Комуникации

400 кабелни оператори

 Според данни на комитета по пощи и далекосъобщения на територията на страната има 400 кабелни оператори, които са изградили и експлоатират телевизионни мрежи. До края на септември м.г. са били проверени 113 нелицензирани оператори, но административни мерки не са взети, съобщи вицепремиерът Бакърджиев на парламентарния контрол.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Идва края на източване на БТК

 След големите загуби на БТК заради нереално ниските тарифи през 1995 и 1996 г. при управлението на Михаил Данов, неизгодните договори за доставка и оборудване и скандалните смесени дружества, замислени да източват активите й, през 1998 г един от основните проблеми на компанията са несъбираемите вземания.
 Най-големите длъжници на компанията са държавната телевизия и радио. По неофициална информация след тях се нареждат министерства и комитети и други държавни ведомства. Само от 1 януари до 30 април т.г. БНР има над 1 млрд лв неизплатени задължения към БТК за ретранслиране на сигнала. БНР не плаща и никакви лихви за закъсненията, което увеличава загубите на БТК, тъй като тя се разплаща всеки месец с НЕК за използваната енергия, а за всяко закъснение плаща лихви. Въпреки че са най-големи длъжници на БТК, държавните електронни медии са най-привилегированите клиенти на БТК, която не може да им спре излъчванията, защото лицензът, с който работи, я задължава да ретранслира сигнала им. Според главния секретар на БНР Михаил Данов от общо 9 млрд. и 920 млн. лв. за ретранслирането на сигнала за 1998 г. държавното радио ще плати 5 млрд. и 900 млн. лв. и разликата още от сега може да бъде класифицирана като несъбираемо вземане на БТК. За цялата 1998 г. БНТ трябва да плати на БТК над 6 млрд. и 100 млн. лв., а според финансовият директор на медията Тома Иванов в бюджета са предвидени 5 млрд. и 20 млн. лв.
 Освен от големите длъжници другите загуби се трупат от кражбата на трафик. Част от фирмите, които предлагат услуги с добавена стойност (информационни услуги и "еротични телефони") генерират фиктивен трафик към себе си, на базата на който БТК се разплаща с тях. При информационните услуги приходите се делят 40% за БТК и 60% за фирмата, при еротичните телефони съотношението е 50% на 50%. Аналоговите телефони имат петцифрени броячи и когато обемът на разговорите стане толкова голям, че броячът покаже 99999, той автоматично се превърта отначало и не отчита осъществените преди това разговори. Така броячът може да се превърта няколко пъти, да са проведени 500 000 импулса, а той да отчете 100. Положението на брояча, при което се превърта, може да бъде засечено от техник в местната телефонна централа и фирмите плащат на съответния служител, за да може броячът на аналоговия телефон да показва минимален изходящ трафик. Така фирмите, които предлагат услуги с добавена стойност, сами осигуряват трафик към себе си, без да плащат за него. Откраднатият трафик и неплатеният не се отчитат поотделно и подобни разминавания не могат да бъдат обяснени както с неплатени сметки, така и с повреди в старите аналогови централи. Факт е обаче, че и в момента компанията търпи загуби от този бизнес, но сегашното ръководство очевидно ще остави решаването на този проблем на бъдещия собственик на компанията. Защото е ясно,че купувачът на БТК няма да чака БНТ и БНР да си платят сметките за януари в края на годината, нито ще държи на работа шефовете на централите, от които се генерира фиктивен трафик. Сегашните загуби на компанията, обаче ще се отразят на цената й.
в-к "Капитал" бр.18/11-17.05.1998 г.                     рег. 11.05.1998 г
 

Телефоните поскъпват с 22%

 Средно с около 22% да поскъпнат телефонните разговори у нас следващия месец, предлага на правителството БТК. С над 40% ще се увеличат цените на градските разговори, като се запазят евтините 100 импулса за домашни абонати, гласи още предложението. Незначително ще поскъпнат междуградските разговори, международните пък ще поевтинеят с 20% от юни. Идеята е до 3 г. тарифите да се изравнят с европейските.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

"Глобалстар" ни пуска сателитни теелфони

 Сателитни телефони може да пусне у нас италианската "Елсаком" догодина. Това съобщи мениджърът на компанията Ренато дел Рико вчера. Чужденците вече са регистрирали своя фирма в страната, която да бъде оператор за България. Основен акционер в самата "Елсаком" е "Елсак Бейли" от структурата на италианския холдинг "Финмеканика. Новите телефони са от системата "Глобалстар" и връзката при тях се осъществява чрез сателит, сигналът до който минава през специални станции врати. В Европа вратите са 5, като в Италия се намира тази, която ще обслужва България. Освен спътници "Глобалстар" използва и клетъчна мрежа GSM и надземни линии. Европейската комисия и Комитетът по стандартите към ЕС вече са одобрили системата, но в България са необходими минимум два канала за възходяща връзка със сателити и три- за низходяща.
 в-к "Стандарт", бр 2019/13.05.1998 г.                      рег.13.05.1998 г
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"