Общинско управление

БСП спечели изборите в Пелово-Искър

 Кандидатът на БСП инж. Валентин Йорданов спечели с 60.03% частичните избори за кмет в плевенската община Пелово?-Искър. Новоизбраният кмет, който получи правомощията се още на 2 май, е инженер по образование и един от най-големите противници на преименуването на общината, утвърдено с указ на президента. На 5 май инициативният комитет, излъчен от протестиращите пеловчани, които се обявиха срещу прекръстването на селището, подготвят повторна блокада на пътя Горни Дъбник-Телиш.
 в-к "Пари", бр.98/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

31 области ще има в България

 България ще бъде разделена на 31 области, обяви вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Това предвижда проектът за ново териториално делене на страната. Следващата седмица проектът ще бъде обсъден от НИС на СДС, а до края на парламентарната сесия окончателният проект ще бъде внесен в Народното събрание.
 НИС на СДС разглеждал и вариант за премахване на районирането на големите градове, наложено от управлението на БСП. Изпълнителната власт била откъсната от нуждите на хората, а областните администрации били отдалечени от общинските кметове. Кметовете на селата да не се избират директно, а да се назначават от общинските съвети, се обмисляло също в СДС. Пакетът от закони за териториално-административната реформа щял да се разгледа и с партньорите от Народен съюз и тогава да се внася в парламента, поясни Евгений Бакърджиев.
в-к "Демокрация" бр. 116/.06.1998 г.                     рег. 06.05.1998 г
в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                             рег. 06.05.1998 г.
 

Забраняват екотаксите и на Капитан Андреево

 Областният управител на хасковска област Христо Василев забрани събирането на екотакси на ГКПП Капитан Андреево и Ново село. Таксата трябвало да се събира от 1 май, според решение на общинския съвет на Свиленград, като постъпленията щели да отиват за озеленяване, почистване и дезинфекция на двете ГКПП-та. Но от Окръжния съд в Хасково спряха решението като незаконно.
 в-к "Континент", бр. 101/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Трети кмет от Ямболско - арестуван

 Във връзка със злоупотреби с фонд "Земеделие" в Ямболско вече трети кмет - Елена Анева, кметица на с. Воден, община Болярово, е задържана вчера. В ареста са и Николай Николов, Жорж Койчев, Валентин Данев, които декларирали неверни данни, че са засяли съответно по 1000, 2000 и 2500 дка пшеница, за което им били отпуснати с подписа на Анева 50 млн.лв. от фонда. През последните 10 дни полицията задържа и кметовете на селата Голям Дервент и Челник. Общо разкритите измами досега са на стойност 150 млн.лв. Очаквали се нови арести, твърдят от полицията.
 в-к "Труд", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Кредитният рейтинг на София ясен до септември

 Кредитният рейтинг на София ще бъде готов до септември, стана ясно вчера след срещата на Стефан Софиянски с представители на френската банка "Пари ба". Тя бе предпочетеният посредник за емитирането на ценните книжа на София за 100 млн. марки в началото на следващата година.
 След консултации с кабинета до седмица Софиянски ще избере дали агенцията "Муудис" или "Стандарт енд Пуурс" ще изготви кредитния рейтинг на столицата. Надявам се той да отговаря на този на държавата "В+", каза градоначалникът.
 Месец преди пускането на облигациите ще има представяне на София в няколко европейски града. Сред тях са Лондон, Париж, Франкфурт, Цюрих. Парите от еврооблигациите ще се вложат в инфраструктурата на столицата за основен ремонт на големите булеварди и за реконструкция на Централна баня.
 в-к "Демокрация", бр.119/09.05.1998 г.                   рег. 09.05.1998 г.
 

Българо-британски проект "Бристол"

 Крис Уест и Хайди Джонс от британския ноу-хау фонд пристигнаха вчера в Русе, за да водят преговори с общината по проекта "Бристол", свързан с опазването на околната среда, транспорта и регионалната политика.
 в-к "Демокрация", бр. 122/12.05.1998 г.                 рег. 12.05.1998 г.
 

Софиянски продава общинска земя

 На 20 май щял да бъде проведен търг за продажбата на 27 дка общинска земя в местността "Погребите". Вероятно единственият участник щял да бъде японският предприемач Торао Токуда, който искал да построи болница у нас. Бизнесменът имал верига от 80 болнични заведения в Япония и по целия свят. Първоначалната тръжна цена е 1,020 млн. долара. Болницата ще бъде построена до 4 г. и изцяло финансирана от японска страна.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

Варненски кметове натопени за корупция

 Скандал между варненски кметове гръмна вчера в общинската управа. Подкуп от 4,75 млн. лв. поискал градоначалникът на район "Аспарухово" Йови Йовев, заяви бизнесменът Желю Желев пред общинската комисия по благоустройство и комунални дейности. Рекетираният поел сметосъбирането в квартала от началото на март. Кметът искал и 15 млн. от 129-милионната субсидия на екоминистерството. Толкова щели да заделят и за "Раковски" 134. Кметът на район "Одесос" Иван Недялков се облажвал от капанчетата по плажа и вече имал хотел в планината. Кметът на "Владиславово" Янко Станев пък печелел от паркингите. Градоначалникът Христо Кирчев въртял бизнес чрез жена си, която проектирала обекти, а той осигурявал разрешителни за строеж.
 в.к "24 часа" бр. 126/14.05.1998 г.            рег 14.05.1998 г.
 

5 града протестират срещу закриване на жп линия

 Кметовете на Оряхово, Мизия, Бяла Слатина, Кнежа и Червен бряг са пратили протестно писмо до кабинета срещу намерението да се закрие жп линията Оряхово-Червен бряг. Пусната бил подписка и сред населението. Само в Оряхово били събрани над 5 000 подписа. Тази теснолинейка не била второстепенна, тя свързвала 5 общини, на места в които нямало възможност за автобусен превоз, освен това била част от еврокоридор N 4, обслужващ ферибота Оряхово-Бекет, каза зам.-кметът на Оряхово Тошко Цонков. Той подчерта социалното значение на железницата.
 в-к "Стандарт", бр. 2020/14.05.1998 г.        рег. 14.05.1998 г.
 

Скандалът продължава

 Президентът на варненската фирма ЖКС ООД Жельо Желев е роден през 1945 г. Завършва ВИНС-Варна и до 1989 г. работи в Завода за калцинирана сода в Девня. След промените създава ЖКС, чиято основна дейност е проектиране и строителство. През март т.г. купува фирма "Ивстрой", която до този момент извършва сметосъбирането в район Аспарухово.
 Той заявява, че се е решил на този краен акт - публично обвинение срещу кмета на района Йови Йовев, защото с всеки изминал ден последният ставал все по-нагъл. Поради подкупите, които били принудени да дават старите собственици на "Ивстрой", те фалирали. Откакто бил станал собственик на фирмата Желев бил каран да дава подкупи на кмета на ръка, като до края на април той му поискал 20 млн.лв. Година и половина кметът бил взимал 10% от субсидията за сметосъбирането от фирма "Ивстрой", а Желев му гласувал лична заплата от 1 млн.лв. Но Йовев искал пи 4 750 000 лв. месечно, твърди бизнесменът. Преди да огласи данните за корупция, той сезирал районния прокурор Иван Сиромашков, уведомил писмено областния управител, районния съвет в Аспарухово и общинския съвет във Варна. Що се отнася до впечатленията на Желев от кметовете на другите варненски райони, той казва, че веднъж Йовев споделил:"Ако от вас не спечеля 60 млн. тази година, 60 млн. догодина, как ще участвам в приватизацията? На Иван Недялков /кмет на район "Одесос"/ и на Янко Станев /кмет на район "Владиславово"/ им е лесно-печелят от капанчетата и паркингите." Накрая Желев, който винаги изповядвал синята идея, заявява пред в. "24 часа", че спорът му с Йовев не е политически, а борба срещу рекета и хората, които трябва да подадат оставка, за да не петнят тази идея.
 Йови Йовев е роден през 1942 г. в с. Баниска, Разградско. От 1948 г. живее в гр. Варна. Инженер-корабостроител, старши научен сътрудник в Института по корабна хидродинамика. От 1990 г. член на Социалдемократическата партия. Кмет на Аспарухово от 1995 г.
 Той твърди, че бизнесменът Желев винаги си бил служил с измами, лъжи, шантаж, заплахи и не бил изпълнил нито едно от обещанията и клаузите в договора между него и общината.
 в-к "24 часа", бр. 127/15.05.1998 г.                рег. 15.05.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"