Действия на правителството

БСП саботирало Външно министерство

 Министър Надежда Михайлова заяви от парламентарната трибуна, че в подопечното й ведомство имало саботаж, изнасяли се факти, информация, съзнателно се злепоставяла България и се подменяли решенията на ръководството. Саботьорите били червени кадри, които работели за партията си, не за държавата. Стойностните хора подкрепяли новата външна политика, останалите нямало защо да се страхуват от уволнение, но шуробаджанащина при назначенията нямало. Михайлова бе яростно атакувана от Жорж Ганчев и соцдепутата Иван Генов. По повод инициативата за Косово Ганчев попита Как ще реагирате, ако съседните държави поискат автономия за българските турци? Иван Генов пък я обвини в сервилно поведение спрямо Запад и перчене на Изток.
 в-к “24 часа”, бр. 128/16.05.1998 г.                рег. 16.05.1998 г.
 

Костов отговаря на обвиненията в диктатура

 “В страната ни се въвежда правов ред. Това не е диктатура. За диктатура може да се говори, когато някаква авторитарна личност подчинява всички, без да има обществени правила. България е много далече от това нещо. Истината е, че в страната върви процес на консолидация на властите и овластяване на институциите. Този процес се изживява болезнено от всички, които печелиха в условията на безвластие. При хаоса те живееха добре и сега интересите им са ощетени. Ето защо сега говорят за диктатура.”
 в-к “24 часа”, бр. 128/16.05.1998 г.                рег. 16.05.1998 г.
 

Премиерът за отношенията с Русия и Македония

 По повод първата година от управлението на СДС Иван Костов изрази надежди пред БТА, че отношенията с Русия и Македония ще се нормализират. В българо-руските отношения например имало маса проблеми, но връзките щели да влязат в “ново русло”. Вече имало сигнали за уреждане на междудържавни посещения, като това на президента Стоянов, руския и нашия премиер и вицепремиера Бакърджиев. Костов очаквал още разрешение на проблемите със складирането на ядреното гориво, сертификатите на лабораториите, проверяващи качеството на износа, транспортните такси, дърводобива в Коми, ВПК и др.
 Що се отнася до отношенията с Македония, българската страна е активната в тях, посочи премиерът. Ние сме направили компромисните предложения и очакваме отговор от Скопие, каза той. Вероятно след края на парламентарните избори щяло да се промени отношението към София като към един “измислен враг”, според Костов. Тогава щели да се решат всички проблеми, смята той.
 в-к “Труд”, бр. 1298/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 

Муравей Радев твърди, че реформите са успели

 Успешното приключване на споразумението с МВФ означава, че доверието на МВФ към България се възвръща трайно, каза финансовият министър Муравей Радев в Пазарджик. Кабинетът на ОДС е съумял да докаже, че може да прави пазарни реформи и да изпълнява отговорно поставените ангажименти, счита министърът. Той твърди, че дори в момента нашата страна не се нуждаела от последните два транша на МВФ - $160 млн. Имали сме достатъчно средства да покрием задълженията по външния дълг и дори по-добре било да позакъснеят парите, твърди финансовият министър.
 Той посочи, че не бивало да се забравя тоталния икономически срив преди 15 месеца и успехите на правителството на ОДС, което постигнало от минус 20% в БВП до минус 7%, което било равно на растеж. Бил смъкнат основният лихвен процент от 300% на 5%, инфлацията намаляла от 480% на 16%. Средната работна заплата нараснала с 436 на сто, средната пенсия се увеличила с 607 %.
 в-к “Демокрация”, бр. 127/17.05.1998 г.                рег. 17.05.1998 г.
 

Корупцията е единственият ни враг

 Това заяви премиерът Иван Костов пред БТА по повод 1 година от управлението на кабинета. Нищо друго не може вече да ни спре. През изминалата година в правителството са постъпили много сигнали за корупция, лично аз и министрите бяхме безкомпромисни, твърди премиерът. Изгонихме групировките и унищожихме стремежа им да бъдат посредници в един от най-крупните бизнеси. Развалихме една огромна сграда, която запушваше изцяло износа на България за Русия, твърди премиерът. Като успех на кабинета Костов посочва и постигнатото съгласие по всички възлови въпроси на българската политика. От шест месеца се отбелязва очевиден растеж, има производство, реалните доходи пораснаха през първите месеци на тази година. Според него България ще стане привлекателна страна, когато за един месец, вместо $ 300 млн., колкото е сега целия оборот в държавата, хората харчат $ 900 млн. и когато пенсиите са тройно по-големи, а цените не скачат.
 в-к “Стандарт”, бр. 2024/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 

Кабинетът ще подготвя бюджет 98 от 15 юни

 Финансовият министър Радев заяви, че проектът трябва да е готов и да бъде внесен в НС до 30 октомври. Бюджетният дефицит за 1997 г. бил 422 8 млрд.лв. или 2,5% от БВП, се казва в отчета за миналогодишния бюджет, приет от кабинета вчера.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.                          рег. 19.05.1998 г.
 

Прогноза на политолозите: Какво ще стане с правителството на Костов?

 Според проф. Николай Василев, философ и идеолог на либерализма в България, е възможно кабинетът да изкара пълен мандат. Но съществували фактори, които можело да го дестабилизират - евентуален неуспех на валутния борд, провал на приватизацията, неоправданото задържане на доходите, престъпността, евентуална международна изолация, неминуема, според професора, ако се разбере, че у нас се въвежда диктатура. Засега той не виждал опозиция, следователно СДС трябва да роди алтернатива в собствените си недра, друга стратегия за икономическо развитие, която ще изисква друг премиер, счита Николай Василев.
 Татяна Буруджиева, специалист по политическа комуникация към БСП, твърди, че основният вариант е правителството да си изкара мандата. Но може да се завърши с голям крах на доверието в СДС, което е добър вариант за лявата партия, защото ударът ще бъде по-силен от този през 1992 г. Периодът на опозиция на СДС тогава ще бъде много по-дълъг. Вторият вариант са предсрочните избори около третата година, след местните избори. Според Буруджиева сините концентрирали власт с истеричност и прибързаност, която говорела за притеснение. Многобройните войни на това правителство целяли подгряване на градуса на емоциите, манипулации на общественото мнение чрез скандали. Прогнозата на политоложката е, че след като си отиде Татарчев, ще започнат големи процеси от типа на този срещу Чаушеску, които да замъглят мнението на хората - т. нар.“подгряваща техника за създаване на страхови неврози”. За премиера тя казва, че е най-стабилният политически фактор в СДС, център на баланса, но екипът му не е сериозен и достолепен и това товарело Костов с всички отговорности.
 Андрей Бунджулов, политолог на Евролевицата, счита, че се въвежда една позната практика от Освобождението насам - едноличните режими. Нашият Луи Бонапарт, тази фарсова фигура на Реставрацията във Франция, в нашите условия е Иван Костов, според него. За свои политически образци премиерът имал Ляпчев и Стамболов. В България винаги е било така - дълги еднолични режими и кратки периоди на анархия. Костов твърдял:”В България положението е толкова тежко, хората живеят толкова зле, държавата е изцяло разградена, единственият начин да оправим нещата е аз да ги взема в свои ръце!” Костов стана всичко в България - парламентът вече е декоративна институция, твърди Бунджулов. Диктатурата на синия лидер щяла обаче да бъде кадифена, мека, с привидна либералност, диалогичност, но това ще бъде само маска. Политологът дори не изключва физическото ликвидиране на хора, но вероятно ще се остане на ниво манипулиране и подслушване, защото се налага да се излъже света.Това ще продължава до края на мандата на Костов през 2001 г., прогнозира Бунджулов, когато щели да се появят разпадни процеси в ОДС, които да унищожат сегашния премиер.
 Иво Маев, политолог на СДС, казва, че оценката за управлението на ОДС е по-близо до отличната, отколкото до слабата. Кабинетът бил най-висша еманация на реформисткото мнозинство, твърди Маев. Той нямало да прави ляв преход, преходът ще бъде десен, занапред социалният егоизъм ще бъде водещ в обществото, твърди политологът. На въпрос Ще успее ли да изкара целия си мандат правителството? Маев казва, че в момента се обсъждал вариант за сливане на парламентарните и местните избори догодина, ако правителството усетело, че срещу него се надига нова управленска алтернатива. Правомощията на президентската институция у нас отмирали, счита политологът.
 в-к “Сега”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 

Другите за премиера:

 Проф. Кръстьо Петков, лидер на ОБТ казва “Костов израсна като най-мащабния и най-убедителния политик на България. Всичките му ходове бяха изчислени с математическа точност. Твърдото ядро в мисловната му система е монетарно и тачеристко.”
 Николай Добрев, зам.-председател на БСП -“Костов има два модела на поведение. Единият е на политик, който разбира какво става в държавата и се безпокои от това, че нещата се задълбочават, а той не може да въздейства. Вторият е медийният Костов, който твърди, че в страната текат реки от мед и масло, че посоката е правилна и резултатите са огромни.”
 Петко Симеонов лидер на партия “Либерали” -“Костов направи две изключително важни неща - получи външна подкрепа и влезе в диалог с народа. Костов каза, че прави капитализъм и трябва да бъде подкрепен за това.“
 Проф. Димо Димов, депутат от Евролевицата -“Не ми харесва начина му на действие. Той е авторитарен. В медиите има цензура и правителството я използва по брутален начин.”
 Георги Фотев, директор на Института по социология- “Костов много бързо се изгради като политик, показа, че е компетентен, но истините трябва да му се казват в очите, той трябва да има сетива, с които да усеща хората. Липсва му диалога с обществото, с младите. Нека докаже, че наистина прави прозрачна политика.”
 в-к. “Труд” бр. 131/19.05.1998 г.                           рег 19.05.1998 г.
 

Защо Костов няма да прави промени в кабинета
  /коментар на в. “Континент”/

 Според вестника изявени политически фигури в този кабинет липсват и скоро няма да се появят такива, за което се е погрижил премиерът. “Старите кримки” като Екатерина Михайлова, Йордан Соколов, Симон Спасов вече имат подготвено бъдеще. Соколов получил подаръка си за пенсиониране - шеф на “Антимафия”, Михайлова щяла да стане първият главен прокурор жена в България след пенсионирането на Татарчев, Симон Спасов щял да заеме мястото на ген. Владимиров, твърди в. “Континент”. Премиерът Костов правилно си е създал екип от хора, които не блестят с нищо, всички са под всякаква критика, алтернативни кандидатури за местата им няма, при провал на кабинета лесно ще се намерят виновни, завършва вестникът.
 в-к “Континент”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Идеята за сливане на местните с парламентарните избори или варианта “Ширак”?

 Какво означава лансираната идея от политолога на сините Иво Маев местните избори да се слеят с парламентарните? Целта едва ли е доброволно падане от власт на премиера, твърди в. “Сега”, а по-скоро - механично удължаване на мандата му с 2 г. Защото, ако през 1999 г. сините се явят на изборите и отново спечелят властта, това означава още 4 г. управление. Но е много по-лесно да се явиш под алибито на препотвърждаване на доверието със старата платформа, отколкото да идеш на нови избори със стара програма. Това е патент на френския президент Ширак и експремиера Жупе, които разпуснаха Националното събрание и поискаха препотвърждаване на доверието към политиката на затягане на коланите. Но загубиха, защото се излъгаха във вота на държавните чиновници, станали жертва на административната реформа и безработицата. Нашият премиер има намерение да се поучи от грешките на Ширак - той ще протака максимално развихрянето на структурната безработица до получаването на новия си мандат, казват от в. “Сега”. Трябва да се има предвид, че критичната година на борда - втората, наближава и Костов ще направи всичко възможно да се подсигури за непопулярните мерки.
 Изтеглянето на парламентарните избори ще ускори нужните на премиера процеси в лявото пространство, където ще се формира коалиция и ще изпаднат формации като ОНС и БББ, а Народен съюз ще бъде принуден да се претопи в СДС или да излезе извън НС. Така ще се решат и много от назрелите сини вътрешнопартийни конфликти. Чист начин да се отървеш от неудобните, смята в. “Сега”. А оттам нататък изданието предрича черни дни за конституцията, вицепрезидента и дори президента, което стояло в дългосрочната стратегия на премиера за нарочните предсрочни избори.
 в-к “Сега”, бр. 113/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Евгений Бакърджиев за АЕЦ

 България е енергиен център на Балканите, тя е основен износител на електроенергия в района. Там, където има износ и производство, има интереси. Може би натискът, който се упражнява върху нас да спрем първите четири реактора на АЕЦ “Козлодуй”, е инспириран от икономически интереси. Експертизите, направени на реакторите, показват, че те могат да работят до планирания срок. Успоредно с това имаме конкретна програма с експертите на ЕС за рехабилитация и осъвременяване на тези 4 енергоблока ВВР-440. Засега обаче те вършат своята работа и не създават проблеми. Трябва да отстояваме твърдо българската позиция и българските национални интереси, твърди Бакърджиев.
 в-к “Пари”, бр. 112/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Опозицията бойкотира Костов в “Бояна”

 Парламентарните лидери на БСП, ОНС и Евролевицата ще бойкотират днес тържественото заседание на правителството в “Бояна”, с което ще се отбележи 1 година от неговия старт. Премиерът Иван Костов е поканил на чаша вино президентът Петър Стоянов и водачите на парламентарните групи, но Първанов, Томов и Доган няма да го почетат.
“Стилът на кабинета е авторитарен. Ето сега, вместо да има дебат в парламента, ни канят на заседание в Бояна, на което ще се отчитат, съвсем като при Тодор Живков”, обясни реакцията си Александър Томов. “Всеки съвет приемат като обида и предишният премиер Виденов се обиждаше по същия начин”, коментира лидерът на Евролевицата.
След заседанието в Бояна Костов ще се срещне със столичния актив на СДС в НДК и ще се отчете и пред него.
 в-к “Сега” бр. 114/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Атаките на БСП са медиен фишек

 Това заяви премиерът по повод обявения от БСП курс към сваляне на правителството. Истински курс към предсрочни избори може да вземе конгресът на БСП, соц. ръководството само прави опит да си изгради медиен образ на твърд противник на управлението, смята премиерът. Според Костов потенциалът на социалистите за предизвикване на предсрочни избори бил крайно незначителен.
 в-к “Сега” бр. 114/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Оценяват икономическата политика на кабинета

 Агенцията за икономически анализи и прогнози и Центърът за икономическо развитие организират на 22 май в НДК дискусия на тема “Програма 2001-икономическа стабилизация”. Целта е да се оцени едногодишната икономическа политика на кабинета Костов. Икономисти, финансисти и политици ще обсъждат проблемите на макроикономическата стабилизация, възможността за установяване на дългосрочна стабилност и приоритетите на външната политика.
 в-к “Сега” бр. 114/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Правителството връща околиите през 2001 г.

 Административната реформа няма да приключи тази година с приемането на нов закон за териториалното делене на страната. След 4 години ще бъдат върнати и някогашните общини, това съобщи вицепремиерът Евгений Бакърджиев пред регионален съвет на СДС в с. Медковец, Монтанско. Ако през есента парламентът приеме предложението на СДС за нови 28 области, административният персонал ще нарасне с около 750-800 души, но това нямало да увеличи бюджетните разходи, тъй като ще бъде намален броят на общинските съветници, а доста от тях сега получавали заплати. След 4 години ще бъдат върнати и старите околии. Така териториалната структура на страната ще стане тристепенна -община, околия, област, поясни Бакърджиев. Поне 5000 нови чиновници са необходими за околиите и затова правителството сега изоставя въвеждането им. Лидерът на Евролевицата Томов обясни, че идеята на СДС да се назначават кметове на малките населени места е пряк удар срещу ДПС, БСП и БЗНС, които имат позиции в местната власт.
 в-к “Труд” бр. 133/21.05.1998 г.                             рег. 21.05.1998 г.
 

Политологът Огнян Минчев за правителството

 Визитка -  Огнян Минчев е роден на втори декември 1958 г. във Варна. Завършил е социология в СУ “Климент Охридски”. Специализирал политически науки и международни отношения в Калифорнийския университет в Лос Анжелес, САЩ. Отскоро завежда катедра “Теория на политиката” в СУ. През 1997 г. създава Института за регионални и международни изследвания. Доцент по политология и доктор на социологическите науки. Женен.
 Минчев твърди, че няма непосредствена опасност от синя диктатура, но има непрекъснати изкушения да се действа с максималните прерогативи на наличната власт и те непрекъснато да се разширяват. От една страна изпълнителната власт в България вече притежава повече пълномощия от други европейски правителства. Наблюдава се свръхконтрол върху икономическите структури на страната и определено завишен контрол върху електронните медии. От друга - правителството има много по-малко лостове за въздействие върху престъпния свят, нелегитимните икономически дейности и административната система на страната, е мнението на политолога.
 в-к “24 часа”, бр. 133/21.05.1998 г.                рег. 21.05.1998 г.
 

Тържествено заседание в Бояна по повод 1 г. от кабинета “Костов”

 Властта може да се спечели с по-добра алтернатива, а не с дребнавост и фалшиви атаки. Това каза премиерът Иван Костов на тържественото заседание в резиденция Бояна вчера. Сред грешките на кабинета Иван Костов посочи преговорите за газа. Имаше неправилни действия обясни той и след подписването на договореностите нараснало самочувствието на някои министри и те с назидателен тон говорели пред медиите.
 Кабинетът успя да върне доверието на света към България, е оценката на президента Петър Стоянов. Иван Костов не даде оценка на министрите от кабинета, посочи, че най-много цени волята им за промяна в България.
 Иван Костов изчислил, че със средната заплата българинът вече можел да купи 285 хляба “Добруджа” или 288 кофички кисело мляко.
 По повод това, че на тържеството в Бояна дойдоха само сини депутати, Костов окачестви поведението на опозицията като провинциално. Нямаше ги дори коалиционните партньори Мозер и Савов, тъй като не получили официални покани. “Цялата политическа борба е, че част от опозицията се опитва да запази статуквото на безнаказаност, за да не стигне правосъдието до тези, които ограбиха държавата и я съсипаха”, каза премиерът. “Вярно е, че концентрираме властта, но там, където й е мястото. Ние връщаме авторитета на институциите. Ние ще се преборим за да се издигне и авторитетът на съда”, посочи Иван Костов пред столичани вчера.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                         рег 22.05.1998 г
 в-к “Труд”, бр. 134/22.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Ще изкара ли Костов докрай мандата си?
  /анализ на в. “Пари”/

 Засега, според в. “Пари”, налице са всички симптоми, че Костов ще остане на поста си до края на своя мандат. Една от причините продължава да бъде липсата на алтернатива и конкурент. Що се отнася до министрите в кабинета, за тях това не е съвсем сигурно. Но поне до ноември рокади в кабинета няма да има, твърдят политолозите. Премиерът трябва да изясни въпроса за кадрите, защото избраната формула послушни хора, здрава власт вече няма да бъде в негова полза, счита в. “Пари”. Изискват се все по-големи умения, които някои министри нямат. Признанието на премиера Измъчен съм в края на едногодишното си управление може би крие ключа на загадката за следващите му действия, които предстои да разберем. Явно е, че нещо трябва да се промени, въпреки самочувствието за успеха дотук, коментира вестникът.
 в-к “Пари” бр. 144/22.05.1998 г.                 рег 22.05.1998 г
 

Още по темата за едногодишното управление

 Вчера на тържественото заседание в Бояна стана ясно, че три основни проблема стоят пред правителството - забавянето на приватизацията, борбата с престъпността и корупцията, социалната политика.
 в-к “Труд”, бр. 134/22.05.1998 г.                         рег. 22.05.1998 г.
 

Кръгла маса “Програма 2001”

 На проведения вчера форум, организиран от Агенцията за икономически анализи и Центъра за икономическо развитие, Александър Божков обясни забавянето на приватизацията с това, че не било предвидено колко задлъжнели са предприятията, колко обвързани били със съсипващи дългове и договори. Вицепремиерът бе оптимист обаче, че програмата на кабинета ще се изпълни въпреки всичко. До края на 1998 г. 85% от държавните активи щели да минат в частни ръце.
 Шефът на АЧИ Илиян Василев предупреди, че приватизационните сделки с инвестиционните посредници, които се очаквали да края на т.г. и началото на следващата, можели да не се сключат навреме. Големите световни компании имали топлиста с около 20 държави, в които било изгодно да се инвестира. България обаче не била сред първите 50 страни. Общата неатрактивност на страната се дължала на липсата на стратегия за тотален маркетинг. Необходимо било да се разработят стратегии за отделните отрасли, да се въведе различно данъчно третиране, държавната администрация да бъде еднакво добронамерена към частния и държавен бизнес.
 Представителите на МВФ и СБ също отправиха критики и препоръки за хода на икономическата реформа. Според Питър Стела стабилизацията се дължала на моментни фактори. Той обяви, че бордът трябвало да се запази най-малко до 2001 г.
 в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 в-к “Сега” 116/23.05.1998 г.                                 рег. 23.05.1998 г.
 

Одобрение от мнозинството за кабинета в парламента

 Със 130 гласа вчера мнозинството в парламента прие решение, че правителството се е справило успешно с програмата си за едногодишното управление на страната. Никола Николов, шеф на Икономическата комисия в НС, посъветва управляващите да мислят за програма 2005 г. Все пак НС направи и някои забележки - да се ускори приватизацията, връщането на земята, да се създадат условия за икономически растеж. Вчерашният дебат за работата на кабинета в НС бе по питане на Екатерина Михайлова и Христо Бисеров предната седмица. От името на ОНС Кемал Еюп посъветва управляващите да не рушат консенсуса в парламента. Първанов каза, че това управление довело 3/4 от българите до ръба на оцеляването. Екатерина Михайлова отговори с твърдата убеденост, че сините ще спечелят и следващите избори.
 в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 

Немска организация за контрол на качеството дава “слаб” на кабинета

 Управителят на “Тюф Райнланд-България” Орлин Николов каза вчера, че оценява като изключително слаба работата на правителството по въвеждане на европейската техническа и нормативна уредба. Фирмата е представител на немската “Тюф Серт” - организация за контрол и надзор на качеството. Българските фирми плащали до 3-5 пъти по-скъпо на чужди фирми за да бъдат сертифицирани, тъй като нямало подобни български органи. Около $ 20 000 струвало оценяването по ИСО 9000. От действащите в ЕС 900 директиви, у нас били въведени само 130. Повечето страни били вече приели тези стандарти, каза г-н Николов. Реформата на българската стандартизация и сертификация се бавела вече осма година, счита и председателят на Българския съюз на стандартизаторите /БСС/ проф. Бранимир Сандалски. От БСС мислели да създадат Национален обществен съвет по сертификация /НОССС/.
 в-к “Сега” 116/23.05.1998 г.                      рег. 23.05.1998 г.
 

Костов: В кабинета няма корупция

 “Няма корупция в кабинета и не съветвам никого да клевети кабинета без доказателства”. Това заяви министър-председателят Иван Костов по Дарик радио вчера. Той обясни, че не се притеснява от прякорите на някои министри, защото това били журналистически прийоми. Аз съм абсолютно убеден, че няма нищо вярно в тези прякори, бе категоричен Костов.
 “Познавам хората и знам, че никой от тях няма да пожертва политическата си кариера, авторитета и името си, което е извоювал с толкова труд, за такива дребни и незначителни неща, каквито могат да бъдат някакви пари”, каза премиерът. Досега за министрите не са били получавани информации за корупция, както и за някои от заместниците им или за хора от по-ниските нива, които напуснали изпълнителната власт, обясни Костов в предаването “Панорама” по БНТ в петък вечер. Уволненията в изпълнителната власт били свързани със загубата на доверие.
 в-к “Труд”, бр.136/24.05.1998 г.                           рег. 24.05.1998 г.
 

Премиерът в Джебел

 Премиерът се срещна вчера и със стачкуващите тютюнопроизводители в Джебел. След двучасови разговори с ръководството на скандалната фирма “Джебел басма-сервиз 4 Ю”, която половин година бави заплатите им, Костов съобщи, че идната седмица тютюноработниците ще получат парите си. Новината беше посрещната с бурни ръкопляскания. По време на разговорите повече от 1000 работници и тютюнопроизводители стояха под дъжда в двора на предприятието и скандираха: “Гладни сме”, “Парите”, “Искаме виновните”. Медицински екипи оказаха помощ на припаднали и изтощени стачкуващи.
 Държавата ще изкупи тютюна от акционерното дружество чрез “Булгартабак холдинг”, клон Кърджали. Парите ще бъдат изплатени лично по списъци на производителите, а не чрез българо-германската фирма. Ще се търсят начини да се освободи тютюнът, заложен в банки от собствениците. Осигурени са 3 млрд. лв. за разплащане с тютюнопроизводителите.
 Кметът на Джебел Бахри Юмер, който беше доскоро член на съвета на директорите на фирмата, не се показа вчера пред насъбралото се множество и не уважи присъствието на премиера.
 в-к “Труд”, бр.136/24.05.1998 г.                             рег. 24.05.1998 г.
 

Военната доктрина до месец в МС

 Военната доктрина ще бъде приета от правителството до месец, съобщи премиерът Костов. Документът е подготвен от експерти на МО и Генщаба. Той трябва да бъде приет преди срещата на военните министри от Югоизточна Европа на 3 октомври в София. Концепцията за национална сигурност бе приета без да има военна доктрина и това е главния упрек на опозицията. Според доктрината България няма врагове и води отбранителна политика., страната ни няма териториални претенции към никого от съседите си, но съществуването ни в балканското котле от етнически конфликти потенциално застрашава сигурността на държавата. Страната ни трябва да отчита рисковете, свързани с дестабилизацията на районите от Югоизточна Европа, Източното Средиземноморие и акваторията на Черно море. Военната ни политика се гради на основата на всестранно взаимодействие и сътрудничество с НАТО и ЗЕС и интегрирането ни в тях е стратегическа цел и задача.
 в-к “Сега” бр. 117/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

Костов трупа нови заеми за да плаща старите

 Според Стефан Нешев, депутат от ПГ на Евролевицата, за 11 месеца управление Иван Костов натрупа огромно количество заеми, които по официални справки възлизат на 989.72 млн. щатски долара. Парламентът е ратифицирал заеми за 599.3 млн. долара и 350 млн. ЕКЮ. Това е приблизително 1 млрд. долара. В програмата на правителството “България 2001” беше записано, че обслужването на външния ни дълг ще става от излишък на БВП в размер на 4.5-5 на сто, т.е. България ще заделя около 5% от производството си за покриване на борчовете си. На практика се оказа,че такива излишъци няма, а борчовете се плащат с нови борчове.
 По прогнозни данни реалният брутен продукт през 1998 г. в съпоставими цени ще бъде 7.5% под равнището на 1996 г. Самият Костов признава, че през 1997 г. е имало спад на БВП в размер на 7 на сто. През 1998 г, в сравнение с 1997 г. имаме ръст на БВП в размер на 1 до 3 на сто, вместо заложените 4.14% и дори плановете да бяха изпълнени, пак БВП за 1998 г ще е по-нисък от БВП-96. Според депутатът в края на 1998 г инфлацията ще бъде 20-25%, а индексът на потребителските цени ще бъде 120-125%. У нас има валутен борд и започва ревалоризация на дълготрайните активи, премиерът Костов отрече влиянието на ревалоризацията за увеличаване на инфлацията, с което поставя под съмнение разбирането за връзката между повишаването на потребителските цени и повишаване на амортизационните отчисления. Силен инфлационен натиск ще оказва и готвеното повишение на топло- и електроенергията, на транспорт, вода, таксите и др.
 Премиерът вече е наясно за съществуващото разминаване между прогнозите, заложени в декларираната програма “България 2001” и резултатите от едногодишното управление. Заради това, че Костов замени управлението си от научно обосновано със самопротичащ стихиен процес, днес се опитва да замени демократичната парламентарна система с партийно-административно управление, поддържано от механично гласуване на мнозинството. Такава прогноза плаши. Това е опит да се използва парламентарното мнозинство за налагане на диктатура, което може да доведе до проливане на кръв. Но този вид политическо поведение води до краха на своите създатели. Дори и след 70 години болшевизмът си отиде безвъзвратно,е мнението на Стефан Нешев.
 в-к “Сега” бр. 117/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

Венцеслав Димитров за грешките на правителството

 Според депутата от ОНС всички грешки през едногодишното управление на кабинета се дължали на неразбирането на макроикономическите процеси и връзки. Правителството изглежда разчита на експерти от фонда, които обаче са се провалили след финансовата стабилизация, защото не са вкарали икономиката в режим на устойчив растеж, твърди Димитров. Основното правило на борда, че не търпи инфлация, не било разбрано от кабинета. Така се потискали производството и износът. Този курс задълбочавал мизерията, според депутата.
 Първата основна грешка на СДС е стабилизирането на мизерията чрез превръщането на една чисто финансова криза в дълбока криза на реалния сектор. Според него кризата от края на 1996 и началото на 1997 г. е била финансова и се е отразила на валутния курс, инфлацията, реалните доходи на населението, лихвите. Но реалната сфера - производството и износът не били така засегнати от рязък спад. Веднага след овладяването на инфлацията е можело да се ограничи спадът в реалната сфера - чрез увеличаване на заплатите, равновесието между производство и потребление. Стартът на подобно възстановяване бил даден от служебния кабинет на Софиянски, но след това новият син кабинет го спрял. Така спадът станал необратим, счита Венцеслав Димитров, тъй като е бил пропуснат момента за растеж на доходите. Цените станаха съизмерими с тези в Европа, но при значително изостанали доходи. Така СДС стабилизирало икономиката на равнището на мизерията. Вместо потреблението да бъде дръпнато до равнището на производството, производството е било натиснато до силно свитото равнище на потреблението.
 Втората основна грешка - СДС не направи нищо да стимулиране на инвестициите. Страната ни е на едно от последните места в Европа по дела на инвестициите в БВП. Според Димитров конфискуването на инвестициите на частния сектор от страна на държавата чрез непризнаването на влиянието на инфлацията върху амортизациите, започнало през 1996 г., продължило и през 1997 г. с двойно по-високи темпове. Страната прогресивно се декапитализирала. Особено трагично е състоянието на малкия и среден бизнес. Нужно е веднага да се дадат данъчни облекчения за инвеститорите. Чуждите инвестиции пък се насочват към приватизацията и засега има само смяна на собствеността - не се създават нови работни места, нови технологии и др., счита Димитров. Но без национални инвестиции не може да има чужди, затова ни очаква мизерия и депресия, прогнозира той.
 Третата основна грешка е политизирането на бизнеса в няколко насоки - чрез политическите назначения, чрез подкрепата, която търси частният бизнес в управляващите, чрез превръщането на този бизнес в източник на финансиране за фондации, политически структури и партии, чрез засилената държавна намеса, която ражда корупцията. Вече не само премиерската съпруга има фондация, такива имат и съпругите на областните управители. Рекетът се трансформира вече не само като еднократно плащане, а се иска съучастие в капитала и във всяка сделка. Потенциалният инвеститор се изстисква до дупка. Бизнесмени сменят бизнеса си за кариера в управляващата партия с надеждата, че там печалбата е по-голяма и сигурна, твърди депутатът от ОНС. Когато политиката се превърне в средство за замогване, това показва, че държавата се е превърнала в такава от партийно-олигархичен тип, в която управляващите използват силата й за консумиране на властта и нейното утвърждаване. Партията се превръща в институция за запазване на властта. Примерите в Латинска Америка показаха, че такава държава не иска и не може да прилага пазарното стопанство, защото бизнесът е независим, а без него няма благоденствие.
 Четвъртата основна грешка е приватизацията. Тя не е нито бърза, нито прозрачна. Разви се уродливата форма на работническо-мениджърската приватизация, която е открито ограбване на работници и държава от страна на подставени фирми и лица. Подготвя се поредното недомислие - втората вълна на масовата приватизация. Видя се, че така предприятията остават без приходи, без инвестиции, без обновление и работни места. А в истинската приватизация преобладават офшорните фирми, чиито цели и произход на пари се неясни.
 Петата грешка е новото данъчно законодателство и новите данъчни ставки. Създаде се хаос в данъчната система, в който се реализира целта на Димитър Костов - да се събират колкото се може повече данъци, без да са защитени интересите на данъкоплатците. Колкото са по-големи обаче те, толкова по-малки са шансовете за растеж и просперитет.
 Шестата грешка е политиката на доходите. Единственият човек в кабинета, който разбира от макроикономика - премиерът, счита, че трябва да се сравняват доходите с периода на хиперинфлацията. Така при задържането на минималната работна заплата на около 50 хил.лв., се стимулира сенчестата икономика в частния бизнес. Делът на доходите от работната заплата в БВП сега е около 20%, докато в нормалните държави той е около 50%.
 Може да се изредят още грешки - запушването на банките, които не дават кредити, надеждите, че утре ще влезем в ЕС, че отговаряме на всички критерии и др., че инвеститорите горят от желание да влязат у нас. Същевременно в Съвета на Европа премиерът се представя крайно неубедително, а страната ни си остава с лош инвестиционен климат, сенчестата икономика не намалява дела си, твърди Венцеслав Димитров. В същото време, подчертава той, 30% от БВП не са с ясен произход, не се облагат. Как се откупват техните притежатели, кой прибира тези пари, пита той. СДС кара тези, които плащат, да плащат повече, а тези, които не плащат, не са засегнати. Нищо например не се прави за плащането на акцизи върху вносните цигари, а именно там е мафията, твърди депутатът. Запазването на дела на сенчестия бизнес в икономиката показва, че няма и реален прогрес в борбата с престъпността, е неговото мнение за управлението на СДС.
 в-к “Пари”, бр. 116/25.05.1998 г.                рег. 25.05.1998 г.
 

Политологът Огнян Минчев за корупцията и гражданската власт

 Визитка -  Роден през 1958 г. Завършил социология в СУ. Доцент по политология и доктор на социологическите науки. Автор на книга за политическата система във Великобритания и на много публикации в чуждия и нашия печат. Завежда катедра “политология” в СУ “Климент Охридски”. Директор на Института за регионални и местни изследвания.
 Когато една политическа сила застане във властова позиция, определено напрежение се появява не само по върховете, но и на всички равнища - за това кои сини активисти са успели да проникнат в бордовете и кои не са, кои заемат ключова позиция при разпределение на ресурсите и т.н. Това е опасно за политическата сила. И ако в рамките на 1-2 г. не се направят целенасочени опити за разграничаване на функциите на синята партия като такава, това може да има сериозни рикошетни въздействия върху самия СДС, твърди Минчев.
 Що се отнася до прогнозата за хода на управлението през т.г., той съветва да не бързаме да упрекваме управляващите по чисто субективни причини и поради огромните очаквания, с които сме ги натоварили. Всеки управленски екип, счита той, в условията на несъвършена демокрация е много ограничен в действията си. При това политикът може да направи много малко за живота на обикновения човек. Затова максимумът от оптимизъм, който можем да си позволим, е, че поне обществените отношения ще се нормализират до степен, в която да ни позволят да бъдем активни в изграждането на своя живот - икономическа активност, граждански организации, ефективно гражданско въздействие за ограничаване на властта. Властта се балансира с власт, счита политологът. Овластяването на определен политически елит е неизбежно като самата държава, но и ограничаването му е неизбежно и препоръчително, за да може обикновеният гражданин да запази своя имунитет и автономност, според Минчев. Една власт не познава граници, докато не срещне друга власт. В България не съществува гражданска власт и това е проблемът, а не правителствените и илюзорните схеми, които интерпретираме като виновни за нашето положение, е мнението на г-н Огнян Минчев.
 в-к “Сега”, бр. 118/26.05.1998 г.                      рег. 26.05.1998 г.
 

Костов защитава БНБ от прокурорски обвинения

 Премиерът получил копие от писмото на БНБ до Главна прокуратура, в което се протестира срещу образуваните предварителни дела срещу Емилия Миланова, подуправител на БНБ и ръководител на “Банков надзор”. Проверките, извършени от Софийска градска прокуратура и прехвърлени в Главна прокуратура, били по повод целесъобразността и законосъобразността на отнемането на лиценза на ТБ “Капиталбанк”. Исковите производства срещу Миланова били образувани от двама от основните акционери на банката. Миланова била викана многократно от прокурор Каменска за разпит и даване на обяснения в Софийска прокуратура и после в Главна.
 На своето заседание УС на БНБ е обсъдил данните и в писмото си обръща внимание на това, че на 10 март ВКС е потвърдил решението на СГС за обявяване на банката в несъстоятелност, обжалвано от прокурор Каменска. В съответствие с чл. 220 от ГПК това решение е задължително за всички учреждения в страната, включително и за прокуратурата. Така че прокуратурата би имала правомощия само ако счита, че е извършено престъпление от член на УС на БНБ. БНБ изразява желание за полезна съвместна дейност с прокуратурата и припомня тежкото финансово състояние на въпросната банка. Припомня се, че още през 1997 г. при предишното ръководство на банката се е искало от Главна прокуратура образуване на предварителна проверка за събиране на данни по извършено престъпление от страна на ръководството на Капиталбанк, но прокуратурата го е оставила без последствие. “Няма да се спираме на уронващите престижа на централна банка действия на Софийска градска и на Главна прокуратура, но ще споделим безпокойството си относно отношението на прокуратурата към БНБ и нейното ръководство. УС на БНБ, избран от Народното събрание и президента, категорично заявява, че не приема опитите за намеса в неговата работа от страна на органите на прокуратурата, когато те очевидно не са предизвикани от грижа за държавния и обществения интерес”, се казва в писмото на БНБ. Премиерът Костов застана твърдо зад позицията на УС на БНБ и заедно с него настоява Татарчев да извърши вътрешна проверка за действията на прокурор Каменска и по-точно за своеволното й назначаване на счетоводна експертиза на фазата на предварителната проверка в грубо противоречие с чл. 191, ал.2 от НПК, както и за други действия, уронващи престижа и доверието в БНБ, съобщава правителствената служба.
 в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 

Костов получи менче от Томов

 На него пише “Бъдете държавници, не само управници”. Подаръкът на премиера е за едногодишното управление на ОДС и бе поднесен от младежката организация на Евролевицата. Костов не приел лично младежите на Томов, тъй като срещата не била предварително уговорена.
 в-к “24 часа”  бр.119/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г.
 

Идеята за предсрочни парламентарни избори е балон, каза Костов

 Невъзможна и неконституционна е идеята да се правят догодина предсрочни парламентарни избори, заедно с местните, каза вчера Иван Костов. Той определи публикациите по този повод като надут балон, в който няма нищо. Избрани сме не да политиканстваме, не да правим партизански игри, а да изпълним Програма 2001, допълни той. Според него изпълнението на програмата ще гарантира на СДС добро спечелване на следващите парламентарни избори. Неизпълнението на програмата, за каквото се намеква в тази идея и партизанско насрочване на изборите в друго време ще се схване от избирателите като дезертиране от мандата, заяви синият лидер.
 На 16 юни Националният съвет на СДС ще обсъжда предложенията за промени в териториално-административното деление. Комисията, която ще подготви предложенията на местните структури и на кметовете, се ръководи от зам.-председателя на СДС Евгений Бакърджиев. В нея ще участват областните управители, както и Стефан Софиянски, и Спас Гърневски. Според Иван Костов нямало политически мотиви в реформата, която се готви, целта била да се създаде работещо и отговорно местно самоуправление. Три работни групи в комисията ще подготвят промени в законите за административно-териториално деление, за местното самоуправление и местната администрация и за местните избори.
 в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.
 

Социологът Г.Димитров не представил доказателства за корупция сред министрите

 Пресслужбата към МС съобщи, че в седемдневния срок, даден на социолога от премиера, Димитров не е могъл да представи данни за корупция сред министрите. Вместо доказателства той дал резултатите от свое социологическо проучване, и понеже такова изследване се правело за първи път, авторът на твърдението за корупцията, публикувано в “Капитал”, не могъл да сравни по този показател кабинета Виденов с настоящия кабинет. Костов коментирал, че не може човек да бъде обвинен на базата на допитване, корупцията била сериозен проблем и искала сериозен подход.
 в-к “Сега”, бр. 122/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Георги Първанов обвинява Костов в незаконно имущество

 Лидерът на БСП изненадващо заяви в Бургас, че според него, имуществото, което имали Костов и фамилия, не би могло да бъде натрупано от официални доходи, каквито “имаме всички ние”, както се изрази Първанов. Той призова всички партийни лидери да огласят състоянието си. Първанов нападна Костов, че давал лош тон на политическия живот през последните седмици, ескалирал напрежението, което щяло да доведе до падането на кабинета. БСП щяла да предизвика серия от дебати по редица проблеми.
 в-к “24 часа”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 
 

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"