Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 
Международен валутен фонд
 
  Късно в петък бордът на директорите на МВФ одобри доклада по последния преглед на петото стенд-бай споразумение с България. Директорите поздравиха България за постигане и запазване на стабилизацията. Те подчертаха обаче, че това е лесната част на реформите. Трудната част-структурната реформа напредва, но още много остава да бъде направено. Директорите изразиха надежда, че тригодишната програма ще наблегне на структурните мерки.
Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри вчера отпускането на последните два транша по споразумението за България. Те са общо в размер на 160 млн. долара. Парите пристигат по сметките на БНБ до три дни след решението. Това е първото успешно приключено споразумение между българското правителство и МВФ. Досега фондът ни е превел близо 340 млн. Постигнатият излишък в бюджета и овладяването на инфлацията са допринесли за положителното решение на МВФ шефовете. Последните два транша трябва да дойдат още в края на април, но се забавиха заради несключени договори с приватизационни посредници. Това е последният преглед на МВФ, преди да започнат преговорите по тригодишното споразумение между България и фонда. От новото споразумение очакваме заеми по 500 млн. долара годишно и подкрепа на платежния баланс.
В съобщението на борда на МВФ се казва, че все още имало обезсърчаващи предизвикателства пред превръщането на българската икономика в успешно развиваща се и конкурентноспособна. Основното изискване за новото тригодишно управление ще бъде бързата приватизация, отбелязва Ройтерс. Също постигане на финансова жизнеспособност на енергетиката, либерализация на земеделието и законова и административна рамка на пазарната икономика. МВФ отправя призив към правителството да не се увеличават прекалено заплатите в държавния сектор.

  Правителството трябва да докаже пред МВФ, че ръстът на заплатите не надвишава растежа на производството. Това е една от темите в преговорите с фонда за ново тригодишно споразумение, заяви по БНР вицепремиерът Александър Божков вчера. Той отрече съществуването на анализ на Световната банка, в която се изразявало недоволство от темповете на реформата. Имало изказвано само устно становище, че темповете на приватизация не са удовлетворителни, увери вицепремиерът.

Недостатък на едногодишното управление на правителството бе слабият контрол, който се упражняваше върху предприятията в изолация, каза Божков. Затова повечето предприятия продължавали да са в същото лошо състояние, а някои, като “Горубсо”, затънали още повече. Продължавала и декапитализацията на държавните предприятия. Затова било много важно темповете на приватизацията да се засилят.  Противоречия между МВФ и кабинета по въпросите на инвестиционната политика няма, но фондът държи да види ясно очертани приоритетните ни проекти за развитие. Това заяви човекът на фонда у нас Питър Стела. За външни инвестиции България трябва да се консултира с другите държави, обясни той на дискусия на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции и финансиране.
Ан Макгърк идва в събота, съобщиха от офиса на фонда у нас пред агенция Балкан. Шефката на мисията на МВФ за България ще остане в София три седмици. Ан Макгърк ще започне първия етап от преговорите по тригодишното споразумение с фонда. Според постоянния представител на МВФ за България Питър Стела, страната ни е изпълнила повечето от изискванията на фонда - приети са законите за гарантиране на влоговете и за ДСК, избрани са повечето консултанти по пуловата приватизация.
Няколко дни преди пристигането на Ан Макгърк у нас, нейният екип вече започна подготвителната работа по предстоящите преговори за тригодишното споразумение с МВФ, съобщиха от представителството на фонда в София.
По всяка вероятност новото споразумение ще се яви като продължение на изтичащото през юни пето стенд-бай споразумение.
Тригодишното споразумение между България и МВФ вероятно ще бъде сключено през лятото или в ранната есен, прогнозира инвестиционната банка “Мерил Линч”, която твърди, че страната ни се развивала в позитивна насока, макар че приватизацията била малко по-бавна от очакваното.

  При пристигането на Ан Макгърк в София се очертавали инфарктни преговори около тригодишното споразумение, темповете и обектите на приватизацията, данъчната политика, инвестиционната политика. Причината била в желанието за държавно участие в обекти, които могат да бъдат финансирани от частни западни или наши групировки по международни програми. Костов искал от МВФ български план “Рузвелт” по примера на американския президент, успял да укроти стагнацията и инфлацията между двете войни чрез големи инфраструктурни проекти. Самият Божков заяви, че кабинетът ще настоява за реализацията на няколко основни инфраструктурни проекта - държавен дял в трансевропейските и трансконтиненталните транспортни коридори. Костов имал предвид довършването на магистралите “Тракия” и “Хемус”, строителството на пътя София-Кулата, разширяването на газопроводната мрежа /строеж на газопровод до Турция/, разширяване на летище София, пристанище Бургас, петролопроводът Бургас-Александруполис, крупни инвестиции в телекомуникационните проекти и др. Изграждането трябвало да започне в следващите 3 г. Според Костов това бил единственият начин да се измъкне България от мизерията, признал той пред чуждите инвеститори. Държавата щяла да гарантира нетърговския риск, достъпа до кредитни ресурси, механизмът на концесиите щял да бъде улеснен.

За МВФ обаче е неприемливо искането “довършване с бюджетни средства на отделни елементи от инфраструктурата”. Питър Стела заяви за в. “168 часа”, че кабинетът трябва да обоснове искането на тези приоритети. Но според осведомени, пред премиера той се изказал по-недипломатично. Правителството не трябвало да се ангажира с повече от 1-2 проекта през следващите 3 г., е мнението на Стела. “Довършване с бюджетни средства” било отстъпление от валутния борд. Навлизането на много инвестиции можело да доведе до прегряване на икономиката, неконтролируемо нарастване на паричната маса и до ефекта на азиатската криза, прогнозира Стела. С подобен аргумент бе спряна и амбициозната инвестиционна програма на аржентинците преди няколко месеца от МВФ.

Но дори да бъде одобрена инвестиционната програма на Костов, трудно би било да бъде реализирана. България е все още поставена на 104-то място от 105 възможни /пред Индонезия/ по рейтинг от Moody s. Това признаха Гарабед Минасян, член на УС на БНБ, шефът на АЧИ Илиян Василев. Но ниският кредитен рейтинг не се отчитал адекватно в самата България и кредитният риск, според лихвения процент, у нас и в Германия е еднакъв. Това, разбира се, на практика не е така. Правителството ще настоява пред МВФ лихвеният процент да отговаря на кредитния риск.

Спорове ще има и по темповете на приватизация - Костов бил недоволен, че под натиска на МВФ, България е принудена да продава набързо и евтино своите предприятия, което можело да доведе до следприватизационното им затваряне и до нови загуби. Позицията на МВФ е противоположна - не е важно на каква цена и на кого се продава, важното е да се раздържавява.

Спорове предстоят и по данъчната реформа, тъй като имало данни, че събираемостта на данъците не била мръднала, въпреки хвалбите на кабинета.

Ако преговорите са успешни, България ще получи кредити за около $ 1.650 млрд. за следващите 3 г.  В интервю за радио “Пловдив” премиерът заяви вчера, че в преговорите с МВФ България ще поиска основният лихвен процент да бъде повишен от 5,12 на 9%. Той опроверга публикациите в пресата, че правителството се противопоставяло на чуждо участие при изграждане на инфраструктурата в страната.

  При пристигането си вчера представителката на МВФ каза, че всички българи и правителството трябвало да се гордеят с успешното приключване на поредното споразумение с фонда. Добрият финал давал надежди за добър старт на новите преговори, каза още Макгърк. По същото време премиерът заяви по БНР, че нагласата в МВФ била да се поставят на България предварителни условия и той лесно можел да прогнозира какви са те.
Основна тема на дебатите щяла да бъде приватизацията, данъчната политика, доходите на населението, прогнозират експерти. Ан Макгърк подчерта, че що се отнася до основната лихва, тя трябва да бъде определена от пазара.  
Последен бюлетин                                                Архив "България"

Обратно към "Анализи"