Лека индустрия

Текстилен завод е обявен във фалит

 Габровският окръжен съд вчера обяви в неплатежоспособност и откри процедура по обявяване в несъстоятелност на вълнено-текстилния комбинат "Финтекст". Фалитът е поискан от "Булгарлизинг" АД заради дълг от 14 млрд. лв. Освен това фабриката има задължения от над 3 млрд. лв. към други кредитори и за текущи ремонти. Прекъснат е и тока на 12-цеха заради борч от 200 млн лв. към "Електроснабдяване". "Финтекст" произвежда висококачествени вълнени платове, одеяла и текстилни прежди.
в-к "Континент", бр. 102/7.05.1998 г.                     рег. 7.05.1998 г
 

Уволниха директора на завод "Дружба"-Пловдив

 Директорът на стъкларския завод "Дружба" Никифор Недев бе уволнен по разпореждане на промишления министър. В продължение на месеци в печата бяха изнасяни данни за подписани от Недев сделки, които носели загуби от милиони долари на предприятието. Според местния лидер на "Подкрепа" Атанас Кръстев съществува споразумение с гръцката фирма "Капа ми" и офшорната компания "Варна Глас" от Ирландия за износ на пловдивски стъклен амбалаж. При разплащането обаче посредниците прибирали крупни комисионни в ущърб на "Дружба". Заводът, в който държавата притежава 75 на сто, от днес се управлява от Иван Киришев, назначен за търговски пълномощник на промишленото ведомство. Осведомени припомнят, че до една седмица Агенцията по приватизация трябва да посочи победителя в конкурса за закупуване на 51 % от акциите на предприятието. Очаквало се да бъде подписана изгодна сделка - офертите на кандидатите били в порядъка на 20 млн. долара.
 в-к "Демокрация", бр.119/09.05.1998 г.                     рег. 09.05.1998 г.
 

"Ален мак" и "Арома" се съдят за паста "Поморин"

 Двата козметични гиганта започнаха война за известната марка паста за зъби, като и двете претендират, че марките им принадлежат. Скандалът тлее от януари, когато дружество "Астера", собственик на "Арома", се опита да узакони "Поморин" в Патентното ведомство. Първото дело е насрочено за юли.
 в-к "24 часа", бр 125/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"