Партии и политически живот
 

Милан Дренчев плаши с напускане на ОНС

Лидерът на БЗНС "Никола Петков" твърди, че участието на неговата партия в ОНС било изпразнено от съдържание в специално писмо до ръководството на Обединението. Вчера документът беше обсъден на заседание на политическия съвет на коалицията и бе дадено мнение, че Дренчев ще бъде поканен на разговор и помолен да промени позицията си.
 в-к "Труд", бр. 115/01.05.1998 г.                рег. 01.05.1998 г.
 

Тагарински - преизбран за шеф на СДС-Сливен

 Министър Марио Тагарински е бил преизбран за шеф на СДС в град Сливен, където присъстваха лично Иван Костов, Екатерина Михайлова и Христо Бисеров. На събранието бяха и сините депутати Ева Димитрова и Димо Петров.
 в-к "Труд", бр. 116/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

Лидери от Евролевицата заминават за Сараево

 По покана на генералния секретар на Социнтерна Луис Аяла за Сараево заминаха Александър Томов и Филип Боков, секретар по международните въпроси на Евролевицата. Те ще участват в заседание на Комитета за Централна и Източна Европа.
 в-к "Труд", бр. 116/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

ФЦБ се присъединява към Либерален алианс

Федерация "Царство България" искала да се присъедини към Либералния алианс на Луджев-Доган-Желев и нямала намерение да напуска ОНС, каза говорителят Георги Тахов.
 в-к "Стандарт", бр. 2010/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

Иван Костов води делегация на конференция в Берлин

 Вчера премиерът, начело на делегация от сини активисти, замина на конференция на Европейската народна партия в Берлин, където ще се дискутират инфраструктурни проекти. Иван Костов ще говори пред форума днес. Министър Краус пък ще представи българските виждания за европейските инфраструктурни проекти в рамките на дискусия за транспорта на Европа и ще разговаря с германския си колега Матиас Висман. Министърът на държавната администрация Тагарински и шефката на ПГ на СДС Михайлова също участват в делегацията.
 Българският премиер очаква да се срещне с Хелмут Кол и с комисаря на ЕС по външната политика Ханс ван ден Брук. По покана на УС на "Даймлер Бенц" Костов ще посети компанията. Той отпътува за Берлин със същия самолет, който го транспортира до Страсбург - на частната авиокомпания "Лауда-еър".
 в-к "Пари", бр. 99/05.04.1998 г.                     рег. 05.04.1998 г.
 

Драгомир Драганов за БСП и СДС от Смолян

 Политикът от Евролевицата заяви на първо място, че е доволен от избора на неговия студент Първанов за лидер на БСП, но че това оставя стария проблем "орел, рак и щука" в столетницата. Така Костов можел да работи поотделно с трите направления в БСП и бил улеснен от удобния избор на лидер на лявата партия.
Драганов оцени управлението на СДС като добро начало със затихващо продължение. 15 депутати от СДС били преминали в изпълнителната власт, а 7-8 борда работели за един депутат, подчерта професорът, което било връщане на живковизма в страната. Според него България била премиерска република, а въвеждането на валутен борд - национално унижение.
 в-к "Пари", бр. 99/05.04.1998 г.                     рег. 05.04.1998 г.

Георги Първанов отново оглави БСП

 Георги Първанов отново бе избран за председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия.Още на първия тур той събра убедително мнозинств - 384 или 58.78 на сто от гласовете на делегатите.  Далеч зад Първанов остана Премянов със 129 гласа, трети е Александър Лилов с 85 гласа и последен Румен Овчаров с 56 гласа. Стефан Продев запази поста главен редактор на в. "Дума", след като още на първия тур отстрани двамата си конкуренти - Николай Петев и Мила Миланова.

Членове на Висшия съвет на БСП са:
 

1. Георги Първанов
2.Янаки Стоилов 
3.Александър Лилов 
4. Георги Божинов 
5. Любен Корнезов 
6. Нешка Робева
7. Георги Пирински
8. Кръстьо Трендафилов
9. Николай Добрев 
10. Никола Койчев
11. Владимир Топенчаров
12.  Йордан Школагерски
13. Атанас Папаризов 
14. Иван Зънзов 
15. Бриго Аспарухов
16. Иван Гайтанджиев 
17. Румен Овчаров 
18. Чудомир Александров 
19. Иво Атанасов 
20. Емилия Масларова 
21. Иван Генов 
22. Коста Андреев 
23. Жан Виденов 
24. Веселин Заеков 
25. Юрий Борисов 
26.  Ваня Добрева 
27. Бенджамин Варон 
28.Георги Близнашки 
29. Чавдар Кюранов 
30. Кънчо Марънгозов 
31. Милко Багдасаров 
32. Нора Ананиева 
33. Ангел Найденов 
34. Петър Караангов 
35. Асен Гагаузов 
36. Чавдар Добрев 
37. Никола Инджов 
38.   Велислава Дърева 
39. Пламен Червеняков 
40. Илчо Димитров 
41. Семра Изетова 
42. Петър Башикаров 
43. Иван Гранитски 
44. проф. Стефан Стоилов 
45. Евгени Кирилов 
46. Любен Петров 
47. Ненко Темелков 
48.  Татяна Дончева 
49. Стефан Нинов 
50.  Емил Костадинов 
51.  Цвятко Цветков 
52.  Иван Иванов 
53.  Апостол Димитров 
54.  Васил Калинов 
55.  Мими Виткова 
56.  Светла Тошкова 
57.  Станка Величкова 
58.  Наташа Начева 

в-к "Земя" бр. 85/5.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

БСП е фактор в политическия живот

 Това заяви лидерът на БСДП Петър Дертлиев и смята, че е политическо късогледство да се страни от политически влиятелни партии. Той разкритикува правителствената политика в сферата на прането на мръсни пари. Фатално за Източна Европа е ,че от нея излизат повече капитали, отколкото влизат, смята лидерът на БСДП. Той твърди, че прането на пари е вътрешен проблем и никоя държава не отказва инвестиции независимо от техния произход. По този начин се получава феномен, че бедния Изток кредитира богатия Запад.
 в-к "Земя" бр. 85/5.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

ДПС държи етнически мир

 Силната карта на ДПС е, че държи ключа за етническия мир в страната, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган в Кърджали. Според Сокола сега няма условия за нарушаване на етническия мир, но в същото време е налице тенденция местните партии и организации да се коалират срещу движението с искане на референдум за обособяване на Кърджали от околните села. Това са опити за етнизиране и противапоставяне на етническите групи в общината. Още днес на среща с президента Петър Стоянов за хода на реформите ОНС ще постави отново върпроса за ратифициране на Рамковата конвенция за правата на малцинствата. Доган заяви още, че проектът на кабинета за нов закон за общините предвещава жестока битка за местната власт, а извоюваните позиции в нея ще определят положението по места за 10 г. напред.
в-к "Сега" бр. 100/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

Райдовски - аут от "Позитано" 20

 Лидерът на БСП Георги Първанов намекна, че пропуските за "Позитано" 20 на Красимир Райдовски и останалите съветници на Виденов ще бъдат иззети. Той съобщи, че до няколко дни ще има нов пропусквателен ред в соццентралата, с който социалисти от бившото ръководство и приближените им ще бъдат изолирани. Георги Пирински и Николай Добрев ще въдат вероятно новите зам.шефове на Първанов. Очаква се в изпълнителското бюро да остане оргсекретарят Васил Калинов. Първанов щял да покани в екипа Нора Ананиева, Юрий Борисов и Георги Близнашки. Генералското движение искало в ИБ да влезе Бриго Аспарухов и Кръстьо Трендафилов.
в-к "Демокрация" бр. 116/.06.1998 г.                              рег. 06.05.1998 г
 

Среща на левите партии в чужбина през юни

 По примера на СДС социалдемократическите и социалистически партии - БСДП, ОБТ, Евролевицата и БСП, ще се срещнат в чужбина под егидата на партията на Европейските социалдемократи и Социнтерна. Това съобщи на пресконференция вчера лидерът на ОБТ Кръстьо Петков, като допълни, че на новата среща очакват Първанов да дойде упълномощен да подписва споразумения, след като бе преизбран на конгреса на партията си. За разлика от Лесидрен, допълни проф. Петков.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Политологът Евгений Дайнов пред в. "Сега"

Според Дайнов Евролевицата ще бъде принудена да изяде БСП, а лидерът Първанов и неговата партия ще се разминават все повече. Той ще се опитва да прави пируети, но хората там ще искат комунизъм или социализъм веднага. Но в този вид левицата не може да се обедини, твърди политологът.
 Що се отнася до алтернативата на сегашното управлени, той твърди, че тя липсва в парламента и се опитва да се появи другаде. Например "Мултигруп" се опитваше да запълни този вакуум. Ако той продължи, президентът ще трябва да вземе позиция, смята Дайнов. Способни да запълнят вакуума са и медиите, но мястото на алтернативата е в парламента все пак, казва той. Поради това Дайнов е несъгласен с поведението на Евролевицата, защото управлението на дясноориентирно правителство изисква непременно лява опозиция, а Евролевицата не поема отредената й роля. "Нека си има някаква средновлиятелна комунистическа партия с 9%. Но извън нея трябва да има поне 12-15% социалдемократическа алтернатива, която у нас може да бъде само Евролевицата.", казва политологът.
 Либералната алтернатива на Доган, Луджев и Желев няма да роди нищо, прогнозира той, защото в момента Доган е изпаднал във висша степен на безпомощност. Силата на ДПС, твърди Дайнов, е била в това, че представляваше по разумен неекстремистки начин 8-10% от населението на България, без да бъде насилвано към ляво или дясно. Фактът, че Доган е решил да се откаже от това и да тръгне към либерално сдружение, показва, че времето му е свършило, е изводът. Така електоратът му ще трябва да избере между останалите политически сили, а може и нови фундаменталистки. Доган ще влачи Желев и Луджев надолу, които сега са по-адекватни от него. Този Либерален блок няма никакви шансове в българската политика, освен да се саморазсипе. Иначе всичко, което прави държавата в момента, е в либералната рамка, само че облечено в християн-демократическа форма. България създаде веднага зрял тип политически модел, в който има само ляво и дясно - по средата няма нищо, твърди Евгений Дайнов.
 в-к "Сега", бр. 101/06.05.1998 г.                            рег. 06.05.1998 г.
 

СДС-Пловдив против изтеглянето от бордовете?

 Председателят на КС на СДС-Пловдив призна, че местни лидери от управляващата партия масово членували в бордове на директори в държавните предприятия. Самият Андонов, който е и областен управител на града, каза, че е член на местната "Безмитна зона" АД и се закани, че ако политическата сила СДС е против това, той веднага ща си подаде оставката от постовете, които заема. Председателят на ОбС на Пловдив Красимир Обретенов пък е председател на борда на директорите на "Международен панаир"-Пловдив АД. Той счита, че всеки лично трябва да реши оставането или оттеглянето си от борда, както и подаването на оставка от политическия и държавен пост, който заема.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Първанов бил с Движението на генералите

 Това отчете ДЕР в доклад, обощаващ резултатите от 43-тия конгрес на БСП. Във ВС на БСП били влезли достатъчно членове на Движението, такава била картината и в ИБ, е другият извод на координатора на генералското движение Димитър Иванов.
 в-к "24 часа", бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Интервю на Александър Лилов пред в. "Пари"

 За БСП предстоят тежки времена, защото ще трябва да избере пътя си във второто десетилетие след началото на промените, казва стратегът на БСП. Връщането назад е път към края, счита той. В партията това е тенденцията на статуквото, което ще доведе до нейното тлеене и задълбочаване на кризата. Лилов се бои, че партията ще бъде напусната от младите хора и от тези, които искат да видят в нея алтернатива на дясното управление. Те ще се разочароват от такива конгреси, твърди той. С победата на статуквото професионалистите и младите хора ще напуснат БСП, но нейната сила е в обновлението. Дори новите партии се нуждаят от него, съветва опитният политик.
 Според него за да не се задълбочи конфликтът между т. нар. червени бабички и червените мобифони, БСП трябва активно да защитава правата на хората, които са на границата на жизнения минимум. Също и на трудовите хора в различните сфери. Двата полюса трябва да се съчетят, не да се противопоставят, счита той.
 След конгреса на БСП Лилов смята да остане в политиката и в партията, за да се бори за тенденцията, която представлява, защото това е пътят, който ще доведе БСП до превръщането й в "силна, съвременна, уважавана вътре и вън, играеща голяма роля партия."
 в-к "Пари", бр. 102/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

БСП избира ръководство на партиен пленум

 Георги Първанов ще има 4-ма заместници - Николай Добрев, Георги Пирински, Никола Койчев и Георги Божинов. Новите членове на ИБ са Асен Гагаузов-депутат от Сливен, Дора Янкова-бивш депутат и бивш кмет на Момчиловци, Иван Генов-бивш депутат, Кръстьо Трендафилов-бивш земеделски министър и бивш областен управител на Монтана, Иван Николов Иванов, Стефан Нинов-бивш кмет на Плевен и София, депутат. Петър Димитров, Пламен Червеняков, Васил Калинов и Бойко Велинов запазват членството си в ИБ. Говорител на ВС е депутатът Ангел Найденов. В ИБ не влезе нито един от генералите за изненада на всички. До края на месеца БСП щяла да избере и ръководство на ПГДЛ. Щяло да има радикални промени в експертния състав на Висшия партиен съвет, каза Първанов. Носят се слухове, че шефката на червения пресцентър Илияна Йотова щяла да бъде отстранена от поста си, но самата Йотова не бе открита за коментар от журналистите.
 в-к "24 часа", бр. 122/10.05.1998 г.                              рег. 10.05.1998 г.
 в-к "Стандарт", бр. 2016/10.05.1998 г.                        рег. 10.05.1998 г.
 

Местни шефове на СДС без право да се кандидатират за кметове?

 Тази и още ред други промени замислят за местните избори догодина на "Раковски" 134. В София, Пловдив и Варна пък вече нямало да се гласува пряко за кметове на райони - те щели да се избират от общинските съвети. СДС ще премахне прекия избор чрез поправка в закона за райониране на трите големи града, съобщават от министерството на Бакърджиев.
 Определянето на сини кандидатури за местните избори ще става чрез предварителни такива, твърдят сините. И в синята и в червената централа се попълвали картотеки с кадри за целта. Правителството мислело и как да намали общинските съветници наполовина.
 в-к "24 часа", бр. 123/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Венци ще връща Симеон II в България

 Партия Християндемократически център ще работи усилено за връщането на Симеон II и установяването му като цар на всички българи, обяви в Силистра лидерът на организацията и депутат Венцеслав Димитров. Народните представители на ОНС щели да лобират в парламента за идеята за възстановяване на монархията, защото СДС окончателно опорочи демокрацията в България бил мотивът на г-н Димитров. На финала г-н Димитров прогнозира, че в следващите 5-6 години страната щяла "да пълзи до дъното на кризата и едва след това можело да се очаква да излезе от нея".
 в-к "Труд", бр 124/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Леви свикват среща в Испания

 Поредните консултации за обедняване на левите сили в България вероятно ще бъдат в чужбина по подобие на срещата на ОДС в Каденабия, съобщи вчера в Стара Загора лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков. Според него форумът трябва  да се проведе в испанския град Палма де Майорка, далеч от нездравата атмосфера у нас. ОБТ официално предложи само на Евролевицата и БСДП да участват на местните избори с обединена социалдемократическа листа, поясни проф. Петков.
 в-к "Стандарт", бр 2019/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

БСП променя позицията си за НАТО?

 Говорителят на ИБ на БСП Ангел Найденов заяви, че БСП не изключвало присъединяването към НАТО, но само ако пактът се промени към създаване на общоевропейска колективна система за сигурност, уточни депутатът от ПГДЛ.
 в-к "24 часа", бр 125/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Томов иска европейска помощ срещу едноличната власт на Костов

 Лидерът на Евролевицата Томов заяви в Бургас вчера, че ще потърси помощта на европейските структури срещу едноличната власт на Костов. По повод управлението на премиера вече имало реакции от Съвета на Европа. Вървяло се към тотална узурпация на властта и нейната централизация, добави Александър Томов. Управлението на сините се приближавало все повече до това на Виденов. Партиен контрол бил наложен във всички области, включително в тази на приватизацията и просветата, медиите и др. След назначаването на 29 областни управители и селските кметове държавата щяла да заприлича на полутоталитарна, счита Томов.
 в-к "Пари", бр 106/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Виденов готвел нова БСП

 До месец Жан Виденов ще разцепи БСП, предрича пловдивският лидер на младите социалисти Тодор Кръстев. Бившият водоч на БСП заедно с Красимир Премянов решили да създадат неокомунистическа партия, към нея са готови да се присъединят тъмночервените от движението "Марксистка платформа" на Минчо Минчев. Виденов се надява да събере около себе си кадри, разочаровани от бездействието на съществуващите в момента крайно леви формации. По повод тези твърдения лидерът на соцорганизацията в Пловдив Пламен Червеняков огласи, че няма информация за готвена от Виденов нова партия.
 в.к "Демокрация" бр. 124/14.05.1998 г.                 рег. 14.05.1998 г.
 

БЗНС на Атанас Железчев вини Бакърджиев

 В официална декларация вчера те обвиниха Бакърджиев, че се връщал към времето на фашизма с изявлението си за назначаването на селските кметове. Такава практика имало по времето на Кимон Георгиев, маршал Антонеску и Хитлер, твърдят те.
 в-к "Стандарт", бр. 2021/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Евролевицата предупреждава за опасност от диктат

 Драгомир Драганов от Евролевицата каза, че течали процеси на установяване на лична власт на Иван Костов, което заплашвало демокрацията.
 в-к "Континент", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

КС на СДС в Петрич събира налог от директори

 За да подпомогне финансовото състояние на местната СДС организация СДС -Петрич решило да събира налог от заплатите на назначените с негова протекция директори и управители на фирми и други ведомства. Те плащали по 10-15 000 лв. месечна такса в зависимост от заплатата си на синята централа в града. Това съобщава югозападният вестник "Струма". Идеята била на местния депутат д-р Орфей Деувски.
 в-к "Дума", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

В Монтана се обединяват срещу политическата чистка

 Общинските ръководства на БСП ,БББ, Евролевицата, БПЛ, БЕКП, ПК "Екогласност", БЗНС "Ал. Стамболийски" се обединиха в съвместна декларация против уволненията по политически причини в града. Конкретно е визиран случая във фирма "Прециз", където въпреки краха за шеф на борда е избран брата на министър Тагарински. Посочени са още "Пима", "Питиком", "Автобусни превози", "Фитинги" и "Подова керамика".
 в-к "Дума", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"