Прокуратура

Главна прокуратура търси доказателства срещу Елка Владова

 Главна прокуратура е образувала проверка срещу бившата зам.-шефка на ГУ Митници, съобщи вчера началникът на отдел Следствен Ангел Ганев. В прокуратурата са получени материали срещу Владова от американските и българските спецслужби, както и докладът на МВР по случая. Тя е обвинена в съдействие на нелегален трафик на емигранти, издаване на фалшиви визи и документи за САЩ и укриване на наркоканал от Щатите към България. Проверявала се и информация от печата за посещението й миналата Коледа във Флорида в съмнителна компания на български емигранти. Трима от тях контролирали канала на кокаина за страната ни, според пресата, имали висящи присъди, били близки до Иво Карамански. Според Ганев щяло да се разследва и участието на ген. Люцканов в тази афера, наскоро уволнен като секретар на МВР.
 Владова бе уволнена по личното настояване на премиера Костов, който получил от Ейвис Боулън доклад на ФБР, уличаващ Владова в косвено участие в нелегален наркоканал от Америка.
 в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.                         рег. 19.05.1998 г.
 в-к “Пари”, бр. 110/18.05.1998 г.                                    рег. 18.05.1998 г.
 

Банкерът Китов в неизвестност

 Бившият шеф на Бизнесбанк Иван Китов е в неизвестност, каза вчера шефът на отдел “Икономически престъпления” в националното следствие Ангел Александров. Преди седмица Татарчев нареди да бъде арестуван Китов заради обвинение за измама в големи размери. Според източници от следствието скоро ще бъдат написани и обвинителните актове срещу шефовете на ТСБанк Любомир Гибински и Николай Златев. Двамата са зад решетките от края на февруари.
 в-к. “Труд” бр. 131/19.05.1998 г.                                   рег 19.05.1998 г.
 

Съдят пак шеф на РДВР-София

 Подновява се делото срещу шефа на Икономическа полиция при РДВР-София, Даниел Диков. Той е обвинен в превишаване на властта си и нанасяне на щети като ръководител на полицейска проверка в цех на звукозаписната фирма “Унисон” в Ботевград на 19 юни 1997г.
 в-к. “Труд” бр. 131/19.05.1998 г.                      рег 19.05.1998 г.
 

Главният прокурор се оплаква от цензура и злонамереност

 Става въпрос за интервю по БНТ-Канал 1, което дадох след срещата ми с националния прокурор на Италия Пиеро Луиджи Виня, каза Татарчев. Синдикалният лидер Константин Тренчев пък му се обадил да го предупреди, че пред Главна прокуратура и пред дома му се гласяла агитка от “спонтанно недоволни граждани”.
 в-к “24 часа”, бр. 133/21.05.1998 г.           рег. 21.05.1998 г.
 

Прокурорът от Главна прокуратура Михаил Дойчев пред в. “Сега”

 По повод случая с преписката за “Сапио” Михаил Дойчев уточнява, че извършва допълнителна проверка по него. Изискани бил административни дела от Софийския градски съд, но от месец не били получени. Дойчев подчертава, че преписката не е извадена по хрумване или каприз на главния прокурор Татарчев, защото някой бил против Иван Костов, а по повод сигнала на граждани, които настоявали тя да се преразгледа.
 в-к “Сега”, бр. 115/22.05.1998 г.              рег. 22.05.1998 г.
 

Прокурори нарушават закона, обяви Атанас Атанасов

 Прокурори нарушават закона, като непрекъснато изменят мярката за неотклонение на бандити, заяви вчера на пресконференция в Разград секретарят на МВР Атанас Атанасов. Според него част от хората на Татарчев настоявали обвинението стриктно да се придържа към процедурата, други драстично нарушавали закона.
 Текстовете на българския Наказателен кодекс са формалистични, категоричен е секретарят на МВР. Нормативната уредба, която датира още от 1974г., регламентира обществени отношения, които вече не съществуват, напомни той.
 В сегашния си вид НК е генератор за корупция, отсече Атанасов. Главна прокуратура и НСлС усложняват още повече нещата, като изземват дела от окръжните магистрати, обясни секретарят на МВР.
 в-к “Труд”, бр.136/24.05.1998 г.                          рег. 24.05.1998 г.
 

Закриват Главна прокуратура и НСлС

 Главна прокуратура и НСлС да бъдат закрити, а структурите на прокуратурата и следствието да бъдат приведени в съответствие с конституцията, предложиха в петък депутати от СДС. Мнозинството внесе поправка в Закона за съдебната власт пет минути преди 18 часа в петък - крайния срок в деловодството на парламента. Законът предстои да бъде гласуван на второ четене. В конституцията не се говори за структура на Главна прокуратура и НСлС, е мотивът на вносителите, който многократно бе заявяван в дебата за неефективността на наказателния процес. Промяната на Закона за съдебната власт спестява на мнозинството нуждата за промяна на конституцията, за да се реформира правораздавателната система.
 Промяната не означава, че Иван Татарчев няма да бъде вече главен прокурор на републиката. Изглаждаме противоречието в Закона за съдебната власт, където пише, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, аргументират се сини юристи. Това означава, че висшите прокурори ще отидат съответно във Висшия касационен и Висшия административен съд. Ще се отнеме възможността на по-горестоящи прокурори да отменят постановления на по-нисшестоящи в йерархията, каквато беше практиката в България.
 Следователите пък ще бъдат към съдилищата на първа инстанция, както е записано в чл.3 на Закона за съдебната власт. Така съдът ще наблюдава предварителното производство, а не прокурорът, както беше досега. Освен това няма да има централизирана шапка, която да изземва делата на следователите от окръжните следствени служби. Национално бюро за разследване ще поеме особено тежките дела, свързани с наркотици, тероризъм, крупни финансови престъпления и поръчкови убийства. Така голяма част от специалистите от НСлС щели да бъдат преназначени там, за да не бъдат загубени с опита си за системата. Според идеята на мнозинството тези промени в Закона за съдебната власт налагат промяна и на Наказателно-процесуалния кодекс, което ще реформира изцяло съдебната власт у нас.
 Промените в Закона за съдебната власт обаче няма да влязат веднага, а три месеца след приемането им. Обичайната практика е 3 дни след публикуването в ДВ, ако няма изрично упоменат срок. Така депутатите ще имат възможност да подготвят и гласуват новия НПК. Промените ще влязат в сила едновременно.
 в-к “Капитал”, бр.20/25-31.05.1998 г.                   рег. 25.05.1998 г.
 

Опозицията ще брани прокуратурата и следствието

 След почти нелегалното депозиране на проекта за закриване на Главна прокуратура и следствието от страна на депутати от СДС в петък пет минути преди крайния срок за допълнения към Закона за съдебната власт - 18.00 часа, опозицията заяви, че започва битка в защита на Татарчев. Автор на синия проект бил юристът от ПГ на СДС Иван Димов, за който се твърди, че ще бъде заместника на Татарчев.
 Щял да бъде сезиран Конституционния съд, а после Съвета на Европа, каза Петя Шопова от Евролевицата. БСП пък пращала доклад в Страсбург за ударите върху съдебната власт. Утре Първанов отивал при президента, там щели да присъстват Доган и Луджев. Савов и Мозер от Народен съюз също не подкрепяли намерението на СДС, защото така се съсредоточавала прекалено много власт на едно място. Такива важни решения трябва да се вземат с подкрепата на всички политически сили, твърдят от Народен съюз. Вчера Димитър Луджев от ОНС заяви по радио “Експрес” “Управляващите ги е страх от следствието и прокуратурата, защото ще се обърнат срещу техни симпатизанти.“
 в-к “Стандарт”, бр. 2031/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 

Татарчев сезира КС за ДДС

 Главният прокурор е атакувал вчера пред Конституционния съд някои разпоредби в закона за ДДС, съобщиха от БТА. Образувано било конституционно дело 19/1998 за обявяване за противоконституционни гласуваните м.г. две промени в Закона за ДДС. За докладчик по делото бил определен Георги Марков.
 в-к “24 часа” бр. 138/26.05.1998 г.                         рег.26.05.1998 г.
 

Декларация на “Антикрими” против войната между институциите

 Асоциацията е сдружение с идеална цел, основано от бивши полицейски шефове, известни юристи, научни работници и журналисти. В нейната декларация се призовава да спре безсмислената война между правозащитните институции, която се раздухвала изкуствено. Непрекъснатите кадрови промени и текучеството в полицията довели до липсата на професионално подготвени кадри. “Антикрими” зове също да не се взимат прибързани решения за съдебната власт.
 в-к “Сега”, бр. 118/26.05.1998 г.                      рег. 26.05.1998 г.
 

Управляващите пак разпалиха война между институциите

 Целта на внесените от мнозинството за второ четене промени в Закона за съдебната власт е да се обезличи Главна прокуратура, заяви вчера главният прокурор Иван Татарчев. Институцията се разкъсва по изкуствен начин и предложението било изготвено от лаици. Утре на заседание на Висшия съдебен съвет Татарчев ще предложи да се дискутира искането. Проектът за промени в съдебната власт очевидно е насочено към ликвидиране на НСлС, казва от своя страна Бойко Рашков. Той се оплака, че никой не му е дал текста на предлаганите изменения и е научил за тях от пресата.
 в-к “Пари”, бр.117/ 26.05.1998 г.                           рег 26.05.1998 г.
 

Законът е недостатъчно професионален

 Лидерът на Евролевицата Александър Томов заяви “Най-голямото наше притеснение е да не се получи едноличен партиен и държавен контрол над съдебната власт и да се заличат границите между отделните власти и да се върнем към един полутоталитарен режим. Има голяма припряност при изработването на този закон, има куп недомислици и объркани текстове като юридическа информация. Очевидно законът е правен набързо и не професионално Според мен това е тактически ход на депутатите от СДС и те ще отстъпят от част от текстовете. Има спорни неща по идеята за разформироването на НСлС.
 в-к “Пари”  бр.117/ 26.05.1998 г.                           рег 26.05.1998 г.
 

Арестуван банкер ни заплашваше със закриване

 Това сподели Бойко Рашков, директор на Националната следствена служба. Учудвам се, че магистратурата не знае за промените, които се гласят, НСлС не е информирана за това, което се планира, а един задържан в ареста за банкови престъпления знае. Според мен целта на закриването на следствието е да се прикрият престъпления, извършени от нечии симпатизанти. Откровена лъжа е, че следствието и прокуратурата пускат на свобода  доказани престъпници.
 в-к “Пари”  бр.117/ 26.05.1998 г.                           рег 26.05.1998 г.
 

Татарчев обвини Костов в лъжа

 В писмо до премиера Главният прокурор Татарчев го обвинява в лъжа и настоява за извинение, научи в. “Труд”. Министър-председателят обаче бе категоричен, че извинение няма да има. В писмото си от 22 май Татарчев отрича твърденията на Костов, че “Главна прокуратура прекъсва изтърпяването на наказания за бандити, които излизат от затвора и изчезват”.
 в-к “Труд”  бр.139/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г.
 

Татарчев назначи прокуратура към ВАС

 Със заповед на главния прокурор Иван Татарчев вече е създадена прокуратура към Върховния административен съд. Тази прокуратура ще бъде оглавена от Божидар Колев, избран неотдавна за зам.-главен прокурор. В нея ще има 11 прокурори. За завеждащ отдел в бъдещата прокуратура към ВАС е назначен прокурорът от Главна прокуратура Ангел Ангелов.
 в-к “Демокрация” бр138/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Татарчев спира арестите на банкери поради липса на следователи

 Вчера главният прокурор, заяви, че поради липсата на следователи, спирали арестите на банкерите. В сряда Висшият съдебен съвет приел оставките на 9 от тях. Още не бил заловен шефът на Бизнесбанк Иван Китов.
 в-к “Стандарт”, бр. 2035/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

Татарчев брани тотото

 Главният прокурор Иван Татарчев е забранил на Български спортен тотализатор да превежда пари на гръцката фирма “Интраком” по договора за компютризация на тотото, съобщиха от Софийска градска прокуратура.
 в-к “Труд”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Татарчев атакува в КС проекта на СДС за съдебната власт

 Вчера пред Дарик радио Иван Татарчев заяви, че е негово задължение да атакува в Конституционния съд всяка противоконституционна разпоредба, а проектозаконът на СДС за измененията в Закона за съдебната власт бил в нарушение на основния закон. Така сините целели да освободят от наказателна отговорност своите хора. Той заяви, че ще реши другата седмица дали да поднови делото “Сапио” и предупреди, че мнозинството иска да сложи на мястото му “сервилен прокурор, който да изпълнява всички поръчения на управляващата политическа сила.” Подобна теза защити вчера и БСП, но от “Позитано” подчертаха, че не целят защита лично на Татарчев.
 Среща с президента пък щял да поиска Бойко Рашков, шефът на НСлС. Той щял да иска от държавния глава да внуши на мнозинството, че следствието е нужно. Следователите напускали, защото “министър Гоцев взе да ги заплашва, още преди да е яхнал съдебната власт”, каза Рашков. Междувременно обаче Стоянов подкрепи действията на мнозинството и каза, че по този въпрос нямал конфликт с премиера.
 в-к “24 часа”, бр. 143/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"