Президент на Република България

Президентът започва консултации по реформата

 Петър Стоянов е отправил покани към лидерите на петте парламентарно представени партии и коалиции за среща с тема "Успехът на реформата". Тя започва утре с представителите на ОНС и БСП и ще приключи в четвъртък. В средата на месеца президентът ще се срещне и с членовете на кабинета.
 Стоянов вече чу мнения на синдикатите и представителите на дребния и среден бизнес. ОНС заяви пък в края на миналата седмица, че икономиката се партизирала, продължавали уволненията по политически причини, не се работело за частния сектор, нямало реално производство.
 в-к "Труд", бр. 116/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

Президентът настъпи депутатите от Оборище

 "Оборище е началото на всички български начала", заяви Петър Стоянов на Оборище по случай 122-годишнината от Априлското въстание.  В речта си, изградена почти изцяло от цитати от Захари Стоянов, президентът намекна за липса на истинска държавност и настъпи депутатите с думите на З. Стоянов "тия депутати, избрани по плевниците, аз ги обожавам сто пъти повече от днешните наши белоръкавични депутати".
в-к "24 часа", бр.112/04.05.1998 г.                  рег 04.05.1998 г.
 

Президентът освободи секретарите на МВР

 Петър Стоянов подписа укази за освобождаването на МВР секретарите Люцкан Люцканов и Георги Георгиев и шефа на Националната служба "Гранична полиция" Георги Тетереков. Изпълнението им е възложено на министъра на вътрешните работи Богомил Бонев.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                  рег. 05.05.1998 г.
 

Спецслужбите да обявят целите си

 Това поиска Димитър Луджев на среща на ОНС с президента вчера.  Петър Стоянов се срещна и със соцдепутатите. Според БСП реформата не върви, Иван Костов не изпълнява поетите ангажименти, продължават политическите уволнения, цензура, блокиране на банковата реформа, срив във външната политика, приватизация на тъмно, високи данъци, лошо здравеопазване и корупция.
Президентът ще обяви становището си за реформата след като се срещне и с останалите парламентарни групи.
в-к "24 часа" бр. 118/.06.1998 г.                              рег. 06.05.1998 г
 

Президент и вицепрезидент са против назначаването на кметове по селата

 Вицепрезидентът Кавалджиев се обяви против идеята на сините селските кметове в населени места до 4000 души да бъдат назначавани, а не избирани пряко. Според президента Стоянов пък идеята била незряла. Депутатите от Народен съюз също са против тези намерения. Евролевицата заяви, че не приема и разделянето на България на 28 области, което било нарушаване на демокрацията и проява на държавна централизация. Към това мнение се присъедини депутатът Ангел Найденов от БСП.
 Премиерът Костов обаче счита, че местната власт сега не отговаря на европейските критерии и е само един орнамент в държавната власт и заяви, че идния вторник ще се вземе политическо решение.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Среща на президента с Евролевицата и Народен съюз

 Според евродепутатът Драгомир Драганов имало нежно суспендиране на конституцията и се изземвала власт от различни органи в държавата. Това той каза на срещата между Евролевицата и президента. "Вече не сме парламентарна република, а такава с управление на изпълнителната власт", твърди Драганов.
 Народен съюз пък се оплака на държавния глава, че реформата се правела само от ОДС, тъй като реформаторско мнозинство вече нямало.
 Президентът обобщи с думите, че тежестта на реформата трябва да се раздели между всички политически сили и че трябва да се търси баланс в данъчната политика, за да не бъде унищожен частния бизнес.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Президенството пренебрегвало независимия печат

 В декларация представители на вестниците "Континент", "Стандарт", "Сега", "Новинар", "Пари" заявяват, че са възмутени от налаганата от прессекретаря на президента Нери Терзиева избирателност, граничеща с цензура, при акредитацията на журналистите, които ще придружават Петър Стоянов в официалната му визита в Китай. Това не е в интерес на самат президентска институция, твърдят те, обвинявайки Терзиева в реверанс към партийната преса.
 в-к "Континент", бр. 103/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Бизнесмени придружават президента в Китай

 Шефовете на "Нефтохим", "Витамина", Братя Василеви" и "Винпром"-Хасково, както и представители на още 15 български частни и държавни фирми ще придружат президента Стоянов в Китай. Ще бъдат обсъждани възможностите за износ на български химически торове, стомана и желязо за Китай.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

За "черните точки" на президента Стоянов
 /позиция на в. "Стандарт"/

 Преди 3 дни за официалната си визита в Китай държавният глава покани журналисти само от една германска групировка и една американска радиостанция. Той не допусна много от най-големите български вестници да присъстват в Пекин. По този начин Стоянов не обижда българските вестници, а техните читатели, т.е. своите избиратели. Вероятно голяма част от тези 2 400 000 българи вече не го интересуват. Интересно дали в следващите избори ще разчита на гласовете на германци или американци, пита в. "Стандарт" в статия под заглавие "Това ли е Той?"
 Преди да замине за Китай на президента бяха зададени въпроси от "Стандарт": Защо държавният глава вече не уважава своите избиратели като ги лишава от информация и кой определя медийната му политика - той или неговите съветници? Защото, ако тя се определя от секретарки, става опасно, когато чиновниците се намесят в нея, твърди "Стандарт".
 Президентът отговорил така:"Научих, разбира се, за това, което ви притеснява. Аз не знам дали тези неща не са по-скоро подвластни на вашия етичен журналистически кодекс, нежели на администрацията на президента. Съвсем очевидно е, че самолетът има определен капацитет. Повече от определена бройка журналисти той няма как да побере. Което значи, че невинаги всички български журналисти, желаещи да пътуват заедно с мен, могат да намерят място в този самолет. Честно казано, аз мислех, че улеснявам журналистическата работа по този начин. Защото пътуването във всички случаи е безплатно. Струва ми се, че ще подложа на преоценка цялата медийна политика дори от тази гледна точка. Защото май ще бъдат доволни, ако нито един не пътува с мен, отколкото да има някаква избирателност. Още повече, когато критериите, признавам, не бяха много ясни." С тези думи Стоянов не само затвърждава скандала, но на практика заявява желание да абдикира, скривайки се от обществото, счита "Стандарт".
 Другата "черна точка" на президента, според вестника, е фактът, че той не отиде в 38-ия парламент за първия му рожден ден. Прати само писмо от висините на "Дондуков" 2. По същото време проведе "фундаментални" консултации с лица от Евролевицата. В крайна сметка президентът не уважи, според "Стандарт", своите избиратели - народа, чийта представители са депутатите. Секретарките отново обясниха гафа с това, че президентът не трябвало да се появява често, за да не се "преекспонира".
 Преди това, обаче, продължава "Стандарт", публичните изяви не Стоянов пак бяха белязани от гафове като този с освещаването на бойните знамена на Гергьовския парад. Или раздухването на разкола в българската църкав, което целяло да укрепи само личния имидж на президента, твърди вестника. Тънка дипломация от страна на държавния глава, без тя да се афишира шумно, в случая би помогнала много повече от резките скастряния по медиите. Пък и според канона, който извършва тайнството на богослужението с разколник, също става такъв. Затова Максим отказва да праща свои свещеници за освещаване на знамената. Само мъжеството на Кръстителя от Родопите спаси ритуала. Гергьовден беше срокът, който президентът даде на двата синода да прекратят крамолите помежду си. Нито крамолите спряха, нито синодите се обединиха. Дори и имиджът на президента не получи и една точка заради засилената си активност, твърди "Стандарт".
 "Значи ли това, че президентът се изчерпва? Или че се оставя апаратът му да го подвежда? Или че иска да се върне в онези стари времена, когато Той е бил само поет с китара? Преди две години беше Той. А сега? Това ли е Той?", пита в-к "Стандарт" президента.
 в-к "Стандарт", бр. 2016/10.05.1998 г.                     рег. 10.05.1998 г.
 

Петър Стоянов пристигна в Китай

 Китайската агенция Синхуа предаде, че вчера сутринта българският президент Петър Стоянов пристигна в Пекин на шестдневно официално посещение начело на делегация от 50 души. Предстоят срещи с председателя на КНР Цзян Цзъмин, председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Ли Пън, председателя на Държавния съвет Чжу Жунцзи. От 10 г. това е първото официално посещение на български държавен глава в Китай. С председателя на КНР Цзян Цзъмин ще бъде подписана декларация. Китай със своя огромен пазар и възможности е от особен интерес за България, каза Стоянов на тръгване.
 в-к "Пари", бр. 104/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Петър Стоянов се среща с премиера на Узбекистан на път за Китай

 По време на междинното кацане в Ташкент, президентът Стоянов се срещна и разговаря с премиера на Узбекистан Уткур Султанов, като го покани на визита у нас от 23 до 25 юни т.г. Нашият държавен глава е настоял да бъде ускорено подписването на транспортна спогодба между двете страни. Външният министър на Узбекистан ще пристигне на 18 май.
 в-к "Дума", бр. 105/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Посрещат Стоянов с пищна церемония в Китай

 Президентите на Китай и България Цзян Цзъмин и Петър Стоянов подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството, като това е първата декларация, подписана между Китай и бивша соцстрана от този тип. Държавният ни глава бе посрещнат с военни почести на площад Тянанмън.
 По същото време министър Валентин Василев, който придружава Стоянов, се срещна с председателя на Държавното управление по туризма Хи Гуанвей и с министъра на външната търговия и икономическото сътрудничество Шъ Гуаншън. Бяха подписани две спогодби за сътрудничество в областта на туризма, на пощите и далекосъобщенията, също за търговия с храни и суровини.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Привличаме китайски инвестиции

 Председателят на Държавния съвет на Китай Чжу Жунцзи призова към сътрудничество между България и Китай и разширяване на двустранните отношения на срещата си вчера с Петър Стоянов. Той изрази надежда, че двете правителства ще насърчат създаването на силни смесени фирми със смесен и едноличен капитал, като същевременно се търси излаз на трети пазари. Петър Стоянов се срещна и с Ли Пън, председател на Общото събрание на народните представители, който каза, че се надява на добро сътрудничество с България, на която Китай обръща особено внимание.
 Вчера в Пекин се е сътоял голям икономически форум, посветен на България. Търговският министър Валентин Василев представил новите възможности на България и обърнал внимание на сътрудничеството с Китай. Китайската страна е проявила изключителен интерес към създаване на съвместни производства с български партьори и откриване на китайски на българска територия. Представители на около 40 китайски фирми ще посетят България през юни.
 в-к "Пари", бр 106/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Петър Стоянов в Хонконг

 След пристигането си на острова, Петър Стоянов заяви, че там има излишни капитали, които трябват на България в този момент. Той заяви, че икономиката ни предлага на чуждите инвеститори варианти за намаляване на производствените разходи чрез използване на свободни производствени капацитети и квалифицирана работна сила. България имала шанса да се превърне в база за експортна продукция на смесени предприятия, или стратегически алианс с авторитетни чуждестранни компании, като осигурим облекчен достъп до ЕС и ЦЕФТА. Това е нашата оферта за Хонконг, каза президентът, а на острова даваме пазар в областта на телекомуникациите, транспорта, финансите и банковите услуги.
 Още в първия ден на визитата Пекин предложи създаване на огромно предприятие за производства на домакински електроуреди. По обяд българската делегация излита за София, но ще остане за няколко часа в Ташкент.
 в-к "24 часа", бр. 127/15.05.1998 г.                рег. 15.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"