Социологически изследвания

Корупцията - изпитание пред кабинета Костов

 Има ли в правителството министри, които вземат подкупи, е въпросът, с който агенция "Ангора 22" проучва общественото мнение. Реално за корупция сред висшите етажи на власта се заговори по повод приятелския кръг "Орион", но в нито един от случаите името на Жан Виденов не бе замесено в скандалите с корупция. По аналогичен начин сега около името на Иван Костов не се шушука за приемане на подкупи. Това обаче не се отнася за неколцина от министрите му. Костов по-маневрено от предственика си успява да опази екипа си от, една страна без да отрича мълвата за корумпираност, от друга - посочва и някое име. Обикновено на някой зам. министър. Уволненият не е обвинен в корупция, но в обществото остава усещането за наказаност на злоупотребата с власт.
Според представителното изследване на агенция "Ангора 22" 33% от запитаните дали в правителството има министри, които вземат подкупи, отговорът е утвърдителен. Само 6% са категорични, че корумпирани висши ченовници няма. 51% отговарят, че не зная дали министрите вземат подкупи. Това показва, че хората се дистанцират от проблема, защото досега няма осъден държавен чиновник за корупция. Обществената мълва не подминава имената на Александър Божков, Муравей Радев и Евгений Бакърджиев и това не е случайно, защото големите подкупи са свързани с големите сделки, а предстоящата приватизаия изостря апетите както на представителите на бизнеса, така и на висшите държавни сановници.
 Най- подозрителни към това дали министрите вземат подкупи се оказват симпатизантите на Евролевицата-46%. Привържениците на БСП са по-умерени - 56%. Интересни са резултатите от изследването на "Ангора 22" по отношение на етническите групи. Най-подозрителни са българите 34 на сто, при циганите те са 27 на сто, а при турците едва 17 на сто.
В следващите месеци със сигурност може да се каже, че подозрителността към висшите чиновници ще се засилва, тъй като раздържавяване на собствеността ще постави логично въпроса защо е предпочетен даден клиент за сметка на друг и дали изборът не е заради високата комисионна. И това ще доведе да спад на доверието към конкретни министри и към правителството като цяло, в момент когато Иван Костов ще има най-голяма нужда от общественото доверие.
в-к "Континент", бр. 99/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Социологически проучвания на "Галъп интернешънъл"

 През март доверието към някои държавни институции е спаднало, например в президентската институция то е спаднало с 5%, в правителството, църквата и армията - с по 3%. Само полицията е увеличила рейтинга си за месеца с 2%. От пролетта на м.г. доверието в кабинета на ОДС е спаднало с 11%, недоверието се е увеличило с 21%. Президентът е загубил 14% от своя рейтинг, но все още остава с най-висок засега.
 Подкрепата за кабинета Костов през март е вече 40% и доста е намаляла. 31% имат доверие в парламента. Съдът и прокуратурата са отново на дъното на класацията през март - средно със 17% доверие.
 Що се отнася до подобряването на финансовото положение на хората, само 12% от запитаните отговарят, че през идните месеци то ще се подобри, което обаче се дължи на намаляване на разходите за отопление и ток. 32% от хората смятат да се откажат от необходими за тях неща. Една трета от гражданите декларират, че ще потърсят допълнителни доходи в частни фирми или другаде, като може би те са основата на т. нар. средна класа. В селата обаче няма инициативност сред хората, те може би нямат алтернатива за работа и доходи. Увеличава се броят на хората, които не могат да намерят изход от ситуацията - 25%.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

НЦИОМ за корупцията в администрацията

 България бе посочена като страна в Европа първа по степен на корумпираност на държавните служители. Това се обяснява с бедността на дръжавата и ниските доходи и ще продължава да бъде основен проблем, сочат проучванията на НЦИОМ. На първо място по корумпираност вече две години запитваните поставят политиците, следвани от служителите в държавната администрация. Днес полицията е поставена на четвърто място по корупция, а съдебната система е заела нейното предишно трето място. Най-често запитваните са давали подкуп обаче в здравеопазването през последната година, макар да твърдят, че това е най-слабо корумпираната област. На пътен полицай са плащали на ръка 11%, а в съдебната система - само 4%.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Социологът Цветозар Томов пред "Неделя 150"

 В предаването на БНР социологът изказа мнение, че парламентът бил изцяло доминиран от изпълнителната власт и изпълнявал поръчките на кабинета. Разрив можел да настъпи само при охлаждане на отношенията между ПГ на СДС и кабинета. Кабинетът решавал какво да се прави в парламента. Костов укрепва държавата за сметка на обществото, счита г-н Томов. Една от причините за пасивността на парламента била слабата опозиция. ПГДЛ вече не била същата, Евролевицата пък още не била такава. Доверието към НС било спаднало с 8-10 пункта от избирането му преди година до днес. В почти същата степен то е намаляло към премиера, президента и кабинета. Няма съществена криза на доверието към институциите. По един студен и почти безразличен начин мнозинството налага волята си в парламента, каза и социологът Андрей Райчев в същото предаване.
 в-к "Континент", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Агенция за маркетингови изследвания - МАП

 3/4-ти от анкетираните през април граждани считат, че депутатите и политиците ни са непочтени. След тях те нареждат банкерите, адвокати, застрахователи, прокурори, съдии, полицаи. Това мнение се подхранва главно от медиите, признават самите анкетирани.
 в-к "24 часа", бр. 123/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Проучване на "Галъп Интернешънъл" за април

 Все още доверието към правителството на Костов преобладава над недоверието. То дори се е увеличило малко сред червения електорат и този на БББ в сравнение. с м.г. 52% от столичани го одобряват, най-слаба е подкрепата му на село - 39% и сред пенсионерите. Премиерът Костов вече няколко месеца има по-висок рейтинг от кабинета като цяло. Що се отнася до неговата честност и неподкупност 48,7% отговарят, че е такъв, 17%, че не е, 34,3% отговарят с недоверчивото "не знам". Все още Богомил Бонев води в положителния си рейтинг сред министрите на, макар и спаднал през април, следван от Михайлова, Бакърджиев, Божков и др. 39,8% считат обаче, че нито един министър от кабинета не се справя добре с работата си. Кабинетът е на 4-то място след армията, президента и ДСК по доверие. Политическата сила, която го е избрала, има по-нисък рейтинг от него - 37% имат доверие в ОДС, 38% - нямат.
 За бедни се считат 36%, за много бедни - 13%. 74% казват, че получават по-малко от нужното, 21% живеят по-лошо отпреди година, 16% - много по-лошо, разлика няма за 34%. 30% не задовляват дори елементарните си нужди.
 Доверието в полицията и ДСК за април е спаднало съответно с 4 и 6 на сто от подкрепата през март. Недоверието е нараснало със същите проценти. Само 34% се доверяват вече на органите на реда. Погледнато в дългосрочен план, според "Галъп", доверието в държавните институции намалява. Например за една година доверието в президентската институция е спаднало с 12%, недоверието се е увеличило с 8%. Правителството пък е загубило 8% от вярващите в него, а е прибавило 16% към недоверието в дейността си.
 Повече от половината от избирателите харесват идеята президентът да има повече правомощия, сочи изследването на "Галъп интирнешънъл" за април. 43% били на мнение, че той е в правото си да разпуска парламента по своя преценка. Едва 4% са за запазване на сегашното статукво. Според 1/3 от анкетираните властта на Петър Стоянов е ограничена сега, 28% я намират за недостатъчна. Най-голямо доверие на президента гласуват хора на възраст от 31 до 50 г.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                              рег. 12.05.1998 г.
 в-к "Континент", бр 107/13.05.1998 г.                    рег.13.05.1998 г
 в-к "Новинар", бр. 123/14.05.1998 г.                      рег. 14.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"