Малък и среден бизнес
 

Представители на БСК в Италия

Там ще бъдат обсъдени възможностите за взаимно сътрудничество между представителите на БСК, начело с Божидар Данев и членове на най-голямата индустриална асоциация в Италия - Конфиндустрия. Делегацията на БСК ще има срещи с ръководството на Италианската агенция за нови технологии с цел обсъждане на съвместни проекти за технологичен трансфер в малките и средни предприятия.
в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 


ЕС финансира инвестиционни проекти за малкия бизнес у нас

Кредитите щели да бъдат до 100 000 екю със срок за връщане до 5 г. и 2-годишен гратисен период. Лихвата ще се определя по ЛИБОР плюс добавка по договаряне. Получателят ще е длъжен да осигури поне още 25% от стойността на проекта си. Фирмата трябва да е печеливша и да има до 500 работни места. Заемите ще бъдат най-вече за фирмите от промишлеността, транспорта, търговията, туризма и преработката на агропродукция. Предимство ще имат фирми, ориентирани към износ и в напреднала фаза на приватизация.

Кредитиране на малките и средни предприятия се очаква и от Германия, също от социално-инвестиционния фонд на министерството на Нейков /до 50 000 марки/.
в-к “Стандарт”, бр. 2029/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 


Стартира проект за малкия и среден бизнес

Пилотен проект за малкия и среден бизнес ще стартира в Сливен, съобщи председателят на СТПП Димитър Грозданов. Той ще се реализира от местния клуб “Отворено общество” съвместно с промишлената палата. Финансирането на проекта в размер на 1 млн. долара е осигурено от “Отворено общество” в Ню Йорк”. В рамките на програмата са предвидени две преференции: ползване на заеми с нисък лихвен процент и облекчения при обезпечаването им.
в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.                 рег.25.05.1998 г.
 


Частният сектор доминирал в производството над държавния

Премиерът Костов каза, че през м.г. частният сектор бил надминал по производство държавния, цитирайки данни на националната статистика - 60% от БВП е произведен в частни фирми. Подобни показатели обаче били характерни за Чехия и Унгария още през 1994 г. Парите в държавата се въртели предимно в частния сектор. Той бил получил два пъти и половина повече кредити от държавния.
в-к “24 часа”, бр. 137/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 


Подкрепата на социалното министерство за малкия и среден бизнес

Министър Иван Нейков заявява желанието на министерството да подкрепя и партнира на малкия и среден бизнес в България. Според него първата пречка пред него е кредитирането, по което било постигнато споразумение със СБ. През следващите месеци се предвиждало създаването на инструмент за малките и средни предприятия - социално-инвестиционен фонд, който ще стартира наесен. Подготвяли се нужните специалисти. До края на годината щели да стартират около 100 проекта за малки и средни предприятия. Министърът заявява, че са готови да финансират тези проекти чрез кредити и субсидии. Средствата, с които ще оперира фондът, ще бъдат насочени към голям кръг проекти в сферата на инфраструктурата, околната среда, културното наследство, водоснабдяването, комуналните и социални условия.

Втората пречка, която отчита министър Нейков, е липсата на достатъчно информация. Министерството можело да предоставя информация и опит при подготовка на проектите. Това ще се извършва от бизнес-центровете, бизнес-инкубаторите и Националната служба по заетостта. Подкрепа за малкия и среден бизнес се давал и с приемането на Закона за безработицата, който насърчавал работодателите да наемат безработни.

Министерството ще подкрепя и косвено малкия и среден бизнес чрез реформата в социалната сфера, твърди Нейков. Основното тук е намаляването на осигурителните вноски, счита той. Ще се създава ново гъвкаво трудово законодателство с участието на работодатели и синдикати.
в-к “Икономически живот”, бр. 20/20.05.1998 г.      рег. 27.05.1998 г.
 


Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"