Криминогенна обстановка

Свързват убийството на Танчев с адвокатската му дейност

 Заведено е следствено дело срещу неизвестен извършител във връзка с убийството на изпълнителния директор на Миньорско застрахователно дружество Венцислав Танчев. Според източник, пожелал анонимност, причината за убийството на Танчев трябва да се търси в неговата адвокатска практика. Като изпълнителен директор бил изряден и там нямало скандали. През ноември 1993 г. той и съдружникът му Антони Нинов регистрират консултантска къща, която се занимавала с юридически, финансови, счетоводни и одиторски консултации. Според информацията Танчев участвал в подготовката за закупуването през 1997 г на Ямболската търговска банка, която бе взета от България холдинг АД, ЗАД Енергия и ЗПАД България. От май 1993 г. Танчев е в борда на директорите на Енергия АД, в края на миналата година е станал и председател на съвета на директорите на Елпром ЗЕМ-ЕАД.Убитият е бил в съвета на директорите на Енергиен осигурителен фонд АД.
 в-к “Пари” бр. 109/16.05.1998 г.                        рег 16.05.1998 г.
 

Един убит след стрелба между застрахователи

 След среднощна стрелба в бар Домби край гребния канал в Пловдив е прострелян един от съучредителите на охранителите на фирма 777 Стоян Ненчев - Цеко. Загинал е бодигардът му Николай Марински. Изстрелите улучили и двамата в гърдите. В суматохата стрелецът Георги Тодоров успял да се измъкне и сега се издирва. Той е бивш полицай, уволнен от служба Издирване, като последно е бил представител на “Аполо& Болкан”.
Все още не е известно дали става дума точно за него или е съвпадение на имената. Две са основните версии- пиянски скандал или разчистване на сметки. Простреляният Цеко е третият от основателите на 777 срещу когото се стреля. Неотдавна на улица в Пловдив бе екзекутиран Пешо Петров- Патерицата, а още по-рано, отново в района на гребния канал бе открит трупа на Георги Калапатирев-Италианеца. Напоследък последните двама атакувани, Патерицата и Цеко, бяха възприемани като хора на СИК в Пловдив. Те държаха заедно заведение в Пампорово. Дори причината да е пиянски скандал, същинският повод се крие в напрежението между застрахователите във връзка с преразпределение на пазара.
 в-к “Пари”, бр. 110/18.05.1998 г.                                    рег. 18.05.1998 г.
 

Бургаски борчески бос оцелява след атентат

 Асен Мамала на 33 г. бил прострелян с цял пълнител от 30 куршума посред нощ, когато се прибирал в жилището си в кв. “Меден рудник”. Нито един от куршумите обаче не го е засегнал, съобщи говорителят на РДВР майор Стефчо Куцаров.
 в-к “Стандарт”, бр. 2029/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Маскирани обраха банка

 Банда от четирима маскирани, сред които и една жена, извърши обир на клон на банка “Хеброс” в Калофер. Екшънът се разиграл точно в 13.59 ч следобед, двама нахлули в банковия офис с калашници в ръце и насочили автоматите срещу четирите служителки зад гишетата и ги принудили да легнат по очи. Пазачът на банката бил обезоръжен и проснат на земята за секунди от нападателите, които били с маски на лицата и дълги черни шлифери. Те прибрали в сак всичките налични 16 млн. лв. от касата на банката и се качили на паркиран, точно пред входа на сградата, бял автомобил и изчезнали заедно със съучастниците си. Според очевидци престъпниците са едри, високи над 1.80м. В банковия клон в Калофер рядко има толкова много пари в наличност, каза изпълнителният директор на “Хеброс” Иван Златарев. Сумата била прехвърлена в сряда, за да могат да се извършат надлежните разплащания по розобера. Вероятно са замесени вътрешни хора, които са насочили гангстерите къде и кога да направят удара си, смятат криминалисти.
 в-к “Демокрация” бр138/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Сериен пироман върлува в София

 Пироманът, подпалил 4 коли в столицата през нощта срещу четвъртък, снощи е запалил още 2 автомобила. Той имал слабост към червените коли, чупел задното стъкло и хвърлял шише със запалителна течност вътре.
 в-к “24 часа”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"