Кратък коментар
16-31 май 1998

Две събития през изтеклите две седмици показаха, че политическият живот на страната продължава да бъде нестабилен и изпълнен с конфликтност. Тяхното очаквано и донякъде неизбежно продължение няма да донесе успокояване на противоречията, напротив може да предизвика ново, по-сериозно влошаване на обстановката през следващите месеци.

Намесата на премиера Иван Костов в конфликта от регионално значение в гр. Джебел между тютюнопроизводители и изкупвателна фирма беше малка изненада, особено за очакващите го по това време работници от “Плама” в Плевен. От пръв поглед, премиерската инициатива е чист израз на държавническо мислене и действие. Един вид грижа за поданиците на държавата и то от един забравен край. Политическите наблюдатели обаче се опитаха да намерят и друг мотив в действията му и свързаха появата му в региона с началото на подготовката за местните избори. В това може би има нещо вярно, но то е най-само част от истината. Очевидно е, че решението на Костов да се намеси в тютюневия конфликт и да мобилизира и съответния финансов ресурс за обезпечаване на вземанията и заплатите на местните турци, преследва много по-глобални цели.

Едно от възможните обяснения е, че е дошъл моментът за директна атака срещу политическия му противник Ахмед Доган. Много е вероятно след редица срещи с турски държавници, Иван Костов да е съумял да издейства снемане от страна на официална Турция на своеобразния имунитет, с който лидерът на ДПС се ползваше пред българските власти. И това да е станало срещу ангажимента за допускане на турски капитали до все още печелившите отрасли на българската икономика - туризма, хазарта, тютюнопроизводството, енергетиката или трансграничните проекти и строителството на магистрали и пътища. Ако това е така, може да се очаква развой на събитията в движението, аналогичен на този около “Мултигруп” и “Мултигрупелит”. Достатъчно е да се задействат схеми, които поне до сега са давали добър резултат и които, както показват събитията, са част от работния арсенал на министър-председателя. В практиката си той показва, че не избягва директния сблъсък с политическите си противници.

Замяната на Ахмед Доган с някой от неговите заместници или окръжни ръководители на ДПС не е лишена от логика, особено ако тя е подвеждаща. И може да се окаже, че не е нещо трудно за осъществяване, при положение, че самият Доган е решил да се изтегли на втора позиция и да се съсредоточи в изграждането на перспективния като алтернатива на дясното управление на СДС либерален алианс. Както обаче може да се окаже вярно и другото, че самият премиер се поставя сам в ситуацията, да води изтощителна война на няколко фронта. Крайният резултат при това развитие би бил труден за прогнозиране. При всички случаи изненадващият ход на Иван Костов в Кърджалийски район едва ли ще остане без продължение. Кой от вариантите ще се окаже най-точен ще стане ясно по-нататък, но едва ли в толкова близко време. Що се касае до положението в момента - лидерът на ДПС си е взел кратък отпуск по болест, без да дава подробни обяснения.

Второто събитие от политическия ни живот също е свързано с повишаване на градуса на напрежението между основните политически сили, но е с много по-малко неизвестни. С внасянето в парламентарна сесия за обсъждане на проектите за “реформиране” на Главна прокуратура и Националната следствена служба опозиционните парламентарни сили получиха шанс за изява и консолидиране. Въпрос на политическа зрялост е дали те ще съумеят да се възползват пълноценно от нея. Времето им за колебания обаче няма да продължи дълго, защото президентът най-вероятно ще отложи с един месец развръзката на конфликта, след което поправките в закона ще бъдат гласувани с леки, незначителни корекции.

От 30 май започна и поредната триседмична мисия на представителката на МВФ Ан Макгърк у нас. Има признаци, че поредното й посещение няма да предизвика силни вълнения. Най-вероятно като резултат ще получим нови поощряващи оценки и ще ни бъдат предявени допълнителни изисквания. От там нататък развитието на събитията може да се прогнозира с възможно най-голяма точност. Световното първенство по футбол напълно ще ангажира вниманието на електората, след което ще дойде месецът на парламентарните отпуски. България ще има спокойно политическо лято освен ако не се случи нещо непредвидено.
 

 Ю. Георгиев
 
 
Последен бюлетин                                                Архив "България"

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

 

 

Обратно към "Анализи"