Частни корпорации

Преврат в "Мултигруп"

Според осведомени Илия Павлов започва своето дискретно оттегляне от България. Като първа стъпка той свали първия си вицепрезидент, силния човек в групировката Радослав Ненов. Заменя го с дипломата Спартак Жаров. Твърди се, че смяната е заради провала във войната Костов - Мултигруп.
 Според запознати Илия Павлов отдавна искал да смени Ненов, заради схемата на цесиите, чийто автор е бившият синдикалист. Също заради друг голям провал - загубата на скандалното дело за плащанията на "Химко" към "Булгаргаз". Така групировката изгуби около 1 млрд.лв. без лихвите. Тя бе принудена да продаде дела си в "Топенерджи" и бе принудена да се дистанцира от "Овергаз", собствена нейна фирма, за да не й пречи. Бе пропъдена от няколко големи туристически сделки като приватизацията на "Бороспорт" и ОЦК, хотелите в Сандански и Арбанаси, от УС на ДЗУ. Наскоро от Фондовата борса бе уволнен нейният човек Виктор Папазов.
 Според други в основата на остраняването на Ненов стои твърдата му позиция на война с кабинета на Иван Костов, която не била по вкуса на Павлов, успял да съхрани, по мнението на запознати, отношенията си с официалната власт, въпреки скандалите. Павлов лично на няколко пъти трябвало да тушира острата позиция на Радослав Ненов в спора, при който бившият подкрепаджия нарече премиершата "една особа от Драгалевци" и я свърза със скандалната сделка за газ срещу изкуствени торове на "Хардланд".
 Илия Павлов иска нови структури, които да укрепят имиджа на групировката, в чийто български клон той държи 99%. В "Мултигруп-Швейцария" Павлов има 100%. Изглежда Жаров се оказва подходящия човек за целите на Илия Павлов. Наричат Жаров "захарния цар", заради успешния бизнес на холдинг "Бартекс", един от най-печелившите източници на "Мултигруп". На Жаров били дадени права да наложи новата стратегия на групировката, според която трябвало да се закрият губещите фирми /отрасловите холдинги/, да направи промени в УС и рокади в местните и задгранични дружества. Илия Павлов бил готов дори да остави "Мултигруп-България" в ръцете на Жаров и да ръководи бизнеса си от САЩ, където е семейството му. Преди месец той въведе двустепенна структура на управление в своята империя, по примера на американските корпорации. В надзорния съвет той постави най-младите от групировката.
 Както каза веднъж сам Илия Павлов "Ще стана история за "Мултигруп", ще дойде друг, на когото ще стана съветник или консултант". Той постепенно започна да изнася своите финансови операции в Швейцария. Следващият му пристан е в Малта, където призна, че реже стари подводници за скрап.
 Първата регистрация е във Вадуц, Лихтенщайн. После се появява "Мултигруп-Цуг", регистрирана през 1991 г. "Мултигруп" АД се появява година по-късно и е собственост на предишната цитирана фирма. Илия Павлов държи почти всички акции в "Мултигруп-ЦУГ", символично участие има само Иван Дремсизов. "Общото събрание, това съм аз", казва неведнъж самият Павлов.

Промени в УС на "Мултигруп България" АД Холдинг

От състава на УС са освободени:
1. Радослав Ненов - председател на УС и изп. директор;
2. Иван Колев - изп. директор;
3. Лилия Христова - член на УС;
Същите преминават на работа във Висшите ръководни органи на Корпорация Мултигруп

За нови членове на УС са избрани:
1. Недялка Сандалска - ген.директор на "Туризъм" в Корпорацията;
2. Светослав Йорданов - кандидат на икономическите науки;
3. Бойко Драганов - гл. Секретар на корпорацията

Надзорният съвет предлага на УС на "Мултигруп България" Холдинг да избере:
1. Спартак Жаров - председател на УС и изп. директор;
2. Николай Вълканов - изп. директор;
3. Светослав Йорданов - изп. директор

Визитки
 
Спартак Жаров
Роден през април 1951 г. в София. Средно образование завършва в Руската гимназия, висше - в Института по международни отношения в Москва. Работил в оръжейната фирма "Кинтекс". Преминава в Българската индустриална стопанска асоциация по времето на Огнян Дойнов. На 31 г. е генерален директор на "Биоинвест", в състава на асоциацията за химическа и биотехнологическа промишленост. Предлаган е за зам.-министър по времето на Любен Беров и за министър на промишлеността. Бил е шеф на "Агрима", представителство на "Пепси-Кола" за България. Оттам е поканен да оглави "Бартекс" в "Мултигруп". Владее перфектно английски, руски и шведски езици. Съпругата му е известен специалист в областта на външната търговия. Имат 2 деца.
Радослав Ненов
10 ноември го заварва като зам.-генерален директор по икономическите въпроси на Строително-монтажния комбинат в Ямбол. Той е икономист по образование. Владее френски и руски. Дясна ръка на д-р Константин Тренчев като конфедерален секретар на КТ "Подкрепа". До 1992 г. е един от най-честите посетители на Раковски 134. Лобирал за хората на Луджев и Мичковски, които станаха първите сини люспи. През 1993 г. напуска синдиката и става шеф в групировката на Илия Павлов. Колекционер на картини. Според някои готви бизнес с бившия шеф на Пресгрупа "168 часа" Петьо Блъсков.
 в-к "24 часа", бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

"Мултигруп" взема остров "Света Анастасия"

Архиерейският наместник в Бургас Борис Беров обяви вчера новината и добави, че мястото ще се превърне в международен център за бракосъчетания и сключване на църковни бракове. От групировката потвърдиха това. Щял да бъде възстановен църковния комплекс и едноименния манастир "Св. Анастасия".
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 


Ощe за рокадите в "Мултигруп"

Според версията на в. "24 часа" Радослав Ненов, Иван Колев и Сашо Дончев са "идентифицирали" истинския патрон на групировката, чийто фронтмен е Илия Павлов и са му предложили своя вариант за стратегията на "Мулти", но той е предпочел да заложи отново на Павлов. Вероятно са използвали информация от Лилия Христова, която прави балансите и разполага с всички данни за финансите на групировката. Според осведомени Илия Павлов наистина изнася своя бизнес от България. От години той изучавал тънкостите на борсовите игри и от 1993 г. се опитвал да играе на Нюйоркската борса. Има офис в предградието Виена на Вашингтон. М.г. "MG Finance" бе пренесена в Лондон, като има кореспондиращ офис в сградата на бул. "Черни връх". Павлов притежава голям апартамент в Лондон, в момента в британската столица работят 12 души на "Мулти", ръководени от Бояна Попова.
 По повод рокадите в "Мултигруп" премиерът Костов заяви вчера, че е много глупаво да се бориш със собственото си правителство, което ти мисли доброто. Ако се е борил, не е успял и си отива. Значи са си направили правилните изводи, коментира Иван Костов със самочувствието на победител в двубоя с "Мулти".
 в-к "24 часа", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 


"Мултигруп" и "Овергаз" се разделят?

Вчера, след срещата си с премиера Костов, шефът на "Овергаз" Сашо Дончев каза, че ако "Мулти" вече няма интерес към "Овергаз Инк", той е готов да изкупи 20-процентния й дял. Костов бил поискал от Дончев по-ефективен модел за развитие на пазара на природен газ. Дончев твърди, че ако "Топенерджи" получи концесии върху магистралните отклонения към градовете, в които "Овергаз" е инвестирал, това щяло да бъде най-подходящата форма на партньорство.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 


"Даруметал"

Фирмата на Атанас Тилев "Даруметал" била отвлякла от йордански бизнесмени $1 млн., оплакали се потърпевшите пред българската делегация, която е на преговори в столицата Аман. Фирма "Мейсън Матю" била сключила договор за вонс на желязо от "Кремиковци" за $500 хил. с посредника "Даруметал". После стоката се оказала неизползваема заради ниско качество, жалва се шефът на фирмата Ибрахим Зураик. С разходите за транспорт, мито и склад загубите на арабите надхвърлили $1 млн. Но в България никой не обърнал внимание на жалбите на арабската фирма и тя смятала да съди "Даруметал" в Международния търговски арбитраж в Париж. Бизнесмените от Аман казаха, че са загубили много пари в нашата страна пред делегацията, водена от Българо-арабската търговска индустриална камара, Ренета Инджова и Константин Тренчев. Последният обеща да направи всичко възможно за решаването на проблема.
в-к "Труд", бр. 121/09.05.1998 г.    рег. 09.05.1998 г.
 


Спецсъвещание на "Мултигруп" във Велико Търново

Днес основният екип от мениджъри на групировката се събира в Търново на съвещание, на което ще бъде обсъдена стратегията, тактиката и политиката на корпорацията в следващите две години. Групировката включва повече от 30 завода и редица търговски марки. В предаването "Екип 4" на БНТ новият шеф на групировката Спартак Жаров каза, че ще бъде очертано мястото, ролята и функциите на всеки един от основните играчи в системата на корпорацията.
 Илия Павлов каза в предаването "Екип 4":"Първият период на натрупване и концентрация на производствени мощности и капитал в "Мултигруп" е приключил. Сега започва един зрял период, в който се изискват специалисти, адекватни на процесите на евроинтеграция, въобще на промените в света. "Мултигруп" не може да съществува извън своята си държава-България, извън своята си държавна администрация... Нито икономиката би могла да съществува без администрацията, политиката, нито пък политиката може да съществува без икономиката, тъй като в крайна сметка народът трябва да бъде нахранен, хората трябва да имат работа, трябва да получават заплата."
Спартак Жаров заяви:"Аз приемам себе си като професионален мениджър...Надявам се все повече и повече млади хора да се включат в нашиге екипи на работа. Аз винаги съм бил привърженик на тяхната разкрепостеност и на това, че те са носители на такива идеи, които по понятни причини хора, живяли малко повечко, не могат да дадат."
 
Спартак Жаров
Специалист по икономика, международни търговски отношения и биотехнологии. Дълги години е на номенклатурна работа в различни външнотърговски организации. Един от основателите на "Биоинвест" и 8 г. е негов генерален директор. През 1990 г. се ориентира към частен бизнес. Първи шеф на "Агрима" - дистрибуторската компания на "Пепси-Кола" за България. От 1994 г. е в "Мултигруп". Шеф на основната фирма в областта на захарта и хранително-вкусовата промишленост "Бартекс".
Бойко Драганов
Завършва право в СУ "Кл. Охридски" и икономика на информацията в Московския институт за стопанство. През 1973-1980 г. е специалист и началник-отдел във външнотърговските обединения "Изоимпекс" и "Техника". 8 г. е професионален дипломат от кариерата в МВнР. Напуска държавната работа и през 1988-1991 г. е изп. директор на ТПК "Мултиарт" - люлка на групировката. Несменяем секретар на "Мулти".
Недялка Сандалска
Завършва право в СУ. 21 г. катери стълбицата на кариерата в Комитета по туризма до шефското място. Освободена по времето на Филип Димитров. По Берово време отново взета на работа. Пак освободена. Шеф на Български туристически холдинг на "Мултигруп".
Светослав Йорданов
Роден на 28 май 1961г. в Бургас. Завършва икономика. Трудовият му стаж е свързан с "Нефтохим" и с петрола. Заемал е различни постове в рафинерията. Бил отговорник за маркетинговата й стратегия. Ключова фигура в ПФ "Нефтохим инвест", бил гл. счетоводител на най-големия комплекс в "Нефтохим" - "Рафинерия".
 в-к "Труд", бр. 121/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.


Премиерът иска газова стратегия от "Овергаз"

На състоялата се вчера среща между Иван Костов и Сашо Дончев, шеф на "Овергаз инк", продължила 30 мин. и по покана на премиера, Костов поискал писмено предложение за развитието на газовия пазар у нас.
Акционери в газовата фирма са руският "Газпром"/50%/, "Мултигруп"/20%/, 5 физически лица, които държат 30% от капитала. Дончев е един от тях. Според осведомени източници "Мулти" щяла да излезе от "Овергаз".
 в-к "Сега", бр. 104/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 


На премиер не се отказва

Това заяви по "Дарик радио" Сашо Дончев вчера. Така Дончев потвърди, че ще помисли по идеята да оглави бъдещия енергиен диспечерски център на Балканите , ако Костов му предложи. Досега такава оферта не е имало, каза шефът на "Овергаз". На срещата помежду им премиерът и шефът на "Овергаз" се договорили да затворят страницата и да не се връщат към миналото, пълно с конфликти. Няма да пиша стратегия за развитието на газовия пазар в България, а просто ще дам мнението си на човек, който отдавна се занимава с това, каза шефът на "Овергаз". И без да ме е молил премиера, през последните 6-7 години ние сме правили множество предложения пред държавните ведомства, ежедневно следим бранша и писменият доклад за сектора ще е удоволствие за мен, каза Дончев. Сега с подкрепата на правителството очаквам някои промени в законодателството, които да дадат възможност за развитие на регионалния газов пазар, надявам се да бъдат обявени тарифи за продажба на природен газ в различни сектори на потребление, които да направят нашите проекти ефективни, допълни той.
 В-к "Труд", бр.112/10.05.1998 г.                   рег 10.05.1998 г.
 


Съвещанието на "Мулти" във Велико Търново засекретено

Около 60 представители и шефове на фирми от групировката се събраха на спецсъвещание в старопрестолния град вчера. Част от тях пристигнаха предишната вечер и отседнаха в хотела, собственост на фирмата "Мулти".Сред присъстващите не бяха забелязани освободените от управата Радослав Ненов, Лиляна Христова и Иван Колев. Не беше в Търново и Сашо Дончев, шефът на "Овергаз". Спецсрещата завърши около 17 часа. Изявления пред медиите отказа главният секретар на "Мулти" Бойко Драганов. Журналистите търпеливо продължиха да чакат г-н Павлов. Междувременно през централния вход си заминаха без коментар Светослав Йорданов, Недялка Сандалска, Бойко Драганов и по-голяма част от хората на групировката. А през задния ход се изнизаха заместникът на Радослав Ненов - Спартак Жаров и самият Илия Павлов.
 В-к "Труд", бр.112/10.05.1998 г.                   рег 10.05.1998 г.
 

Без газа Мултигруп е просто бивш член на Г-13

Надзорният съвет на "Мултигруп -България холдинг" освободи от длъжност председателя на управителния съвет Радослав Ненов и го замени с шефа на "Бартекс" Спартак Жаров. От управителния съвет бяха  освободени още Иван Колев и Лиляна Христова. Вероятно това е началото на процес, който ще сложи край на илюзиите, че по руски тертип и у нас е възможно хем да си икономическа структура, хем да си политическа сила. Флиртовете с властта са били най-силното оржие на "Мулти". Точно отношенията с политиците и утопията, че може да бъде българският Газпром, са причината "Мулти" сега да е в криза. След сделката с газа стана ясно, чу "Мулти" губи нещо, което досега я правеше велика, силна и различна от останалите членове на Г-13.- сериозна подкрепа от руския гигант "Газпром". Мултаците преиграха във войната с правителството, започнаха да пречат на бизнеса  и Вяхирев не се поколеба да ги жертва в името на това "Газпром" да продава и транзитира газ през България. Смяната в ръководството на групировката не е обикновена рокада, а преломен момент в развитието на "Мулти". Случайно ли е, че точно в този момент Павлов отряза трима от ключовите си хора в групировката. Още преди няколко месеца се смятаха за похарчени Ненов и Колев, след като бяха употребени в смешната война, която "Мулти" обяви на Костов. В началото на годината отношенията Мулти-правителството бяха на фазата или-или. Групировката официално се обяви за единствената опозиция в страната, борец за демокрация и граждански права. Популярността на "Мултигруп" достигна върха си покрай скандала "Хардланд". Сега, след като го няма газовия стимулант, мускулите на "Мулти" не изглеждат толкова големи.и ако групировката иска да остане в България, нормално е тези, които олицетворяваха войната с правителството - Радослав Ненов и Иван Колев, просто да си отидат. Отстраняването на двамата от най-популярните шефове на групировката, непосредствено след посещението на Вяхирев и последвалото затопляне между София и Москва, има по-скоро символично значение. "Мулти" отзова генералите, които загубиха битката с правителството. Самият Иван Костов коментира отстраняването но Радослав Ненов - "Аз спечелих войната с "Мулти"...много глупаво звучи шеф на фирма да се бори с правителството, ако се е борил, не е успял и си отива, значи са си направили правилни изводи."
В търсене на баланс между бизнесинтереса и политическото си влияние през 1996 г. Мултигруп публично се дистанцира от идеолога си Андрей Луканов. Месец-два преди това групировката изгони вицепрезидента Димитър Димитров, който беше втория човек след Илия Павлов. Тогава Мулти обяви, че закрива длъжността вицепрезидент по регионалните структури. От съвета на директорите бяха уволнени още трима, широко разпространената версия беше, че "Мулти" се очиства от "шестаците", а официалното обяснение бе, че групировката иска да вкара технократи в управлението си. Преди няколко месеца Илия Павлов направи структурна промяна, въвеждайки двустепенно управление на корпурацията. Тогава Радослав Ненов и Иван Колев бяха представени като новото технократско лице на "Мулти". Скандалът с пиратските компактдискове изглежда се отрази на корпоративните позиции на Лилия Христова и нищо чудно "Мулти" да е решила да изпревари някои разкрития за ролята на финансовия си бос, след като уволнението на ген. Люцканов се свързва с аферата CD в ДЗУ. А Лиляна Христова и ген Люцканов бяха в борда на старозагорския електронен комбинат.
Новото лице на групировката е Спартак Жаров - новото издание на версията за технократа. Това са "специалисти, които могат да навлязат в микроикономиката на компаниите, които могат пазарно да разгледат перспективите на организацията, да са адекват на процесите на евроинтеграцията, да са разкрепостени и необременени от миналото, заяви Жаров. Той самият обаче е с минало. Бивша стопанска номенклатура, служба в "Кинтекс", ТИС Стокхолм и БИСА, над седем години е генерален директор на "Биоинвест", рожба на Петко Данчев. През 1993-1994 г. Жаров е управител на частната компания "Агрима", която работи за "Пепси Кола", след година е отстранен от фирмата. Името на управляваната от Жаров фирма "Бартекс" през последните месеци стана нарицателна схема за данъчни злоупотреби.
Другото напълно ново лице в Мулти е Светослав Йорданов. Според източници близки до групировката, това е бившият търговски директор на Нефтохим, по време на голямото източване на рафинерията при управлението на Виденов. Той е основател на приватизационния фонд "Нефтохим инвест"и бивш шеф на Агробизнесбанк - Бургас, която напуска малко преди фалита на банката. Член на управителния съвет на "Росбулнефт"(по 50-% участие на "Нефтохим" и "Роснефт") и в УС на фондация "Св.Никола"-Бургас. Според някои източници трамплинът за издигането на Йорданов е ПФ "Нефтохим инвест" и близките му връзки с Асен Мичковски. Фирмата на Мичковски "Селена холдинг" е акционер в "Нефтохим инвест", твърдят от рафинерията. В случая се касае не само за кадрови промени, а цялостно преструктуриране на бизнеса на Мултигруп, твърдят от групировката. Компанията вече е приключила периода на конценрация на натрупване на производствени мощности и капитал. Сега започва по-зрял период, необходими са нови специалисти и е нормално мениджмънтът да има представа в кой период в каква посока трябва да се движи организацията, заявява Илия Павлов. До този момент Мултигруп е всеядна, почти няма бранш, в който групировката да не е пуснала пипала. Години наред Мулти нахапваше всичко - от захарни заводи до производство на олово, стъкларство, строителство, цигари, трикотажни фабрики, селскостопанска и банкова дейност, туризъм, електроника, газ, нефт, химически заводи, производство и дистрибуция. Без правителствена и политическа подкрепа и без финансовата мощ на "Газпром", групировката се оказа близо до банкрута. Спасителната операция е отрязване на губещите дейности и както заяви Илия Павлов, групировката ще съсредоточи дейността си в три направления. В индустрията и туризма тя ще се опита да заеме лидерска позиция в производства, където има мажоритарно участие в основни предприятия. Другата област са капиталовите пазари. "В газовия бизнес оставаме като инвеститор, притежаваме миноритарен дял в една от газовите компании -25.5%, ще продължим да очакваме доходи от този бизнес, в който някога разумно сме инвестирали", заяви Илия Павлов.
Единственият човек, който прегърна Вяхирев при последното си посещение у нас бе Сашо Дончев. "Овергаз" се оказа май единствената фирма в структурата на Мултигруп, която има ясна перспектива, но извън групировката. Още след споразумението между Вяхирев и Бакърджиев отношенията мeжду Сашо Дончев и Илия Павлов се влошиха рязко. За сметка на това дойдоха новините за възстановяване на прекъснатото общуване между премиера Костов и Сашо Дончев. Проблемът е, че Илия Павлов вече загуби контрола върху газовата фирма и върху руските проекти, включително за съвместен транзит на ток с Обединени енергийни системи-Русия. Шансът на групировката е да се вмъкне в схемата за бартерно разплащане с "Газпром" и Вяхирев даде някакви обещания в тази посока , преди да си тръгне от София. Но единствената възможност да се реализира това е нормализацията на отношенията с правителството и това е най-вероятно обяснението за резкия завой на Мулти към държавната администрация. По БНТ Илия Павлов заяви "Мултигруп" не може да съществува извън своята страна България, извън своята държавна администрация и разбира се като всички организации, ние натрупахме някакъв опит и той не казва, че като икономическа формация трябва да се занимаваме точно и ясно с нашите задачи в икономиката. Нормално е да получаваме подкрепа и да подкрепяме всяка една администрация, която в определени етапи управлява тази държава".
Конфликтът "Мулти"-Костов започна с газа, но няма да приключи с него. Според слухове Илия Павлов поготвя оттеглянето си в Америка. Самият той го потвърди индиректно, заявявайки, че днешното време на глобализация на бизнеса това, че някой се премества в друга държава не означава, че той се оттегля, защото ако някой остане на мястото си повече отколкото трябва, рискува да изложи себе си и организацията си.
Не е сигурно, че това ще сложи край на експеримента "Мулти", т.е на централизираната частна икономика, всмукваща в себе си държавната, но е възможно това да е началото на процес на размествания по високите управленски етажи в корпорацията, който да направи тази групировка достъпна за правилата на легалния пазар и бизнес.
 В-к "Капитал", бр.18/11-17.05.1998 г.                   рег 11.05.1998 г.
 


Разделяме газа от политиката

Това заявява в интервю пред в. "Труд" Сашо Дончев, шефът на "Овергаз". На въпрос очакват ли да се реши проблемът със спрените строежи на "Овергаз", той отговаря, че очаква това да стане, защото навсякъде, където са спрени строежите с актове на Държавната инспекция по териториамно-устройствен и строителен контрол, няма обвинения насочени директно към "Овергаз". Те са към местната администрация и са свързани с издаването на разрешения за строителство. По отношение на конкуренция по изграждането на системата за газифициране, Дончев смята, че "Овергаз" е най-съвременната инженерингова и инвестиционна структура в Източна Европа, но се надява,че с въвеждането на тарифата за продажба на природен газ в различни сектори ще се появят конкуренти на "Овергаз", които ще помогнат тя да стане по-силна, по-гъвкава фирма и то само в условията на конкурентен пазар.
 За участието на "Мултигруп" в "Овергаз" Дончев, споделя, че вероятно са допуснали грешка, когато са нарекли редица свои дружества "Овергаз". Първата фирма "Овергаз" ООД е създадена през юни 1991 г. и в нея акционери са 7 физически лица. "Овергаз Инк" е инвестиционно дружество, създадено основно с участието на "Овергаз" ООД през декември 1993 г. Именно в него през април 1994 г "Мултигруп" купио пределен пакет акции. След като през 1995 г. "Газпром" закупи 50% от акциите на това дружество, "Мултигруп" притежава днес 20.5%, други 5% са на Кредитна банка и 24.5% са собственост на "Овергаз" ООД.
 Преди "Овергаз" да започне своята дейност, истинска дистрибуция на природен газ в България не е имало. Днес "Овергаз" ООД е "Овергаз холдинг" АД. Това е последното решение на общото събрание на съдружниците. През март 1993 г инженеринговата дейност е отделена в дружество и така бе създадено "Овергаз инженеринг", което реши всички проблеми, свързани с проектирането, изграждането, доставката и оборудването и пускането на даден обект. Има още няколко дружества- "Овергаз техника" - за производство на готови уредби, консултантска фирма-"Енергоконсулт" и "Газ енерго сервиз"- сервизно дружество за осигуряване на капиталните ремонти и поддръжката на изгражданите от нас съоръжения. Имаме и 23 градски газоразпределителни компании В повечето от градовете, където са въведени, в тях участват и общините, казва Сашо Дончев.
Сашо Дончев
Роден е на 7 септември 1953 г в Ямбол. Завършил е гимназия в родния си град и след това - Московската академия за нефт и газ. Специализира външна търговия в УНСС. От завършването си на висше образование до създаването на "Овергаз"през 1991 г. е работил в "Газстроймонтаж". Женен с двама сина.
 в-к "Труд" бр.123/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г
 


Иван Костов за срещата си със Сашо Дончев

 Шефът на "Газпром" Рем Вяхирев не ми е поставял условие или препоръка Сашо Дончев да оглави бъдещия балкански енергиен център, каза вчера премиерът. Той приел Дончев по молба на Богдан Будзуляк, новия шеф на "Топенерджи". Костов каза, че през последните 7 месеца правителството наистина е водило война за газа, но не назова истинските врагове. Това било битка за суверенитет и кабинетът я спечелил, завърши той.
 в-к "Труд", бр 125/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 


"Овергаз" инвестира в градските системи

Сред приоритетите на "Овергаз" остава изграждането на градските системи за газификация, но тя няма да може да се изпълни изцяло по чисто обективни причини, каквато е законодателството за изграждане на инженерна инфраструктура в населените места, съобщи шефът на дружеството Сашо Дончев в Горна Оряховица. $ 25 млн. инвестиции били предвидени в програмата на "Овергаз" за 1998 г. В града г-н Дончев присъства на отчетното събрание на местното газификационно дружество "Раховец-газ 96" АД, където дружеството държи 51% от капитала. Акционерите вдигнаха капитала до 50 млн. лв. "Овергаз" има регистрирани 23 градски газопреносни компании и Сашо Дончев се надява до есента да се разреши спорът с "Булгаргаз" за магистралното отклонение от разпределителната станция до Горна Оряховица и Раховецгаз да започне строителството. Били осигурени $9 млн. за целта.
 в-к "Пари", бр 106/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г


Костов и Сашо Дончев били приятели

 Премиерът обяви, че имал приятелски отношения със Сашо Дончев, шеф на "Овъргаз". Той каза: "Като приятел го помолих с написването на концепция за развиване на газовата сфера". Попитан кога се е сдобрил с Дончев, Костов заяви, че се е изпуснал за приятелството, казал го "ей така, тъй като, както е известно, министър-председателят не може да има приятели".
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

 

Обратно към "Анализи"