Народно събрание

Управляващите склониха за дебат по престъпността

 Дебат по престъпността ще има, но тогава, когато каже мнозинството, обяви шефът на Комисията по национална сигурност Христо Бисеров. Премиерът уточни, че дебатът няма да бъде по съчинени въпроси, а по това ще бъдат ли наказани бандитите и ще продължава ли хаосът. Има конфликт и той е между държавата и престъпниците и въпросът е кой на чия страна ще застане, заяви Иван Костов за отношенията Бонев- Татарчев. Той не се интересувал от личностите, а престъпниците да са в затвора. Костов заяви пред “Труд” че ще покани Бонев и Татарчев на среща, когато прецени, че е готов. Междувременно 57 депутати от опозицията внесоха подписка за извънредно заседание, на което да се обсъди кризата в отношенията съдебна-изпълнителна власт. Правителството не иска да разрушава следствието и прокуратурата, а съдът да има върховенство в процеса на борбата с престъпността, заявил Бонев на среща с депутати от ОНС. 240 000 престъпления са регистрирани през м.г., от началото на 1996 г. имало траен растеж, но това продължило първите 5-6 месеца на м.г. През март т.г. са регистрирани 15 000 престъпления, срещу 32 000 през същия месец на миналата година, заяви Бонев пред парламента.
 в-к “Труд” бр. 128/16.05.1998 г.                        рег 16.05.1998 г.
 

Депутати искат да ликвидират ЦКС

 Ликвидация на Централния кооперативен съюз замислят депутати от ОДС. Кооперативните съюзи да нямат право на търговска и стопанска дейност, предлагат петима депутати от ОДС в проект за изменение на Закона за кооперациите. Проектът влиза за обсъждане на първо четене в правната комисия след разпореждане на зам.-шефа на парламента Иван Куртев от 14 май.
 в-к “24 часа”, бр.130/18.05.1998 г.                   рег. 18.05.1998 г.
 

Нов шеф на Комитета по стандартизация

 Цоньо Ботев ще бъде новия шеф на Комитета по стандартизация и метрология, съобщи агенция Балкан. Досега той два пъти е отхвърлял предложението за държавен пост. Като председател на парламентарната комисия по местно самоуправление вече е станал неудобен с позицията си по въпроси на регионалната политика.
Министрите освободиха досегашния шеф на Комитета по стандартизация Мариус Цоков за несправяне с работата. Той е забавил акредитирането на българските изпитателни лаборатории пред руския “Госстандарт”, пише в мотивите за уволнението му. Това се е превърнало в пречка за търговията ни с Русия.
 в-к “Пари”, бр. 110/18.05.1998 г.                                рег. 18.05.1998 г.
 в-к. “Труд” бр. 131/19.05.1998 г.                                рег 19.05.1998 г.
 

Народен съюз против закриването на Главна прокуратура

 Парламентарната група на Народен съюз взе решение да не подкрепи предложението за закриване на Главна прокуратура и Националното следствие. Народен съюз разполага с 12 гласа в НС и не блокира мнозинството на СДС с 125 депутати. Но СДС ще трябва да гласува най-радикалните промени в Закона за съдебната власт без съюзника си от ОДС. Няма да подкрепя законова промяна заради един човек, каза председателят на Демократическата партия Стефан Савов по повод кандидатурата на Иван Димов за главен прокурор. В момента за главен прокурор се изискват 14 г. юридически стаж, но МС предложи срокът да се намали на 12 г.
 в-к “Сега”, бр. 111/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

Депутати искат дебат по престъпността

 57 депутати внесоха подписка с искане за извънредно заседание, на което да се дискутират проблемите с престъпността. Председателят на парламента е длъжен да го свика в 7-дневен срок, според правилника на НС. Вносителите предлагат и проектодекларация, подписана от Ахмед Доган, Георги Първанов и Александър Томов.
 в-к “Континент” бр. 110/16-17.05.1998 г.                  рег 16.05.1998 г.
 

13 депутати влизат в състава на “Антимафия”

 Днес или утре парламентът ще даде зелена светлина на дейността на постоянната комисия “Антимафия”, съобщи Екатерина Михайлова. Според нея е възможно комисията за противодействие на престъпността и корупцията да запази предишния си състав като политическо съотношение. Предложението на СДС е комисията да се състои от 13 души-председател и 6 души представители от СДС, 3 от ПГДЛ и по един представител от Евролевицата, ОНС и Народен съюз. “Антимафия” ще се оглавява от парламентарния шеф Йордан Соколов, заместник- председателите ще са от СДС и от ПГДЛ. От страна на СДС ще влязат Екатерина Михайлова, Йордан Цонев, Теодоси Симеонов, Светослав Лучников, Христо Бисеров и Никола Николов. Според правилника на НС, комисията може да разработва стратегии и анализи, както и да извършва анкети, проучвания и изслушвания.
 в-к “Демокрация” бр. 130/20.05.1998 г.                    рег 20.05.1998 г.
 

СДС предлага да се гласува решение за престъпността

 След дебата по престъпността в НС следващата сряда мнозинството щяло да предложи проект за решение на проблема, който трябвало да бъде решение, а не декларация, както предлага опозицията. Този документ щял да послужи на законодателя да предприеме промени в структурата на съдебната власт и дори МВР, защото явлението организирана престъпност било ново за България, каза шефката на ПГ на сините Екатерина Михайлова. Председателят на НС Соколов заяви, че прокуратурата трябвало да бъде равна по ранг на съда. Той и Стефан Савов били за запазване на следствието, но не можело шефът на НСлС да бъде равен по ранг на председателя на Върховния съд и главния прокурор. От Народен съюз били съгласни на някои законодателни персонални корекции. В рамките на НСлС щяло да има звено само за разследвания на тежки престъпления.
 в-к “Континент”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Икономиката в сянка свали шефа на НСИ
 Мнозинството в парламента подмени шефа на статистиката проф. Карамфилов с депутата от СДС Александър Ханджийски. За негови заместници бяха определени Екатерина Арнаудова и Иларион Иларионов. Преди това депутатите разкритикуваха и не приеха отчета на националния статистически институт за миналата година. Основният мотив е, че НСИ не дава реални данни за дела на сенчестата икономика и брутния вътрешен продукт, който според депутатите е стигнал 45-50 на сто. Нереални били и данните за селскостопанското производство.
 в-к “Пари” бр. 113/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Зам.шеф на НСИ почина след уволнение

Досегашният зам.-шеф на Националния статистически институт Милчо Младенов почина към 14 ч вчера. Новината бе съобщена, след като завърши заседанието на парламента, на което ръководството на института бе уволнено. Не са ясни причините, довели до смъртта на Младенов. Самият той не присъства в пленарната зала.
 в-к “Сега” бр. 114/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Лустрация в администрацията

 Лица, които са били на отговорни постове в държавата и партийната структура на бившата БКП, няма да могат да заемат ръководни длъжности в държавната администрация в срок от 5 години. Законът за администрацията бе остро критикуван от опозицията. Елена Поптодорова определи разпоредбата като закъсняла с 9 години лустрация. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа разкритикува подобен закон в Чехия, допълни тя.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

Дебатът за престъпността имал за цел да обедини опозицията

 БСП се опитва да обедини опозицията, като се възползва от дебата за престъпността, заяви вчера  Иван Костов. Според него социалистите искали да “опаковат Евролевицата и ОНС към себе си”. СДС няма нищо против обединението на опозицията, но за сините е важно да се разбере кой защитава престъпниците и кой е за тяхното наказание. Прокуратурата и следствието няма да се закриват, а преструктурират, съгласно Конституцията, обясни Йордан Соколов. На обсъждането можело да се чуе мнението на магистратите и дори на Съюза на съдиите, както препоръча президентът. Той се срещна вчера с ръководствата на ПГ на ОНС и БСП, за да обсъдят проблемите на престъпността и предложените промени в съдебната система.
 в-к “Континент”, бр.119/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г
 

ПГ на ОНС и Демократичната левица се срещат с президента

 Промените в Закона за съдебната власт трябва да получат доверието на всички парламентарни сили, ако е възможно, заяви президентът Стоянов вчера на срещата. Необходим бил поне месец дебати по въпроса, счита той, като правната комисия в парламента трябвало да вземе експертното становище. Своята позиция Стоянов е изразил и пред председателката на ПГ на СДС Е. Михайлова. Промени в съдебната система без политическо съгласие биха могли да я съборят, заяви президентът. Зам.-председателят на ПГДЛ Любен Корнезов счита, че промените в съдебната система са израз на борбата за власт и не са насочени срещу престъпността.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.
 

Политиците задълбочиха кризата в институциите

 8 часа депутатите дебатираха проблемите на престъпността в присъствието на премиера Иван Костов и главния прокурор Иван Татарчев. 159 народни представители от СДС, Народен съюз, ОНС и Евролевицата гласуваха решение, според което структурата и дейността на правоохранителните органи трябва да бъдат организирани според българската конституция, а МВР да приведе службите си в кадрово и организационно състояние за ефикасно противодействие срещу организираната престъпност. Иван Костов обеща правителствена стратегия за борба с мафията. Вътрешният министър Богомил Бонев и главният прокурор продължиха острата си полемика и от трибуната на парламента. Шефът на следствието Бойко Рашков отсъстваше. Междувременно 26 следователи и 4 прокурори връчиха оставките си пред ВСС.
 в-к “Пари” бр. 119/28.05.1998 г.                                   рег 28.05.1998 г.
 

Дебат по престъпността и промените в съдебната система

 След 7 часови дебати, парламентът прие вчера решение за борба с престъпността. Предвидено е чрез законови мерки съдебните органи да бъдат приведени в съответствие с конституцията при гарантиране на тяхната независимост. В резултат на решението се очаква да бъде закрита НСлС и Главна прокуратура. Премиерът Иван Костов обеща спешна стратегия за борба с престъпността, след като Любен Корнезов напомни, че правителството е било задължено да я изготви още след решенията на временната комисия Антимафия от 5 декември м.г. От трибуната Драгомир Драганов заяви, че една държавна и две частни фирми са ощетили хазната с 600 000 долара. Парите били теглени от държавната и отивали в частните, но шестима сини депутати се застъпили яростно сделките да не бъдат давани на прокуратурата.
От трибуната главният прокурор обвини Костов, че се страхува от разследването на “Сапио”, защото е лично засегнат и иска за разбие съдебната система. Той постави въпроса и за аферата Капиталбанк, в която участвал приближеният на премиера Красимир Стойчев. Шефът на следствието Бойко Рашков отсъстваше, тъй като според Татарчев не бил поканен. След главния прокурор думата взе вътрешният министър Богомил Бонев. Минута по-късно Татарчев напусна залата, за да не слуша версиите за Златистия. МВР Ішефът заяви, че бандитите, корумпираните магистрати и опозицията, са тези, които не искат промяна на статуквото. След много драматични изказвания и взаимни обиди се стигна до гласуване. БСП отказа да подкрепи проекторешението на парламента и даде своя глас за декларацията, внесена заедно с ОНС и Евролевицата. Депутати от БСП едва не се сбиха със зам.-председателя Александър Джеров, който отказа да им даде думата за обяснение на отрицателен вот.
 Резултатът от дискусията е, че ще се влошат резултатите от борбата с престъпността, заяви след вчерашния дебат в парламента Янаки Стоилов. Според Първанов правителството не е съумяло да използва условията за борба с престъпността и е изненадан от неадекватността на управляващите по дебата. Той очаква след вчерашния дебат да има ново напрежение между институциите.
 в-к “Пари”, бр.119/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

От парламентарната зала

 Димитър Луджев - “Полицията трябва да се справи с престъпността. А какво прави тя? Знам, че Бонев незаконно събра 200 000 долара от прословутата операция Комар и сега с тях финансира МВР. Няма обаче документи, които да дам на прокуратурата. Татарчев е прав, за всичко трябва да има доказателства. Съдебната система е най-тромавата навсякъде по света. Държавата престава да бъде правова, когато някой посочва някой за виновен и го обявява за такъв без наличието на доказателства”.
 Драгомир Драганов - Може ли да ми каже някой дали едни престъпни групировки се сменят с наши хора. Защо се смениха 70% от офицерите в контраразузнаването. Непрекъснато се уволняват и назначават нови регионални директори на полицията в провинцията Корупцията е основата за развихрилата се организирана престъпност, но за това обикновено се мълчи”.
 Иван Татарчев- “Костов се страхува от разследването на Сапио? Задавам въпрос към него, защо воюва против прокуратурата и следствието с лъжи? Дали заради това да не бъде разследвана аферата Сапио, или защото желае да разруши съдебната система. Защо не споменава Капиталбанк, на която неговия приближен Красимир Стойчев дължи 5 млн. долара”.
 Богомил Бонев- “ На 17 февруари 1997 г. с подписа на Татарчев Златистия е пуснат срещу гаранция от 30 хил. лв. Престъпниците не търсят вече адвокат, а прокурор. Искаме да помогнем на хората, които разследват, но виждаме забележителен опозиционен блок-престъпници, други престъпници с тоги и политици.”
 Иван Костов- Искаме съдът да има върховенство в наказателния процес Престъпниците не трябва да остават повече ненаказани. Досега няма нито един осъден за най-голямата кражба от държавата чрез банките и раздадените необезпечени кредити за около 2.5 млрд. марки. Не защитавам никого, премиерът няма приятели, никой досега не е поискал лично нищо от мен, дори и братовчедите ми”.
 в-к “Пари”, бр.119/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Комисия “Антимафия” заседава на закрито

 Заседанията на комисия “Антимафия” ще бъдат закрити, решиха членовете на постоянната парламентарна комисия на първото си заседание. Заради това вероятно ще се наложат промени в правилника на НС. Антимафиотите приеха вътрешни правила за достъп до документация. Сведения ще им дават от МВР, прокуратурата, следствието и статистиката. Депутатите ще предложат ведомствата да уеднаквят методиките си за отчитане на престъпността.
 в-к “24 часа” бр. 141/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 

Соколов обещава “Антимафия” да разследва строежите на Витоша

 Това стана вчера по искане на БСП. Междувременно Дирекцията за териториално устройство и строителен контрол е издала заповеди за спиране на строежите на Щастливеца, Копитото, Златните мостове, каза екоминистърката Евдокия Манева по повод питане на Александър Каракачанов. Според Манева строителството не било ново, само се извършвал ремонт. Лидерът на Зелената партия твърди, че строителството се замразява, за да бъде узаконено.
 в-к “24 часа”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"