Външни интереси
 

Коментари за обстановката в страната
на чужди представители
 
 
Политико-икономически годишник на Италия за страните от Източна, Централна Европа и Балканите

Първото издание бе представено вчера в Рим в присъствието на зам.-външния министър Пиеро Фасино и много дипломати. То е дело на центъра в Болоня, който проучва региона. То проследява хронологически развитието и на нашата страна след 1989 г. и акцентира върху последните три правителства - на Виденов, Софиянски и Костов.

Периодът на Виденов характеризират с политика на непрекъснато стартиране и спиране на приватизацията и на реформите, което е довело България до последно място в Източна Европа. Политиката му била антимакедонска и сърбофилска. Бившето правителство на БСП било смесица от некомпетентност и корумпираност, което поставило страната на колене и прогонило инвеститорите.

За правителствата на Софиянски и Костов се подчертава, че успели да спечелят благодарение на народното доверие и международната подкрепа. Първата задача на Костов била смяната на мениджърите, въвеждането на тежки глоби за спъващите приватизацията. Кабинетът му се радвал на високо доверие.

Външната политика се определя като много интензивна от времето на Софиянски насам - инициативата за Косово, запазването на доверието в страната по време на тежки вътрешни трудности и др. Това помогнало на България да спечели много помощи от международните институции. За регионалната външна политика на кабинета Костов справочникът твърди, че е успяла да нормализира отношенията с Турция, след предизвиканото напрежение по времето на Виденов. Отдалечила се перспективата на соцправителството за ос Атина-София-Белград. Костов се солидаризирал със сръбската опозиция “Заедно” и заема сдържана позиция към Сърбия. Друг важен момент били отношенията с Македония. Те били все още затруднени, поради нежеланието на България да признае езика на съседката си, намеквайки така намерението си за анексиране на Скопие.
в-к “Стандарт”, бр. 2030/23.05.1998 г.              рег. 23.05.1998 г.

Последен бюлетин                                                Архив "България"


 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"