Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 
Европейски съюз
  Петнадесет български предприемачи от 60 фирми от дърводобивната и мебелна промишленост ще имат възможност за едномесечно безплатно обучение в големи мебелни предприятия в Швеция, Холандия и Финландия. Нашите специалисти ще посетят трите европейски страни по линия на двегодишната програма на ФАР за повишаване на квалификацията на специалисти от Източна Европа. Общата стойност на проекта е 500 000 екю.

  Програмата “Партньорство за присъединяване” посочва конкретните реформи за отделните страни, неуспели да се класират за първия тур:
България
Да довърши приватизацията и да поощри външните инвестиции, да подобри институциите и администрацията, да гарантира интелектуалните права на собственост, да се справи с корупцията и организираната престъпност, да спазва стандартите за ядрена безопасност и изискванията за затваряне на атомните централи
Латвия
Да улесни натурализацията и интеграцията на етническите руснаци, да ускори преструктурирането на компаниите, да подобри митническата и данъчната администрация, да създаде база за подготовка на юристи, да се справи с корупцията и организираната престъпност.
Литва
Да ускори приватизацията в по-голям мащаб, да наложи финансов контрол, да подобри администрацията, контрола на граничните пунктове и митниците, да подобри хигиенните условия в скотовъдството, да приеме нов закон за конкуренцията, да се справи с корупцията и организираната престъпност, да подобри условията за живот на бежанците, да спазва изискванията за атомните централи.
Румъния
Да приватизира две банки, да преструктурира държавните предприятия в акционерни, да изпълнява многостранните споразумения, да приеме закон за държавния служител и да подобри административното обслужване, да преструктурира банковите и капиталови пазари, да довърши реформите в закона за компаниите, да се справи с корупцията, да подобри управлението на границите.
Словакия
Да осигури честни и свободни президентски, парламентарни и местни избори, присъствието на ефективна опозиция в парламента, да приeме постановления за езика на малцинствените групи, да изпълни плановете за стабилизиране на макроикономическата рамка, да приеме закон за държавния служител, да установи администрация, която да се занимава с проблемите на приемането в ЕС.

  Експерти по ядрена безопасност ще посетят днес АЕЦ и ще се запознаят с извършеното по програмата за безопасност и влиянието на централата върху околната среда. Те трябва да дадат независима оценка за извършеното в Козлодуй, по която ще се ориентират специалистите от ЕС за решението си по 4-те спорни реактора ВВР-440. Програмата предвижда среща с ръководството на АЕЦ, посещение на IV и V енергоблок и на лабораторията за радиационен контрол. Те пристигат по личното поръчение на комисаря на ЕС Ханс ван ден Брук и ще искат доказателства за свършеното по безопасността на АЕЦ. Делегацията се води от специалния съветник на Брук - Жан-Пиер Концен.

  Гранично-пропускателният пункт Капитан Андреево преминава под егидата на Европейския съвет. Пунктът е включен в специална програма за подпомагане на Брюксел, която ще се прилага до 2005 г., съобщи вчера радио Свободна Европа, цитирайки командира на граничната полиция в района полк. Христо Трифонов. Добрата новина дойде от холандеца Питър Крайкин, който дойде с делегация от 40 експерти на ЕС. Комисарите от ЕС дошли на границата, за да проверят дали граничният пункт може да се превърне в източна шенгенска граница на обединена Европа. Те се запознали на място със съществуващия паспортен, митнически и пропускателен режим. Завчера пунктът бил посетен и от д-р Глеснер, шеф на фондацията, която финансира програмите на ЕС, пристигнал и председателят на икономическата комисия на общността Улрих Фолт. Това е пето посещение на специалисти от Брюксел на Капитан Андреево. Българските гранични служби работят професионално, но им липсва съвременно техническо оборудване, е заключението на експертите. До 2005 г. Капитан Андреево трябва да бъде източната граница на обединена Европа.

  Нов инвестиционен фонд за подпомагане на България създадоха  Евросъюзът и ЕБВР, информираха от Брюксел. Той ще прилага нови финансови участия и подкрепа в управлението на средните предприятия, които срещат трудности в намирането на капитали на частния пазар. Фондът ще инвестира както във вече приватизирани предприятия, така и в новосъздадени компании в частния сектор у нас.
 Чрез програмата ФАР ЕС отпуска 15 млн. екю. Фондът ще бъде дотиран с общ капитал от 40 млн.екю. По повод подписването на конвенцията, комисарят по външните въпроси, отговарящ за страните от Източна Европа Ханс ван ден Брук коментира: “Фондът ще помогне на България да привлече чуждестранни инвестиции, да създаде една нормална прозрачна конкуренция, както и да отвори пазарите. По-голяма част от капитала фондът ще инвестира за 4 години и ще погаси инвестициите си за 10 години, няма да се ограничава само в определен сектор.” Фондът ще премахне една от основните спънки в развитието на преуспяващи частни сектори в българската икономика, а именно - слабата наличност на дългосрочни финансови ресурси и рисков капитал в полза на малките и средни предприятия, каза вицепрезидентът на ЕБВР Дейвид Хекстер. Само за периода 1991-1997 г. ЕС осигури финансова помощ от 6-5 млн. екю за подпомагане на социално-икономическия преход в България.

   Жан-Пиер Концен призна вчера, че АЕЦ била вече по-безопасна отколкото преди и бил постигнат голям напредък. Според него тя заемала златната среда в ядрената безопасност на Европа.

  До 2000 г. България щяла да покрие изискванията на ЕС за граничния контрол за членство в съюза, заяви главният секретар на МВР Божидар Попов пред парламентарната комисия по външна политика вчера. Депутатите изслушаха доклади на МВР и на правното министерство за сътрудничеството ни с ЕС и на МВнР за Косово. София и Букурещ поискали преговори за безвизов режим за страните от ЕС.

  По $ 500-800 на тон загубили българските износители за т.г., оплакаха се те, докато преди печелели по толкова на тон. Общите им загуби възлизали на $ 1,5 млн. Причините били във високите изкупни цени, които достигнаха до 1,9$ на кг. Основните пазари пък в Гърция и Италия свалили цените на готовото месо до $ 3,6-4. Търговското министерство прибирало до 200 долара на тон като гаранция за изпълнението на квотата. За първи път квотата на ЕС от 3650 т нямало да бъде изпълнена, твърдят търговците. Провалът на кампанията щял да удари фермерите догодина.

  За намален ръст на престъпността у нас и за решението на НС за радикална структурна реформа в съдебната власт информираха вчера Васил Гоцев и Богомил Бонев проф. Марио Монти, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, финансови услуги и митническо сътрудничество. Гоцев и Бонев участват в Брюксел в среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните членки на ЕС и АСЦИЕ. България отбеляза забележителен прогрес, споделил проф. Монти в разговора за изваждането ни от негативния списък на ЕС за визов режим. Той смята, че този проблем скоро ще бъде обсъден от Европейския парламент.

  България ще получи техническа помощ за общи социални програми по политиката на заетостта, по линия на програмата ФАР и програмите на Световната банка. Това стана известно на приключилия първи конгрес на Европейския социален фонд, на който България бе официално представена от министър Иван Нейков и председателката на социалната комисия на НС Светла Дянкова. “Приветствам българската инициатива да работите активно с ЕС още преди да сте получили официална покана за присъединяване към съюза”, заяви директорът на европейската дирекция по заетостта Карл-Йохани Льонрат при срещата с нашата делегация.
Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"