1998 г.
 

“Плама” спира до четвъртък

 От КТ “Подкрепа” съобщиха, че работниците няма да влизат от днес до четвъртък в “Плама”. Производството и продажбите спират. През това време 2 000 нефтохимици ще протестират пред административната сграда по 7 часа дневно. Дежурни обаче ще охраняват инсталациите, за да няма аварии. Работниците не са получавали заплати от 5 месеца. В сряда те очакват отговор от премиера на откритото си писмо до него.
 в-к “Стандарт”, бр. 2031/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 

Международен търг за ТЕЦ-Варна предстоял

 Комитетът по енергетика гласял международен търг за реконструкцията на ТЕЦ-а до месец, обяви във Варна зам.-шефът на комитета Станчо Андреев. Той присъства на международен семинар с експерти от ЕС, посветен на енергетиката ни. Търсел се чужд инвеститор, който да вложи $ 100 млн.в цялостното технологично обновяване на първите три блока от ТЕЦ Варна. Така щяла да се вдигне и цената й. Централата има 6 блока по 210 мегавата всеки и е една от най-големите на Балканите. Раздържавяването на ТЕЦ-овете щяло да стане след гласуване на Закона за енергетиката, каза Станчо Андреев.
 Димитър Николов, шеф на управление “Въгледобив” в Комитета по енергетика, заяви, че предстояло закриването на 4 губещи рудника - “Гита Господинова”, “Христо Смирненски”, “Пирин” и рудника в с. Бяла вода. Част от съкратените миньори щели да бъдат прехвърлени към новооткрития рудник “Здравец”.
 в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 

Длъжник на Плама иска да я спасява

 Държавната фирма Украинмаш, която дължи над 4 млн. USD на Плама, е заявила във факс до плевенския кмет Р. Петков и зам.-промишления министър Едит Гетова, че е готова да инвестира свежи пари за пуска на рафинерията. От ръководството на фирмата в Киев са заявили, че могат да обезпечат с финансови средства производството на Плама за следващите няколко години. От Украинмаш искат срещата и евентуалните преговори да се състоят от 28 до 30 май 1998 г. Те настояват посредник на разговорите и деловите отношения да бъде плевенската фирма "Импекс" с президент Илия Илиев. Работниците от рафинерията вчера пристигнаха в София, за да се срещнат с ръководството на АП. Премиерът Костов заяви вчера, че възможностите на кабинета да се намесва в решенията на съдебната власт са ограничени, тъй като в Плама няма производство за разлика от “Джебел басма” в Кърджали. МС не може да отмени съдебно решение, категоричен бе Иван Костов.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                            рег. 27.05.1998 г.
 

“Овергаз” с ново смесено дружество в Исперих

 Ново смесено дружество за битова газификация - “Исперих газ” е създадено от “Овергаз инк” и община Исперих, съобщи агенция “Балкан”. Уставният капитал е 50 млн. лв., като общината участва с 15 на сто. Плановете са още това лято да започне изграждането на газоразпределителна мрежа в индустриалната зона на града.
 в-к “Сега”, бр.120/28.05.1998 г.                             рег. 28.05.1998 г.
 

Две скрити аварии в АЕЦ “Козлодуй”

 Председателят на КИАЕМЦ Георги Касчиев обяви по националното радио, че в АЕЦ имало две аварии, които били съобщени със закъснение на Комитета. При едната бил спрял трети блок, поради слаба професионална подготовка на работещите там, втората била спукан паропровод при ниско налягане, който бил проектиран за високо такова.
 в-к “24 часа”, бр. 141/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

“Нефтохим” прекратява участието си в 5 фирми

 “Нефтохим” ще прекрати участието си в пет търговски дружества - Технологичен център по екология и природни ресурси, Черноморска борса “Ойл Метал”, “Диса”-Айтос, “Нефтопласт”-Средец, “Биокем”-София. Решението щяло да се вземе на общо събрание на 24 юли. Акционерите трябва да одобрят и изкупването на дела на фалиралата БЗК в “Нефтоимпекс”, да разрешат кредит за строеж на нова инсталация за катализатори. Ще бъдат избрани нови членове на борда на рафинерията. 25 на сто от акциите на комбината принадлежат на “Нефтохим-инвест”, “Петрол фонд”, “Гъмза-север кооп”, “Златен лев” и работещите в рафинерията.
 в-к “Стандарт”, бр. 2035/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

НЕК отрича за авариите в АЕЦ

 Шефът на Националната електрическа компания инж. Иван Хиновски заяви вчера, че укривани аварии в АЕЦ “Козлодуй” не е имало. Миналата седмица там са станали 2 инцидента, но те нямат отношение към ядрената безопасност.
 в-к “Труд”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"