Масмедии

Кабинетът продава две тв програми

 До края на годината частен собственик може да притежава т. нар. руски канал или Ефир 2, каза вчера премиерът Иван Костов. Една от честотите сигурно ще бъде отдадена на концесия до 7 месеца. Според Костов купувачът няма да бъде изцяло чужда фирма, а вероятно смесено дружество. Вчера той подписа проектозаконите за радиото и телевизията и за далекосъобщенията.
 Според проектите за частен ефир ще трябват концесия от МС и лицензия от новосъздадената Комисия по далекосъобщенията. За да правят програма, частниците трябва да получат и одобрение от НСРТ.
 Националното радио ще остане държавно, предвижда проектозаконът. Журналистите от електронните медии вече могат да откажат заповед на началника, ако тя противоречи на морала им, съобщи пък БНТ.
 Проектозаконът ще гарантира равнопоставеност на всички електронни медии, независимо дали са държавни или частни, каза още Костов. Гаранция за това било намерението на кабинета да приватизира националните мрежи.
 Правителството няма да се меси в дейността на медиите. Изпълнителната власт държала само да остане правото на премиера, президента и шефа на парламента да се обръщат към нацията. Запазва се и НСРТ. Орган към МС пък ще определя политиката в далекосъобщенията. Нарочна комисия заедно с НСРТ ще издава лицензиите, предвижда още проектозаконът.
 в-к "24 часа", бр.115/01.05.1998 г.                      рег. 01.05.1998 г.
 

Свалиха водеща от "Хоризонт до обед"

 Ваня Манолова няма да води предаването "Хоризонт до обед" по БНР, но остава парламентарен репортер, обяви вчера директорът на програма "Хоризонт" Димитър Димитров. Според него тя е показала непрофесионално поведение пред микрофона и липса на предварителна подготовка, освен това неясно формулирала въпросите си към събеседниците. Повод ми даде поредица от неубедителни изяви на Манолова, а не само последното й предаване, каза още Димитров, визирайки телефонното интервю на журналистката с председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.
 в-к "Сега", бр.98/01.05.1998 г.                           рег. 01.05.1998 г.
 

"Хъшове" - отново спряно

 От вчера е спряна продажбата на билети за скандалното шоу на Слави Трифонов и компания - "Хъшове", което се излъчваше от театър "Сълза и смях". Като претекст за изгонването на предаването, новият директор на театъра Бойко Богданов използва проблемите около собствеността и споровете с читалище "Славянска беседа".
 Всички към които се обърнахме за помощ, казаха, че ни харесват, но не искат да се забъркват в проблеми, сподели един от сценаристите на "Хъшове" Росен Петров. Предишният път шоумените бяха изгонени от клуб "Империал".
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Телевизия "Седем дни" приютява изгонени от "Сан Стефано"

 Директорът на частната тв Петко Тодоров заяви, че не може журналистка от ранга на Диляна Грозданова да бъде непрекъснато подлагана на натиск да променя концепцията на предаването си и я покани да води сваления от Канал 1 "Отзвук" по "7 дни". В началото на юни пак по частния канал ще върви предаването "Наблюдател" на Димитри Иванов и Тома Томов. Ще стартира и ново спортно предаване, водено от националния вратар Боби Михайлов. Обществен съвет от интелектуалци ще следи за качествата на предаванията, като в него ще влизат Хачо Бояджиев, Недялко Йорданов, Вежди Рашидов, проф. Андрей Пантев.
 в-к "Труд", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Липсват репортажи за неправителствени организации

 До такъв извод стигнали от НСРТ, гледайки внимателно емисиите на Канала и Ефира от 13 април до 10 май. Гражданското общество също оставало извън полезрението на БНТ.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

БСП кани "Хъшове"

 Пресцентърът на Първанов съобщи, че предаването "Хъшове", изгонено от всички зали и театри, било поканено в залата на "Позитано" 20. Шоуто обаче не искало да се възползва от поканата. Междувременно след срещата между Сашо Дончев, шеф на "Овергаз", и премиера Костов газовата фирма изтегли рекламите си от предаването. Слави Трифонов съобщи за в. "24 часа", че където и да почукал, никъде не искали да го пуснат. Сега предаването се излъчва от мазе в София, което се пази в тайна, за да не бъдат "Хъшове" спрени отново.
 в-к "24 часа", бр 125/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Ваня Манолова напуска БНР, други се канят

 Журналистката Ваня Манолова бе отстранена преди време като водеща на програма "Хоризонт до обяд" от новия шеф на програмата Димитър Димитров. Напускам не защото съм отстранена, а защото новото ръководство няма никакъв критерии, хора без нито един репортаж се назначават за водещи, липсва острота в предаванията, заяви Ваня Манолова. Според нея шефовете са толкова притеснени за постовете си, че се застраховат и не пускат материали, които биха засегнали някого.
 в-к "Континент" бр. 108/14.05.1998 г.            рег 14.05.1998 г.
 

Войната Татарчев-Бонев взима "жертви" в медиите

 Криминалният репортер на националното радио Ангел Шойлев/52г./ бил приет по спешност в "Пирогов" с диагноза инсулт, след изявление на вътрешния министър Бонев в Бургас, в което се коментира разпространена в ефира информация на Шойлев за покушението над журналистката Анна Заркова. Позовавайки се на анонимен източник, Шойлев съобщил, че Заркова е работила върху материал, който правел паралел между убийството на полицая Васил Цонев и случая в "Белите брези", насочен срещу ведомството на Бонев. Според запознати изложената версия е вярна и може да обърне търсенето на престъпника в нова и съвсем неочаквана посока. В отговор министър Бонев заяви по БНР, че изнесеното не е вярно, че било недостойна инсинуация и след нея кръгът на заподозрените се стеснявал. Материалът на Шойлев бил инспириран от заинтересовани кръгове и отвличал вниманието на обществеността от истинските извършители на престъплението, уточни министърът. След изявлението на Бонев шефът на радиото Александър Велев поискал от Шойлев да уточни източника си, но репортерът отказал.
 Междувременно други две радиожурналистки Анелия Димитрова и Ваня Манолова поискаха да напуснат националното радио, протестирайки с това срещу управлението на медиата. Те заявиха, че новоназначеният шеф на програма "Хоризонт" Димитър Димитров не си разбирал от работата.
 в-к "Новинар", бр. 123/14.05.1998 г.              рег. 14.05.1998 г.
 

Анна Заркова от болничната стая:"Да отнемем думата на Бонев, Рашков и Татарчев!"
 
 "Нека ние журналистите, да създадем информационно затъмнение на крамолите между правозащитниците. Нека отнемем думата на шефовете на прокуратурата, следствието и МВР, когато се ругаят помежду си. Аз вярвам в професионализма на всеки честен следовател, полицай и прокурор. Вярвам в професионализма на Бонев, Рашков и Татарчев. Но предлагам да не им даваме думата, докато не седнат на една маса и не се разберат. Ние, цялото общество, жертвите на престъпността, каквато вече съм и аз, имаме нужда от тяхното помирение. Когато се разберат, нека повикат журналистите. Това е моят изстрадан призив",каза по телефон от болничната си стая журналистката.
 в-к "24 часа", бр. 126/14.05.1998 г.              рег. 14.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"