Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 

Русия - България
 
  Бившият руски министър на отбраната Павел Грачов идвал в България миналата седмица, за да припомни, че дължим парите на руското военно министерство. Но в бюджета за миналата и тази година не били предвидени никакви суми по дълга, защото още не било решено връщането на $ 100 млн., които ни дължи пък Русия. Тя ни обещава от 4 г. сумата да бъде издължена във вид на резервни части за армията и бойната авиация. Ние пък дължим на Москва $ 60 млн. за имуществото на бившия Варшавски договор на наша територия. Половината вече били изплатени.
 Павел Грачов пристигна в София като съветник на “Росвооружение”, най-големия износител на руско оръжие.
 в-к “24 часа”, бр. 128/16.05.1998 г.                рег. 16.05.1998 г.
 

Цената, която ще плащаме за руския природен газ на измервателната станция Исакча, е 82.5 долара. По 1.72 долара ще вземаме за транзит на 1000 куб м. от горивата през наша територия, съобщиха от газовото дружество. Три предложения за цената на газа за потребителите са внесени от Булгаргаз при вицепремиера Евгений Бакърджиев. При всички се предвижда спад. Разликата била в предложенията за вдигане на процента на рентабилност, който си начислява дружеството. Печалбата на Булгаргаз сега е 4%, а се предлага да стане 8%. Булгаргаз като търговско дружество е в състояние сам да се справи с финансирането на нови разширения за транзитните газопроводи. Дружеството няма дълг към нито една банка, заяви пред Дарик радио изпълнителният директор Илия Иванов.
 в-к “Пари”, бр. 110/18.05.1998 г.                               рег. 18.05.1998 г.
 

Вицепремиерът Бакърджиев се е обадил на руските си колеги с молба да се отложи за началото на юни заседанието на българо-руската смесена комисия за икономическо сътрудничество, за да може да съвпадне с работната визита на премиера в Русия. За разрешаването на натрупаните проблеми през годините е нужна и политическа воля, каза вицепремиерът.
 в-к “Пари”, бр. 111/19.05.1998 г.                      рег. 19.05.1998 г.
 

Руската централна банка отново вдигна някои лихвени проценти, а шефът й Сергей Дубинин съобщи, че в последните дни са били похарчени около 500 млн. $ за удържане курса на рублата. На фона на тези финансови сътресения продължават стачките на руските пенсионери, лекари и работници за изплащане на дългоочакваните заплати. Учени барикадираха пътищата към Владивосток, гневни миньори държат блокадата на транссибирската ж.п. магистрала от няколко дни. Чуват се призиви за оставката на Борис Елцин. Вчера поскъпнаха акциите. В Русия може да се разрази икономическа криза, подобна на азиатската. Руското правителство се опита да успокои духовете и обяви план за стабилизация на икономиката. Появиха се публикации в западния печат, че руския фондов пазар може да се срине.
в-к “Стандарт”, бр. 2026/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 

Това заяви руският посланик Леонид Керестеджиянц и допълни, че Москва предлага зона за свободна търговия с България. “Когато в България се говори, че Русия е обложила българските стоки с много високи мита, просто не се казва цялата истина. Работата е в това, че вашите съседи - Румъния, Турция и Югославия казаха, че са развиващи страни, докато вашата страна го отрича и затова митата, с които се облагат българските стоки, са действащите мита за развити страни. На фона на Турция и Южна Корея това звучи нереално, затова предлагаме зона за свободна търговия”, заяви руският посланик. Той обаче смята, че идеята “не намира подкрепа в София”. Ние искаме да имаме с България свободна търговия и да не плащаме мита, готови сме да открием за България всичките си пазари, но при взаимноизгодни условия, уточни посланикът. Той посъветва държавниците да разберат, че “Русия е Русия, а не Съветския съюз, че Русия трябва да се възприема в абсолютно ново качество”. Дипломатът заяви, че за едногодишното си управление, кабинетът на Костов е направил много. “Имаше и неприятни моменти на проява на мнителност, на подозрителност, но това отмина”, добави посланикът.
в-к “Сега” бр. 117/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 

Това съобщи вицепремиерът Бакърджиев. Първият проблем бил за високите мита на българските стоки на руския пазар - до 300% стигали таксите за цигари и алкохол. Втората тема била за ядрената енергетика - за отработеното гориво и връщането му обратно в Русия. Също ще се разговаря и по доставките на петрол за нефтопровода Бургас-Александруполис. Сега фирмите, доставящи петрол били частни и трябвало да се преговаря с всяка поотделно.

Третият проблем бил регионалното сътрудничество. С Белгородска област било договорено изграждането на завод за цигари, за $ 115-120 млн.
в-к “Пари”, бр. 116/25.05.1998 г.                    рег. 25.05.1998 г.


Руският посланик и съпругата му са на посещение за два дни в Добрич по покана на кмета Лъчезар Росенов. Гостът приветства ученическото шествие с думите, че 24 май е празник на общата история и бъдеще на руския и български народ.
 в-к “Стандарт”, бр. 2031/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 

Петчленната делегация идвала на 28 май по покана на председателя на групата за приятелство “България-Русия” Екатерина Михайлова. Тя щяла да бъде водена от депутата Владимир Лисенко, зам.-председател на Комитета по въпросите на Федерацията и регионалната политика.
в-к “Икономически живот”, бр. 20/20.05.1998 г.      рег. 27.05.1998 г.


Все още премиерът Костов не е получил от Москва покана за посещение, предаде Балкан вчера. Първоначално програмата за посещението в руската столица предвиждаше вицепремиерът Бакърджиев да пътува сам. На 28 май той трябваше да вземе участие в заседание на смесената българо-руска комисия. Той отложи с една седмица посещението си в Москва, защото щял да изчака поканата на руското правителство към Костов, за да пътуват заедно. От българското посолство в Русия твърдят, че до този момент руският премиер Кириенко не е отправил официална покана към нашия премиер Костов. Посещението на вицепремиера Бакърджиев се очаква да се осъществи чак през втората половина на юни, твърдят служители от правителствения протокол. Дотогава запознати с московските визити на премиера и вицепремиера смятат, че поканата до Иван Костов от руска страна ще пристигне.
в-к “Континент” бр.120/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 

Лидерът на Евролевицата Томов е договорил вчера с ръководството на руски банки преговори между руски и български производители. Той е на тридневно работно посещение в Москва по покана на администрацията на Борис Елцин. Вчера е разговарял със зам.-шефа на МС на Русия Иван Рибкин и със зам.-външния министър Авдеев. Предстои разговор с шефа на Газпром Рем Вяхирев.
в-к “Стандарт”, бр. 2034/28.05.1998 г.                       рег. 28.05.1998 г.


Президентът Петър Стоянов се срещна с парламентарната делегация от Държавната дума на Руската федерация. Специално внимание било отделено на регионалните взаимоотношения.
в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                      рег 29.05.1998 г.
 

Генералното ни консулство в Пловдив се закрива и това е тъжна информация. Остават дипломатическите ни представителства в Русе и Варна, освен посолството в София, съобщи вчера руският посланик Леонид Керестеджиянц. Днес бил последният работен ден на консулството в Пловдив, а на 15 юни се снемал руският държавен флаг от сградата. Веднъж или два пъти в месеца в нея можел да приема гости посланикът или друг руски дипломат.
в-к “Демокрация” бр. 139/29.05.1998 г                        рег 29.05.1998 г.
 

Депутатът от руската Дума Лисенко, който е начело на делегация у нас, съобщи, че след подписването на газовите спогодби, имало много добри предпоставки за визита на държавния ни глава в Русия. Щял да бъде обсъден въпросът за митническите облекчения за България, заяви той.
в-к “Стандарт”, бр. 2035/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 

На срещата бил предложен вариант за облекчаване на митата за български стоки за руския пазар, но въпросът щял изцяло да се реши с встъпването на Русия в Световната търговска организация /СТО/. Бил обсъден и проблемът с руския дълг от 100 млн. долара - 52 млн. в доставки на оборудване за Кремиковци и 48 млн. в резервни части за военната авиация. Търговските отношения България-Русия били обсъждани и с председателя на НС Йордан Соколов.
в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 

Лидерът на Евролевицата, който се завърна от Москва вчера, заяви, че се срещнал с московския кмет Лужков, с министри и с ръководството на администрацията на Елцин. Според него догодина в Русия щяла да се появи сериозна социалдемократическа формация, която да бъде руският партньор на Евролевицата. Лидерът й щял да бъде вероятно Иван Рибкин.
От Москва Александър Томов следял вота на своята партия при дебата за престъпността в четвъртък в НС.
в-к “Стандарт”, бр. 2037/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"