Военно-промишлен комплекс
 

Съвместно с Украйна произвеждаме радари и оръжия

 Българо-украинска комисия ще заседава от 26 до 30 май в Пловдив по въпросите за съвместно производство на радари, радиостанции, зенитни системи. Българската част на комисията ще се води от зам.-промишления министър Стефан Ставрев, в нея ще влязат представители на военното министерство, както и шефовете на "Металхим холдинг" и на "Електрон консорциум" Стефан Улев и Иван Стоянов. Украинската делегация ще се води от генерал Валерий Зубарев, зам.-министър на промишлената политика.
 Днес шефът на управление "Собственост и приватизация" Стоян Брезовски в завод "Дунарит"-Русе, заяви, че до края на седмицата ще бъдат обявени за приватизация 18 завода от системата на "Дунарит". Ще бъдат раздържавени успоредно и предприятията за маратонки,работеща по италиански лиценз и почивната станция на завода.
 в-к "Стандарт", бр. 2010/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

Приватизират се 18 обекта на "Дунарит"

 18 обособени части на военната фабрика "Дунарит" са обявени за разпродажба. В тях се извършва металообработване и монтаж, а не производство на военни материали. За касово раздържавяване се предлагат също почивната станция на военния завод. Общо обявените за приватизация обекти представляват 25 на сто от балансовата стойност на дружеството. Ще има и втора вълна на касова приватизация, тъй като принципалът е решил да остави само 34 на сто държавен дял.
 в-к "Демокрация", бр.114/004.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г
 

Интергруп купува незаконно бивш завод от ВПК?

 Венцислав Стефанов, вицепрезидент на холдинговата структура Интергруп и на ФК Славия, е новият собственик на завод "Санел" ЕООД в гр. Сандански. Собственикът на предприятието Херман Дар от гр. Нойн кирхен, Австрия, реши да прехвърли дяловете на дружеството си "Дар" ЕООД, с което преди 3 месеца спечели търга на МП за завода. Така Венцислав Стефанов получава 30% от общия капитал на "Дар"/500 хил.лв./ само срещу 150 хил.лв. По толкова получават и Васил Стоименов и Стефан Шарлопов, а Венцислав Стоев - останалите 10%. Месец по-късно новорегистрираното дружество "Дар" ООД вдига капитала си на 5 млн.лв., като съдружниците притежават по 30 дяла, но вече на стойност 1,5 млн.лв. Сделката, сключена през януари т.г., е обект на нападки и обвинения от страна на съпартиеца на министър Божкав - Емил Муларов, лидер на СДС-Сандански, който твърди, че ликвидационната оценка е била занижена 10 пъти. В момента 60-те души в бившия завод произвеждат само винтове, а новите собственици търсят купувачи за огромните халета на площ от 100 дка в района на Сандански.
 в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

България продава оръжие в Сиера Леоне?

 Вестник "Индипендънт" писа, че на 21 февруари от българско летище е излетял самолет с 30 т боеприпаси, които британската фирма "Сандлайн интернешънъл" е доставила в Сиера Леоне./Вж.Рубрика "Публикации"/ Служители на "Форин офис" се били срещнали пет дни преди пратката да бъде доставена в Нигерия с наемници на частната фирма "Сандлайн", твърдят от вестника. Машината била на компания "Ибис еър", натоварена била с пистолети, пушки, картечници и гранатомети. Проверка на в. "Сега" е установила, че в българските регистри няма такава фирма, нито нейно представителство. На 21 февруари не е имало нито редовен, нито чартърен полет на "Ибис еър", съобщиха пък от летище София за вестника. Там не са чували за тази компания, за Африка пък не е имало полет през този ден.
 "Българското министерство на търговията не е давало никакво разрешение за износ на оръжие за Сиера Леоне", заяви Валентин Василев.
 Във Великобритания обаче се разраства скандалът с износа на оръжие за Сиера Леоне в нарушение на ембаргото на ООН.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Миниатюрен  български газов пистолет - оръжие за терористи

 Вестник "Ню Йорк таймс" алармира, че опасен малък газов пистолет, българско производство, се превърнал в новото супероръжие на терористите. Той бил неуловим за рентгените на банки, аерогари, посолства, държавни ведомства, защото е пластмасов. Такива вече били конфискувани на летищата в Гърция, Австралия, Великобритания. Газов пистолет от този тип бил открит у пътник, преминал през няколко рентгена на аерогари, който заявил, че го купил за $ 20 от магазин в София. Интерпол вече била уведомила страните-членки на организацията за новото предизвикателство.
 Минипистолетите са елементарни газови сигнални устройства във вид на писалка и ключодържател. Стрелят с капси и не могат да се зареждат с бойни патрони. Ефективността на поразяване не надминава 8-10м, но това е достатъчно за похитителите на самолети. Стрелбата им никога не е смъртоносна, твърдят оръжейни експерти.
 в-к "Труд", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Наши оръжия на изложение в Брюксел

 От 11 до 13 май българските военни заводи ще се представят на изложението в Брюксел с най-новите постижения на оръжейната ни индустрия. Там ще се проведе първият по рода си конгрес и изложение на страните-партньорки и членки на НАТО, организирани от НАТО, "Партньорство за мир" и Международния център за семинари и симпозиуми ISSC. С доклад върху разширението на НАТО ще излезе генералният секретар на НАТО Хавиер Солана. Българската страна ще бъде представена от зам.-министъра на промишлеността Владимир Кисьов.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Нови разкрития за аферата с износ на оръжие за Сиера Леоне

 Разледването на още един английски вестник "Таймс" е показало, че действително през февруари от България е изнесено тайно оръжие със самолети. През януари българските власти отложили два полета на компанията "Ибис еър" с около 6 500 автомата "Калашников", съобщи за в. "Сега" журналист от неделното издание на в. "Таймс". Доставката е направена въпреки ембаргото, наложено от ООН през октомври м.г. срещу Сиера Леоне. Оръжията са били доставени на летище Лунги, край Фрийтаун, под контрола на Нигерия. Властите в София са знаели какъв е товарът на двете машини "Боинг" 727 и не са пожелали да нарушат ембаргото. Месец по-късно обаче самолетите получили разрешение да излетят за Африка с товара си. Полетите били чартърни и извънредни. Вероятно било да са минали под имета на английска въздушна компания "Скай еър карго сървисиз" със седалище Лондон. В момента компанията се разследвала от английските митници за доставката на оръжието.
 Двата Боинга, за които се предполага, че са собственост на "Ибис еър", са излетели от неизвестно летище в България. От гражданските летища у нас само тези в София, Варна и Бургас могат да проемат подобни самолети. Не е ясно кой е разрешил износа въпреки ембаргото. Маршрутът на самолетите също не е уточнен. Вероятно е бил до кнотролирана от Нигерия територия. До момента българските летища отричат за имат информация за полетите.
 За фирмата "Ибис еър" се знае, че най-големите й клиенти са правителствата на африканските държави - Либерия, Сиера Леоне, Ангола и Судан. Сред фирмите, с които работи, са "Сендлайн интернешънъл", "Екзекютив оуткамс", "Сийфорф груп", "Кейп интернешънъл". Проверка пък на "Сега" установила, че седалището й е в Кипър, гр. Никозия, но е регистрирана първоначално в Южна Африка. "Ибис" е свързана и с "Теклайн Рисорсис лимитид", чийто собственик е южноафриканецът Йибън Барлоу, прочут главорез от елитния батальон 32, базиран в Намибия, участвал в най-големите кланета в Южна Африка в края на 80-те години.
От "Таймс" твърдят, че доставчик на оръжията била не държавата, а частна фирма.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Още за скандала

 На 21 февруари от военното летище в Равнец бил излетял Боинг 707 на английската компания "Скай еър карго сървисиз" с 30 т. българско оръжие, съобщава в. "Сега" по източници, близки до британското разследване на аферата. Самолетът бил натоварен с автомати "Калашников" и 60-милиметрови минохвъргачки. Предполага се, че в периода януари-февруари е имало поне 4 полета на този самолет. Били са изнесени вероятно 150 т оръжие. По закона на гражданското въздухоплаване международни полети не могат да се извършват от граждански летища и това изисква извънредни обстоятелства.
 Вчера собственикът на компанията Саиед Акави заявил пред лондонския "Гардиън" че доставката не била незаконна.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"