Прокуратура

Татарчев отново проверява "Трон"

 Главният прокурор Татарчев заяви, че щом приключат проверките на полицията, ще бъде образувано ново следствие срещу бизнесмена Красимир Стойчев, президент на "Трон", който дължал $5 млн.
 в-к "Демокрация", бр. 113/01.05.1998 г.           рег. 01.05.1998 г.
 

Повдигнато обвинение срещу 15 банкери

 Срещу 15 високопоставени служители на Агробизнесбанк са повдигнати обвинения по делото за фалита на кредитната институция, огласи вчера окръжният прокурор Андрей Атанасов. Взети са мерки те да не напускат страната и да се укрият в чужбина. Между привлечените лица са изпълнителните директори на банката в периода 1992-1995 г. Над 7 млрд. лв. възлизат щетите, нанесени на банката от неизгодни сделки на нейни служители, става ясно от вече предадената в прокуратурата независима финансово-счетоводна експертиза. Агробизнесбанк рухна през 1995 г., когато бе купена от БНБ за един лев и след това обявена в ликвидация. Над 120 млн. долара са източени от Агробизнесбанк, като повече от 80 на сто от тази сума са изпомпани от фирмите на Христо Александров и Христо Данов. Само към холдинга им "Юнион Алком" са били прехвърлени около 12 млрд. лева, а в дружествата СТАД и "Финком" са потънали общо над 15 млрд. лева. Делото ще влезе в съда до юни.
 в-к "Демокрация", бр.113/01.05.1998 г.                       рег. 01.05.1998 г.
 

Прокуратурата освободи един от шефовете на СИК

 Зам.-окръжният прокурор на Шумен Димитър Ганчев освободи срещу парична гаранция в 14,00 часа вчера 7 души, обвинени за отвличане, изнудване, грабежи, кражба и едро хулиганство въпреки решението на окръжния съд за задържане под стража, съобщи източник от МВР.
 Шефът на фирма "Интерпетролиум" Стоил Георгиев /2 млн. лв. гаранция/, бившият шеф на служба "Полиция" при РДВР-Шумен Илко Цеков /1,5 млн. лв./, варненският сикаджия Христо Ангелов - Ламята и още 4-ма /по 1 млн./ в края на февруари пребили, отвлекли и изнудили Петър Петров, съпрезидент на фирма "Брадърс комерс". Само след часове те бяха задържани и оттогава се намираха в ареста.
 в-к "Сега", бр.98/01.05.1998 г.                                  рег.01.05.1998 г.
 
 

Ново дело заради атентата срещу "Труд"

 Софийска окръжна прокуратура е образувала следствено дела срещу полицаи, участвали в разпитите на задържаните за атентата срещу "Труд". Това съобщи шефът на Прокуратурата на въоръжените сили ген. Емил Карамфилов. Магистратите ще установяват дали е употребена сила за изтръгване на признания от бомбаджиите, за да уличат Цар Киро за поръчител на атентата.
 в-к "Труд", бр. 118/6.05.1998 г.                     рег. 6.05.1998 г.
 

Владова била невинна според Татарчев

 Уволнената зам.директорка на ГУ "Митници" Елка Владова е невинна, каза вчера главният прокурор Иван Татарчев. Според публикациите на печата уволнената шефка на митниците била замесена в наркоканал. Ще образувам проверка на твърденията на печата, закани се главният прокурор. Само така можело да се докаже дали те са истински. Дори и да е гостувала в дома на българин, замесен с наркотрафик, Владова е невинна, защото не е знаела за това, смята Татарчев.
 в-к "Демокрация", бр. 117/7.05.1998 г.                     рег. 7.05.1998 г
 

Таен доклад за престъпления на МВР

 Папки с документи за престъпления, извършени в поделенията на МВР, са връчили Бойко Рашков и Иван Татарчев на шефовете на парламентарните групи, президента и министър-председателя. Те предупреждават висшите държавници, че сме в началото на полицейска държава. Материалът има три раздела. В първия се разглеждат 135 случая на необосновано полицейско насилие върху граждани. Вторият е посветен на разгласяването на следствената тайна от служители на МВР, а в третия ведомството се обвинява в неизпълнение на задълженията си по закона за специалните разузнавателни средства. Представени са 135 случая за последните 2 години за доказани репресии от страна на полицейски служители върху арестувани за изтръгване на показания, потвърди и депутатът Осман Октай. Особено тревожно явление според Татарчев и Рашков е, че хората на МВР разгласяват следствената тайна. Така се стигнало до убийството на счетоводителката на "Булгарлизинг" Стефка Михнева, която била основен свидетел по финансови и банкови афери. Чрез изтичане на информация е провален и случая "Опицвет". МВР не е представило на следствието никакви резултати от работата със специалните разузнавателни средства, въпреки че широко ги използва. Това би могло да означава, че резултатите от подслушването се използват за други цели. "Ангажираме вашето внимание и защото изпълнителната власт на България води необосновано и с непозволени средства война за съдебната власт, от което печели престъпността", завършват писмото си двамата магистрати. Получаването на папката с материалите потвърдиха Ал. Томов, Екатерина Михайлова и Георги Първанов. Томов обясни, че папката е с изходящ номер на Главна прокуратурата и е секретна. Правителствената информационна служба съобщи, че Костов ще се запознае с материалите през почивните дни и тогава ще вземе отношение към писмото.
 Главният прокурор Иван Татарчев сподели, че Иван Костов вече му се обадил по телефона да му благодари за материалите, обещал да ги разгледа през почивните дни и другата седмица да се срещне с Татарчев и Рашков, за да ги обсъдят. Няма скрито-покрито, заяви Татарчев, ние играем с открити карти и в края на ХХ век в една демократична държава не може да има такива прояви на насилие и незачитане правата на гражданите. Това е нарушение на закона и престъпна дейност.
 Според министър Бонев писмото на Татарчев и Рашков е атака срещу него. Защо тези случаи за насилие от страна на полицейски служители не са изпратени първо до него пита той. Само преди два месеца са проверени 92 случая, за които ни алармира Амнести Интернешъл, оказа се че само 9 от тях са достоверни, сега всичките са включени в доклада на Татарчев и Рашков, коментира Бонев. Мерките, които взема МВР при всеки доказан сигнал на репресия на полицейски служител над арестант, са драстични. Виновният се уволнява и предава на Военен съд. Установени са обаче и случаи на насилие на униформени над арестувани, които не са в министерствотос, а са в следствието.
 в-к "Сега" бр. 103/8.05.1998 г.          рег 8.05.1998 г.
 

Красимир Стойчев невинен за кредитите от БЗК

 Столична градска прокуратура прекрати дело срещу шефа на "Трон" Красимир Стойчев, тъй като в хода на делото не са събрани достатъчно доказателства за вината му. Столичното следствие трябваше да изясни дали шефът на "Трон" дължи пари на БЗК за теглени от него кредити. Банката е предоставила на фирма на Стойчев гаранция за сделка по която текат неизплатени лихви и делото бе пратено за прекратяване, тъй като няма ефективно даден кредит. Главна прокуратура продължава проверката за дългове на Стойчев към Капиталбанк.
 в-к "Сега" бр. 103/8.05.1998 г.          рег 8.05.1998 г.
 

Иван Костов реагира на писмото на Татарчев и Рашков

 Ако се потвърдят обвиненията за полицейско насилие спрямо граждани от доклада на главния прокурор и на шефа на НСлС, ще има решителни санкции срещу тези, които са ги допуснали. Това заяви премиерът Иван Костов в кулоарите на парламента вчера. Той обясни, че още не се е запознал подробно с документите, но щял да им обърне сериозно внимание през следващите дни. Според него обаче главната тема в доклада не била насилието, а проблемите на взаимодействието между МВР, съда, прокуратурата и следствието в изпълнение на решенията на НС. Възможно било следващата седмица премиерът да потърси специална среща с Татарчев и Рашков.
 Разкрити са 100 000 престъпления, а оплаквания са постъпили по близо 100 случая, коментира вътрешният министър Богомил Бонев. Той съобщи, че след извършени проверки по сигнали на "Амнести интернешънъл" и на Българския Хелзински комитет се оказало, че са достоверни само 9 случая. "Никакво насилие не се толерира и няма да се толерира в МВР", заяви министър Бонев и допълни, че очаква да получи доклада, за да извърши проверка по всеки един от случаите. През 1997 г. във вътрешното ведомство била въведена практиката при дисциплинарни нарушения да се наказва не само прекия извършител, но и неговите началници.
 Докладът не цели конфронтация с някого, а разглежда проблеми, които ще са част от важния дебат за ефикасността на цялата правозащитна система, която е невъзможно да се постигне без пълно взаимодействие на ангажираните в нея институции, каза зам.-директорът на НСлС Румен Георгиев. Всички теми в материала според него са добре известни, а някои въпроси били в процес на решаване. Г-н Георгиев подкрепи това мнение с доброто взаимодействие с оперативните служби при последното наркотрафикантско дело, благодарение на което то приключило за 4 месеца.
 в-к "Демокрация", бр.119/09.05.1998 г.                       рег. 09.05.1998 г.
 

До 10 юни готови проверките на кредитните милионери

 Това съобщи прокурорът от Главна прокуратура Георги Попов по БНР. Проверени били около 3 000 лица, до 30 април били образувани 147 следствени дела срещу кредитни милионери и ръководители на банки. Възстановени били 7 млрд.лв. от необслужените кредити. Работата по списъка на кредитните милионери е пример за добро сътрудничество между съдебна и изпълнителна власт, каза г-н Попов.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Иван Татарчев отговаря на обвиненията на Бонев

 Главният прокурор Иван Татарчев разказва, че е научил за трагичния инцидент в събота, при който бандит застреля полицай, сутринта към 10 часа от зам.-директора на НСлС Румен Георгиев. За коментарите на вътрешния министър разбрал едва вечерта. Що се отнася до нападките на Бонев, той казва, че те са толкова нелепи и идиотски, че биха озадачили всеки нормален човек. Но аз не бях озадачен, каза главният прокурор, защото зная кой е Богомил Бонев. "За мен той е една недостойна личност, това е един политически хамелеон, кариерист, който не подбира средства, за да остане на недостойно заетия от него пост. Това е и един опит да се прехвърля вина от болната глава на здравата. Това е негова защитна позиция. Но между доклада, който изготвихме съвместно с директора на НСлС, няма и не може да има връзка. Това, което чух, ме кара да мисля, че всички престъпления, описани в доклада, са станали поради поощряване на Ботомил Бонев. Всяко твърдение е доказано с фактически материал. Реакцията на доклада от страна на Бонев издава страх и гняв, коментира
г-н Татарчев. Той казва, че е изпратил доклада на министър-председателя, не лично на Бонев, защото вътрешния министър трябва да бъде озаптен от притежаващия права за това. Бонев е длъжен да даде официално становище по доклада, счита Иван Татарчев.
 По отношение на твърдението, че ще бъде уволнен директорът на ДНП Славчо Босилков, Татарчев казва, че това е пореден опит на вътрешния министър да прехвърли своята вина на служителите си. За мен, твърди главният прокурор, Босилков е изключително честен човек и отличен професионалист. Татарчев споделя, че не чувства страх за себе си, защото никога не е изпитвал такова чувство. Но той подчертава отговорността на тези, които са изпратили полицаите на "Цар Симеон", знаейки какво се върши там. Полицията е знаела за готвеното престъпление, но не го е предотвратила, чакала е да се случи. Това граничи с престъпление, твърди Татарчев. Изпратили са на мястото двама съвършено неподготвени полицаи, те просто са ги пратили на сигурна смърт, което също е престъпление, казва той. Когато се отнася за хвърляне на кьорфишеци, се използват огромни групи въоръжени подготвени хора, а когато трябва да се вземат мерки срещу двама, за които се очаква, че са въоръжени, се изпращат двама млади полицаи, които се хвърлят в огъня, подчертава г-н Татарчев пред в. "Сега".
 В интервю по радио "Експрес" главният прокурор каза:"Смятам, че с тези прояви, които сме описали в доклада с г-н Рашков, се застрашава демокрацията в България. Това не трябва да се допусне. Няма нищо по-важно от правата и свободите на българските граждани, защото те са осветени в конституцията на републиката"твърди Татарчев..
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                      рег. 11.05.1998 г.
 в-к "24 часа", бр. 123/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Изпратили са ги на явна смърт

 Заявява Главният прокурор Иван Ттарчев в интервю пред в. "Труд". По повод обвиненията на вътрешния министър Богомил Бонев, Татарчев казва, че те са толкова нелепи, че не подлежат на коментар Ако има някой виновен за случая това са служителите на МВР, които са допуснали двама души, неподготвени полицаи, да извършат акцията, която не е по техните сили. Явно има проявена небрежност от ръководителите на полицаите, от тези които са ги изпратили. До това трагично събитие нямаше да се стигне при малко повече професионалзъм. Много лесно е да се хвърли вината върху тези, които най-малко имат отношение по случая. Колкото е виновен докладът за поличейското насилие , който е изготвен от прокуратурата за земетресението в Япония, толкова той има връзка и с извършеното престъпление, заявява главният прокурор.
 В-к "Труд" бр.123/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г
 

Допусната е грешка при акцията

  Така коментира случаят с убития полицай шефът нна НСлС в интервю пред в. "Труд. По повод появилия се призив за оставка на Татарчев и Рашков, той казва: "това е несериозно и е начин за прехвърляне на отговорност, която някой трябва да понесе. Изненадан съм от опитите да се настройва обществото срещу съдебната власт, като за целта се използва такъв трагичен случай. Според първоначалните данни става дума за неподготвена операция и за допусната много сериозно грешка при акцията. Полицията се е оказала неподготвена за подобен сблъсък с въоръжени хора, готови да извършат престъпление. Такава грешка бе допусната навремето и в "Белите брези", твърди Бойко Рашков.
 В-к "Труд" бр.123/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г
 

Военна прокуратура разследва случая с убития полицай

 От Военна прокуратура съобщават, че правят проверка какво са правили полицаите около магазина за компютри на ул. "Цар Симеон" 78, кой е разпоредил да отидат там, обяви ген. Емил Каранфилов. 34-годишният задържан престъпник Константин Бочев е направил самопризнания, че е застрелял 30-годишния полицай Васил Ценов, съобщи градският прокурор Нестор Несторов. Не е вярно, че убиецът е искал среща с главния прокурор, твърди Несторов, Бочев поискал на мястото да дойде прокурор и затова е пристигнал Божидар Колев от районната прокуратура, дежурен за София в събота. Колев не е отказвал да подпише заповед за задържане, а само е обяснил на следователи и полицаи, че трябва да му представят материалите за подпис по-късно в районнната прокуратура, където да ги подпише. Тогава Румен Георгиев, зам.-шеф на НСлС, е потърсил Несторов, не го е намерил и се е обадил на Татарчев.
 Бонев ще носи отговорност за нападките и за думите си, каза главният прокурор.
 Правосъдният министър Васил Гоцев каза, че не може да коментира дали полицията е действала достатъчно професионално при предотвратяването на кражбата, но не очаквал оставки нито от прокуратурата, нито от МВР.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Законови празноти спъват банкерските дела

 На среща в Главна прокуратура, на която се събраха Иван Татарчев, Бойко Рашков, техни подчинени, бяха изслушани съветите на професора по наказателно право Димитър Михайлов за разследването на банковите фалити. Те стигнаха до извода, че редица празноти в законите ще спъват това разследване, защото в много случаи законите били формално спазени. До края на юни 16-те следствия щели да бъдат предадени в съда, но Рашков и Татарчев имали резерви за доказателствата.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

Имало операция "Смукач" за прокурори

 Известно ми е, че Националната службя за сигурност разработва главния прокурор, мен, други магистрати и лица около нас под кодовото наименование "Смукач", заяви пред в. "Сега" Михайл Дойчев от Главна прокуратура. Затова той не останал изненадан от изявлението на Богомил Бонев в Бургас, че ще даде Дойчев на комисията "Антимафия", заради нарушения в неговата работа. Прокурорът обясни, че информацията за изнесените в пресата случаи, прекратени от него дела и освободени от него лица не отговаря на истината.
 в.к "Сега" бр. 108/14.05.1998 г.            рег 14.05.1998 г.
 

Татарчев има нов заместник

 Със 17 гласа "за" и 5 "против" съдията Божидар Колев бе избран за зам.главен прокурор. Висшият съдебен съвет го одобри за шеф на прокуратурата при Върховния административен съд. Предложението е на Иван Татарчев, а отсъствието на шефа на ВКС Румен Янков улеснило гласуването. Колев нашумя с жалбата си срещу избора на Владислав Славов и Румен Янков за шефове на Върховния административен и касационен съд.
 в.к "Сега" бр. 108/14.05.1998 г.            рег 14.05.1998 г.
 

Татарчев подписва заповед за задържане на Иван Китов

 Бившият шеф на петричката Бизнес банк Иван Китов ще бъде задържан с постановление на главния прокурор по обвинение в измама с големи размери - подписване на документ с невярно съдържание. Тайно бил приватизиран националния хиподрум от баща му Велин Китов, привлечен също като обвиняем по делото с парична гаранция от 30 млн.лв. Иван Китов издал на баща си удостоверение, че в банкова сметка в неговата банка е внесена сумата от 90 млн.лв., с които Велин Китов участвал в закупуването на хиподрума.
 Иван Китов има още две обвинения за Бизнес банк и за далавери в банка Електроника.
 в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.
 

Татарчев за обвиненията на Бонев

 Не се намира човек, който, грубо казано, да озапти един, който незаслужено заема висше място в изпълнителната власт, каза главният прокурор по повод упреците на Богомил Бонев към магистратите през последните дни. Идеята той и Бонев да подадат оставки едновременно, му се струвала глупава. Този, който обвинява Михаил Дойчев от Главна прокуратура, че забавя и връща дела, ще застане пред съда за клевета, защото в обвиненията няма нищо вярно, каза още Татарчев.
 в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.
 

Иван Татарчев за войната между него и Бонев

 Достатъчно ще бъде някой да обуздае министър Бонев и ще бъде сложен край на войната между институциите, каза вчера главният прокурор пред журналисти. Заедно с шефа на НСлС Бойко Рашков той се срещна с депутатите от ОНС и ръководството на Демократичната левица и остнаха доволни, понеже получили разбиране от всички. Цял ден продължиха консултациите на ПГДЛ с всички ПГ, без тази на СДС, по разразилия се конфликт между институциите.
 в-к "Дума", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"