Застрахователно дело

Готви се рейтинг на застрахователите

 Система за оценка и рейтинг на застрахователите и презастрахователите ще бъде създадена в най-скоро време, съобщи през БТА Христо Христов, директор на Дирекцията за застрахователен надзор. За да изготви системата, дирекцията ще потърси помощта на външни консултанти.
 В момента се подготвя внасянето в МС на проекти за промени в Закона за застраховането. Застрахователите за презастраховат клиентите си при български презастрахователи, а повторната осигуровка при чужди застрахователи да става само след преценка и разрешение на дирекцията, гласи една от промените.
 Предлага се и застрахователите задължително да държат на депозит най-малко половината от минималния гаранционен капитал. За взаимозастрахователните кооперации гаранционният капитал трябва да е в по-нисък размер, гласят още промените.
 Дирекцията вече е издала предложения за издаване на лицензи на четири застрахователни дружества, каза г-н Христов. Готвят се и нови изисквания към членовете на ръководствата на дружествата.
 в-к “Труд”, бр.130/18.05.1998 г.                        рег. 18.05.1998 г.
 

ДЗИ получи лиценз

 Държавният застрахователен институт е получил лиценз от Националния съвет по застраховане, стана ясно след последното му заседание. Одобрена е дейността и на двете дружества ДЗИ ЕАД-животозастраховане и ДЗИ - Общо застраховане. С това лицензираните компании станаха три. Първата лицензирана компания беше ЗПК “Орел”.
 в-к “Сега”, бр. 111/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

BG Plan завежда искове срещу следствие и прокуратура

 Взаимозастрахователното дружество заведе искове срещу следствието и прокуратурата вчера за нанесени морални щети при неправомерното задържане на Пламен Миронов и Константин Георгиев по случая Ламбо Кючуков. Всеки от тях е в размер на 31 млн.лв. Миронов е председател, а Георгиев - административен директор на дружеството. Те бяха обвинени в убийството на бившия зам.-министър на просветата през октомври 1995 г. и бяха 11 месеца в следствения арест.
 в-к “Пари”, бр. 111/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

ДЗН настоява да се намали данъка на застрахователите

 Дирекцията по застрахователен надзор иска намаляване на данъка за застрахователите, като предложения за това са дадени на финансовия министър Радев и зам.-министъра Дора Андреева. Никъде в света нямало такъв налог от 7% като нашия върху събраните премии, твърдят от ДЗН. В САЩ например данъкът на застрахователите бил 1% до 4% от събраните премии, каза шефът на Дирекцията Христо Христов.
 в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 

Кипърска компания купува акции на “Аполо и Болкан Ко”

 "Евромикс” купува акции от застрахователното дружество, предаде БТА. 2,8 млрд. лв. са постъпили в компанията м.г. от премиите по застраховките “Автокаско”.
 в-к “Стандарт”, бр. 2029/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Още по темата

 Президентът на “Евромикс” Алек Синграсидус заяви, че ще се предложат нови услуги на клиентите на “Аполо и Болкан”. Той работел от 5-6 г. в България в туристическата индустрия. Първите му контакти били с “Аполо и Болкан” и останал впечатлен от професионализма на личностите, работещи в нея. Г-н Синграсидус би желал да закупи дори по-голям дял от компанията, ако законът разрешава повече от сегашните 5%. Той споделя пред вестник “Труд”, че се е срещнал и с други бюрократични проблеми в България, но е приел правилата и има намерение да работи у нас. Добри или лоши, рамките на пазара трябва да се спазват, твърди той.
 По отношение на работата в застрахователната компания, президентът на “Евромикс” споделя, че възнамерява да привлече кипърски и британски специалисти по застраховането. Щели да бъдат предложени нови продукти на клиентите, щяла да се развива връзката с европейските застрахователни институции. “Вярвам в България”, заявява Алек Синграсидус.
 в-к “Труд”, бр. 137/25.05.1998 г.                рег. 25.05.1998 г.
 

Още пет застрахователи получават лиценз

 Документите на още 5 застрахователни дружества били изрядни и компаниите можели да получат лиценз за работа, съобщи шефът на ДЗНИ Христо Христов, бе да назовава имена. Окончателно решение обаче щял да вземе Националният съвет по застраховане. Досега представените документи от “Юнион инс” също били изрядни, акционерите били нови хора и нямали нищо общо със SIC, каза Христо Христов. Чакали се документите за произхода на капитала на “Юнион”.
 в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 

18 млрд. лв. набрани през 1997 от застраховки живот

 Това съобщи вчера пред журналисти шефът на Дирекцията за застрахователен надзор Христо Христов. Той изчисли, че ако животозастраховането беше освободено от 7-процентния данък, държавният бюджет би се лишил едва от 12.6 млн. лева. Само 8 дружества са предлагали застраховки живот през миналата година, с най-голям дял от тях са ДЗИ, “България-живот” и “Феникс”. Парите, които са събрали по общите застраховки през миналата година, са 175 млрд. лв. С най-голям пазарен дял в общото застраховане е “Булстрад”, следват го ДЗИ и “България”.
 в-к “Демокрация”  бр.137/ 27.05.1998 г.                  рег 27.05.1998 г
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"