Действия на правителството

Привличат учени, а не политици в бордовете на държавни фирми

 По повод призива на президента Петър Стоянов политическите лица да излязат от бордовете на фирмите, премиерът Костов огласи ,че центърът на властта нямал такива проблеми, защото министрите не могат да участват, а зам.-министрите имат това право само в една държавна фирма с тежки проблеми. Костов бил разпоредил на вицепремиера Божков да привлече и подготви учени, които да могат да влязат в бордовете на държавните фирми, а политиците да излязат оттам. Сините депутати застават зад призива на президента и нямало такъв депутат от ПГ на СДС, който да участва в борд на търговско дружество.
 в-к "Демокрация", бр. 113/01.05.1998 г.           рег. 01.05.1998 г.
 

Създава се Институт по администрация и европейска интеграция

 Създава се школа за следдипломна квалификация по държавно управление на сините кадри, съобщи пред "168 часа" министърът на държавната администрация Марио Тагарински. Тя ще носи официалното название Институт по администрация и европейска интеграция.
 Основната идея на новата образователна институция е да кове ръководни сини управленски и държавни кадри, посочи г-н Тагарински. Тя ще формира идейно и професионално подготвени кадри на бъдещата синя номенклатура, коментират запознати. Без това обучение попадането в коридорите на голямата власт ще е невъзможно. Според Тагарински експертите по администрация ще трябва да са подготвени най-вече за предстоящите преговори по присъединяването ни към Европейския съюз, което се очаква да стане около 2001 г.
 На практика новото учебно заведение ще копира почти изцяло популярната по соцвреме АОНСУ /Академия за обществени науки и социално управление/. "Влизането" в заветния институт няма да е на общо основание, потвърди г-н Тагарински. Първо и задължително условие за достъп е да се заема вече определена длъжност в администрацията, т. е. да има позиция във властта. Всяко учреждение ще следи за качеството на хората си чрез вътрешен правилник за подготовка и израстване на кадрите. По силата на този правилник всеки кадър, който достигне ниво в кариерата си, изискващо по-висока квалификация, автоматично ще постъпва в института за обучение. Това е световноизвестната "система на кариерата", допълни министърът.
 Обучението ще се провежда на три нива в зависимост от това каква длъжност заема "студентът" в държавната машина. Или пък за каква кариера се подготвя. Учебният процес ще бъде синхронизиран с всички изисквания на европейските и световните стандарти. На практика системата за партийните препоръки ще действа с пълна сила.
 Синята партийна школа се създава съвсем навреме. С нея се затваря кръгъг партия-държава. Предстои да се приемат спешно законите за държавния служител и за администрацията.
 В-к "168 часа", бр.18/01-07.05.1998 г.                      рег. 01.05.1998 г.
 

2% спад в производството

 През март продажбите на промишлените предприятия са намалели с 2% спрямо февруари 1998 г., съобщи НСИ. От началото на април се наблюдава известно влошаване на стопанската ситуация в промишлеността, транспорта и търговията на дребно. Тази тенденция е по-ниско изразена при предприятията от държавния сектор. Непълно се използва оборудването в промишлеността, през първото тримесечие са използвани 59% от капацитетните възможности на предприятията.
в-к "24 часа", бр,112/4.05.1998 г.                  рег 4.05.1998 г.
 

Отговаряме на три от критериите на Европейския валутен съюз

 Вчера по БНР премиерът Иван Костов заяви, че отговаряме на три от петте критерия за присъединяване към Европейския валутен съюз. Според него съотношението дълг-брутен вътрешен продукт и инфлацията не са в рамките на европейските критерии.
Стабилните цени, инфлация между 5.5% и 6.3% и нива на лихвите от 5.5% са основните признаци на финансовата стабилизация. Шансовете тя да се превърне в трайно явление са много големи, но доходите ще се увеличат, когато се увеличи производството и се подобри качеството на услугите, обясни той.
Премиерът заяви, че когато казва, че държавата е отвоювана от престъпността, означава, че силовите и финансовите групировки нямат претенции да бъдат центрове на властта.
 в-к "Пари", бр,98/4.05.1998 г.                  рег. 4.05.1998 г.
 

Премиерът Костов за уволнението на Елка Владова

 Казах веднъж, че от държавната администрация ще си отиват хора, дори и когато срещу тях няма достатъчно доказателства, които да бъдат предадени на прокуратурата. Не е нужно да се съберат материали, за да се повдигне наказателно обвинение срещу подобни хора. Достатъчно е да се събират толкова данни, които да отнемат доверието от съответния администратор и в този момент той си отива, независимо дали е извършил нарушение, или не е. За нас най-важното е, че той е загубил доверието и по тази причина се разделихме с доста хора, включително и с Елка Владова. Тя няма нашето доверие да бъде заместник-шеф на ГУ "Митници" и не се справи със задачите си така, както ние очаквахме, заяви премиерът по повод уволнението на г-жа Владова, без да коментира слуховете за участието й в нелегален трафик на хора.
 в-к "Пари", бр. 99/05.04.1998 г.                     рег. 05.04.1998 г.
 

Кадрови промени в армията

 Полковник Милан Петров, шеф на Военномедицинска академия, бе освободен от длъжност за пропуски в работата си. Той е бил назначен на този пост по времето на министър Валентин Александров и стана известен с публикации в медиите за проникването на СИК във ВМА. Длъжността му е от висшия команден състав и за нея трябва да има президентски указ, според новия Закон за въоръжените сили, каза министър Ананиев.. Новият шеф на ВМА щял да бъде избран чрез конкурс, а дотогава длъжността ще изпълнява зам.-директорът на ВМА полк. Златев.
 За началник на ГЩ на Военноморските сили е предложен контраадмирал Петър Петров, в момента зам.-началник на ГЩ на армията. Досегашният командващ вицеадмирал Христо Контров излиза в пенсия със званието адмирал. По случай Деня на Св. Георги 6 май в званието генерал-лейтенант ще бъде повишен досегашният генерал-майор Никола Колев. Ще има четирима нови генерал-майори - полк. Вълчо Фотев, полк. Иван Динев, полк. Богдан Тодоров и полк. Димитър Димитров.
 Кадровите военни, назначени временно в структурите на НАТО, се освобождават от националните си отговорности и ще изпълняват задълженията си според правилника на приемащите организации, постанови МС. Досега в НАТО има 8 български военни.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Правителството изпълнява оръжейното ембарго срещу Югославия

 Вчера българското правителство забрани на български юридически или физически лица да продават оръжие или военно оборудване на СР Югославия, в изпълнение на международните санкции. Контролът по изпълнението на постановлението ще се извършва от Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК, ГУ "Митници", МТТ, МВнР, МВР и МТ.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.

Разчитаме на собствена писта към ЕС

 Това заяви лидерът на СДС Иван Костов в изказването си на вчерашната сесия на тридневната конференция на Европейската народна партия в Берлин. Според него политиката на присъединяване към Европейския съюз и критериите за това трябва да са много ясни и прозрачни, за да имат страните-кандидатки подкрепата на гражданите. Министър-председателят  прогнозира, че до 2001 г България ще е готова да изпълни критериите на Копенхаген за присъединяване към ЕС, както и петте критерия на Маастрихт, три от които страната ни вече изпълнява. В изказването си Иван Костов изтъкна, че едно второ югоембарго ще се отрази на реформите у нас. След срещата си с еврокомисаря Ханс ван ден Брук, г-н Костов заяви "Изразих нашите очквания, че България ще бъде извадена от черния списък по отношение на визовия режим и очакваме подкрепата на Европейската комисия. Ние виждаме утрешните си граници като част от Шенгенската зона." Премиерът е поставил и въпроса за преоценка на ядрената безопасност на България.
в-к "Демокрация" бр. 116/.06.1998 г.                           рег. 06.05.1998 г
 

СДС ще се допитва до народа за оценка на управлението

 В НИС на СДС решили ръководните екипи на министерствата и сините депутати да обикалят електората и да потърсят оценката му за едногодишното управление на кабинета Костов. Отчетът трябвало да не бъде монологичен, а на основата на диалог с хората, каза зам.-председателят на СДС Александър Божков. НИС на СДС щял да направи график на срещите с електората, които трябвало да завършат до 21 май.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Не приемаме ултиматуми за АЕЦ

 Това казал Иван Костов на Ван ден Брук за АЕЦ "Козлодуй". Костов поискал нова оценка за ядрената безопасност на централата, като се вземат предвид направените анализи на корпусите и извършеното за подобряването на безопасността. Виждаме българските граници като част от границите на шенгенската зона, заявил Костов на еврокомисаря.
 в-к "Стандарт", бр. 2012/06.05.1998 г.                     рег. 06.05.1998 г.
 

Евгений Дайнов за негативите на управлението

 Пред в. "Сега" известният политолог излага вижданията за проблемите и негативите пред управлението на ОДС. Според него до миналата седмица особено драматичен проблем е било срастването между икономическата, административната и политическата власт. "Тези властови корпорации се раждат по места, където икономическа върхушка, оцветена предимно в червено, се слива с административната върхушка, оцветена в синьо, и с политическата, която е изцяло синя. Те си правят едно феодче, с което искат да управляват. Изходите са два - да има алтернатива и управляващите да развиват волята да не ги допускат, защото те раждат корупцията", счита г-н Дайнов.
 Миналата седмица, с решението политически лица да не влизат в бордовете на предприятията, защото около тях се върти цялата властова и политическа далавера заради работническо-мениджърската приватизация, се направи опит да се разграничат властите, продължава той.
 Недоволството по места, според политолога, идва точно от срастването на стопанска, административна и политическа власт и от невъзможността на българското общество да търпи тази порочна сплав.
 Евгений Дайнов счита, че Костов си дава сметка за необходимостта на отдръпването на дръжавната власт от местното ниво и същевременно тя да се структурира здраво, за да осигурява ред, законност, сигурност по границите и социална политика. Властта трябва да противостои на обществото да си създава феодални владенийца, препоръчва той. ""ако Костов по естествен път заприличва на полудиктатор-защото налага ред в една държава, където не е имало такъв от 30-те години насам, той просто прави стегната държава, а това не значи, че се опитва да разпростре властта си навсякъде. Напротив, знаейки какъв силен инстинкт към властта има, аз съм впечатлен от начина, по който си слага бариери", е мнението на г-н Дайнов за обвиненията в авторитарност към премиера.
 в-к "Сега", бр. 101/06.05.1998 г.                            рег. 06.05.1998 г.
 

50 чиновници от МП - членове на повече от един борд

 Това призна за собственото си ведомство министърът на промишлеността Божков пред журналисти в Пловдив. Но като процент от общата численост на персонала - 340 души в министерството, това не било голяма цифра, счита той. Чиновниците щели да бъдат заменени с външни хора на общите събрания, обеща министърът.
 в-к "Пари", бр. 102/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Костов в чуждата преса за последиците от ново ембарго

 Премиерът Костов е цитиран от вестник "Берлинер Цайтунг" от 7 май, където той предупреждава, че една икономическа блокада срещу Сърбия заради конфликта в Косово, би имала изключително опасни последици за стабилността на целия Балкански полуостров. Тя би отрязала сухопътните връзки на страната ни за Запада, чрез които се реализира търговията и би сринала икономическата ни консолидация. Сега България е преодоляла най-тежката криза в икономиката си, инфлацията е спаднала от 600 на 12 на сто през януари, левът се стабилизира, безработицата намалява, твърди премиерът. Това дава надежди за скорошно изпълнение на критериите за членство в ЕС, а едно ново ембарго ще отреже всякакви надежди за евро и атлантическа интеграция, допълва Костово, сочейки тъжния пример с предишното ембарго. Още повече, че досега не сме получили нито лев обезщетение за него, заявява премиерът и настоява Контактната група да вземе под внимание интересите на целия балкански регион, включително българските.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Иван Костов отговаря за инфлацията в парламентарния контрол

 По време на парламентарния контрол вчера премиерът каза :"Аз съм абсолютно сигурен, че инфлацията до края на тази година ще е под равнището от 16,5%, заложено в бюджета." Преоценката на дълготрайните активи в държавните предприятия нямало да повлияе върху нивото на инфлацията, до края на годината нямало да има промени в цената на тока, очаквало се леко поевтиняване на хранителните продукти, счита той. БВП можел да отбележи ръст над 4%, но при определени обстоятелства. Потреблението се очаквало да се повиши с 9,4% в срвн. с м.г. Основният проблем в момента било нормализирането на митническите такси и данъци  при износа ни за Русия, допълни Костов и съобщи, че е поискал среща с Кириенко, на която да се обсъди въпроса. Друга важна задача било либерализирането на търговията с Турция.
 в-к "Сега", бр. 104/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 

Забавяне или проваляне на реформата за трети път?

 Според коментар на в. "Сега" нещата в България от последните години се въртят в омагьосан кръг - след всеки крах следва икономическа стабилизация, после управниците се успокояват, вярват в соята непогрешимост, тръгват да уреждат политическите си и приятелски кръгове и забавят темпото. Следва ново пропадане. Везните на икономиката тази пролет взеха да се колебаят застрашително, твърди в. "Сега".
 Вече два пъти България преживява подобен крах - през 1994 г. и 1996-1997 г. Цената бе главоломно пропадане, спестяванията се обезцениха и секнаха, честният частен среден и дребен бизнес не получиха стимули. По света вече добре ни познават. Само за един месец камбаната удари три пъти - сп. "Бизнес Сентръл Юръп" предупреди, че застоят в структурната реформа може да срине финансовата стабилизация, а експертите не това списание досега не са грешили за оценките в региона. После МВФ задържа поредния транш заради неподписани навреме договори с инвестиционни посредници за продажба на големи държавни предприятия. Накрая СБ одобри оптимистичен вариант на стратегията си за България, но постави редица условия пак за структурни промени.
 През март продажбите на родните промишлени предприятия са паднали с 2% в сравнение с февруари, отчете наскоро статистиката. През първото тримесечие предприятията са използвали 59% от капацитета си, прогнозите за идните месеци не са оптимистични. Влошава се конюнктурата в търговията на дребно. Отчита се спад на продажбите в ключовите сектори като нефтопреработката /23% за март/, химическа промишленост /12,7% за март/, добивна промишленост, дървопреработване, конфекция и др. Като цяло е естествено показателите да са по-добри от първото тримесечие на м.г., та нали тогава бе голямата криза. Мениджърите оценяват икономическата среда като несигурна. Увеличават се финансовите проблеми на фирмите. Те получават трудно или изобщо не получават кредити от банките. Продажбите им намаляват. Вероятно е сегашният излишък в бюджета да се стопи.
 Засега правителството компенсира с "дране" на населението - висок данък върху доходите, като ефективната ставка е повишена до 17% в срвн. с м.г. - 14-14,5%. Рязко скочиха данъцитге върху имотите. Предстои повишаване на акцизите. Но това е далеч от обещаното преди година, коментира в. "Сега", твърдейки, че всичко е резултат от забавянето на структурната реформа. Тревожно е, че до момента не се наблюдава очакваното нарастване на безработицата, характерно за истинското преструктуриране. Нещо наистина куца, счита вестникът. България поддържа все още положително външнотърговско салдо, но то също е признак, че не е започнало истинското технологично обновление. Нормално е структурната реформа да доведе до увеличен внос и дори отрицателно салдо. Според експерти само за обновлението на машинния парк и преструктуриране на земеделието са нужни $5 млрд. Все по-трудно се намират кандидати за големите индустриални предприятия - стоят авиокомпании, химически заводи, телекомуникационни компании и др. Може би защото съседите предлагат по-добри условия за инвестиции и не променят законите си по 5 пъти, предполага в. "Сега" и стига до извода, че трябва да се направи реформа на самата реформа.
 По време на семинар за приватизацията Александър Божков изнесъл пространна лекция пред журналисти, в която отрекъл стратегията на СБ за България да съдържа известна нотка песимизъм. Но трябва да се признае, че от СБ имат право на тази нотка, заради забавената приватизация, промени в социалната сфера, здравеопазването и др.
 Ако бързо не се разясни на работници, служители и синдикати, че плащането на истинската цена на прехода тепърва предстои, че не трябва да искаме от новите собственици да запазват работните места, че трябва да склоним и на 50% от първоначално исканите суми за нашите предприятия, едно ново пропадане би могло да последва.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Иван Костов се отчита пред избирателите си в Пловдив

 Това съобщиха от правителствената пресслужба. В срещата ще участват вицепремиерът Веселин Методиев, както и всички депутати от ОДС, избрани от региона. По-късно в Стария град ще бъде открит тржествено офис на фондация "Бъдеще за България".
 Вицепремиерът Бакърджиев пък ще се отчита пред гражданите на Търговище, министърът на правосъдието и евроинтеграцията Васил Гоцев ще се отчита в Благоевград. До края на май всички министри трябва да посетят избирателите си по места, където да отчетат едногодишното управление на ОДС. Пред журналисти миналата седмица Костов обеща да направи оценка на работата на министрите си.
 в-к "Континент", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Никола Койчев прогнозира промени в кабинета и широка коалиция

 Зам.-председателят на БСП и шеф на столичната партийна организация прогнозира, че до края на годината ще има структурни и персонални промени в кабинета. До края на мандата на парламента пък щяло да има широка коалиция на власт, в която БСП щяла да участва, но при известни условия. Според него поне до 2015 г. България трудно можела да бъде управлявана еднопартийно. Той е сигурен, че още догодина щяла да се разшири базата на управляващата коалиция, но БСП още нямала място в нея. Парламентът щял да изкара целия си мандат.
 Новите моменти в политиката на БСП след конгреса били актуализацията й и очертаването на по-конструктивно опозиционно поведение. БСП подавала на управляващите добронамерена оферта- да се вслушват в опозицията като доброжелателен коректив.
 в-к "Континент", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Никола Николов сменя Божков?

 Запознати с кухнята на синята партия твърдят, че през есента се готвела рокада, при която шефът на парламентарната Икономическа комисия Никола Николов щял да смени Александръ Божков на поста му министър на промишлеността и вицепремиер. Работата на Божков в приватизацията била оценена като незадоволителна, твърди в. "Дума". Николов бе вкаран в парламента чрез разградската синя листа. По професия е инженер, завършил ВМЕИ, специалност микроелектроника. За сегашния му пост бе препоръчан и подкрепен лично от премиера.
 в-к "Дума", бр. 105/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Алтернативата е прагматична левица

 Лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков споделя пред в. "Труд": "Доволен съм, че бях сред първите, които още през декември м.г. сигнализирах - реформата спира, приватизацията се отлага. Сега не друг, а Световната банка, и то със санкции, потвърждава тази оценка. Единствената възможност за Костов да се измъкне от капана, бе да поиска разрешение от международните финансови институции за смяна на модела и режима на реформата. На семинара в Сандански, отговорът на Майкъл Деплер беше "не". Сега премиерът или трябва да признае, че следва послушно една наложена му от Вашингтон програма и матрица, или да го удари на демагогия. Костов не е класически демагог, но от месец се превърна в най-усърдния пропагандатор на българския успех. Лъжата обаче става ясна, от три месеца хората не подкрепят така категорично реформата, както правеха това миналата година. Пред България има две дилеми - икономическа и социална и който ги реши ще стане спасителя на България по пътя на нейното възраждане. Икономическата изисква до 2001 г. да дадем убедителни доказателства, че сме готови да започнем преговори за равния старт към ЕС, изпълнявайки критериите от Маастрихт. Социалната поставя такива остри въпроси като безработица, пенсионна криза, демографски срив, обособяване на социално-етнически гета."
 На въпрос как оценява премиера Костов, една година след неговото управление, проф. Петков отговаря: "Костов потвърди моите очаквания, като израстна като най-мащабния и най-убедителен политик на България. Направи го по един изключително прагматичен начин, консолидира СДС, постави си за цел спечелването на президентските избори като стъпка към цялата власт-направи го. Обеща да отнеме цялата власт от БСП, когато тя окончателно се срине. Това е една математически изчислена хладнокръвна програма, която той реализира. Втората промяна засяга неговите обществени възгледи, сега той се отнася с повече разбиране към социалните проблеми, но в частта им за социално подпомагане, като че ли благотворителната част му е по-близка. Твърдото ядро в мисловната система на Костов си остава монетарна и тачеристка. Когато получи цялата власт, демонстрира убедителни образци на монетарна политика. Никой не вярваше,че след 12 месеца ще имаме бюджетен излишък и дефлация., но това го притесни, защото усеща драмата на всеки отличник в тази сфера- постигаш едно-губиш друго. Костов разбра, че убедителните резултати във финансовата стабилизация са мъртва хватка за реалната икономика. Макар че се лута в момента и не може да намери изход, той се показа като най-подготвения прагматик политик. Затова казах на делегати на БСП, че левицата ще поведе този, който надвие Костов, но засега такъв няма. Костов трябва да си доведе мисия докрай. Не трябва да му се позволява да намери оправдание във външно провокирана политическа дестабилизация. Щом се е хванал на хорото, да го играе. Това е училище то на демокрацията и конституционализма.
  В-к "Труд" бр.123/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г
 

Отчет на Иван Костов в Пловдив

 Като сериозно постижение през едногодишното си управление премиерът определи възстановяване на институциите, но подчерта, че съдебната власт все още била длъжник на обществото. Тези, които ограбиха държавата се знаят поименно, но не са в затвора, каза той. Подготвяните промени в Закона за съдебната власт щели обаче да повдигнат нейния авторитет, съобщи премиерът. Като постижение той изтъкна още финансовата стабилизация, увеличаването на производството, икономическия подем.
 Като ключова дума за управлението на СДС през това време Костово определи националното съгласие. Той подчерта елиминирането на силовите групировки и рекета в страната, властта вече произтичала от волята на народа, не от мафиотските структури. Корупцията била прекършена и не застрашавала страната с унищожение. Местната власт обаче показала слабости и страната се нуждаела от реформи и в тази област, изтъкна Иван Костов в едногодишния си отчет.
 в-к "Демокрация", бр. 122/12.05.1998 г.                   рег. 12.05.1998 г.
 

Кореспондент на "Демокрация" - зам.-министър

 Бившата кореспондентка на в. "Демокрация" Мира Радкова, стана от вчера един от тримата зам.-социални министри.
 в-к "Демокрация", бр. 122/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Съкращаваме пътя на инвеститорите

 Това  ще стане с приетото вчера от МС предложение България да се кандидатира за наблюдател в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В организацията членуват 113 страни, а наблюдатели са Аржентина, Бразилия, Чехия и Китай. Според правителството статутът наблюдател ще съкрати процедурите по споровете с инвеститори и ще отвори вратите на България за нови ресурси от страните, членки на организацията.
 в-к "24 часа", бр 124/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Премиерът и вътрешният министър се отчетоха

 за една година управление пред гражданството в Пловдив. Двамата отговориха на многобройни въпроси на журналисти на специалната пресконфиирнция. Не пиша високи оценки на членовете на кабинета за свършеното, няма доверие на аванс, каза премиерът. Всички сме на текущи оценки, важна е оценката на обществото, а тя била приемлива. Преломният момент на сегашното управление е националното съгласие в Народното събрание, постигнато с участието на правителството. Пример е съгласието по концепцията за национална сигурност. В момента няма алтернатива на нашето управление, подчерта Костов, никой не възразявал срещу връщането на земята, нито срещу приватизацията. Намало алтернатива и по социалните въпроси, колкото и да се стараели някои, няма друга политика на доходите, освен нарастването им само когато то е оправдано и възможно, когато има икономически растеж. За една година управление правителството стигнало до извода, че местната власт е слаба и лишена от съдържание. Реформата в местната власт ще е един от пътищата, и то най-трудният към спечелването на кметските избори догодина, разкри Иван Костов. Голямото съсипване и грабеж на страната приключи с ликвидацията на банките, отчете той. Държавата възстанови ограбените пари на хората и сега си иска от тези, които ги откраднаха, банкери и кредитни милионери.
 Преди година заварихме категорично неработеща съдебна система и огромна ескалация на престъпността, заяви Богомил Бонев. Извършвани са по 32 000 престъпления месечно, сега те са 18 000. Според него тази цифра също е висока и МВР не се успокоява, но мерките срещу силовите групировки са успешни. Днес са останали безмозъчните и дрогирани изпълнители на престъпленията, подготвяни преди от групировките, но справянето с тях било по-лесно. Рекетът вече не е бизнес, отчете Бонев, но са нужни още закони, работа по оптимизиране на МВР, много обучение на структурите .
  На пресконференция вчера в Търговище вицепремиерът Евгений Бакърджиев заяви, че не е страшно, че СДС има неудачни попадения в кадровите назначения по места. Лошо е ако управляващите не си признават грешките и не ги поправят. Той обяви, че неподходящият избор в редиците на синята номенклатура е между 3 и 7%. И допълни, че е изгонил шестима директори от неговия ресор, които сам е назначил в последната година.
 СДС ще се стреми към деконцентрация на държавната власт, обяви министърът на териториалното развитие и благоустройството.
 Бездействието на следствието и прокуратурата трябва да се спре, категоричен бе вицепремиерът, не може цял народ да страда заради това, че определени институции не се справят с работата си, смята Бакърджиев.
  в-к "Труд", бр 124/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г
 

Костов свиква Съвета по сигурност през юни

 Съветът по сигурността вероятно ще заработи в средата на юни, преди това правителството трябва да издаде постановление за създаването му, заяви премиерът Иван Костов след вчерашното заседание на НИС на СДС. Структурите, които влизат в съвета вече работят, съобщи той.
 в-к "Стандарт", бр 2019/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Бакърджиев за "малките победи" на правителството

 Вицепремиерът нарече спечелването на битката за газа и легализирането на застрахователните компании малките победи на правителството в борбата с групировките. Кабинетът имал твърдото намерение да отвоюва страната от престъпниците. Като слаби места той посочи връщането на земята в реални граници, преструктурирането на енергетиката и др.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

За новото административно-териториално делене

 Вицепремиерът Бакърджиев съобщи, че новото административно делене на страната нямало да натовари с излишна администрация бюджета, защото максимум 1000 души щели да бъдат назначени при новите областни управи. Числеността на районните съвети в градове като Варна, София ,Пловдив и др. щяла да бъде редуцирана. Вчера на заседание на Националния съвет на СДС /НИС/ бил одобрен планът за деленето на страната. Нямало никакви вързажения от страна на областните управители, сините кметове или тези на районите в големите градове. Костов отсече, че червените кметове щели да останат настрани от дискусията. В конституцията също било заложено създаването на околиите като междинно звено, каза Бакърджиев, но то било предвидено при по-голям финансов просперитет на страната.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

България покрива критериите за членство в ЕС до 2001г.

 Това е заявил вицепремиерът Александър Божков в изказването си по време на представянето на България на годишната среща на ЕБВР в Киев. Той направил преглед на развитието на страната и изтъкнал, че до края на 1998 г. ще бъде подписана сделката за приватизацията на "Нефтохим". Представил приватизационната програма на "Булгартабак холдинг", "Балканкар", "Булбанк, НЕК, БТК, останалите държавни банки пред инвеститорите. България е вече икономически стабилна, казал още Божков. За м.г. чуждестранните инвестиции надхвърляли 700 млн. долара, а за тази щели да бъдат повече от 1 млрд.лв.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Не е страшно, че сме зле. Страшно е, че другите ни изпреварват

 Социологът Живко Георгиев смята, че най-видимите грешки на кабинета са в кадровата политика, в начина по който се управляват медиите, в приватизацията. В първата година от мандата кабинетът демонстрира няколко безспорно позитивни момента. Върна доверието до голяма степен в институциите и извоюва кредит на доверие от значителни международни валутни институции и политически фактори. Най-важната радикална промена, направена от кабинетът бе въвеждането на валутния борд, който се оказа не чак толкова демонично лице, даже демонстрира добра ефективност в български условия. Дойде и основният позитивен елемент - стабилизация на икономиката. Изследванията регистрират спад на доверието в кабинета, но той е по-скоро индикативен отколкото плашеща реалност- кабинетът не е заплашен в близка перспектива, твърди социологът.
 Според него правителството спечели от това, че поведе война срещу корупцията и престъпността. Проблемът е, че засега то воюва повече в сферата на риториката, но нито един от напъните да се изобличат корумпирани чиновница нямат положителен ефект. Самият процес на приватизацията все още е осеян със скандали. Прави впечатление фразата на председателя на Световната банка на семинара в Киев, че в България приватизацията е произвела частен сектор, който е по-ненадежден икономически и от държавния. Ако външните фактори дават такава оценка, това е много сериозен риск за цялостното доверие в хода на българските реформи. Най-видимите грешки на управляващите са в кадровата политика, в начина по който управляват медиите, в приватизацията и в редица спорни идеи, които се реализират с голяма лекота, без да се поставят на нужния дебат. Това става и с идеите за административна реформа, и в здравоопазването, и в образованието. В крайна сметка то може да се окаже деструктивно за самите властващи и те да допуснат грешки, които да скъсят живота на правителството.
 в-к "Сега" бр. 108/14.05.1998 г.            рег 14.05.1998 г.
 

Ново югоембарго ще съсипе България, счита Костов

 При евентуално ново ембарго срещу СРЮ, България би се превърнала в корумпирана държава, ръководена от сенчестия бизнес, заяви премиерът Костов в интервю за Ройтерс вчера. Като най-голямо постижение на кабинета той посочи победата над корумпираната олигархия. България беше страна на корпоративни и олигархични интереси, заяви той, визирайки социалистическите правителства на реформираните комунисти, които управляваха България с кратки прекъсвания от падането на комунистическия режим до миналата година.
 в-к "Стандарт", бр. 2020/14.05.1998 г.        рег. 14.05.1998 г.
 

За първи път Костов свиква Съвета по сигурност

 Преди дни премиерът е свикал за първи път Съвета по сигурност към МС. На срещата са присъствали описаните в Концепцията за национална сигурност участници в съвета - министрите на отбраната, външните и вътрешните работи, шефовете на НРС, военното разузнаване и контраразузнаване и НСС. На заседанието са били поканени преставители на президентството, комисиите по национална сегурност и външна политика и министър Васил Гоцев.
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.
 

Николай Слатински за авторитарната власт и подмазвачеството

 "Вече няма що-годе разумен човек, който да не вижда авторитарните тенденции във властта. За броени месеци шагреновата кожа на нашата немила-недрага демокрация се сви. Направо стана героизъм да кажеш нещо, което да не се харесва на СДС. При прекомерната централизация на властови ресурси, несъгласието с управляващите има сериозни последици за несъгласния. В обществото се възраждат притворството, подмазвачеството, лицемерието, кариеризмът. Обществото ни пълзи към кланово управление и безочлива клиентелщина.", посочва Николай Слатински. Той твърди, че президента няма какво да се прави на паднал от Марс, когато сочи партийните назначения в бордовете. Ако не е знаел за тях, значи се е откъснал от реалността, а ако е знаел, защо толкова дълго е мълчал, пита той. Държавата излива по 4-5 млрд. месечно в сините джобове, твърди Слатински. В Югозападна България, където той имал наблюдения, се назначавали близки, любовници, тъщи, роднини и политици от всевъзможен ранг в бордовете, като се уреждали хора с присъди, без образование, с доказано аморално поведение и т.н. Бърза се за година-две да се решат всички материални проблеми, казва Слатински. На държавното се посяга с неудържима алчност. Особено показателни са думите на важен лидер на СДС по повод свирепия спор на местен КС с тамошен корумпиран депутат:"Ако не мирясате, ще ви разгоня и ще сложа друг КС. Каквито и да ги върши депутатът, той е част от ПГ и няма да разбивам нейното единство заради вас".
 Властта е самоуверена, твърди Слатински, нейните аргументи звучат убедително на места. Особено когато се привеждат сравнения с януари 1997 г. Тук е силата им и на тях и на обслужващите ги медии. Сложната картина се разчленява на десетки съставляващи и от тях се вземат едва 3-4, които са успешни, набиват ежедневно в съзнанието на народа. Финансова стабилизация, укротена инфлация, безброй похвали от Запада, потоци делегации. Но се пропуска, според Николай Слатински, че обществото се разделя необратимо на 3 несъразмерни части - 1/9 елит, 2/9 средна класа, 6/9 (2/3) - крайно бедни. Елитът обаче хладнокръвно прехвърля данъчната тежест на тях. В т.нар. елит влизат: голяма част от политическата класа, разполагащи с политически гръб кредитни милионери, частни бизнесмени, мениджъри на предприятия, каймакът на творческите професии и др. Този елит съзнателно прави реформите така, че да си построи един самодостатъчен свят, в който ще е ограден от основната маса българи чрез високите стени на паричните доходи, жилищните квартали, училища и др., твърди Слатински. Това е неизбежен резултат от реформи, при които държавата се изтегля от икономиката, доминира частната инициатива и конкуренция, разпродава се националното богатство за кой колкото даде. Това са реформи в държава с разбити демократични тредиции, с анемична и продажна опозиция, с взети под контрол медии, съз заспало обществено мнение, което счита за смела гражданска позиция мнението, че управлението на СДС няма алтернатива. Но много често се забравя, че алтернативата се ражда най-често отдолу, когато обществото е осъзнало, че върви по грешен път. При натиска отгоре би трябвало да се търси комбинация между желанието за алтернатива отдолу и отгоре, счита Слатински, иначе статуквото ще се бетонира окончателно. Ще ни остане да го съзерцаваме, докато се самовзриви, което в България продължава някакви си 40-45 години, завършва коментара си Слатински.
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.
 

Иван Костов за дебата по престъпността в НС

 Премиерът твърди, че се присъединява към призива на журналистката Анна Заркова за отнемане на микрофона на Татарчев, Бонев и Рашков до изясняване на позициите им. Той счита, че трябва заедно да се борят срещу престъпността. Костов заяви, че винаги е готов да участва в дебат по проблемите на престъпността, макар кабинетът все още да не е завършил стратегията си по въпроса.
 в-к "Стандарт", бр. 2021/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"