Президент на Република България

Петър Стоянов за дискусията за престъпността

 При завръщането си в петък от Китай Петър Стоянов посъветва народните представители да търсят по-малко политически дивиденти от дебата по престъпността в НС, дискусията да излезе от сферата на словесните упражнения и да навлезе в практическите измерения. Президентът препоръча на шефовете на МВР, следствието и прокуратурата да загърбят личните крамоли и да служат заедно на България. Защото обществото било заложник на не особено големи успехи в контрола над престъпността.
 в-к “Труд”, бр. 129/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 

Ботушарова опровергава клевета срещу Стоянов

 В писмо до в. “Вашингтон пост” посланичката ни в САЩ Ботушарова опроверга твърдения на вестника, че президентът ни се готвел да прати войски в Македония заради Косово. Авторът Кроули пише още, че София считала Скопие за своя провинция. Нито един български държавник или дипломат не е заявявал подобно нещо, казва Ботушарова.
 в-к “24 часа”, бр. 129/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 

Президентът Стоянов за първата годишнина от управлението на СДС

 Гледам много оптимистично на президентските пълномощия, след като ОДС се справи с повечето предизвикателства в областта на икономиката. Сега считам, че е ред и на едно от първите предизборни обещания на СДС - да бъдат затвърдени правомощията на президента. Но ако го казвам с известна доза шега, то е , защото малко ме занимава. Въпросът не е коя институция какво парче от властта взема, а как да постави своето парче в държавния пъзел, заяви президентът.
 в-к “Труд”, бр. 134/22.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Петър Стоянов празнува рожден ден в Пловдив

 Президентът щял да отпразнува 47-мия си рожден ден на 25 май в Пловдив сред близки хора. Преди това щял да даде коктейл на подбрани секретари от “Дондуков” 2. Поканите за 24 май вече били разпратени за коктейла в Бояна.
 в-к “168 часа”, бр. 21/22-28.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Президентът обичал Камов и Първанов

 Служител от “Дондуков” 2 споделил пред в. “168 часа”, че Петър Стоянов харесвал най-много от опозицията говорителя на Евролевицата Николай Камов и Георги Първанов, лидер на БСП. Лидерът на социалистите лесно се съгласявал с идеите на държавния глава, изслушвал внимателно аргументите му при всяка среща и после с въздишка се присъединявал към тях. “Първанов е умно момче”, коментирал после Стоянов. Камов пък ходел през ден в президентството и се оплаквал, че не може да се отърве от червения си имидж. За целта намеквал, че би било добре да оглави Зелената партия, на което президентът отговарял с привидно неразбиране за какво става дума. Защото пък от друга страна връзките Томов-”Дондуков” 2 били повече от отлични. Камов не се спирал пред нищо и си бил осигурил подкрепата на синия политолог Дайнов. Двамата били забелязани на поверителен разговор в софийско кафене.
 в-к “168 часа”, бр. 21/22-28.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Кавалджиев писа отличен на СДС

 Положителна оценка на управлението на СДС даде вчера вицепрезидентът. Това е първото правителство, заело се да реализира докрай реформата. Според Кавалджиев тази година житниците на България ще бъдат препълнени. Той се обяви против назначаването на кметове в общините. Според него по-правилно било малките селища да се прегрупират в общини и да се избира един кмет.
 в-к “Демокрация”, бр.134/24.05.1998 г.                   рег. 24.05.1998 г.
 

Скритата борба в държавата се задълбочава?

 При завръщането си от Китай на 15 май т.г. държавният глава е посрещнат от Иван Куртев и Тодор Кавалджиев на летището в София. Няма го министър-председателят Иван Костов, нито един син депутат. През това време те празнуват рождения ден на шефа на разузнаването Димо Гяуров в кафенето над ресторант “Континентал-Плаза” в НДК.
 Този факт и други събития през последните 10 дни говорят за задълбочаващата се скрита борба по върховете на държавата. От едната страна стои Иван Костов, който иска да съсредоточи в ръцете си колкото се може повече власт, за да въведе “ред в държавата”. За целта обаче правомощията на президента трябва да бъдат сведени до представителни функции. От другата страна стои Петър Стоянов, който спазва своите скромни по конституция пълномощия, но с присъствие на реален политически фактор. Засега в тихата битка между тях победителят е Костов, който успя да вземе един от главните лостове за управление - Консултативния съвет по национална сигурност, като го дублира с такъв към МС. Премиерът игнорира президента от преговорите за руската газ, въпреки приноса на Стоянов при срещата с Черномирдин. Премиерът се опита директно да контролира издаваните от президента укази, като поиска те да влизат в сила след подпечатването им с държавния печат, пазен от министъра на правосъдието. Костов прибра войската под командването на военния министър, придавайки на поста “главнокомандващ” символично значение. Сега той настоява за оставката на ген. Владимиров, шеф на НСО, който е на лично подчинение на президента и се назначава от него. Костов иска да прокара реформата в съдебната власт въпреки протестите на държавния глава. Засега премиерът винаги успява в това, което е намислил. Но защо Стоянов винаги се съгласява с него? Според анализа на в. “168 часа” това е на първо място поради мекия характер на президента, поради това, че е задължен на Костов за избирането си и синият лидер не пропуска да му го напомни. Знаейки, че откритата конфронтация може да разцепи СДС, Стоянов всеки път дава заден ход. Той иска да спаси националното съгласие и реформата. Стоянов е бил винаги известен с това, че е чудесен посредник при сдобряване на противниците, с толерантното си поведение той допадаше на ДПС, БСП, СДС. Също така той обича и да се извинява, което направи на няколко пъти откакто е президент - на 4 февруари м.г., на Хавел в Чехия, в Турция - за “възродителния процес”. Преди да стане президент той се прочу като “синия Янаки Стоилов” или “мистър Отвод”, факти, които явно добре е проучил премиерът, издигайки го за президент.
Но може би от известно време насам Костов се движи прекалено по ръба на бръснача, рискувайки да започне конфликт със Стоянов. Капката, която може да прелее чашата на търпението на президента, може да бъде исканата оставка на ген. Владимиров или промените в съдебната система.
 Има няколко възможни варианта за решение на конфликта - да се наложи волята на премиера, без да се наруши конституцията, и президентът да отстъпи. Другият изход е двамата да се помирят. Това е по-малко вероятно, като се имат предвид безграничните амбиции на Костов. Третият вариант е Стоянов да застане публично срещу премиера, но това ще бъде трудно, защото Костов предвидливо успя да разгони лобито на Стоянов от НС. Но все пак Стоянов не е Желев и е достатъчно интелигентен и ловък.
 в-к “168 часа”, бр.22/29.05-04.06.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

Доверието в президента остава и се покачва дори

 Петър Стоянов е най-популярният политик според проучване на агенцията за маркетингови и медийни изследвания “Маркет тест” през април 1998 г. Разликата между президента и премиера е впечатляваща - около 40 на сто в полза на Стоянов. При това анкетираните са подредили имената по свой избор, те не са били посочени предварително. 30% е разликата в рейтинга между правителството и президентството в полза на второто. Държавният глава е най-близо до представите на хората за идеалният политик. Докато Костов е на 4-то място след Софиянски и Бонев. Стоянов е единственият политик, който покачва рейтинга си след 1 г. на власт.
 в-к “168 часа”, бр.22/29.05-04.06.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност

 Съветът ще заседава в сряда на тема Регионалната сигурност на Балканите-европейската отговорност на България. Ще присъстват премиерът, председателят на НС, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на финансите и на външните работи, началникът на ГЩ на БА, по един представител от всяка парламентарна група. Предишното заседание беше на 25 февруари.
 в-к “Пари”, бр. 121/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Петър Стоянов:”Никога няма да имаме конфликт с премиера”

 Вчера в Пазарджик президентът заяви, че никога няма да имат конфликт с Иван Костов. Мнозинството уважило неговите препоръки при дискусията за престъпността в парламента и той бил оптимист за успешното решаване на конфликта между съдебната власт и правителството. Радвал го също едномесечният срок между двете четения на закона в НС. Той подчерта, че няма различия с мнозинството за предвидената кръгла маса, на която ще се дискутират горните проблеми. Петър Стоянов каза още, че конституцията не е свещена крава и може да бъде изменена, когато това е нужно. Свиканото на 3 юни заседание на Консултативния съвет нямало да привежда в бойна готовност армията. На него щяла да бъде изслушана Надежда Михайлова, която ще отчете резултатите от совалката си из Европа по повод изявленията на Холбрук и кризата в Косово.
 в-к “Стандарт”, бр. 2037/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"