Частни корпорации
 
 

“Овъргаз” отложи общото си събрание

Акционерите на “Овъргаз” отложиха насроченото за вчера общо събрание на газовото дружество за неопределена дата, съобщи говорителят на фирмата Волен Сидеров. “Овъргаз” няма да е сред доставчиците на руско гориво за България, след като делът на фирмата в Топенерджи беше изкупен изцяло от “Газпром”, припомниха експертите. Самото Топенерджи вече изцяло е собственост на “Газпром”. То е определено за доставчик на газ у нас, съгласно подписания договор между руската и българската страна миналия месец. “Булгаргаз” пък остава единственият инвеститор в транзитните газопроводи на наша територия.
в-к “Стандарт” бр. 2022/16.05.1998 г.                        рег 16.05.1998 г.
 


“Корона Икар” на Карамански владее реколта '98 на зеленчуците

Според запознати дясната ръка на Карамански в Кърджали Михаил Манолов-Мишо Царя бил засял 200 дка домати, а самият Карамански имал заложена селскостопанска продукция върху 300 дка в района на Харманли. Доматите щели да се преработват във фабриката в Първомай. Фирмата на Кръстника “Корона Икар” щяла да изнася кетчуп за Русия.
в-к “24 часа”, бр. 137/25.05.1998 г.            рег. 25.05.1998 г.
 


Eм Джи Елит холдинг се разграничи от Мултигруп

На пресконференция вчера бяха обявени промени в управителните органи на Ем Джи Елит холдинг - бивш приватизационен фонд на Мултигруп. Иван Колев, досегашен зам.-председател на тричленния надзорен съвет на дружеството, Радослав Ненов, член на съвета, са провели на 18 май заседание, чиито решения са вписани на 20 май в регистъра на фирмено отделение на СГС. Изменени са правилата за работа на съвета, президентът на Мултигруп Илия Павлов е освободен от председателското място в Ем Джи Елит холдинг, поради прекомерната му заетост и на негово място е избран Радослав Ненов.

От състава на съвета са заличени всички членове, с изключение на Евгени Петров, управител на Рубикон ИТА ПАРИ и съучредител на ПФ на Мултигруп-елит АД. В новия управителен съвет влизат Валентин Стоянов-председател и изпълнителен директор, Александър Митрев, Николай Бахамов и Станимира Пашова. Тримата досега са били на отговорни постове в Мултигруп България АД холдинг, откъдето са освободени наскоро поради структурна реорганизация на корпорацията. Илия Павлов в момента се намира в чужбина.

Самият президент нито писмено, нито устно е взел участие във формирането на решенията, не е ясно дали въобще до неделя вечер е знаел за тях. На въпрос дали реформите, направени само от двама души, са напълно законни, Ненов обяснил, че в случая няма нарушение на устава. Няма разрив между Ем Джи Елит и Мултигруп, това са две абсолютно различни по замисъл организации и още от януари са търсени форми и личности за новата концепция и след дълги лични срещи и дискусии с президента на компанията и неин собственик Илия Павлов, позициите са се избистрили, каза Ненов. Спекулации са всички съобщения, че това е нещо неочаквано и екстраординерно. Последното решение отразява в най-голяма степен интересите на акционерите на Ем Джи Елит. Гаранция за това е фактът, че холдингът е първият, който изплаща дивиденти.
 в-к “Пари”, бр.117/ 26.05.1998 г.                           рег 26.05.1998 г.
 


Заведени съдебни искове срещу Ненов и Колев

 Добре информиран източник от Мултигруп България АД заяви, че основната цел на Ненов и Колев била източване на един от най-стабилните ПФ в България. Адвокатите на корпорацията били предприели мерки срещу двамата и срещу останалите виновни членове на надзорния и управителен съвет на Ем Джи Елит - били пуснати за национално издирване номерата на колите, собственост на Мултигруп, била сезирана и Главна прокуратура. Невярна била тезата за правителствена и синдикална подкрепа за фонда, заявиха от Мултигруп за в. “Пари”.

По този повод Илия Павлов, председател на Надзорния съвет на Ем Джи Елит холдинг, заяви, че събитията в Ем Джи Елит говорят, че се готви разграбване на ПФ от двама, останали без други приходи, хора на активи и превръщането му в поредната пирамида. Но това е станало при груби нарушения и толкова нескопосано, че този опит е нищожен, счита г-н Павлов. Не е било зачетено изискването по Търговския закон заседанието да бъде свикано от председателя на Надзорния съвет, не е спазена процедура по уведомяване, решението не е подписано от компетентен съдия, към чийто състав е делото. Този, който е подписал, е въведен в заблуждение. Единствената последица от това ще бъде търсене на гражданска и наказателна отговорност от виновните лица, твърди Павлов. Според него УС и изпълнителния директор Милена Ферер, които досега са управлявали дружеството, продължават да го управляват.
в-к “Пари”, бр.118/27.05.1998 г.                        рег. 27.05.1998 г.


Сашо Дончев за газифицирането на жилищата

Съоръженията за газифициране на жилище ще излиза средно на българското семейство по $ 1000-1200, заяви шефът на “Овергаз Инк” Сашо Дончев. 261 км газопреносна мрежа за включване на промишлени консуматори и 1800 семейства в 21 града от страната предвижда инвестиционната програма на дружеството за т.г. и ще струва 261 млн. долара.
в-к “Сега”, бр. 122/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.Илия Павлов насрочва ново събрание на “MG елит холдинг”

На 6 юли в НДК хората на Илия Павлов свикват ново общо събрание на акционерите. Павлов заяви, че новоизбраното със скандал ръководство на холдинга, начело с Радослав Ненов, е незаконно. Но зам.-шефът на новия надзор Иван Колев пък контрира, че свиканото чрез печата събрание било нелегитимно и щяло да се оспорва в съда, тъй като съобщението било пуснато във вестника от вече уволнения надзорен съвет.

Представители на Мултигруп не се явиха на насроченото общо събрание на “Бороспорт” в хотел “Самоков”, Боровец вчера. Фондът на Мулти притежава там 14%. Изпълнителният директор Борислав Димитрачков докладвал, че “Бороспорт” е върнало дълга си от 1,3 млрд.лв. към Кредитна банка. През декември м.г. фирмата скъса с Мултигруп, след като фондът на Павлов успя да вкара нов акционер “Мегават-инвест”, но решението бе обезсилено от съда.
в-к “24 часа”, бр. 142/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 


Димитър Иванов прогнозира бурни скандали в Мултигруп

В качеството си на член на съвета за координация на “генералското” Движение за единство и развитие на БСП, Димитър Иванов присъства във Велико Търново, като прогнозира в най-скоро време бурни вътрешни скандали в групировката. Превратът в ПФ “Ем Джи елит холдинг” бил закономерен резултат от натрупани сериозни противоречия в Мултигруп през последните 2-3 г., счита Иванов.
в-к “Демокрация”, бр. 140/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.Сашо Дончев събира кметове и шефове на дружества в Търново

На работната среща във Велико Търново между кметовете на 40 общини и ръководствата на 23 смесени газоразпределителни дружества и “Овергаз Инк” Сашо Дончев заяви, че иска да изпълни поетото задължение към премиера, като след срещата му предостави модел за газификацията на общините. Като най-ефективна схема за бързата газификация се предлага предоставянето на концесии на дружествата от общините върху изграждането на газопреносната и разпределителна мрежа. До края на 1997 г. Овергаз е инвестирала $ 19,2 млн. и е изградена 120-км газопреносна мрежа. В плановете на дружеството са предвидени 25 млн. долара инвестиции за 261 км. За да се решат генерално проблемите, са нужни промени в законодателството, бяха единни участниците.

На срещата стана ясно, че Овергаз ще довърши сградата на градския универсален магазин в Бургас, който се проточва повече от 10 г. За това са се договорили бургаският кмет Йоан Костадинов и Сашо Дончев. Оферти за строежа на ГУМ са били пуснати и по Интернет. Овергаз също ще газифицира Бургас.
в-к “Пари”, бр. 121/30.05.1998 г.                     рег. 30.05.1998 г.
 


Мултигруп продава ЦСКА

Ръководството на Мултигруп обяви, че цената на отбора е $ 4 млн., с което официално ЦСКА /28-кратен републикански първенец/ бе изваден на пазара.
в-к “Капитал”, бр. 21/01-07.06.1998 г.                рег. 31.05.1998 г.
 
 


Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"