СЪД

КС уважи иска на Татарчев за държавните служители

 "Отговорните държавни служители вече ще могат да търсят закрила в съда при уволнение". Това произтича от решението на Конституционния съд. Той отхвърли нормата от КТ, според която лицата, заемащи подробно изброени длъжности във ВС, министерства, ведомства и областни администрации, не могат да оспорват в съда своето освобождаване.
 Според конституцията държавните служители са политически неутрални изпълнители на волята и интересите на нацията. В противоречие с този текст, с гарантираните права и законни интереси на гражданите и с правото им на съдебна защита тези служители са били лишени от възможността да оспорват своето уволнение, каза КС.
 Само главният секретар на МС, началникът на кабинета на премиера, първите и другите зам.-министри, шефовете на министерските кабинети, областните управители и заместниците им като част от политическия елит ще могат да бъдат освобождавани без съдебна закрила. Конституционните съдии намериха, че те заемат длъжностите си по политическа целесъобразност, не са политически неутрални и не са "държавни служители" по смисъла на основния закон. В КТ нормата е от 1995 г. Оттогава тя бе атакувана многократно от специалисти. Едва главният прокурор постигна ефект, като сезира КС през март, а искът му бе уважен вчера.
 в-к "Сега", бр.98/01.05.1998 г.                            рег. 01.05.1998 г.
 

Ексуправителят на Русенската корабостроителница - осъден

 Потвърдена е присъдата от 3 години лишаване от свобода на ексуправителя на Русенската корабостроителница Пенко Димитров, който превел с еднолично разпореждане сумата от 14 млн.лв. на ФК "Корабостроител" Русе и така нанесъл щети на корабостроителницата. Главна прокуратура разпореди вчера на русенските магистрати да издирят осъдения и да го изпратят да изтърпи наказанието си. Сега той е в неизвестност.
в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Кабинетът подкрепя връщането на царските имоти

 Становището на МС, огласено вчера, по повод искането на главния прокурор до КС, е в полза на връщането на царските имоти на техните собственици. Становищата си трябва да огласят още Народното събрание и министерствата на финансите и териториалното развитие, които са заинтересовани страни по делото заедно с МС.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                  рег. 05.05.1998 г.
 

До две седмици съдът се произнася по сделката за ЦУМ

 Върховният административен съд /ВАС/ обяви, че до две седмици, какъвто е законовият срок, ще се произнесе по законността на сделката за ЦУМ. Прокуратурата пък заяви, че имало нередности при провеждането на търга, но те не били съществени.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Ексшеф на "Вини" застава пред Темида

 Състав на сливенския окръжен съд утре ще даде ход на делото на бившия шеф на фирма "Вини" Никола Кузманов. Той ще отговаря за неизгодно сключени договори, с които е ощетил фирмата с 93 млн лв. Кузманов е разменил 1 млн. л. необработено вино "Каберне", произведено от Ямболския регион за 1 580 000 л. необработен материал от Сливенския регион и 2 705 000 литра "Ркацители". Неизгодният за фирмата договор е бил сключен със "Стара изба"-Ямбол.
 в-к "Демокрация", бр. 117/7.05.1998 г.                     рег. 7.05.1998 г
 

Съдът пуска задържаните от "Арсенал"

 С решение на Казанлъшкия районен съд вчера са пуснати от ареста задържаните от "Арсенал" Александър Функ, ръководител направление, Динко Кюмюрев, зам.-шеф на Завод N 1, Николай Кратунов, технолог. Те са освободени под парична гаранция от по 2 млн. лв. Срещу тях остава обвинението за присвояване на две фрези за производство на оръжие, които чрез частната фирма на единия са били изнесени в ембаргов Судан.
 в-к "Труд", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

ВСС не постига съгласие за декларация срещу МВР

 Висшият съдебен съвет не постигна единомислие по обща декларация по повод упреците на МВР към прокуратурата и следствието, което доведе до скандал и преждевременно прекратяване на заседанието.
 в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"