Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 

Международни финансови организации
 
  В неделя Кенет Лей предупреди, че трябвало да се действа непрекъснато за приватизацията и преструктурирането на социалните програми в България, за да не бъде провален валутния борд. От това зависели кредитите за страната. Социалният министър Нейков отговори, че не знаел за какво става дума. Днес двамата ще се срещнат.  

  Основният ни приоритет е българската икономика да не бъде доминирана от правителството по отношение на собствеността и управлението и да се превърне в реална икономика, заяви директорът за България и Румъния на Световната банка Кенет Лей след вчерашната среща с премиера Иван Костов. Обсъдени били приватизацията, енергетиката, предприятията в изолация. Премиерът обявил, че ще се прилага идеята предприятия, за които няма сериозен интерес, да се продават и за 1 долар. Трудно е да се каже,че структурната реформа върви много бързо, каза г-н Лей в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че целта на международните финансови институции винаги ще бъде да се ускорят реформите и допълни, че е препоръчал на правителството да се възползва от стабилизацията и макроикономическата ситуация, за да почувстват хората в България благоприятния ефект от промяната в икономиката.  

  След срещата си вчера с досегашния шеф на СБ у нас Кенет Лей, президентът заяви, че реформата била хубава, но не се чувствала. “Разстоянието между разбирането на проблемите на реформата и тяхното истинско решаване е все още твърде голямо”, е мнението на Стоянов.
Лей представи на премиера и президента новия представител на СБ за България Томас О'Брайън.

  В основата на стратегията на СБ за България била програмата на кабинета Костов “Програма 2001”, каза г-н Соменсато, един от авторите на документа на банката. Приоритет било постигането на макроикономическа и финансова стабилност. Но приватизацията не била самоцел, а средство за усъвършенстване на управлението. Заплахата в България идвала от липсата на прозрачност във финансовото управление. Трябва да има ясни правила в икономиката, счита Едуардо Соменсато. Само така инвеститорите щели да могат да планират и прогнозират. Реформата в съдебната власт също била наложителна.  

  България трябва да ускори приватизацията и да премахне всякакви пречки пред чуждите инвеститори. Това беше основното послание при последната визита в страната на директора на Световната банка за България и Румъния Кенет Лей. “България не трябва да забавя хода на реформата”, каза той при пристигането си на летище София.

Специалистите на СБ са на мнение, че постигнатата макроикономическа стабилизация, благодарение на валутния борд, дава на правителството само кратка отсрочка във времето за започване на основните реформи. Ако обаче тази отсрочка не бъде използвана, последиците ще бъдат страшни. СБ предупреждава, че забавянето на приватизацията може да доведе до срив на системата на валутен борд. Наличието на действия за осъществяването на структурната реформа са единственият източник за подкрепа на постигнатата стабилност от действието на добре прилаганата за момента система на валутен борд.

Акцентът вече не е в количеството, а в качеството. С тази формула Кенет Лей деликатно намекна, че вече няма да се държи на точното число приватизирани активи. Досегашната практика е тя да се постига чрез масовата приватизация и продажба на работническо-мениджърски дружества. По-важното в момента е обаче в предприятията да се влеят свежи пари, което не става при споменатите техники за приватизация. В резултат на забавените през последните години реформи реалният сектор непрекъснато се декапитализира. Невъзможно е да се постигне растеж, ако в предприятията не се влеят свежи пари.

Дипломатично и деликатно представителите на СБ намекнаха на нашето правителство, че изостава от графика с поетите ангажименти. Според участници в разговорите Кенет Лей посъветвал и да се бърза с преструктурирането на Националната електрическа компания. Представителите на СБ традиционно настояват цените на електроенергията да се съобразяват с финансовото състояние на НЕК и възможностите му да заделя средства за обновяване на мощностите.

Приватизацията в банковия сектор пък ще реши и друг проблем на страната. Приватизацията на около 50% от активите е едно от изискванията за да останем в оптимистичния вариант на СБ за България. Другото изискване е до края на годината да бъдат приватизирани още две банки. По всяка вероятност това ще са Пощенска банка и Експресбанк. Необходимо е до края на следващата година да бъдат приватизирани всички селскостопански държавни предприятия, както и да се премахнат износните мита, такси и ограничения за земеделските стоки. Важно условие е и да се направи реформа в пенсионната система, като се увеличи пенсионната възраст и се премахне първа категория труд, а се преразгледат категориите, които попадат във втора категория.

Немаловажно условие е да се постигне по-добро усвояване на отпуснатите средства. До момента големи суми стоят неизползвани и държавата плаща лихви по тях. Докато в здравния заем усвояването се подобрява, то за водния беше даден последен срок от 4 месеца. Ако дотогава не се използва, той ще бъде прекратен. Това, че не усвояваме достатъчно добре заемите за конкретни проекти, не е добре, защото намалява вероятността да получим още средства за инвестиции.
 

Проекти, които са
в изпълнение
Дата на започване
на проекта
Дата на 
приключване
Обща сума
/млн. долара/
 Усвоена сума 
в изпълнение 
на проекта 
/млн. долара/ 
Заем за техническа помощ
9.01.1992
30.061998
17
11,3
Енергиен заем І 
11.08.1993
30.12.1999
93
36,3
Заем за телекомуникациите
3.12.1993
31.12.1998
30
21,2
Воден заем
10.10.1995
30.06.2002
98 
8,2 
Заем за железниците
1.03.1996
30.06.2000
95 
47,3 
Заем за намаляване на озоноразр.  
емисии
14.05.1996 
31.12.1998
9,9
1,1
Заем за преструктуриране на  
здравния сектор
8.11.1996
31.12.2001
26
3,2
Проект за администрация на  
социалното осигуряване
25.04.1997
30.06.2001
24,3
1,1
ФЕСАЛ
21.01.1998
30.04.1998
100
100 
   

Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

Copyright 1998-2010 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"