Партии и политически живот

Ахмед Доган за назначаването на кметове

 Лидерът на ДПС заяви, че идеята била щурава, разминавала се с демокрацията и била мотивирана от прогнозата, че сините няма да спечелят местните избори. Ако все пак намерението се осъществи, ДПС щяло да направи всичко възможно Европа да узнае за това. Назначаването на кметове противоречи на Конституцията, твърди и Димитър Луджев от ОНС. Обединението за национално съгласие не било също съгласно и със закона за политическите партии, предложен от Евролевицата. Партии, събрали 1 на сто от гласовете, да могат да участват в нов вот и да имат право на финансиране, предлагат от ОНС.
 От 15 юни започвали семинари за кандидат-кметове на движението, каза още Доган, като основен критерий при подбора щял да бъде професионализмът им. Те щели да бъдат подложени и на тест доколко познават общината си. Правим това, за да не трябва нашите кандидати да се учат година след избирането им тепърва на управление, посочи Ахмед Доган. Начинанието щяло да бъде спонсорирано от фондация “Фридрих Науман”. Сред лекторите бил и кърджалийският градоначалник Расим Муса, който ще предава опита си в общинското управление на кандидатите за кметове.
 в-к “Труд”, бр. 129/17.05.1998 г.                           рег. 17.05.1998 г.
 в-к “Стандарт”, бр. 2023/17.05.1998 г.                 рег. 17.05.1998 г.
 в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.                  рег. 19.05.1998 г.
 

Жорж Ганчев чакал хора от БСП за нова група

 Жорж Ганчев обяви във Варна, че до 10 дни чакал Кирил Йорданов, Наско Богданов, проф. Иван Зънзов и Емилия Масларова от БСП, с които да сформира нова ПГ - Социално-либерален форум-БББ. Към нея щели да се присъединят петимата оцелели от разпадането на групата на БББ. Социалдемокрацията и социаллиберализмът са еднояйчни близнаци, каза г-н Ганчев и прогнозира, че новата центристка формация щяла да привлече недоволни отляво и отдясно.
 в-к “Труд”, бр. 129/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 

Томов заседава в Социнтерна

 Лидерът на Евролевицата Александър Томов участва в заседание на изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал в Осло. Темата е “Глобалната солидарност”. Ще обсъждаме правата на човека в условията на глобализация, проблемите на бедността, икономическата криза в Азия”, съобщи Томов. Освен че ще говори на заседанието, той ще има срещи с премиери, които участват в него.
 в-к “Сега”, бр. 111/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

БСДП за политиката и управлението на СДС

 Петър Агов, зам.-шеф на БСДП, заяви, че корупцията и ръстът на престъпността, липсата на икономически растеж били най-голямата опасност пред управлението на ОДС. Данъчното законодателство убивало частния бизнес, твърдят хората на Петър Дертлиев. Те не са съгласни и с предложението да бъдат назначавани кметовете на малките селища. Корупцията била плод на порочната кадрова политика на СДС, която пораждала конфликти между коалиционните партньори. Решенията се взимали от КС на СДС, назначавали се хора с лоша репутация и криминално минало, твърди другият зам.-председател на БСДП Йордан Йорданов. Например в Ботевград бил назначен за секретар на СДС човек, осъждан за злоупотреби. Заради влошените отношения по места, БСДП щяла да излезе със самостоятелни листи на местните избори. Ще преосмислим участието си в коалицията, каза г-н Агов.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

БСП на курс за сваляне на СДС от власт

 Говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че управлението на сините било вредно, антиконституционно, мултиплициращо корупция. Георги Първанов пък съобщи, че била приета декларация от ИБ за едногодишното управление на СДС със заглавие - “Управлението СДС-една пропиляна за България година”. ПГ на БСП щяла да иска дебат за едногодишното управление в парламента. 87% живеели под социалния минимум. Това бил кабинет на 13% от българите-богаташи. По повод обстановката в Кърджали Найденов каза, че БСП е против етническото обособяване, към което СДС тласкал града и региона.
 в-к “Пари”, бр. 112/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Битка назрявала между Доган и Луджев?

 Назрявали сериозни противоречия между коалиционните партньори в ОНС Луджев и Доган, поради намеренията на ДПС лидера да затопли отношенията си със сините и да се разбере с тях за местните избори догодина. От ръководството на ДПС не мислели за общи коалиционни листи вътре в ОНС. Главна пречка в намеренията на Доган обаче бил Луджев, който провалял непрекъснато опитите за сближаване със СДС. Поради тази причина между двамата започнала медийна атака.
 в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 

Евролевицата започва кампания срещу назначаването на кметове

 Това съобщи лидерът Александър Томов, който счита, че това бил пряк удар срещу ДПС, БЗНС ,БСП, които имали позиции в местната власт.
 в-к “Демокрация” бр. 131/21.05.1998 г.                  рег. 21.05.1998 г.
 

БСП готви бунтове на червени кметове

 В случай че мнозинството се опита да придвижи идеята за назначаване на кметове, БСП ще инициира масови протестни действия, каза вчера Георги Първанов. Според него подобна идея се отхвърля от населените места, които ще бъдат засегнати от закона и подчерта, че българската опозиция се е консолидирала срещу Костов и доказателство за това било решението им да не участват в дебата и да не слушат премиера в Бояна. Отмина времето, когато бяхме коректив на властта, сега не остава нищо друго, освен да преминем към сваляне на правителството на СДС.
 Хубавото на това правителство според Никола Койчев е политическото спокойствие, финансовата стабилизация, международните инициативи и нормотворческата дейност. Лошото е бедността на хората, междуфирмената задлъжнялост и емиграцията на младите. 70 хил. младежи са емигрирали в чужбина от началото на управлението на СДС. Според проф. Зънзов управлението на Костов само ще се провали с платеното здравеопазване.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                        рег 22.05.1998 г
 

ОДС се страхува от избори

 Управляващите се страхуват от следващите избори и вземат превантивни мерки за предотвратяване на евентуален неуспех, заяви в Бургас лидерът на ОБТ Кръстьо Петков вчера. Една година загубено време за структурната реформа и приватизацията- така професорът коментира управлението на ОДС. Причината за забавянето на реформите Кръстьо Петков си обяснявал със страха на мнозинството да предприеме болезнени мерки.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

ОНС: Правителството стабилизира мизерията

 Правителството стабилизира мизерията, се казва в мотивите на внесеното от ОНС проекторешение на парламента по повод едногодишното управление на ОДС. Според вносителите СДС не прави нищо за стимулиране на инвеститорите. Погрешни са данъчната политика на доходите, твърди Венцислав Димитров, автор на мотивите към проекта за решение.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

Поведението на кресливо дете не е най-добрият аргумент в политиката

 В интервю пред в. Демокрация”, председателката на ПГ на СДС в НС Екатерина Михайлова отбелязва, че реакцията на БСП е закъсняла и креслива и оценката за управлението на правителството звучи така, като че ли България е започнала да съществува от няколко месеца. ”Бих приела такава оценка, ако преди година в страната ни нямаше безработица и имаше всичко в изобилие, нямаше инфлация и нямаше бюджетен дефицит и България беше една подредена страна с богати хора, с частна собственост и финансова стабилност. Но когато оставяш една разрушена държава, която трябваше да внася зърно, за да изхрани населението си, да правиш подобни оценки означава, че или не живееш в реалността, или си неспособен за политически анализ”, коментира Екатерина Михайлова. Нейното лично мнение е, че в БСП си изпускат нервите всеки път, когато се появят реални възможности за промяна на статуквото във всички сфери. А БСП не желае нещата да се променят. Ако може приватизацията да се бави, ако може да няма инвестиции, ако може да има нестабилност в държавното управление, недостатъчно ефективна съдебна власт и т.н. И в момент, когато ясно се прояви волята на ОДС за ускоряване на приватизацията и връщането на земята, за създаване на условия за по-висок икономически растеж, БСП става нервна и креслива. Но поведението на кресливо дете не е най-силният аргумент в политиката и живота, според г-жа Михайлова.
 в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

СДС изкупува партийни имоти

 СДС започвало да изкупува терените върху които се намирали партийните клубове, за да се предотврати наесен спор за собствеността при евентуално цепене на присъдружни органи. По това време ще се състои националната конференция, с която ще приключи преструктурирането на синята партия. Парите се взимали от влог в ДЦК с висока ликвидност, където били сложени м.г.
 в-к “24 часа”, бр. 137/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 

Петър Дертлиев счита, че Първанов и Томов нямали шанс за Социнтерна

 Лидерът на БСДП Дертлиев заяви, че на срещата на лидерите на социалдемократическите партии в Осло Томов бил поканен само като гост и имал кулоарни разговори, а единственият пълноправен участник бил самият Дертлиев.
 България била заплашена от етнически сблъсъци и можела да стане втора Босна, счита лидерът на БСДП. В неделя той имал среща с Бонев по въпроса за расовата престъпност. Те обсъждали и закона за досиетата, като министърът признал, че той не е постигнал целта си. Наесен можело да има нов подобен закон.
 в-к “Сега”, бр. 118/26.05.1998 г.                      рег. 26.05.1998 г.
 

Зам.-шеф на СДС-Балчик подава оставка

 Премиерът Костов и председателят на регионалния съвет на СДС в Добрич д-р Ганчо Стоянов били затрупани с жалби от скандалните действия на Яни Шалтев, чиято фамилия неотдавна извърши погром над почивна база на добричкото горско стопанство в Кранево. Прокуратурата заведе иск за щети за 42 млн.лв. Затова Шалтев бил принуден да подаде оставка.
 в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 

БСП ще си прави политическа академия

 Шефката на пресцентъра на БСП Илиана Йотова съобщи, че ще правят политическа академия и комисиите на “Позитано” 20 от 19 се редуцират на 13. Иво Атанасов е предложен за шеф на медийната комисия. Георги Първанов да оглави комисията по външна политика и национална сигурност. Юрий Борисов ще отговаря за връзките с интелигенцията, Николай Добрев става шеф на орг.отдела. Стефан Нинов поема местното самоуправление, Пирински-външната политика, Дора Янкова поема планинските и полупланинските райони и младежката политика. В събота ще има пленум на ВПС, който ще гласува решенията на ИБ.
 в-к “Пари”, бр.119/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

БСП кани 8 партии за обединена левица

 Неофициални контакти за създаване на обединена левица води лидерът на БСП Георги Първанов с шефовете на 8 партии, съобщиха участници в тайните преговори. Социалистите отправили оферта най-напред към коалиционните партньори на БСП-Екогласност и БЗНС “Ал.Стамболийски”, а след това към Добромир Задгорски (ОКЗНИ), Жорж Ганчев (БББ), Александър Томов (Евролевица), Кръстьо Петков (ОБТ), Ахмед Доган (ДПС), Петър Дертлиев (БСДП). Идеята била наесен да се подпише официално споразумение за новата левица и близката цел била коалиция за местните избори, а дългосрочната-общото явяване на парламентарните избори с уговорката при победа, Томов да е премиер, твърдят осведомени източници.
 в-к “Демокрация” бр138/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Генералското крило на БСП на среща в Търново

 Върхушката на генералското крило в БСП, начело с лидера му Бриго Аспарухов, Димитър Иванов и Младен Червеняков, се събира днес във Велико Търново да бистри своята тактика. Домакин е кметът Драгни Драгнев, който напоследък си навлече неприязънта на ортодоксалното общинско ръководство на БСП.
 в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 

Пленум на БСП

 Лидерът Първанов щял да оглави партийната комисия по външна политика, национална сигурност и международни контакти в БСП, която се водеше преди от Премянов. Комисиите на Висшия съвет на БСП ще бъдат намалени от 19 на 13 и ще бъде определен състава и шефовете им. Комисията по идейното развитие на партията поемал Лилов.
 в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Извънреден конгрес за свалянето на Дертлиев иска инициативен комитет

 21 партийни активисти учредиха вчера инициативен комитет за свалянето на д-р Петър Дертлиев от поста му председател на БСДП, поради самоуправство и опит за политическа разправа с опонентите. Начело на групата недоволни били депутатите Григор Шишков и Йордан Нихризов и зам.-председателят на партията Божидар Митев.
 Това станало след като вчера на заседание на Националния комитет Дертлиев решил да отстрани от ИБ всички несъгласни с неговата политика, твърдят потърпевшите, които напуснали залата и оставили заседанието без кворум.
 Междувременно се разбра, че сродните социалдемократически партии ще се обединят и ще участват заедно на изборите догодина. На призива на Дертлиев вчера се отзова ОБТ с лидер Кръстьо Петков.
 в-к “24 часа”, бр. 143/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 

БСП събира подписки срещу идеята кметовете да се назначават

 Пленумът на БСП реши вчера да се направят повсеместни подписки в страната срещу предложението на СДС кметовете в населени места с под 4000 души да се назначават. Това била “нова стъпка към прекомерната централизация на власт и ресурси”, твърдят от БСП. Подписките щели да се правят от низовите организации или от инициативни комитети на социалистите.
 в-к “Демокрация”, бр. 141/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 
 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"