Следствие

Следствието се активизира

 Следствието срещу ексшефа на Държавния резерв и военновременните запаси Пламен Димитров било приключено и на 23 март във Военна прокуратура бил внесен обвинителен акт срещу него. Димитров е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в особено големи размери. Обвинението е за $242 135 и над 40 млн.лв. Определена е гаранция от половин млн.лв.
 Води се следствие и по делото с кодово название Змия за служителя от НСС и съучастниците му, които са издали секретна информация.
 Извършва се предварителна проверка срещу ексшефа на ГУ на Строителни войски ген. Пешлеевски.
 Делото за възродителния процес е върнато с аргумента, че не са изпълнени указанията на съда - да бъдат разпитани всички потърпевши.
 Военна прокуратура била разрешила 1574 преписки от началото на годината. Приключилите следствени дела през 1997 г. са 2873, а осъдените от Прокуратурата на въоръжените сили - 2214. 2076 са били престъпленията в армията, МВР, Строителни войски и Транспортни войски.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Масови оставки на следователи

 Следователите от цялата страна масово напускат работа под влияние на идеята за закриване на Националната следствена служба. Миналата сряда оставки поддоха 7 следователи, вчера напуснаха още трима - Христина Кертикова, Петя Алексиева и Енчо Ганчев, който има близо 27 години трудов стаж. Шефът на НСнС Рашков призна, че е разтревожен и е поставил проблема пред Висшия съдебен съвет.
 в-к "Труд" бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Бонев да спре да говори безотговорно, казва Бойко Рашков

 Бонев не е човекът, който може да иска моята оставка и тази на главния прокурор Иван Татарчев и да не прави на цялата държава. Не може един юрист да говори така безотговорно и да прави връзка между едно престъпление и работата на съдебната система. Недопустимо е лекомислено да се прехвърля отговорността. Всички знаят кой почна войната между интституциите и с каква цел. Не ние носим отговорност. Друг носи отговорност и ако има съвест, нека я понесе. Не може да се изпращат полицаи без предварителна организация и без да са обучени, заяви шефът на следствието Бойко Рашков по повод обвинението срещу него и Татарчев след убийството на полицая Васил Цанов..
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Банкерът Китов в неизвестност

 Шефът на Надзорния съвет на Бизнес банк, за който главният прокурор Татарчев издаде заповед за задържане под стража, е в неизвестност. Шефът на отдела за разследване на банковите дела Ангел Александров заяви, че е разчитано на адреси и адвокати, които Китов бил оставил, тъй като бил обвиняем по още две дела. Той все още не беше убеден, че банкерът се крие и се надяваше да бъде открит до края на деня. Дори да става дума за умишлено укриване, ще конфискуваме платените от него гаранции и пак ща го задържим, заяви Александров./По-късно новината бе опровергана след обаждане на Китов - б.м./
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"