Винарска промишленост

Винарите се осланят на СДС

 Сдружението на винопроизводителите избра за свой председател шефа на икономическата комисия в парламента Никола Николов, който не разбирал твърде от вино, но бил достатъчно представителна фигура, за да заеме поста. В УС се оказаха все възлови политически и икономически фигури от синята партия - шефът на валутния борд Мартин Заимов, директорът на в. "Капитал" Филип Харманджиев, като представител на "Винпром" Дамяница и още четирима професионални винари. Единият от тях - шефът на изба СНС - Стамболийски, Константин Маджаров е свързан с БЗНС на Мозер. Присъствието на толкова много политически ангажирани лица говори, че политическата власт на сините бързо се превръща в икономическа. От все още държавните винпроми в управата останаха шефът на русенския винзавод Милчо Карамочев, хората на винзаводите в Сливен и "Велики Преслав" са подменени.
 Виното винаги е оглавявало експорта на България. През последните 10 г. то заема челно място и във валутните приходи. Винзаводите масово се продават от Божков на т.нар. работническо-мениджърски дружества, шефове на които са новоизпечените директори, спуснати от СДС. Всички отричат преплитането между политическите и икономически интереси. Досегашният председател на сдружението Богдан Манджуков също твърди, че е станало това, което всички са искали, сега той е избран за изпълнителен секретар. Фактически ще върши цялата оперативна работа.
 Тогава как ще се обясни присъствието на Николов и Заимов в сдружението. Винарите твърдят, че така формирали силно лоби. В УС трябвало да има банкери, политици, професионалисти от различно естество. "И двамата имат отношение към виното. Не можехме да изберем Александър Божков или Венцислав Върбанов, защото са ни ресорни министри", твърди Филип Харманджиев, отговорник за медийните връзки  и това обяснява всичко.
 в-к "24 часа", бр. 121/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Пазарът на вино в Англия диктува модата

 Ако продаваш вино на Острова, можеш да търгуваш с цял свят, твърдят винари - специалисти. Владимир Влъчков, технолог в "Домейн Бойар" твърди, че всяка година модният вкус и тенденцията на Острова са сменят и да продаваш българско вино на този преситен пазар и при жестоката конкуренция от цял свят, не е никак лесно. При все това фирмата е основен износител на български вина за Великобритания.
 За да пробият на английския пазар фирмите не само трябва да поддържат ниски цени. За м.г. България е държала 6% от пазара на Острова, което е отстъпление в срвн. с по-минали години и се е дължало на вдигане на цените на производителите. Нишата веднага е била заета от Македония и Унгария, обясняват специалистите от "Домейн Бойар". В същото време, поради обезценяването на френския франк, испанската песета и португалското ескудо, цените на техните вина също са спаднали.
 В големите вериги супермаркети като "Сейнсбъри", "Теско" и "Азда" се предлагат по около 500 марки вина от цял свят. А в специализирани магазини като "Виктория лайнс" и "Маджестик" купувачът избира от 1000 етикета. За да поставят една бутилка на рафта, магазините в Англия имат строги изисквания. В тях работят специални купувачи на вино. Тези хора всяка година идват в България да дегустират новата реколта и при обиколките им из избите им предлагаме всичко, което може да се хареса.
 На последния Международен панаир на виното в Лондон от 19 до 21 май фирмата "Домен Бойар" организира представянето на 100 марки български вина. Този панаир е барометър за тенденциите в световния пазар и в бранша. Група от 55 български специалисти ще участва в изложението. Българското участие изглежда скромно, но страната ни е завоювала отлични позиции на този пазар, за което говори фактът, че почти всички наши винпроми изнасят вино за Острова. Най-силно присъствие бележат избите и винпромите от Суходол, Русе, Ямбол, Стара Загора, Преслав, Шумен, Хасково, Свищов, Търговище, Любимец, Славянци, Помолие, Дамяница, Лясковец и др.
 в-к "24 часа", бр. 127/15.05.1998 г.                рег. 15.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"