Народно събрание

Монархистите готвят лустрационен закон

Проектозакон за налагане на ограничения при заемане на ръководни длъжности в органите на държавната и местната администрация и в управлението на търговските дружества с преобладаващо държавно и общинско участие предложи Федерация "Царство България" на депутатите от ОНС. Лустрационните текстове, предвидени в проектозакона, ще засегнат както министри и заместниците им, областни управители и кметове, ръководители на държавните и общински търговски дружества и финансови институции, така и шефовете на БНР, БНТ и БТА. Лицата, за които се отнасят ограниченията, ще трябва да подписват клетвена декларация, че не са били служители на  ДС или не са заемали ръководни длъжности в държавната администрация по време на управлението на БКП.
 в-к "Континент", бр. 99/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Интервю на Соколов за годишнината на НС

Парламентарният шеф заяви пред БТА, че е недоволен от дисциплината и недостатъчното присъствие на депутатите в 38-то НС. Въпреки усилията не можахме да се преборим с гласуването с чужди карти, каза той. Добре бил управляван бюджетът от 10,6 млрд.лв. и били реализирани икономии от 3,8 млрд.лв. КС бил уважил само 8 искания - 4 изцяло и 4 частично, 6 са били отхвърлени. Парламентът е приел 145 закона, 118 решения, 3 декларации и има най-висок рейтинг от 1989 г. насам, заяви още паламентарният председател.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Нов зам.-шеф на ПГ на Евролевицата

 Иван Бойков стана новият зам.-шеф на ПГ на Евролевицата, тъй като старият Бойко Радоев трудно съвместявал поста със задълженията си на зам.-председател на партията.
 в-к "24 часа", бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Депутатът Хаджийски шеф на статистиката

 Депутатът от СДС Александър Хаджийски ще бъде новият шеф на Националния статистически институт, съобщи шефът на икномическата комисия в парламента Никола Николов. За свои заместници Хаджийски е предложил Екатерина Арнаудова и Иларион Иларионов, и двамата математици по образование. Предложението ще влезе за обсъждане в парламентарна зала най-вероятно през следващата седмица.
 в-к "Сега" бр. 103/08.05.1998 г.          рег. 08.05.1998 г.
 

Комисия "Антимафия" се събира

 Това ще стане до две седмици, съобщи парламентарният шеф и председател на комисията Йордан Соколов. На квотен принцип в нея ще участват представители на всички парламентарни групи и председателите на останалите комисии в парламента. Относно проверката по компромата срещу Бонев, Соколов заяви, че едва ли тя някога ще завърши.
 в-к "Континент", бр. 103/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Парламентарна делегация заминава за Канада

 Йордан Соколов и Благовест Сендов ще заминат начело на паламентарна делегация за Канада на 10 май. В нея участват още Екатерина Михайлова, Светлана Дянкова, Стефан Личев, Емел Тошкова, Бойко Радоев.
 в-к "Стандарт", бр. 2016/10.05.1998 г.                     рег. 10.05.1998 г.
 

Александър Каракачанов за парка Витоша

 Александър Каракачанов - визитка -  Председател на Зелената партия. Той е на 37 г. Известен преди 10 ноември с това, че в дома му на 11 април 1989 г. се основава "Екогласност". Каракачанов е сред първите и главни инициатори на подписката пред "Кристал" и на първите минитги-шествия през октомври 1989 г. Един от основателите на СДС и първият опозиционен кмет на София 1990-1991 г. Депутат във Великото народно събрание от СДС и в сегашното Народно събрание.

 Каракачанов прогнозира, че битката за парк Витоша тепърва ще се разгори, когато в сила влезе законът, който гласи, че паркът е природен, не национален и който цели, според Каракачанов, да се узаконят незаконните строежи, в които имали интерес хора от МС. Лидерът на Зелената партия твърди, че на равнище вицепремиер и столична община имало корупция в проблема с Витоша. Кметът Софиянски бил "между чука и наковалнята", от една страна не му се искало да се кара с хора от МС, от друга - той знае, че строежите са незаконни, знае също кой ги е подписал, споделя Каракачанов.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Парламентарна делегация заминава за Канада

 Делегация, водена от председателя на НС Йордан Соколов, замина вчера на официално посещение в Канада. Програмата на визитата включва срещи със зам.-министър-председателя на Канада Хърбърт Грей, председателя на Камарата на общините на парламента Жилбер Паран, ръководителите на постоянните комисии по външна политика и правораздаване.
 в-к "Континент", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Депутат от ПГДЛ обвинява Бакърджиев в тайни сделки

 Депутатът Димитър Димитров обърнал вниманияе на вицепремиера за нередности в приватизацията на старозагорското предприятие "Стройснаб", за което и работниците алармирали прокуратурата, че има нещо незаконно. В отговор му било казано, че това е търговска тайна и не може да се дава информация. Димитров обаче научил, че в деня на обявяване на сделката, спечелилият я получил веднага нотариален акт за собственост.
 в-к "24 часа", бр 125/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Мнозинството не иска заседание на НС за престъпността

 Депутати от Евролевицата, ОНС и ПГДЛ обявиха вчера, че ще поискат извънредно заседание на парламента, за да се обсъди състоянието на борбата срещу престъпността и отношенията между изпълнителната и съдебната власт, които спъвали тази борба. Сините обаче не пожелаха да подкрепят идеята, защото от това щели да се печелят политически дивиденти. НС било обсъждало вече темата за престъпността и създало комисията "Антимафия", която щяла да се събеле веднага след завръщането на нейния председател и единствен член засега от Канада - Йордан Соколов. Що се отнасяло до втория проблем Народното събрание нямало механизми за намеса в работата на съдебната система, както и в отношенията й с изпълнителната власт, твърди мнозинството.
 ОНС изготви проект за декларация, в която се казва, че е крайно време да се сложи край на борбата за надмощие между институциите, за което НС трябва да предприеме необходимите законодателни мерки.
 в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"