Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 

Междудържавни отношения
 
 
Бизнесът с Китай вече е в ръцете на деловите среди
При пристигането си от Китай президентът Петър Стоянов заяви, че България и Китай имат взаимен интерес от интензифициране на отношенията си. Китай уважава нашия избор за членство в ЕС и НАТО. С голям интерес се посрещнаха фактите, че България има достъп до много пазари и че у нас чуждите фирми могат да участват 100% в приватизацията, каза търговският министър Валентин Василев С разговорите в Пекин, Шанхай, Джухай и Хонконг са направени стъпки към увеличаване на стокообмена между двете страни и се очаква с помощта на Китай да намерим достъп на пазари в съседни страни възможността фирми от Хонконг да реекспортират наши стоки в околните региони.
в-к “Пари”, бр 110/18.05.1998 г.                                    рег. 18.05.1998 г.
 
 
 
Йордания става посредник на българския бизнес
България има реален шанс да възобнови прекъснатите преди 7 години активни търговски връзки с арабския свят. Това бе равносметката от едноседмичната визита на наша бизнес-делегация в Йордания, организирана от българо-арабската търговско-индустриална камара (БАТИК) и водена от екс-премиера Ренета Инджова и лидера на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. Големият интерес към българската продукция, съчетан с експедитивността на йорданските партньори, доведе до конкретни резултати, например договор за износ на 25 млн.капачки за буркани от “Кричим индустрия” АД на стойност 700 000 долара. Йорданската страна прояви специално внимание към хранителната промишленост. Единствената представена в Аман наша фирма “Нектар”-Силистра, договори износ на консерви за 2 млн. долара. Предложение за строеж на завод за бял цимент на стойност 25 млн. долара получи “Геомашремонт” ЕАД-Балчик. Произвежданите в завода сонди за вода могат да намерят приложение както в Йордания, така и в съседните арабски страни. По същата причина йорданските експерти проявиха интерес и към оптико-електронните водоспестяващи устройства на “Дигема”-Силистра. Най-много оферти за строителство и дистрибуция бяха отправени към старозагорската частна фирма “Строител инженеринг”. Тя бе определена за генерален вносител на алуминиева дограма и профили за България от Йорданската компания НАЛКО АД. Първоначалният обем на вноса бе фиксиран на 1200 т годишно при цена на тон 1500 долара. Фирма “Строител” получи оферта за изграждане на петзвезден хотел на Мъртво море. Представителите на консултантската компания Сиаха уточниха, че стойността на проекта се изчислява на 10 млн. долара и заявиха предпочитание обектът да бъде изпълнен от наши строителни работници и механизация. Българските предприемачи имат възможност да се включат в изпълнението на мащабната инвестиционна програма, предвиждаща строителството на нови 44 хотела в Аман, Акаба и на Мъртво море.
в-к “Пари”, бр. 110/18.05.1998 г.                                  рег. 18.05.1998 г.
 
 
 
Външният министър на Узбекистан идва у нас 
У нас пристига узбекистанският външен министър Абдул Азис Камилов. Целта на визита му е да подготви предстоящото през юни посещение на узбекистанския президент Ислам Керимов. Гостът ще обсъди у нас възстановяването на “пътя на коприната”, двустранните политически и бизнес-отношения. Четири пъти е нараснал стокообменът ни с Узбекистан след посещението на министър Надежда Михайлова през есента, съобщи президентът Петър Стоянов миналата седмица в Ташкент.
в-к “Демокрация”, бр. 128/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 
 
 
Братя Василеви ще изнасят в Китай
Българските предприемачи “Василеви Брос” са получили изгодна оферта от концерна Ха Йър - производител на електродомакинска техника, за съставка на китайски компоненти за хладилниците Мраз. Фирмата на Василеви, която била стъпила вече на пазара в Тайланд и Сингапур, ще изнася пък компресори, агрегати и хладилни витрини. Договорени били китайски инвестиции за производството на климатични инсталации, фризери в България и експортирането им на пазарите на ЕС. Подписан бил договор за износ на бутилирани вина в Китай. В Хонконг искали и кашкавал “Витоша”, също щял да бъде направен опит за спасяване и възобновяване на производството на смесения завод за кисело мляко, който е на 60 км от Пекин и бил спрян, поради смяна на китайския партньор.
През юни/27-30/ китайска бизнес-делегация ще посети България.
 в-к “Пари”, бр. 111/19.05.1998 г.                  рег. 19.05.1998 г.
 в-к “24 часа”, бр. 131/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 
 
Среща Бакърджиев - Абдул Азис Камилов 
На срещата между нашия вицепремиер и министъра на външните работи на Узбекистан, който е на посещение у нас, е било обсъждано сътрудничеството в транспортните инфраструктури. Подготвени били 4 междуправителствени спогодби-търговско-икономическа, за автомобилния транспорт, за взаимно насърчаване на инвестициите, в областта на туризма. Те ще дадат правната основа за развитието на търговските отношения между двете държави, заяви г-н Бакърджиев.
в-к “Стандарт”, бр. 2026/20.05.1998 г.           рег. 20.05.1998 г.
 
 
 
Спогодба с Украйна в митническата област
Документът е подписан на 24 март 1998 г. и предвижда улесняване на движението на стоки и пътници от двете държави. Договорът трябва да бъде ратифициран и от парламента.
в-к “Стандарт”, бр. 2032/26.05.1998 г.                 рег. 26.05.1998 г.
 
 
 
Разширяваме търговските контакти с Пакистан
Министърът на търговията и туризма Валентин Василев замина вчера на официално посещение в Ислямска република Пакистан. По време на визитата си той е придружаван от бизнес-делегация, в която са включени представителите на над 10 български фирми. Сред тях са Кремиковци АД, Електроимпекс, Балканкар, Хюндай-Елпром Трафо, Фармация-Дупница, Ирис, Техноимпорт-експорт и др. Търговският ни министър ще се срещне с пакистанския премиер Наваз Шариф и ще подпише търговска спогодба.
Пакистан представлява перспективен пазар за наши продукти от химическата промишленост, селскостопанското машиностроене, електропроизводството. За 1997 г. износът ни за тази страна е бил 9,563 млн. USD. Вносът възлиза на 0,554 млн. USD.
в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                              рег. 27.05.1998 г.
 
 
 
Ще внасяме 10 пъти по-евтини стоки от Пакистан
На 10 пъти по-ниски цени ще внасяме автомобили, памук, кожи, конфекция и мрамор от Пакистан, обясни след завръщането си от ислямската република главният секретар на БТПП Цветан Симеонов. Пакистански фирми са проявили интерес към приватизацията на корабостроителниците и “Кремиковци”. Вчера бе подписана нова Търговска спогодба между двете страни.
в-к “Сега” бр. 121/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 
 
 
Търговският ни обмен с Израел намалява 
Търговският обмен между България и Израел през последните години намалява, стана ясно на общото събрание на Българо-израелската търговско-промишлена палата вчера. Най-голям е бил стокообменът през 1995 г- 68,2 млн. долара, през 1997 г той е спаднал на 37.1 млн. долара, като българският износ в тези години винаги е превишавал вноса. Неспазването на договори, транспортни проблеми, резервираността на израелските банки към приемането на акредитиви от българските финансови институции са главните пречки пред търговията между двете страни.
в-к “Сега” бр. 121/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.


Вие имате препоръки, предложения, различни очаквания за това как да изглежда този бюлетин...
Не се колебайте, пишете ни 
Ако се интересувате от обзора на печата по дати, бихте могли да надникнете и в нашия архив.
 
Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"