Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот
 
Балкански страни - България
 
 
 
Диалог Милошевич - Ругова 
Югопрезидентът Милошевич разговаря час и половина с лидера на косовските албанци Ибрахим Ругова в резиденцията си “Дедине” в Белград. Тази среща бе уредена от емисаря на САЩ Ричард Холбрук. Постигнато е било съгласие за преговори по статута на Косово, които щели да започнат следващата седмица.
 В същото време АОК смятала да разшири операциите си на територията на Македония и Черна гора, за “да освободи живеещите там албанци”, казал неназован неин командир, цитиран от ИТАР-ТАСС.
в-к “24 часа”, бр. 128/16.05.1998 г.                рег. 16.05.1998 г.
 
 
 
Подписваме договор за приятелство с Република Македония
Македонската страна потвърждава подкрепата си за предложението на България да се подпише договор за сътрудничество, приятелство, добросъседство и сигурност. Това стана ясно след разговора между Надежда Михайлова и посланика на Република Македония у нас. Ние одобряваме тази идея, стига да няма предварителни условия от страна на Македония, заяви Спас Ташев , член на Изпълнителния комитет на ВМРО.
На 2 април по време на политическите консултации между двете страни в Скопие, България връчи конкретен проект за договор за сътрудничество и се очаква в най-скоро бъдеще Македония да представи на българската страна своите бележки по договора.
в-к “Континент” бр. 110/16-17.05.1998 г.                  рег 16.05.1998 г.
 
 
 
Албанци протестират в Косово 
10 000 албанци протестираха вчера в Косово срещу сръбското управление на областта, предаде АП, с лозунгите “Независимост” и “Свобода”.
в-к “Труд”, бр. 1298/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 
 
 
Букурещ и Анкара ще се намесят в Косово
Това заявиха външните им министри Джем и Плешу на среща в Румъния, ако диалогът за мирно споразумение между двете страни СРЮ и Косово пропадне.
в-к “Труд”, бр. 1298/17.05.1998 г.                    рег. 17.05.1998 г.
 
 
 
Ще има многонационални умиротворителни сили на Балканите 
Проект на писмо за намеренията по създаване на югоизточноевропейските мирни сили, приеха вчера генерали от Турция, Гърция, Румъния, Македония, Словения, Италия, САЩ и България. Писмото ще бъде предложено за окончателно подписване на срещата на зам.-министрите на отбраната, която ще се състои на 22 май в Тирана, съобщи пресцентърът на МО. Обсъдени били крайните цели на бъдещата многонационална бригада, задачите и структурите й. В Пловдив гостуващите делегации са се запознали с предложените от България място и условия за разполагане на щаба на мирните сили. Следващата експертна среща ще се състои в края на юни в Гърция.
в-к “Демокрация”, бр. 127/17.05.1998 г.                рег. 17.05.1998 г.
 
 
 
Ожесточена престрелка в Централно Косово 
Няколко албанци са бил убити вчера, след като атакували полицейска кола с четирима полицаи в село Игларево, в централната част на сръбската област Косово. Селото е на главния път за Прищина- Печ, който от 10 дни е затворен заради акции на Армията за освобождение на Косово /АОК/. Неизвестни нападатели са стреляли с автоматично оръжие срещу охраната на косовския рудник “Волуяк” край Клина, но избягали когато охраната отговорила на огъня. От петък насам 200 камиона не са били пропуснати в Косово. И вчера сръбски и албански шофьори бяха задържани от сръбската полиция край Рударе.
в-к “Демокрация”, бр. 128/18.05.1998 г                   рег 18.05.1998 г
 
 
 
Суспендират една от санкциите срещу СРЮ
Контактната група е взела решение да се отмени една от наложените на Белград санкции, поради състоялата се в петък среща между Милошевич и Ибрахим Ругова. С отмяната на забраната на чужди инвестиции в Сърбия трябвало да се покаже жест на добра воля към сръбския президент.
в-к “Пари”, бр. 111/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 
 
 
Падна правителството на СР Югославия 
Горната камара на парламента на СР Югославия гласува недоверие на съюзното правителство на премиера Радое Контич, което може да предизвика остра криза в отношенията Сърбия-Черна гора, съобщи Ройтерс. Правителството в Подгорица обяви, че счита вота за незаконен и няма да го признае. Долната камара вероятно ще одобри отстраняването на Контич, тъй като в нея преобладават партии, които искат да го отстранят.
в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 
 
 
Сбиване на сръбски и албански студенти в Прищина 
Сръбската полиция за борба с масовите безредици едва успя да разтърве вчера тълпи от сръбски и албански студенти, които се сбиха за сграда в Прищинския университет, предаде Ройтерс. Сръбските студенти окупирали три сгради, които според споразумението от март, трябвало да бъдат върнати на албанските студенти.
в-к “Континент”, бр. 112/19.05.1998 г.              рег. 19.05.1998 г.
 
 
 
Идват представители на 110 турски компании
Бизнес-срещата е организирана съвместно с Егейската индустриална палата от Измир. На форума ще се обсъждат възможностите за съвместен бизнес между България и Турция, поясниха експертите на Божидар Божинов. До края на годината ще бъде създадена свободна икономическа зона с Турция, подчерта вчера на форума турският посланик Тахсин Борчиоглу.
в-к. “Стандарт” бр. 2025/19.05.1998 г.                      рег 19.05.1998 г.
 
 
 
Милошевич номинира Булатович за премиер
Югославският президент Слободан Милошевич номинира бившия президент на Черна гора Момир Булатович за федерален премиер. Междувременно парламентът на Черна гора се събра на извънредна сесия, за да протестира срещу уволнението на югославския премиер -черногорецът Радое Контич. Очакваше се черногорският парламент да декларира, че уволнението на Контич е незаконно, защото за него са гласували шестима вече отзовани черногорски представители във федералния парламент. Политици от Подгорице предупредиха, че те ще откажат да работят с евентуално незаконно федерално правителство.
С тайно гласуване 40-членната горна камара на югославския парламент-Съветът на републиките одобри кандидатурата на Момир Булатович за съюзен премиер, предаде ТАНЮГ. Положилият клетва новоизбран премиер заяви, че основната му задача е да запази целостта ня СР Югославия.
в-к “Пари” бр. 112/20.05.1998 г.                             рег. 20.05.1998 г.
 
 
 
Стоян Сталев - новият ни посланик в Анкара
Стоян Сталев имал вече агреман и щял да заеме поста през август, когато изтича мандата на Виктор Вълков. По същото време изтича и мандатът на Сталев като посланик в Германия. България щяла да съдейства на Германия за подобряване отношенията й с Турция, затова сме изпращали посланика от Бон в Анкара, каза Йордан Соколов през април.
в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 
 
 
Генералният консул на Турция - в Русе
Бабюр Хаслан щял да посети града с опознавателна цел, съобщават от областната управа. Той ще се срещне с областния управител Димитър Мочев, с кмета Димитър Калчев и с окръжния прокурор Люлин Матев. Г-н Хаслан щял да посети търговско-индустриалната камара, безмитната зона в Русе и музея на транспорта в града.
в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 
 
 
България не може да бъде дестабилизирана от Косово
Това заяви във Варна на среща с избиратели външният ни министър Надежда Михайлова. Международните институции няма да допуснат по-нататъшно разпределение на границите не само на Балканите, но и в Европа, подчерта тя. Най-добрият вариант за изход от косовската криза бил широка автономия.
в-к “Стандарт”, бр. 2027/21.05.1998 г.               рег. 21.05.1998 г.
 
 
 
Косовските албанци се пазарят преди утрешните преговори
Специалният американски пратеник Холбрук заяви вчера, че САЩ ще останат плътно ангажирани с опитите за мирна сделка между властите в Сърбия и косовските албанци и че е предал този сигнал в Белград. Западни специалисти коментираха, че албанците посредством САЩ се опитват да притиснат Белград за отстъпки преди преговорите, като например изтегляне на част от сръбската полиция от провинцията. Асамблеята на Западноевропейския съюз препоръча тази военна организация на ЕС да започне подготовка за интервенция в Косово и военно присъствие в Албания и Югославия. В Косово се усеща недостиг на основни храни, но Белград отрича твърденията, че е наложил продоволствена блокада.
в-к “Демокрация” бр. 131/21.05.1998 г.                        рег 21.05.1998 г
 
 
 
НАТО загрижен за Македония
Във връзка с кризата в Косово НАТО демонстрира своята политическа и военна подкрепа за Македония в три насоки, заяви в интервю за в. “Нова Македония” говорителят на северноатлантическия съюз Джейми Ше. Като знак за солидарност с Македония се посочва скорошната визита на генералния секретар на пакта Хавиер Солана. Освен това НАТО смята участието на Македония в програмата “Партньорство за мир” също за непосредствена помощ. Според Джейми Ше ситуацията в Македония се усложнява от неуточнената граница със СРЮ и поведението на радикалните етнически албанци.
в-к “Демокрация” бр. 131/21.05.1998 г.                        рег 21.05.1998 г
 
 
 
Споразумение за многонационални сили на Балканите,  
подписано в Тирана
 

Заместник-министрите на отбраната на осем страни, членки на НАТО или участнички в инициативата “Партньорство за мир” и на САЩ, подписаха в Тирана документ за създаване на многонационални сили за поддържане на мира в Югоизточна Европа /МСПМЮЕ/. Проекторешението бе парафирано от Албания, България, Македония, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Турция. Свои представители имаха също НАТО и ОССЕ. Частта щяла да бъде колкото бригада с численост 2-3 хил. души. Министрите не можаха да се споразумеят къде да бъде щаба на силите. По този повод избухна лек скандал, тъй като България предлага Пловдив, Гърция -Солун, Турция - Одрин.
Зам.-министърът на отбраната ни Румен Кънчев заяви, че поради сложните отношения Турция-Гърция, вероятността Пловдив да стане център на щаба била 100%.
На срещата Италия обяви, че дава сателитна връзка на балканските многонационални сили и поема окомплектоването на албанския и македонския контингент. Всяко решение на МСПМЮЕ ще бъде приемано с консенсус. Предвижда се сформиране на координационен комитет с членове от 8-те държави. Бойците ще се събират само при бойни учения и при нужда.
Следващата среща е насрочена за октомври в Скопие.
в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 
 
 
САЩ не одобряват смяната на премиера в СРЮ 
Говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин заяви, че целта на смяната на премиера на федералното правителство Радое Контич с Момир Булатович в СРЮ, била да се окаже влияние върху парламентарните избори в Черна гора на 31 май. Това заплашвало стабилността на Черна гора, Югославия и Балканите, каза той.
Вчера президентът на Черна гора Мило Джуканович замина на еднодневно посещение в Москва, за да обсъди с Примаков положението в Югославия и региона. Руското външно министерство излезе с декларация, че югославските ръководители ще проявят мъдрост и няма да създават нови проблеми в региона.
в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 
 
 
Започват преговори между сърбите и етническите албанци 
В сградата на Демократичния съюз на Косово на Ибрахим Ругова започнаха преките преговори между сръбската правителствена делегация и тази на етническите албанци. Американският посланик в Македония Кристофър Хил присъствал в сградата. Сръбската делегация се води от вицепремиера на Сърбия Ратко Маркович. От албанска страна ръководител е съветникът на Ругова Фехми Агани. Той каза, че ще се иска пълна независимост от Белград, което се изключва от сръбската страна.
в-к “Пари”, бр. 115/23.05.1998 г.                         рег. 23.05.1998 г.
 
 
 
Нова декларация за Косово
 

 Проект за специална декларация за положението в Косово обсъдиха вчера политически директори от министерствата на външните работи на страните от Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/. Консултациите се проведоха вчера в Министерство на външните работи, а документът ще бъде отново обсъден и приет на среща на външните министри от ЦЕИ на о-в Бриони (Хърватско) на 5 и 6 юни.
в-к “Демокрация”, бр. 133/23.05.1998 г.                рег. 23.05.1998 г.
 
 
 
Чистка в румънските спецслужби 
Върховният съвет за отбрана на Румъния, в който участваха и президентът Емил Константинеску, премиерът Раду Василе, реши да бъдат съкратени местата в Службата за охрана и караул с 31%, а личният състав - с 24%. Щели да бъдат ликвидирани всички безсмислени длъжности за привилегированите. Промените са провокирани от скандала с разкритата контрабанда на цигари от 16 април, в който се оказаха замесени и висши военни.
в-к “Стандарт”, бр. 2030/24.05.1998 г.              рег. 24.05.1998 г.
 
 
 
НАТО предрича сблъсък в Европа заради Косово 
 

Главнокомандващият въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк заяви, че Косово щяло да се взриви, ако светът не се намеси. Кризата ставала все по-неуправляема, счита той. Албанските сепаратисти получавали подкрепа отвън, но основният виновник бил югопрезидентът Милошевич.
Междувременно на първия кръг от преговорите между етническите албанци и сръбската делегация в Прищина не бе постигнат видим успех. Големите решения предстоят, каза американският пратеник Холбрук.
в-к “Стандарт”, бр. 2030/24.05.1998 г.              рег. 24.05.1998 г.
 
 
 
САЩ обещават за Пловдив 
САЩ са обещали в Пловдив да е щабът на балканските многонационални сили, стана ясно след срещата на зам.-министрите и зам.-началниците на ГЩ от Югоизточна Европа в Тирана. Твърдението е на българския зам.-министър на отбраната Румен Кънчев. Той се позова за американския ангажимент на разговор с помощник-държавния секретар на САЩ Франклин Крамер, обяви БНР.
в-к “24 часа”, бр.136/24.05.1998 г.                      рег. 24.05.1998 г.
 
 
 
Министър Михайлова откри отново българското консулство  
в Солун
Българският външен министър Надежда Михайлова откри вчера в Солун новата сграда на българското генерално консулство. “Тази сграда символизира здравите основи на българо-гръцкото приятелство и добросъседство, които изграждаме с вяра в доброто бъдеще на нашите два народа”, заяви министър Михайлова. Тържеството бе почетено от гръцкия външен министър Пангалос, който допълни, че това консулство е мост между двата народа, които ще вървят заедно към обединена Европа. Сградата бе осветена от игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий. Новото консулство заема площ от 3050 кв. м. и проектът за него е българо-гръцки, като строежът му продължи четири години. Всички средства са събрани от визи и консулски услуги.
в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.                       рег.25.05.1998 г.
 
 
 
Въоръжени косовски албанци спряха влак 
Въоръжени косовски албанци спряха влака, пътуващ за град Печи. Те са отвлекли в неизвестна посока пътуващ в него сръбски полицай. Това е петнадесетият случай на отвличане на сръбски полицай за по-малко от месец. Според сръбски и албански източници Армията за освобождение на Косово поддържала тайни концентрационни лагери на контролираната от нея територия.
в-к “Демокрация” бр. 135/25.05.1998 г.                         рег.25.05.1998 г.
 
 
 
Балканска банка за развитие предлага СРЮ 
 

 На Средиземноморския финансов форум в испанския град Валенсия в началото на юни Югославия щяла да направи официално предложение за създаването на банката. Инициативата била на най-голямата югославска банка Беобанка и на Белградския икономически институт за икономически изследвания CES Mecon. Целта била премахване на евентуални регионални кризи и заздравяване стабилността на региона, също защита от външни санкции, осигуряване на директен достъп за сръбските износители и вносители. Интерес вече били проявили Италия, Австрия и Гърция, вероятно и Германия. Седалището щяло да бъде избрано между Сараево и Атина. Предвиждало се банката да бъде организирана по подобие на ЕБВР с начален капитал от $ 2-3 млрд.
в-к “Пари”, бр. 116/25.05.1998 г.                рег. 25.05.1998 г.
 
 
 
Пентагонът одобрява създаването на балкански корпус
От Пентагона приветствали декларацията за създаване на балкански умиротворителни сили в Югоизточна Европа, предаде Би Би Си. Това било окачествено като положителна стъпка в района и било резултат от софийската среща на военните миналата есен.
в-к “Стандарт”, бр. 2031/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 
 
 
Румъния поиска да ни продава ток
Румъния да продава ток на България и Украйна са обсъдили в Отава канадският премиер Жан Кретиен и румънският президент Емил Константинеску, предаде Ройтерс вчера. София и Киев търсят нови източници на енергия след аварията в Чернобил, заявил румънският президент. Италия ни предложи да купува ток от нашата АЕЦ “Черна вода”, казал още Константинеску.
Наши експерти обаче припомниха, че страната ни няма никаква нужда от ток, дори изнасяме за Турция. Това е пореден опит на Букурещ да пласира ел.енергията от своята АЕЦ като единствен начин да изплати огромните инвестиции, вложени в централата, подчертаха те.
в-к “Стандарт”, бр.33/27.05.1998 г.                   рег. 27.05.1998 г.
 
 
 
НАТО обмисля военна намеса в Косово 
Вторият кръг на преговорите между косовските албанци и сърби, който трябваше да се състои днес бе отложен. Преговорите вероятно ще бъдат възобновени следващата седмица, след завръщането на лидера на косовските албанци Ибрахим Ругова от САЩ. Съветът на НАТО на ниво посланици постигна завчера вечерта съгласия по пакет от мерки за овладяване на кризата в Косово. Макар и непряко изразена, сред мерките се предвижда и възможност за намеса в южната част на Сърбия. Пакетът е разделен на три части, първата обхваща сътрудничеството в рамките на Партньорство за мир между НАТО, от една страна и Албания и Македония, от друга. Втората се отнася до превантивното разполагане на военни сили в Албания и Македония. Третата се отнася до проучване на евентуална военна намеса в самата провинция Косово. Подобна идея се подкрепя от САЩ и Франция, а Великобритания, Гърция и други страни изразяват резерви.
в-к “Демокрация” бр138/28.05.1998 г.                        рег. 28.05.1998 г.
 
 
 
България отхвърля инсинуациите за агресивни намерения  
спрямо Македония
Изявленията на Холбрук за възможното развитие на косовската криза са негово лично мнение и не ангажират САЩ, каза вчера премиерът Иван Костов. Аз обаче се сещам, че той е много близък приятел на Милошевич и почвам да разсъждавам в тази посока, добави министър-председателят. Министърът на външните работи Надежда Михайлова заяви пред Би Би Си, че е изненадана от изявлението на Холбрук и отхвърли предположенията за агресивни намерения на България спрямо Република Македония, като припомни,че страната ни бе първата, която я призна официално след разпадането на бившата Югославия. България никога не е давала повод за обвинения за териториални или други претенции спрямо Македония, подчерта говорителят на МВнР Радко Влайков. Той подчерта, че България споделя тревогата на Холбрук от ситуацията в Косово и заедно с международната общност работи активно за намирането на мирно решение.
в-к “Пари” бр. 120/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 
 
 
Войски на НАТО в Македония и Косово 
На срещата в Люксембург външните министри на НАТО решиха да се възложи на военните експерти съставянето на план за подпомагане на Албания и Македония във връзка с кризата в Косово. Планът предвижда маневри през лятото и в двете страни. Военните трябва също да предвидят превантивно разполагане на войски на НАТО в Албания и Македония. Съюзът може да проучи и други възпиращи мерки, ако обстановката го изисква. В края на август в Албания ще бъдат организирани военни учения с участието на сухопътни и военновъздушни сили, а предвидените за септември маневри в Македония ще бъдат с по-голямо западно участие. Кораби на НАТО ще посетят албанското пристанище Дуръс в началото на юли, а в Тирана ще бъде открито представителство на НАТО. Междувременно няколко политически партии на косовските албанци се обърнаха към централата на НАТО с призив за незабавно изпращане на войски в Косово.
в-к “Сега” бр. 121/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 
 
 
Скопие вербува бизнесмени срещу нас 
Тайните служби на Македония се опитали да натопят българското посолство в Скопие в незаконни сделки с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ през 1996 г. Дипломатите обаче не се хванали на въдицата. Преди 2 години агенти разпитвали македонския бизнесмен и опозиционер Йордан Петровски за връзките му с хора от България и от ВМРО-СМД. Сплашили го, за да го накарат да пусне на нашите дипломати разработен от агентурата компромат. Частникът трябвало да накара посланика Ангел Димитров да му изплати по дипломатически път “дългове” на негови бизнес-партньори от България. Целта на скопската разведка била да инсинуира, че София финансира ВМРО-ДПМНЕ. Димитров обаче категорично отказал да даде парите.
в-к “24 часа” бр. 141/29.05.1998 г                           рег 29.05.1998 г.
 
 
 
Евгений Бакърджиев се среща с турския министър на енергетиката 
След срещата на Бакърджиев с Джумхур Ерсюмер в Истанбул, където нашият вицепремиер участва в срещата “Кръстовищата на света”, турската страна заяви, че желае да инвестира в строителството на български електроцентрали и получаваната от тях ел. енергия да се транспортира в Турция. София била съгласна, но настоявала да се гарантира износа на ел. енергията.
в-к “Труд”, бр. 141/29.05.1998 г.                     рег. 29.05.1998 г.
 
 
 
Среща на Михайлова с Мадлин Олбрайт и Евгений Примаков
Външните министри на НАТО се срещнаха в Люксембург със своите колеги от източноевропейските държави, участващи в програмата “Партньорство за мир”. Руската страна заяви, че всякакво прибягване до военна сила в Косово от страна на НАТО изисква предварително решение на Съвета за сигурност към ООН и ако мерките са логични, няма да има вето от страна на Русия.
 Българската външна министърка се срещна в Люксембург с държавния секретар на САЩ Олбрайт и с руския външен министър Примаков, за да обсъдят развитието на сътрудничеството в Югоизточна Европа и кризата в Косово. Михайлова изтъкнала пред Олбрайт, че хипотезите на Холбрук възраждат призраците на историята и не съдействат за укрепването на доверието в района, на което Олбрайт подчертала, че САЩ считат България за стабилизиращ фактор в региона.
 Примаков оценил високо позицията на София по косовската криза и споделил аргументите на страната ни, че санкциите ще сторят нещо за запазване на мира. Михайлова е поканила Примаков да посети официално България.
в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                    рег. 30.05.1998 г.
в-к “Пари”, бр. 121/30.05.1998 г.                                  рег. 30.05.1998 г.
 
 
 
Тирана се готви за война?
Албанският президент Реджеп Мейдани призова вчера на танкови и артилерийски маневри армията на страната бързо да се подготви да посрещне военната заплаха от Косово. Това са вторите учения, които той инспектира през последните три дни.
На вчерашната си среща във Вашингтон с президента Клинтън косовският албански лидер Ругова настоял за засилване на американското присъствие в провинцията. Белградският печат твърди, че град Дечани бил обкръжен от косовски партизани, там се водят непрекъснато сражения.
в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 
 
 
САЩ удвояват помощта за Косово 
САЩ завиха, че ще удвоят хуманитарната си помощ за сръбската провинция Косово до сумата от $ 13,5 млн. Решението е взето след срещата Клинтън - Ругова. Говорителят на Белия дом Майкъл Маккъри. заяви, че САЩ били в процес на консултация със своите европейски съюзници за бързи и адекватни мерки във връзка със силовите акции на сърбите в Косово. Според Ройтерс сръбските сили за сигурност са започнали голяма наказателна операция от вчера в Косово. Преговорите между сръбската правителствена делегация и косовските албанци щели да продължат на 5 юни в Прищина, казаха от кабинета на премиера Ратко Маркович.
в-к “Демокрация”, бр. 141/31.05.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.


 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"