Обстановка в страната

Отново протестират измамените от “Джебел басма 4Ю”

 Производители на тютюн в Източните Родопи, измамени от частната фирма “Джебел басма 4Ю”, които протестираха преди време, отново започнаха от вчера символични стачни действия. Те още не са си получили парите от българо-немското дружество, което дължи близо 4 млрд.лв. за изкупена продукция от реколта 1997 г. Стачниците предупредиха, че от 20 май ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират пътя Кърджали-Джебел.
 в-к “Демокрация”, бр. 127/17.05.1998 г.                рег. 17.05.1998 г.
 

Задава се нова стачна вълна

 От сряда се подновявали протестните действия в “Плама”-Плевен, като нефтохимиците щели да протестират от 9 до 10 часа сутринта пред административната сграда на предприятието. Те се чувствали излъгани от новия собственик “Екуитис интернешънъл”, който не изпълнил обещанието си на 11 май да започне изплащането на забавените заплати, нито пък някой се явил на насрочената среща с работниците в петък.
 Около 1000 миньори от клона на ГОРУБСО в Златоград са подписали протестна петиция с искане за средна заплата от 450 000 лв. и от 21 май заплашват да преминат към ефективна стачка. Протестът бил и срещу забавената процедура по разделянето на осем дружества на ГОРУБСО.
 Местните тютюнопроизводители от Джебел пък ще протестират срещу забавянето на плащанията им от местната българо-германска фирма “Джебел басма 4Ю”.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Муравей Радев се оплаква от рекет на данъчните

 Финансовият министър щял да поиска от 24-те районни данъчни служби да изберат представител за сключване на колективния трудов договор и отказа вчера да продължи преговорите с КТ “Подкрепа” в данъчната администрация. Той обвини председателката на Национален синдикат “Услуги” към КТ Кристина Спасова и лидерката на синдикалната организация на КТ Поля Василева, че го рекетирали.
 Столичният кмет Софиянски пък забрани вчера митинга на данъчните служители.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Селяни - недоволни от земеразделянето

 Селяни от несебърското село Равда плашат да затворят пътя между Бургас и Варна, тъй като били недоволни от забавянето при въвеждане във владение на собствениците на земя.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Скандал в Джебел пред американската посланичка

 На проведения в Джебел възпоменателен митинг по случай годишнина от протестите на българските турци против възродителния процес, лидерът на ДПС Ахмед Доган, американската посланичка Ейвис Боулън, депутати от ДПС и членове на Централното оперативно бюро на движението бяха посрещнати с освирквания и дюдюкания от протестиращите тютюнопроизводители. Наложи се полиция да разпръсне протестиращите.
 Ахмед Доган обвини правителството, че нарушавало правата на малцинствата в България и поиска НС спешно да ратифицира рамковата конвенция за малцинствата. Той настоя медиите да излъчват 3-часова програма на малцинствен език. В изказването си посланик Боулън подчерта, че в България съществувал проблем с малцинствата и той можело да се разреши чрез упорита работа.
 През това време представители на инициативен комитет на протестиращите обяви, че от четвъртък се преминава към щафетна гладна стачка, ако не им се изплатят парите. Кметът на Джебел Бахри Юмер и неговият заместник са подали оставки като членове на директорския борд на българо-германската фирма “Джебел басма Сервиз 4Ю”, дължаща парите на хората. На 5 юни ще се състои общо събрание.
 в-к “Пари”, бр. 112/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Спира стачката на машинистите

 От вчера е дигнат палатковият лагер на гладуващите машинисти в депо Горна Оряховица, след получено писмо от генералния директор на БДЖ Дунчев, че ще бъдат върнати на работа уволнените и няма да има репресивни мерки срещу останалите, които стачкуваха. Все пак стачната готовност се запазвала до 25 май, когато в България ще дойде отново шефът на Синдиката на европейските машинисти. От днес започвали преговори по подписване на колективния трудов договор.
 в-к “Пари”, бр. 112/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

“Плама” заплашва с екологична катастрофа

 Ако се стигнело до сериозни протести в рафинерията, щяло да има екологични последствия - тонове нефтопродукти щели да се излеят в р. Вит, въздухът щял да бъде отровен от амоняк, ацетон и водород. Вчера протестиращите скандирали 1 час до спрените инсталации. Иска се спешно оставката на вицепремиера Божков. Междувременно австрийската “Централ Вексел кредитбанк” е предявила иск за обявяване в несъстоятелност на “Евроенерджи холдинг”. По БНТ Божков посъветва работниците да чакат, защото сделката била изключително сложна.
 в-к “24 часа”, бр. 133/21.05.1998 г.           рег. 21.05.1998 г.
 

Бакърджиев убеди машинистите да спрат протеста

 Вицепремиерът Евгений Бакърджиев успя да убеди последните четирима гладуващи машинисти на Централна гара да спрат протеста си. Той разговаря с тях повече от час вчера сутринта. Локомотивните машинисти обяснили на вицепремиера, че в основата на протеста им е недоволството от бившите БСП кадри в средния ешелон на ръководството на БДЖ, които само имитират реформа, с което практически я стопират. Г-н Бакърджиев е поел ангажимента да ликвидира този проблем, за да продължи успешно реформата в железниците. Веднага след срещата си с вицепремиера машинистите обявиха, че прекратяват гладната си стачка.
 в-к “Демокрация”, бр.134/24.05.1998 г.                рег. 24.05.1998 г.
 

Стачката в Джебел продължава

 Ефективната стачка на работещите в българо-германското дружество “Джебел Басма Сервиз 4Ю” продължи и вчера, въпреки съботния призив на премиера Иван Костов. Работниците настояват за изплащането на заплатите им за 6 месеца, възлизащи на 200 млн. лв. Ние знаем, че в края на седмицата ще ни платят за предадения тютюн, но си искаме заплатите, казаха те. При посещението си в Джебел Иван Костов обяви, че тепърва ще се търсят механизми за изплащането им. Депутатът от ДПС Лютфи Местан заяви вчера в Кърджали, че продължаващата в Джебел стачка е акт на отчаяние. Според него единственият изход е държавата и кооперацията, представляващи българските интереси в дружеството, да поискат разтрогване на договора с германския акционер. Той заяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако бъде обвинен в участие в българо-германската фирма. Депутатът е поискал от търговското аташе на Германия у нас Хелмут Кулиц да провери легитимността на германската фирма Сервиз 4Ю. Вчера експертна комисия на Кърджали Булгартабак е огледала състоянието на 700 тона, преработен от джебелското дружество, тютюн. Предложеното в събота от премиера Костов решение на конфликта е Булгартабак да изкупи това количество, след което да започне разплащане с тютюнопроизводителите.
 в-к “Пари”, бр.117/ 26.05.1998 г.                           рег 26.05.1998 г.
 

Кметът на община Джебел за намесата на Костов

 По повод посещението на премиера в община Джебел, по време на което той игнорира местната власт, намеквайки с това, че кметът е виновник за положението с фирмата “Джебел Басма Сервиз 4Ю”, Бахри Юмер заявява, че намесата на Костов е закъсняла. Според него това е станало съвсем умишлено и манипулативно, за да се насочи недоволството към кмета като елемент от повсеместната война срещу ДПС.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.
 

Извънредна ситуация в Плама

 Зам.-министърът на промишлеността Едит Гетова и днес ще покани на среща представители на Евроенерджи и мажоритарния му собственик “Герезон ентърпрайзис лимитид”, за да се запознае с намеренията на фирмата за бъдещето на рафинерията край Плевен. Тя ще подчертае сериозността на ситуацията и отговорностите за всички негативни последици, които Евроенерджи носи като собственик на Плама АД. Местният клон на Електроснабдяване уведоми, че електрозахранването на Плама ще бъде спряно заради неизплатени дългове за над 100 млн. лв. за последните 3 месеца. Спирането би довело до непредвидими и неконтролируеми последици за населението и ръководството на общината е предприело спешни мерки за предотвратяването им. Сигнали за евентуална опасност са изпратени в Гражданска защита, НЕК, министерството на околната среда и водите, Комитета по енергетика и окръжна прокуратура. Според главния еколог на рафинерията и шефа на РИОС, въпреки подготвената програма, ако работниците напуснат Плама и съоръженията останат без охрана, вододайните кладенци на Плевен ще бъдат замърсени. Закриването на рафинерията би струвало между 200 и 300 млн. долара, а пускането й около 20 млн. долара.
 в-к “Пари” бр. 119/28.05.1998 г.                                   рег 28.05.1998 г.
 

Петима роми ще се палят на 30 май

 Петима роми ще се самозапалят на 30 май в 12 часа, съобщиха самите те вчера в декларация до основните политически сили в Монтана и до БНТ. Телата им щели да пламнат в палатковия лагер пред общината, където роми от града гладуват от понеделник. Отчаяната им постъпка била срещу дискриминацията на ромите и цензурата в медиите върху техния протест. Единият от тях е болен от туберкулоза и няма пари за лекарства, съобщиха от Лигата за защита на човека, която е организатор на палатковия лагер.
 в-к “Континент” бр.120/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Докери блокират порт Варна

 Вече трети ден варненските докери протестират и са блокирали пристанището, като 200 камиона със зърно за износ са задръстили крайбрежния път. Седем кораба стоят на кея на пристанището. Т.нар. бяла стачка носи загуби по $ 10 хил. на ден. Протестиращите искат увеличение на разценките за претоварване на зърно.
 в-к “24 часа”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"