МВР и специални служби

Бонев знаел поръчителя на нападението срещу Заркова

 Вътрешният министър заяви сензационно пред “Панорама” по БНТ, че извършителят на покушението срещу Анна Заркова щял да бъде известен до дни. Той направи връзка между него и бомбата пред в. “Труд”. Според него мнозина щели да останат изненадани, когато се разберял поръчителя. Една от версиите била, че нападателят е човек, свързан с цар Киро, заявил министърът пред депутати от ОНС. Следователят Богдан Карайотов сподели в петък пред “Демокрация”, че това било много тежко разследване.
 в-к “24 часа”, бр. 128/16.05.1998 г.                       рег. 16.05.1998 г.
 в-к “Демокрация”, бр. 127/17.05.1998 г.              рег. 17.05.1998 г.
 

Акцията срещу крадците е тактически правилна

 Това заяви вчера пред парламента вътрешния министър Богомил Бонев и поясни, че акцията при която загина един полицай от 5-РПУ била своевременна, законосъобразна, тактически правилна и според инструкциите. Операцията не е предварително планирана, заяви Бонев, полицаите отишли на адреса по сигнална гражданин за кражба на евтина техника. По друг начин щели да реагират служителите на реда при съмнение за обир на трезор или банка. За изработване на стратегия за борба с престъпността трябват средства и тя ще бъде генерален план за действие, а оперативен документ ще стане конкретна програма.
 в-к “Континент” бр. 110/16-17.05.1998 г.                  рег 16.05.1998 г.
 

МВР съсипало морално банкера Тилев

 Бившият собственик на Банка за земеделски кредит (БЗК) Атанас Тилев бил морално съсипан от забраната на МВР до напуска България. Гражданският иск на банкера срещу МВР е заради това, че през лятото на 1996 г неправомерно му е било забранено да напуска страната. Състав на гражданска колегия на Софийски районен съд даде ход на делото с разпит на свидетели. Бивши служители на БЗК заявиха, че след масираната медийна атака и слуховете за отнемане на задграничния паспорт на Тилев, банката е била “национализирана”. Всичко това целеше да урони престижа на банкера не само пред вложителите, но и зад граница, каза Иванчева, която е завеждала кабинета на Тилев. Самият ищец не получавал никаква заповед за забрана на пътуване, както изисква Закона за задграничните паспорти, вместо това свидетелят Петков получил две телеграми по пощата, които уведомявали, че Тилев е лишен от правото да излиза зад граница. Юристът на Националната служба за сигурност поиска да разбере кой е нарушил реда, като е пуснал телеграмите в пощенската кутия, но съдията заяви, че полицията трябва да проведе собствено разследване по случая.
 в-к “Континент” бр. 110/16-17.05.1998 г.                  рег 16.05.1998 г.
 

Рокадите в РДВР-Варна-”реанимация” преди сезона

 Четирима офицери, заемащи най-високи постове, бяха уволнени в сряда. С един замах вътрешният министър Богомил Бонев свали директора полк. Рафайлов, шефовете на регионалната служба за сигурност полк. Иван Иванов и на Регионалното звено за борба с организираната престъпност подп. Олег Атанасов. Кадровата “секира” не пощади дори началника на служба ”Полиция” полк. Петко Петков, който запази мястото си при няколко правителства и бе възприеман от варненци като непоклатим и вечен. Слуховете, че 45-годишният шеф на регионалните структури е “пътник”, от няколко месеца бродят из коридорите на РДВР Още когато полк. Рафайлов бе назначен на ръководния пост, мнозина прогнозираха, че дипломираният икономист и бивш началник “Кадри” към Дирекцията няма да управлява дълго. Голямата изненада бе, че заедно с него си заминават и потенциалните кандидати за поста му. Публична тайна бе, че шефът на РСС полк. Иванов още от миналата година се “цели” в стола на директора. Причините за кадровите промени бяха ясно формулирани от Бонев- въпреки, че екипът на полк. Рафайлов е постигнал някакви резултати в борбата с престъпността, темповете на работа са незадоволителни. “Вкарването на екип отвън окончателно трябва да разсее съмненията, че може местни ръководители да са обвързани с престъпни групировки”- категоричен бе министърът. Дали спряганите тесни контакти на бившия вече шеф на дирекцията с фигури от подземния свят (които през последната година се опитаха да легализират бизнеса си), дали частните бизнесдела на Рафайлов, за когото се твърдеше, че има стрелбище и чейнджбюро на Златни пясъци (управлявани от съпругата му) или жалбите на областния управител Добрин Митев, че престъпността във Варна процъфтява, са се оказали решаващи за уволненията, може само да се гадае. Факт е обаче, че “реанимационната” бригада, която още преди сезона трябва да изведе РДВР-Варна от състоянието на “кома”, ще бъде подбрана изцяло от състава на Столична дирекция на вътрешните работи. Засега е известен само шефът на екипа - полк. Иван Стефанов.
 в-к “Труд” бр. 128/16.05.1998 г.                        рег 16. 05.1998 г.
 

Рекетът вече не съществува като бизнес

 Рекетът и силовото застраховане вече не съществуват като бизнес, обяви вчера министър Богомил Бонев. И това е резултат от общата стабилизация на държавата. Той нарече смехотворни изнесените в пресата данни, че криминалните престъпления у нас били 6 милиона. 240 000 престъпления са регистрирани през 1997 г. Това са 2800 престъпни деяния на 100 000 души. В Гърция този коефициент е 3100 на 100 хил., в Германия 8000 на 100 хил., в Румъния-5000, за Дания 10 000, а за Швеция -над 12 000.
Стратегията за борба с престъпността ще акцентира върху ефективното правораздаване като превенция на непредотвратимостта на наказанията, ясно ще определя ангажиментите на държавното ръководство, не само на МВР, заяви вътрешният министър.
 в-к “Демокрация” бр. 126/16.05.1998 г.           рег 16.05.1998 г.
 

Заловен бил атентаторът срещу Анна Заркова

 От МВР не потвърдиха официално информацията, но и не я отрекоха. Има лице с улики, но не знаем дали са достатъчни, каза пък премиерът Костов.
 Според запознати засега задържаният е само един. От следствието казаха, че се работело по няколко версии.
 в-к “Пари”, бр. 111/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Секретарят на МВР Атанасов - в Англия

 Атанас Атанасов се завръща днес от Великобритания, където се срещна със зам.-министъра на вътрешните работи О'Брайън и говори по проблемите на имиграцията. Наскоро страната взе нови мерки за затягане на режима на влизане във Великобритания с влакове от Белгия, минаващи под Ламанша. Въведени бяха директни летищни визи за идващите от бивша република Югославия.
 в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Областен управител обвинява МВР-Габрово

 Управителят на Ловешка област Илиян Обретенов заяви, че полицията в Габрово работела по методите от 70-те години - уволнявали се и се назначавали хора по политически причини, служело се на политически поръчки, толерирали се роднини, нерегламентирани подслушвания се извършвали. Шефът на РДВР-Габрово отрече всичко и каза, че действията му били съгласувани с министъра на МВР Бонев.
 в-к “Сега”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Разследване на в. “Сега” за предполагаемия нападател на Заркова

 Арестувания Петьо Стоянов Петков по обвинение в нападението над журналистката Анна Заркова е лежал в психиатрична клиника, след претърпяна катастрофа и депресия след уволнението му от МВР. Бил курсант в школата в Долни Богров на МВР, обвинен в грабеж и осъден. Баща му майор Стоян Андреев бе уволнен от министър Бонев дисциплинарно по случая със задържането на пияния югославски гражданин Нехад, в чиято кола се намирали жена му Лиляна, 9-годишният им син, шефът на коректорите на “Труд” Евгени Ангелов. Андреев бе уволнен заради това, че не взел разрешение от шефа на пресцентъра на МВР Чавдар Крумов и повикал екип на Нова телевизия в Първо РПУ, където бил дежурен тази нощ, за да снимат случая. Журналистката Заркова публикува по този повод материала “Полицаи арестуват 9-годишно дете”, което стана причина спецполицаите да се усъмнят в евентуална връзка между покушението над Заркова и сина на уволнения - Петьо Стоянов поради лични мотиви за отмъщение. Арестуваният е бил подложен на унищожителен разпит, правен му е психопортрет, подлаган бил на детектор на лъжата. Той отричал да е извършител на покушението. Но засега няма неопровержими доказателства, освен сведение на лице, излежаващо присъда в ТПО “Казичене”, което било чуло преди 3 месеца заплахи за заливане с киселина на Заркова. Според източник на в. “Сега” обаче това било скалъпено обвинение и затворникът бил подготвен агент на полицията.
 Според магистрати и полицаи тезата за извършителя на покушението Стоянов няма да издържи и той ще бъде освободен. Но единственият резултат ще бъде обслужване на нечии политически интереси и рейтинг, както и за окончателно овладяване на властовите структури от изпълнителната власт, твърди вестник “Сега”.
 в-к “Сега”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Нападателят на Заркова на свобода

 26-годишният нападател на журналистката Анна Заркова Петьо Петков излиза на свобода, съобщиха запознати. Срещу него има само косвени улики, които не позволяват да му се повдигне обвинение. Освен това на разследването са необходими поне още един свидетел на инцидента, при който журналистката беше залята с киселина. Аз и мои колеги от МВР успяхме да съберем доказателства, които осигуряват стопроцентово алиби на моя син в деня на престъплението, заяви пред радио Експрес бащата Стоян Андреев, бивш служител на Първо РПУ.
 в-к “Пари” бр. 113/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Гоцев оправда МВР за насилието

 Рецидивисти и осъдени за убийства ползват правото на прекъсване на присъдите, напускат ареста и повече не се завръщат в затворите, съобщи вчера зам.-правосъдният министър Златка Русева. 625 осъдени, от които 153 за убийства, са поискали 1109 прекъсвания от прокуратурата от началото на м.г до края на април т.г. От тях 15 опасни бандити не са се завърнали, като общата бройка на изчезналите е 57. Фрапиращ пример е Ангел Денев от централния затвор, пуснат да се лекува и не се върнал повече, като междувременно убива човек на 14 май. Сигурно има насилие в полицейските участъци, заяви правосъдният министър Васил Гоцев, натоварен да извърши проверка по доклада на Татарчев и Бонев. Според него обаче не се разбирало дали насилието не е упражнено и в следствените арести. В доклада са посочени инциденти, при които полицаите са в правото си, като този на Злати Златистия, който заплашвал с оръжие служителите на реда, изясни Гоцев. Освен това нямало приложени медицински документи за всички инциденти, за да се разбере какви травми са получили битите. През 1995 г. убитите полицаи са 18 и по този повод отправих питане в парламента, каза Гоцев, ако МВР издаваше следствена тайна и не предаваше информацията, събрана със специални разузнавателни средства, защо прокуратурата не е образувала дела срещу полицейски служители, попита министърът. Според Гоцев няма война между институциите, а остри противоречия между ръководителите.
 в-к “Пари” бр. 113/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

МВР шефове отказват среща с депутат

 “От понеделник се опитвам да се срещна с главния секретар на МВР Божидар Попов и шефа СДВР Емил Танев, но те отказват”, оплака се депутатът от Евролевицата Цветелин Кънчев. Той иска да разбере как полицията се бори срещу расистките прояви, чиято жертва стана 15-годишно циганче. Кънчев е секретар на НС на партията и отговаря за малцинствата.
 в-к “Труд” бр. 133/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Шефът на Икономическа полиция-Шумен - в пенсия

 Полковник Злати Йолдов сам подал рапорт за напускане поради навършена пенсионна възраст, съобщават колегите му от местното РДВР. Очаквало се неговия пост да поеме досегашния му заместник подп. Стоян Михалев.
 в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 

Нов директор на РДВР-Габрово

 Със заповед на министър Бонев за директор на РДВР-Габрово е назначен Румен Стоянов-досегашен началник на управление Оперативно в ІІІІIII-то РПУ София. Стоянов бил повишен в чин подполковник. Досегашният директор Жеко Парев преминава на работа в инспектората на МВР - София.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

Още за рокадите и скандалите в РДВР-Габрово

 Областният управител Илиян Обретенов отправи обвинение към местните служби на МВР, че разработвали габровския кмет Николай Дачев и заместника му Мирослав Катранджиев. Скандал избухна в града и бяха направени рокади в местното РДВР, въпреки, че оттам отрекоха всички обвинения.
 Бившият вече директор на РДВР полк. Жеко Парев твърди, че е изненадан от обвиненията на областния управител за подслушване и следене. Той казва, че МВР не приема тези твърдения и проверките не са ги потвърдили. Що се отнася до думите на синия депутат Цоньо Ботев, че мафията била в РДВР-Габрово, Парев казва, че това също не е вярно и че на Ботев нищо не може да му се случи, че не е бил заплашван от никого.
 По повод твърденията на областния управител, че кметът е бил разработван във връзка с преговори с гръцка фирма, Дачев заявява, че това са били преговори с гръцко кметство, което искало сътрудничество за участие по програма ФАР. Гърците поискали планове на града, за да представят пред съответната институция проект за реконструкция на водоснабдяването на Габрово. Това било представено като издаване на тайна пред чужда държава, което Дачев определя като инсинуация. Той твърди, че не може да бъде категоричен дали е бил подслушван, но допускал, че имало такова нещо.
 Кметът на Габрово Николай Дачев е инженер-възпитаник на ВМЕИ-София. Специализирал в САЩ. Основател на СДС-Габрово.
 в-к “Труд”, бр. 134/22.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Народен съюз иска помирение между Бонев-Рашков и Татарчев

 Вчера вътрешният министър разговаря два часа по негова молба с депутатите от коалиционния Народен съюз. След срещата лидерът на НС Стефан Савов, каза, че е категорично против разправиите в правораздавателните институции и че е крайно време те да спрат. Миналата седмица той обвини в емоционалност Бонев, поради изявлението му, че за убийството на полицая Ценов са виновни Главна прокуратура и следствието. Бонев посочи, че от СДС искали съдът да има върховенство в наказателния процес. Анастасия Мозер заяви, че борбата с престъпността трябва да се води със законодателни мерки. Нужна е промяна в НПК, потвърдили всички участници в срещата.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

Двама полицаи сред заподозрените за журналистката Заркова?

 Според сведение, получено от арестант по време на инцидента с коректора на “Труд” Евгени Ангелов в края на март, двама полицаи се възмущавали от материала, писан от Заркова. Единият от тях бил споделил с колегата си как можел да я залее с киселина и никой нямало да разбере кой го е направил. Споменавал даже, че ще я причака до будката за банички на спирката в “Младост”. Обаче арестантът не видял добре полицаите. Криминалисти пък твърдят, че данните от разпита на арестанта били скалъпени и нямали стойност.
 в-к “Сега”, бр. 115/22.05.1998 г.              рег. 22.05.1998 г.
 

Мутри няма да вилнеят на морето

 Шефове на мутри подписали предупредителен протокол, с който обещават да не вилнеят по Черноморието. Това съобщи във Варна началникът на НСБОП полк. Кирил Радев. Антимафиотът бе в морската столица заедно с министър Валентин Василев.
 в-к “24 часа”, бр.136/24.05.1998 г.                рег. 24.05.1998 г.
 

Спецслужби следели Бриго

 Спецслужби ме следят при пътуванията ми в чужбина, обяви бившият разузнавач номер 1 вчера. Заповедта не била на министър Бонев. Засега не се притеснявам, ако обаче ми се наложат някакви ограничения, ще потърся защитата на човешките си права, декларира ексшефът на разузнаването.
 Управляващите искат да спрат разкрития за престъпления по висшите етажи на властта, твърди Аспарухов. Той напомни за скандал с министър от близкото минало, сега на отговорен пост, който поддържал връзки с международен престъпник. Аспарухов даде да се разбере, че става дума за премиера Костов и арестувания преди 6 години в Рим мошеник Роберто Копола.
 в-к “24 часа”, бр.140/28.05.1998 г.                          рег. 28.05.1998 г.
 

Бриго Аспарухов: още по случая

 Наредено е всяко мое действие в чужбина да се следи. Това е нарушаване на правата на човека. Няма да съобщавам подробности, ако обаче е нужно, ще дам обяснения на прокуратурата. Мотивът на следенето ми явно е, че съм обявен за враг на държавата. Аз обаче твърдя, че не съм. Заповедта явно не е от МВР-шефа Богомил Бонев, тъй като ние сме добри приятели. Управляващите сега слагат прегради пред органите за сигурност, за да не могат те да проникнат в престъпността във висшите етажи на властта. Комисията “Антимафия” неслучайно не работи. Липсва контрол върху спецслужбите - НСБОП, НСС и НРС. В тях върви политическа чистка. Професионалистите се уволняват и на тяхно място се слагат послушници на властта. Министри от миналото, които сега са на отговорни места, са осъществявали контакти с международен престъпник. Той е откривал в чужбина банкови сметки в полза на България. По-късно на този престъпник му беше издаден български дипломатически паспорт, който впоследствие му беше отнет.”, заяви ген. Аспарухов.
 в-к “Стандарт”, бр.2034/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Полицията купува хеликоптери “Бел-407”?

 Скоро престъпниците ни може да бъдат залавяни с модерния полицейски хеликоптер “Бел-407”. На 5 юни фирмата производител ще направи демонстрация на аерогара София-север. Хеликоптерът е оборудван с ултрамедийна камера, която разчита от разстояние дори номерата на автомобил, както и с камера за нощно виждане. Има система за бързо предаване на данни, която може да е чак в София.
 Нуждата от нови хеликоптери за полицията ни е голяма. 4-те Ми-2, с които  тя разполага, не летят, а на единствения Ми-17 ресурсът му изтича през август.
 в-к “24 часа”, бр.140/28.05.1998 г.                           рег. 28.05.1998 г.
 

Бивши шефове от МВР уличени в корупция

 Бившите шефове на РДВР Варна, които бяха уволнени от министър Бонев миналата седмица, са уличени в корупция и незаконно участие в ръководствата на частни фирми. Те са ползвали служебното си положение, за да лобират за местни икономически групировки, оповести вчера областният управител Добрин Митев.
 Полк. Иван Иванов, бивш началник на регионалната служба “Сигурност” и бивш служител на Шесто управление на ДС, бил съдружник в 7 фирми-“Черноморска инвестиционна група” АД, “Агромилк” АД, “Италиандизайн център” ООД, “Зорница”-Варна ОДД, Агро-КИА” ООД, “Микросист” ЕООД и “Марлин-М АД”, уточни г-н Митев. Тяхната дейност е с много широк спектър на дейност-от корабоплаване до селско стопанство, охранителни фирми и риболов. Бившият шеф на РЗБОП подп. Олег Атанасов, също бивш служител на ДС, пък успял да регистрира външнотърговска фирма “ВАРУС” със седалище Русе. И двамата шефове грубо са пренебрегвали забраната по чл. 213 от Закона за МВР. В същото време шефът на РДВР-Варна, полк. Наско Рафайлов не направил нищо за активизиране на Икономическата полиция въпреки огромната престъпност в района. Областният управител разчита на новите шефове да пресекат корените на организираната престъпност във Варна и да се преборят с наркотрафика, каналите за крадени коли и проституцията.
 в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 

Уволнени варненски МВР шефове ще съдят областния управител Добрин Митев

 Бившите шефове на служба “Сигурност” и РЗ “БОП” във Варна о.з. полк. Иван Иванов и Олег Атанасов щели да съдят областния управител Добрин Митев за разпространение на клевети по техен адрес в пресата. Те заявяват, че той се позовавал на доноснически писма, постъпили в т. нар. пощенска кутия “300”. Категорично отхвърлят обвиненията в “лобизъм за варненски икономически групировки” като “съшити с бели конци” и с явен политически привкус. Двамата признават за участие във фирми, но били приключили с тях веднага след завръщането си в системата на МВР. Като длъжностни лица те отказвали на областния управител Митев изискваната от него оперативна информация за икономически групировки, тъй като това било незаконно.
 в-к “Труд”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Оперативна игра “Мълния 98”

 Над 70 шефове на РДВР и различни служби участваха в оперативната игра, която се провежда за първи път у нас. Задачата на учението, започнало вчера и завършващо днес, е да се проверят уменията на ръководителите на отделните звена да вземат адекватни решения при получаване на сигнал за извършено престъпление. “Сюжетите” са дело на полк. д-р Григор Вълков, преподавател в Полицейската академия, по истински случаи на поръчкови убийства на банкери и политици. В оперативната игра е предвиден цялостният етап до залавянето на извършителя, а също и участието на говорителя на МВР, който на определен етап информира журналистите за хода й, като се оценява неговото поведение и дали е допуснал гафове, с които е навредил на акцията. Занятието струва няколко млн.лв., каза ректорът на Полицейска академия проф. д-р Калчо Таушанов, а реализацията била утвърдена и насърчена от министър Бонев. Ръководител на учението е шефът на НСБОП полк. Кирил Радев.
 в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Международна конференция за борба с организираната престъпност и тероризма, прави Бонев

 На 8 юни у нас пристигат антимафиоти от Европа за 16-тата подобна конференция, организирана от немската фондация “Ханс Зайдел”. Най-видният гост ще бъде шефът на немските тайни служби Бернд Шмидбауер. Ще участват също зам.-директорът на Интерпол Ралф Мучке, координаторът на Европол Юрген Щорбек, шефове от вътрешните министерства на Русия, Румъния, Германия и Италия. Българският министър Бонев ще говори за борбата срещу престъпността. Италианският пратеник Салваторе Гуглиелмино ще представи усилията на страната си за спирането на нелегалния трафик на оръжия и хора и прането на пари. Охранителният рекет ще бъде темата на доклада на руския представител Николай Морозов.
 в-к “24 часа”, бр. 143/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 

Бриго Аспарухов отново твърди, че от разузнаването го следели

 В България все още се извършва следене на политическите опоненти, каза ексшефът на разузнаването ген. Бриго Аспарухов пред Дарик радио. Той засякъл в чужбина свои бивши подчинени, които го следяли. Генералът допусна, че неговият наследник Димо Гяуров не е в основата на това, а е бил заблуден от свои служители и призова за парламентарен контрол върху разузнаването. От разузнаването уволняват хора по политически причини, твърди Аспарухов.
 в-к “24 часа”, бр. 143/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"