Криминогенна обстановка

Служба на Кап Андреево струва 25 000 долара

 25 00 долара трябва да брои всеки, който иска да започне работа на граничния пункт на Капитан Андреево. "Урежданито става директно чрез протекции на висши чиновници от съответното министерство", алармира ОДС-Свиленград в декларация до Иван Костов, Йордан Соколов и НИС на СДС. В декларацията се визират безпринципните кадрови промени на самия КПП в "Туристическа информация и резервация" АД, ВТО"Кореком" и други служби. Около 15 души получили служба на КПП-то с покровителството на бившия секретар на МВР Люцкан Люцканов. Процесът взема застрашителни размери, а ОДС-Свиленград определя действията като проява на корупция и иска спешна намеса на изпълнителната власт. Очаква се в най-скоро време да се извърши пълна проверка на кадрите, работещи в граничните пунктове, образователния им ценз и начина на назначаване.
в-к "24 часа", бр,112/4.05.1998 г.                  рег 4.05.1998 г.
 

Групировки, фирми и длъжностни лица в един и същи строй

 Назначенията в ГКПП Капитан Андреево със съдействието на висшестоящи служители от министерството предизвикаха несъгласието на местното ръководство на ОДС. Според лидера на общинския СДС между съмнителни групировки, фирми и длъжностни лица се е създала странна симбиоза. Шефката на ТИР е съпруга на представителя на официално заличената ВИС 2 Троян Коджабашев, в ТИР работи и сина на друг представител на ВИС 2 в Свиленград - Димитър Делибозов. Преди месец човек от службата бил хванат с 500 фалшиви щатски долара и имало съмнение, че на ГКПП са си затваряли очите за нелегално влизащи в страната кюрди. Местният клон на "Кореком" е оглавен от Стойчо Курдов, уволнен миналата година, след акция на ЦСБОП по обвинение, че пустнал без проверка четири микробуса със стока. Според членовете на местното СДС, на граничния пунк нямало никакви смени, а където се правели, наскоро отстранените МВР секретар Люцкан Люцканов и Георги Тетереков налагали предимно свои близки и земляци. Частните магазини тук се контролират от хората на ВИС 2 Димитър Делибозов, представящ се за неофициален цар на Свиленград и Димо Георгиев -Гочето.
 Трайно стъпила в града е и групировката ДИК на Мирослав Кръстев, собственик на казино и дискотека "Спартакус", зад която стоят хора на СИК, грузинци и натурализирани у нас арабски граждани. Назначаването на бившия футболист от великотърновския тим Цингов в митницата и възстановяването на Мария Паскова, с чийто печат са заверени документите със скандалното сухо мляко, са само част от скандалните назначения, което е предизвикало и острата реакция на местното ОДС в сигнала до президента, премиера и председателя на НС.
 в-к "Демокрация", бр. 117/07.05.1998 г.                 рег. 07.05.1998 г
 

Взрив пред дома на данъчен началник

 Взривно устройство избухна пред дома на Кирил Тодоров в Кюстендил, началник на службата за предотвратяване и разкриване на данъчни престъпления. Той бил мощен и чут из целия град. Жертви и пострадали няма по чудо. Тодоров ръководи най-тежкия отдел за принудително събиране на данъци. Той живеел отдавна в самостоятелно жилище, а взривът избухнал пред къщата, където живеели родителите му, където често гостувал със семействотоси.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

50-годишен извади нож на полицаи пред парламента

 50-годишнит Иван Георгиев от София размаха вчера автоматичен нож срещу полицаи пред парламента и ти заплаши да не се приближават към него, защото не отговарял за действията си. Схватката се състоя малко преди традиционния митинг на пенсионерите, Георгиев бе издигнал антикомунистически лозунг, под който бе изписал името си.
 в.к "Демокрация" бр. 124/14.05.1998 г.                 рег. 14.05.1998 г.
 

6 млн. са противозаконните прояви през 1997 г.

 Според проучване на Агенция за маркетингови изследвания - МАП, водено от екип начело с проф. Байчо Панев, 5млн. 878 хил. били престъпленията за м.г. в България, като полицейската статистика е регистрирала само 5% от тях. Данните са от първото представително допитване за страната, насочено към жертви на престъплания. Близо половината от гражданите са неудовлетворени от намесата на правозащитните органи. Реално само 16 хил. били осъдените за извършени престъпления, а около 40% е разкриваемостта на авторите. Сред населението преобладава предпочитанието за строги санкции над престъпниците и твърдо отношение от страна на полицията. Повече от половината от извършилите престъпления, са безработни, напуснали, съкратени.
 в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.
 

Застраховател застрелян пред дома си

 Млад мъж застрелял от упор вчера пред дома му изпълнителния директор на Миньорското застрахователно дружество Венцислав Танчев. Нападението станало около 9.30 часа сутринта, когато 33-годишният Танчев сядал в служебната си кола пред блока. Шофьорът подгонил убиеца, но не успял да го залови, въпреки, че стрелял по него със служебния си пистолет. Убиецът бил забелязан предишния ден в квартала.
 Не знаем Танчев да е бил заплашван или обезпокоен от нещо, твърдят негови колеги. Той оставя две деца сираци на 8 и 9 години.
 в-к "Дума", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"