Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 
САЩ - България
  Над 1 млн щатски долара ще трябва да внесат в българската хазна 40-те преподаватели от Американския университет, след като влезе в сила новият данъчен закон. Според него чужди граждани, които са престояли в страната повече от 183 дни, са длъжни да плащат данък на българския държавен бюджет. Вноската от 1 млн. долара ще разтърси финансовата стабилност на университета, тъй като последната работна сесия на борда на директорите в годишния бюджет от 6 млн. долара не е предвидена тази сума. Ръководството на университета е предложило на финансовия министър Муравей Радев спорът да бъде уреден с евентуални облекчения. Очаква се през септември между България и САЩ да бъде сключено двустранно споразумение, което да реши проблемите с данъците, плащани от американци, работещи у нас.
в-к. “Демокрация” бр. 130/20.05.1998 г.                      рег 20.05.1998 г.


Студенти от най-добрите бизнес-училища в САЩ се редят на опашка, за да дойдат да работят в България и други бивши соцстрани, предаде АП. Младежите с лекота се отказват от заплата от 65 хил. долара годишно, за да получават 260 долара на месец в някоя софийска фирма Те търсят работа в Източна Европа по линия на програмата “Корпус на мира” за професионалисти, финансирана от Американската агенция за международно развитие. Заявка за участие в програмата са подали 40 американци.
в-к. “Демокрация” бр. 130/20.05.1998 г.                      рег 20.05.1998 г.
 

Американска агенция за международно развитие щяла да възроди Видинския панаир, съобщават от общината. Там за първи път през септември ще бъдат показани плавателни съдове и екипи за водни спортове.
 в-к “Демокрация”, бр. 133/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 

Пред журналисти в Солун Надежда Михайлова съобщи, че е постигнато споразумение между правителствата на САЩ и България за предоставяне на безплатни дългосрочни визи за българските студенти и научни работници, които ще получават такива за целия период на обучение в САЩІ.
в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.               рег.25.05.1998 г.
 

Споразумение за създаване на българо-американски икономически съвет ще подпише българска делегация, ръководена от промишления министър Александър Божков с американското правителство. На 27 май във Вашингтон делегацията ще преговаря с представители на американското правителство в Държавния департамент на САЩ. Икономическият съвет ще бъде консултативен орган подобно на комисиите, които сме създали с други страни. Пряко следствие от това споразумение ще бъде посещението в Силиконовата долина и един високотехнологичен парк в САЩ. Целта е да бъдат потърсени възможности за основаване на смесени дружества за развитие на високотехнологични предприятия у нас и възможностите за инвестиции в този отрасъл. Ще бъдат осъществени контакти с ръководствата на известни технологични фирми като “Хюлет Пакард”, “Оракъл” и “Люсент Технолоджикс”.
в-к “Континент” бр. 117/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

Те ще ни учат как да опазваме околната среда. Това предвижда споразумението за сътрудничество, подписано вчера от министъра по екология Евдокия Манева и Кенет Хил, директор на Корпуса на мира. 22 негови членове вече работели в националните ни паркове.
в-к “24 часа”, бр.119/ 27.05.1998 г.                           рег 27.05.1998 г.
 

Във Вашингтон зам.-министър-председателят Александър Божков и придружаващата го делегация участваха в заседанието на двустранната икономическа работна група на високо равнище. От американска страна заседанието се председателства от Стюарт Айзенщат, зам. държавен секретар по икономическите въпроси, и Ейлин Малой, зам.-помощник държавен секретар за Европа и Канада. След обяд Божков ще се срещне с ръководителя на Първи европейски отдел на МВФ Майкъл Деплер, с когото ще разговаря по тригодишното споразумение на България с фонда. Инвестиционна политика на правителството и възможностите да се прави бизнес у нас е представил Божков на специалната сесия за България в Монреал.
в-к “Пари”, бр.119/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

България може да нападне Македония, за да заграби територии, които смята, че й принадлежат. Това е част от апокалиптичния сценарий, обрисуван от специалния пратеник на Белия дом за Балканите Ричард Холбрук в интервю за агенция Ройтерс.

Ако Косово извоюва независимост, Тирана ще запее на нов глас песента за Велика Албания и ще поиска да придърпа сръбската автономна област. Това ще подпали фитила на албанците в Македония и те ще въстанат с думите “И ние искаме да се присъединим към велика Албания и да се освободим от македонците”, прогнозира Холбрук.

“Всички страни в региона ще се втурнат да грабят”, смята видният US дипломат. Атина щяла да тръгне да освобождава 300 000 гърци, живеещи в Албания. Към този сценарий Холбрук дословно добавя: “София може да реши да заграби парче от Македония, защото българите твърдят, че между тях и македонците от източните части няма разлика”.

Този път обаче САЩ са започнали отрано дипломатически и политически инициативи, за да не се повтори кризата в Босна, успокоява Холбрук. Международно присъствие в Косово ще бъде от голяма полза, смята Холбрук, който е нещатен съветник към Държавния департамент. Необходимостта от чужда намеса в Косово той мотивира така: “В Европа има канал за оръжие и пари, подобен на “пътя Хо Ши Мин”, по който комунистите в Южен Виетнам получаваха оръжие от Севера през Лаос и Камбоджа.
в-к “24 часа”, бр.140/28.05.1998 г.                         рег. 28.05.1998 г.
 


Официален Вашингтон се разграничи вчера от изявлението на Ричард Холбрук, че “София може да реши да заграби парче от Македония”. От Държавния департамент на САЩ обявиха, че Холбрук е направил лично изявление, с което не ангажира правителството и е изключено Вашингтон да промени балканската си политика. Учудване от изявлението на Холбрук изрази министър Михайлова, която подчерта, че границите в Европа са непроменими. Премиерът Иван Костов пък припомни, че Холбрук е близък приятел на Милошевич.
в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                        рег 29.05.1998 г.
 

През 2002 г. в София ще се състои пролетната сесия на Североатлантическата асамблея, съобщи след завръщането си от Барселона председателят на парламентарната комисия по външната политика Асен Агов. България е третата централноевропейска страна-домакин на този форум. Според Агов страната ни има големи шансове да се класира сред първите във втората вълна от разширяването на НАТО.
в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 

Твърде вероятно е до септември да излезем от негативния списък на производителите на пиратски компактдискове. Това съобщи вицепремиерът Александър Божков след първото заседание на двустранната икономическа работна група между България и САЩ във Вашингтон предния ден. Според него американската страна оценила високо направеното досега в областта на СD производството. Според американската страна старите блокове на АЕЦ “Козлодуй” трябва да бъдат затваряни последователно и продължителен период от време. Междувременно говорителят на държавния департамент на САЩ разпространи декларация, в която се изтъква, че в България през последната година са направени забележителни промени, снижена е инфлацията, овладян е фискалния дефицит и са привлечени повече чужди инвестиции.
в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 

Взвод от 43-ма души с щатното си въоръжение и снаряжение и 6 щабни офицери ще участва в многонационално учение от 1 до 20 юни в САЩ по програмата “Партньорство за мир”. Депутатите разрешиха пребиваването на наша територия на 24 военно служещи от Гърция с оръжието и снаряжението си от 8 до 17 юни, които ще участват в комплексно-тактическото учение “Юни-98”.
 в-к “Труд”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

От “Инфлот” съобщиха, че днес в Русе пристигали 300 американски туристи с луксозните кораби “Ривър симфони” и “Амадеус”. Круизът им е започнал от Пасау и стига до делтата на р. Дунав. Те ще посетят и град Велико Търново.
в-к “Демокрация”, бр. 141/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.


 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"