МВР и специални служби

Готвят смяна на шефа на НСО

 Агенция Балкан съобщи, че се готви смяна на ген. Димитър Владимиров вероятно около 6 май, но можело да бъде отложена и за есента. За нов шеф на НСО се спрягали три кандидатури: бившият шеф на първи отдел полк. Емил Димитров, депутат от СДС-член на Комисията по национална сигурност или вътрешен човек от НСО.
 в-к "Труд", бр. 116/04.05.1998 г.                рег. 04.05.1998 г.
 

30 % от кредитите дадени с престъпна цел

 Над 30% от кредитните милионери са прибрали парите от банките с престъпна цел, по незаконен начин и в съучастието на шефовете на трезорите, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Божидар Попов. Мащабната престъпна акция по източването на банките се вихреше 3-4 години и мошениците използваха вратичките и пропуските в законите, коментира ген. Попов. 32 дела срещу кредитни милионери са образувани досега в Главна прокуратура въз основа на данните от Икономическата полиция. Общо 200 преписки срещу кредитни милонера са постъпили в Главна прокуратура.
в-к "24 часа", бр,112/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.

Полицията разбива румънска банда

 Столичните полицаи обевредили румънска престъпна група от 13 човека, специализирана в измами и грабежи, съобщи МВР вчера. Те продавали фалшиви златни бижута и малтретирали клиентите си. Само през април 121 румънски граждани са били арестувани на границата ни, твърдят от вътрешното ведомство.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Нов шеф на Гранична полиция

 Вячеслав Димитров е предложен да бъде назначен с президентски указ за началник служба "Гланична полиция" на МВР на мястото на полк. Тетереков. Вячеслав Димитров е бивш шеф на РДВР Плевен, а сега зам.директор на ЦСБОП.
 в-к "Труд" бр. 117/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

Богомил Бонев за високия си рейтинг

 "Притеснява ме, че колеги от МС, които работят изключително качествено и съвестно, не са достатъчно оценени от обществото. Моят рейтинг е и плод на една обществена несправедливост. Всички се борят с престъпността, а аз обирам лаврите. За което се извинявам на колегите. За моя рейтинг голяма заслуга има и самият премиер, който наложи борбата с престъпността да бъде приоритет на правителството. Много от законите, които бяха приети, са негова инициатива - например закона за застраховането. Всъщност аз отнемам от неговия рейтинг", откровеничи Бонев пред в. "Сега".
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Подполковник стана шеф на "Гранична полиция"

 С указ президенът Стоянов назначи подп. Вячислав Димитров за директор на "Гранична полиция" към МВР. Той е бивш шеф на РДВР - Плевен и бе зам.директор на НСБОП. Името му стана известно покрай скандала МВР- "Мултигруп"-"Харланд инвестмънт" за изнудване на шефа на "Харланд" от босовете на "Мулти"
 Бившият шеф на информационно-аналитичната служба на МВР Красимир Христов е един от възможните нови секретари на ведомството. В момента работи в отдела по сигурността на Общинска банка.
 в-к "Сега" бр. 103/08.05.1998 г.                              рег. 08.05.1998 г.
 

Сините искат свой депутат за шеф на НСО

 Правителството и мнозинството в НС искали да сменят бодигард N 1 ген. Владимиров и да поставят на мястото му син депутат - Пламен Марков или Симон Спасов от Комисията по национална сигурност от СДС. Кандидатурите щели да бъдат обсъждани от НИС, съобщиха запознати. Управляващите не искали никакви кадри на бившата ДС, какъвто е 49-годишният шеф на НСО, назначен по предложение на кабинета на Филип Димитров през 1991 г.
 Петър Стоянов обаче не бил склонен да приеме на поста син депутат, а по-скоро да замени Владимиров с офицер от същата служба, например подп. Емил Димитров, временен шеф на Първи отдел на НСО, който се занимава с личната охрана на политиците и магистратите. Инициативата за смяната на генерала обаче била лично на премиера Иван Костов, подкрепяна засега от Бонев, отчасти от Йордан Соколов.
 в-к "Пари", бр. 103/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 

Бандити застрелват полицай в центъра на София

 Въоръжени до зъби крадци стреляха вчера в центъра на столицата срещу полицаи и убиха главен сержант Васил Ценов на 31 г. Пристигналите барети обезоръжиха и задържаха престъпниците.
 По този повод премиерът Костов каза:"Искаме възмездие. Аз не познавам детайлите, но убийство  на полицай винаги означава дръзки престъпници, толкова дръзки, че да посегнат на властта. Това е предизвикателство към самата държава. Ще се интересувам непрестанно от разследването. Законът в такива случаи предвижда максималното наказание. Това ще бъде доказателство, че убийството е предизвикателство към цялата държавна власт и към съдебната, разбира се. Сега е нужна категоричност и голяма твърдост, за да има респект."
 Вътрешният министър Бонев заяви, че смъртта на полицая тежи на съвестта на Иван Татарчев и Бойко Рашков. Според него убийството е последица от войната срещу МВР и ако някой има съвест, трябвало да помисли за оставки. МВР шефът каза още, че ще положи всички усилия естественият гняв на полицаите да не се излее върху Рашков и Татарчев. "В продължение на години обществото ни е свидетел на все по-тясна симбиоза между престъпниците и ръководни длъжности лица от прокуратурата и следствието. Нападките срещу МВР окуражават все повече престъпния свят. Разрушават възможността органите на реда да респектират бандитите и дискредитират държавната власт като цяло. Безразборното освобождаване на доказани престъпници, публичното им оневиняване от страна на главния прокурор и шефа на следствието, съпроводени с ругатни по адрес на службите на МВР, окуражиха престъпниците до такава степен, която позволи да се стигне до арогантно убийство на полицай в центъра на София...Ако се установи вина на ръководни длъжностни лица, ще се вземат драстични дисциплинарни мерки, включително и уволнението на полк. Босилков", се казва в официално съобщение на МВР.
 Случаят ще бъде разследван с максимална бързина, каза пред БТА зам.-шефът на НСлС Румен Георгиев. С необходимите следствени действия се занимава целият отдел, който работи по тежките криминални престъпления, уточни той.
 Президентът Стоянов заяви, че да се прави толкова бързо коментар на убийството на полицая, е ненавременно и доста рисковано. Сложно е да се търси връзка между доклада на Татарчев и Рашков и трагедията, допълни държавният глава.
 в-к "Труд", бр. 122/10.05.1998 г.                          рег. 10.05.1998 г.
 в-к "Демокрация", бр. 120/10.05.1998 г.            рег. 10.05.1998 г.
 

Правят подписка за оставката на Бонев

 Според източници на в. "Дума" ведно с официалната подписка срещу шефа на НСлС Бойко Рашков и главния прокурор Иван Татарчев, служители от МВР започнали подписка за оставката на Богомил Бонев, но се страхували от уволнения и репресии.
 в-к "Дума", бр. 105/11.05.1998 г.                 рег. 11.05.1998 г.
 

Престъпник заля журналистка от "Труд" с киселина

 Вчера сутринта към 8.10 часа на автобусна спирка в ж.к. "Младост" е било извършено жестоко и брутално покушение срещу Анна Заркова, журналистка от в. "Труд". Неизвестен мъж плиснал в лицето й киселинна течност и избягал. На спирката имало много хора.
 Главният редактор на вестника Тошо Тошев каза, че по повод нейно интервю за деяния на печално известния прокурор Руско Карагогов и информация за негови деяния за подкупи, срещу журналистката имало отправени много заплахи.
 Самата Заркова твърди, че няма представа кой е сторил това, но има догадки, които премълчава по съвет на следствието. Мъжки глас я заплашил по телефона: Няма да се познаеш. Страхувам се от ново нападение, защото бандитът може да смята, че съм видяла лицето му. Не съжалявам за нищо, което съм написала. Правила съм професионални грешки, но няма нещо, за което съвестта ми да не е чиста и за което бих могла да бъда наказана по такъв жесток начин, казва Анна Заркова от болницата. Лекари твърдят, че за засегнатото й око няма голяма надежда.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Престъпниците, застреляли полицая, готвели нови престъпления

 Двамата били замесени и в други убийства, при всичките си акции ходели тежко въоръжени, целта им била компютрите и други електронни компоненти, които щели да използват за нови ужаснни престъпления, съобщи вътрешният министър Бонев. В убийството на полицая били замесени хора, които не били криминално проявени - бивша прокурорка, интелектуалец и според изследванията те имали много нисък праг на задръжки, не се спирали пред нищо, допълни Богомил Бонев. Според него те готвели нещо чудовищно с откраднатите компютри и били опасни престъпници с по няколко убийства в досиетата си. От следствието опровергаха казаното от министъра, твърдейки, че единственото вярно нещо било, че единият имал приятелка бивша прокурорка, всичко останало било измислица.
Заради случая засега нямало да има никакви наказания, уточни министърът и се оплака, че МВР било оставено само срещу престъпността. По повод обвиненията на главния прокурор, че полицаите са отишли на местопрестъплението неподготвени и на сигурна смърт, Бонев заяви, че не желае да коментира нищо, защото всичко, което бил казвал преди Татарчев, а и сега, било отдавна ясно. Истинската причина за случилото се било това, че престъпниците се чувствали безнаказано, когато стреляли срещу полицаи. Изходът от тази война е бърза реформа в съдебната система, която ще приключи до края на т.г. Готов съм да си подам оставката след обвиненията на Татарчев и Рашков, ако се окаже, че МВР има вина за убийството на полицая, каза още вътрешният министър.
Премиерът Костов заяви, че съжалява, че не са могли да бъдат доказани обвиненията, които предварително са били считани за достатъчно убедително представени от МВР относно поръчителя на предишния атентат срещу "Труд". Той каза, че ще бъде направено всичко възможно да се открият и накажат извършителите.
Осман Октай от ОНС твърди, че споделя идеята на депутатите да се свика извънредно заседание на парламента по дръзките посегателства на престъпността напоследък и на него да се разгледа поведението на изпълнителната власт спряма съдебната. Според него ескалирането на напрежението идвало от мнозинството, което сигурно се притеснявало от реакциите, щом като вчера, според информация на ОНС, били уволнени отговорни служители на ЦСБОП.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                        рег. 12.05.1998 г.

Васил Гоцев по темата

 Правосъдният министър Гоцев каза, че докладът на Татарчев и Рашков защитавал Златистия, защото имало регламентирани случаи, в които МВР можело да използва сила срещу престъпниците. Бих попитал Главната прокуратура какво направи и защо не бе толкова енергична по времето на 36-то народно събрание, когато аз като народен представител запитах защо са убити в полицията 14 души, зададе риторичен въпрос Васил Гоцев вчера в Благоевград. Въпреки това той счита, че нямало война между институциите и не мислел, че след случилото се /убийството на полицая от бандит на ул. "ЦарСимеон"/ ще има оставки от страна на МВР или на следствието и прокуратурата.
 в-к "Демокрация", бр. 122/12.05.1998 г.               рег. 12.05.1998 г.
 

МВР нямало нужда от нови секретари

 Министър Бонев съобщи, че нямало да се назначават нови секретари, тъй като не било нужно. Така щели да се спестят и средства. Според него сегашните началници на национални служби си вършели добре работата. Единствената промяна щяла да бъде новата кандидатура на заместник на шефа на ЦСБОП Кирил Радев.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

Прокурорът Дойчев даден на "Антимафия"

 Парламентарната комисия "Антимафия" ще се заеме с прокурора Михаил Дойчев. Това обяви вчера вътрешният министър Бонев в Бургас вчера. Дойчев бил печално известен, тъй като почти нямало скандално дело, което да не е прекратено от него, а Дойчев е много близък до върха на Главна прокуратура, заяви Бонев.
 в-к "Стандарт", бр 2019/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Компромат бил докладът на Рашков и Татарчев

 Главният секретар на МВР Божидар Попов заяви, че от посочените в доклада на Татарчев и Рашков 135 случая, в които граждани са се оплакали от полицейско насилие над тях, само за два били подадени жалби, за другите 133 въобще не се е знаело, че има оплаквания. Следствените и прокурорските органи са знаели обаче за тези дела, но не ни уведомили, не са завели и предварителни производства срещу виновните, каза още Попов. Магистратите не са изпълнили своите задължения по този начин. МВР проверило всичките оплаквания и установило, че в 19 от тях жалващите се не са попадали в регионалните полицейски служби, т.е. не са били нито задържани, нито викани от полицията. Други 32 случая са били особено опасни престъпници или са оказали съпротива на органите на реда. За 1995 г. случаите на оплакване са били 95, за следващата - 107, за м.г. - 84. От тях МВР предало в прокуратурата 44, по които се водят следствени дела. Има 4-ма полицаи, осъдени за насилие над граждани. От МВР са уволнени дисциплинарно 26 служители, други 63-ма са наказани. 21 сигнала за насилие не са се потвърдили. Относно разминаването между данните на МВР и Татарчев и Рашков, може да се напрови извод, че за 25 дела няма данни от прокуратурата и следствието за заведени дела, това е укриване, заяви ген. Попов. Това е само компромат срещу органите на реда, а не средство за подпомагане на обществото, каза министър Бонев.
 Главният секретар Попов потвърди, че полицаите, заловили двамата убийци Бочев и Виденов, са действали според правилата и инструкциите, позовавйки се на служебна проверка. Те били заподозрени и в други убийства. До 16.30 часа вчера 513 души са се записали в подписката за оставките на Татарчев и Рашков.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Премиерът не иска оставката на Бонев

 След вчерашното заседание на НИС премиерът Костов заяви, че няма да поиска оставката на министър Богомил Бонев, той ще продължи да работи на поста си, защото имал доверието на мнозинството, което го е избрало. Противното би означавало намеса в работата на законодателния орган, тъй като само НС може да реши съдбата на един министър, подчерта премиерът. Според него никакви акции срещу министри не биха могли да променят кострукцията на кабинета, защото в България властите са независими една от друга, коментира той. Всички в един глас бранели съдебната власт, а не се чувал глас в защита на правителството, или на отделни министри, счита Костов. Той съобщи, че съветът по сигурността ще се събере скоро, за да обсъди стратегията за борба с престъпността. Около 7 юни кабинетът щял да приеме съответното постановление, а до края на месеца ще се състои заседанието. В края на седмицата правителството щяло да излезе с окончателно становище по даклада на Рашков и Татарчев.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Нападението срещу Заркова - поръчково

 Това заяви вчера главният секретар на МВР Божидар Попов. По случая работели всички служби, но нямало достатъчно свидетели, въпреки многото хора на спирката. Вчера делото Заркова било изпратено от столичното следствие в НСлС и се поело от специализирана група под ръководството на Богдан Карайотов.
 Версиите за атентата срещу журналистката варираха от отмъщение до драстичен опит за нагнетяване на обстановката с цел извличане на дивиденти от заинтересовани среди. Основната версия на следствието е покушение на засегнат от перото на журналистката.
 Стефан Савов заяви, че го смущава фактът, че нападението над Заркова като че ли не е свързано с публикациите й, а е по-скоро някаква игра. Анастасия Мозер изказа надежда, че този случай ще накара много хора за отрезвеят и да започнат да си вършат работата.
 Петър Стоянов коментира лаконично в Китай, че това е лисване на киселина срещу свободното слово в България.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Бонев смени варненската РДВР със софийски полицаи

 Министър Богомил Бонев смени цялото ръководство на регионалната дирекция и в кадровия резерв отиват вкупом досегашният директор на РДВР полк. Наско Рафайлов, шефът на РСБОП подп. Олег Атанасов и на служба "Полиция" полк. Петко Петков. Началникът на службата за сигурност полк. Иван Иванов е пенсиониран. На тяхно място ще бъдат назначени столични специалисти, чиито имена ще станат известни до седмица. Засега се знае, че директорският пост се поема от 42-годишния полк. Иван Стефанов, началник на столичното 6-то РПУ.Основният мотив за смяната са слабите темпове в овладяването на престъпността в града и особено на силовите структури, уточни Бонев.
 в.к "Демокрация" бр. 124/14.05.1998 г.                 рег. 14.05.1998 г.
 

Лорда иска оставката на Славчо Босилков

  Шефът на Дирекцията на националната полиция полк. Славчо Босилков трябва да си подаде оставката, заяви вчера депутатът от Евролевицата Георги Дилков-Лорда. Той щял да иска специална среща с вътрешния министър, за да настоява за това. Ако Босилков не си отиде сам, аз ще подам оставката си като полковник от ДНП, закани се Дилков, който в момента е в неплатен отпуск като народен представител. Според Лорда, Босилков правел опити да реполитизира ръководената от него система.
 в.к "Демокрация" бр. 124/14.05.1998 г.                 рег. 14.05.1998 г.
 

Все пак ще има нов шеф на НСО?

 Упорито вървят слухове сред парламентаристите, че сегашният шеф на националната координация на СДС и депутат Симон Спасов ще е новият шеф на Националната служба за охрана при президента /НСО/, научил "Стандарт" от сини депутати. Отстраняването на ген. Владимиров обаче нямало да стане лесно, защото президентът Стоянов го поддържал и бил против смяната му. НСО, както се знае, е под правомощията изцяло на държавния глава.
 в-к "Стандарт", бр. 2020/14.05.1998 г.        рег. 14.05.1998 г.
 

Атанас Тилев съди МВР за морални щети

 Бившият собственик на Банката за земеделски кредит /БЗК/ Атанас Тилев обяви, че ще съди задочно МВР за морални щети, тъй като през миналата година в нарушение на Закона за задграничните паспорти му бе забранено да пътува в чужбина. Гражданският иск бил за 2 лв. Без да е следствен по някакво дело Тилев бе спрян с две телеграми, едната, подписана от бившия шеф на ДНП Иван Димов, втората с благословията на бившия директор на НСС Юлий Георгиев. Законът не бил спазен, защото липсвало писмена заповед на шеф на МВР.
 в-к "Континент", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Задържана група приватизатори-измамници

 Петима пловдивчани са задържани , защото продавали фалшиви депозитарни разписки, съобщиха от МВР. Те използвали фалшиви пълномощни и нотариални печати при предлагането на фалшивите депозитарни разписки за придобити акции в масовата приватизация. Разписките продавали на инвестиционни посредници в по-големите градове на страната. Групата използвала фалшиви паспорти на имената на Васил Чолаков, Васил Иванов, Красимир Стефанов, разполагала с база данни за акционерите, вида и броя на акциите от различните предприятия в масовата приватизация, която била в Централния депозитар.
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"