Западна Европа - България

Германия се стреми да стане инвеститор номер 1 в България
 
 При завръщането си от Бон шефът на парламента Йордан Соколов каза, че Германия се интересува от икономическото сътрудничество с България и се стреми да стане отново инвеститор номер 1 в страната ни. Г-н Соколов беше там на работно посещение по покана на председателя на Бундестага г-жа Рита Зюсмут. Немската фирма "Сименс" поема реконструкцията на АЕЦ "Козлодуй", а "Тисън" и "Круп" проявяват интерес към приватизацията на "Кремиковци".
 в-к "Пари", бр.98/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Британски посланик помага на туристическия бизнес в Родопите

 Туристически информационни центрове откри британският посланик Роджър Шорт в градовете Девин и Момчиловци, които ще предлагат пакет от услуги за туристите. Подобна структура има вече в Смолян. Те ще бъдат включени в Националната туристическа мрежа. Целта е създаване на частна туристическа агенция със седалище Смолян, която ще разработва различни туристически маршрути, ще осъществява посредническа дейност между туроператорските фирми и хотелите. Финансирането е осигурено от британския ноу-хау фонд и ще продължи до юни 1999 г. чрез съдействието на Агенцията за регионално развитие.
 в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Германия ни подкрепи за АЕЦ
 
Пи завръщането си от Берлин премиерът Иван Костов съобщи, че еврокомисарят Хан ван ден Брук и германският канцлер Хелмут Кол са подкрепили българската позиция за АЕЦ "Козлодуй". Канцлерът Кол подкрепил изцяло българският премиер с думите "Напълно ви разбирам, виждал съм панелните комплекси в Източен Берлин, знам как се чувствате". В разговорите с Ханс ван ден Брук, г-н Костов настоял България да не бъде притискана да изключи ядрените реактори под претекст за ядрена безопасност, преди да е изтекъл проектния им срок. Мотивите, че щетите за икономиката ни ще бъдат несравнимо по-високи от каквато и да е друга подкрепа, която ЕС може да ни окаже, са били разбрани.
 в-к "Демокрация", бр. 117/07.05.1998 г.                  рег. 07.05.1998 г
 

Швейцария спира хуманитарната помощ за България

 България получи последната хуманитарна помощ за България, стана ясно след изявление на посланика Гуденц Руф. Ситуацията в България не може да се сравни с тази отпреди година, убеден е той. Швейцария обаче ще остане един от големите донори за страната ни, но сътрудничеството вече ще се насочи към техническо и финансово подпомагане на здравеопазването, екологията, земеделието, малкия и среден бизнес, енергетиката и др. области. На 12 май например ще стане официалното откриване на ВЕЦ "Пещера", модернизирана с швейцарска помощ. Като заключителна хуманитарна акция швейцарското посолство ще захрани с 25 т сухо мляко в 21 заведения "Майка и дете", 33 социални заведения, 42 специализирани социални институции.
 в-к "Пари", бр. 103/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.

Швейцарският посланик за българо-швейцарските връзки

 Негово превъзходителство Гуаденц Руф счита, че икономическото развитие скоро ще позволи на политическите институции да се справят с проблемите и няма да има нужда от хуманитарна помощ за България. До момента Швейцария е предоставила помощи за повече от 2 млрд.лв. за страната ни и възнамерява вече да помага на други нуждаещи се от помощ, казва той.
 Швейцария е номер пет или шест в списъка на чуждестранните инвеститори в България. Няколко от мултинационалните компании вече са тук - "Нестле", "АБВ, "Холдер банк", в циментовата индустрия и др. Банките, които имат интереси в България, казва г-н Руф, възнамеряват да финансират вноса и износа и дейностите по внос-износа. Те няма да купуват, но могат да помогнат на българските власти да продават, твърди той. В областта на обмяната на специалисти г-н Руф посочва програмите за техническо сътрудничество, разгърнати в три сфери - земеделие, гори, околна среда и социална сфера. Всяка година техническата помощ възлиза на 7 000 000 шв. франка. Програма за регионално развитие има в региона на Стара планина. Има и Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието, съвместно с екоминистерството. България е една от страните в Източна Европа, към които сме насочили вниманието си, твърди Негово превъзходителство швейцарският посланик.
 в-к "Пари", бр. 103/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 
 

Създаваме с Австрия икономически център
 
 Българо-австрийски център за стимулиране на икономиката WIFI-България ще бъде създаден в най-скоро време, съобщиха от промишленото ведомство. Утре за Айзенщат заминава българска делегация, водена от зам.-промишления министър Владимир Кисьов. Групата ще подготви документи за създаване на центъра, основни партньори в него ще са българският институт по маркетинг и австрийският институт за стимулиране на икономиката WIFI.
 В-к "Стандарт" бр. 2017/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г.
 

Германия няма да престане да подкрепя България

 Дори и след евентуална смяна на правителството наесен, Германия няма да престане да бъде адвокат на България, каза немският депутат Гернот Ерлер на конференция в Мюнхен, посветена на страната ни. Лектори на форума са трима български зам.-министри, учени и журналисти. На срещата са били поканени собствениците на ВАЦ, както и водещи журналисти от "Франкфуртер алгемайне цайтунг", "Фокус", "Франкфуртер рундшау". Германците подкрепят интеграцията на България към ЕС и НАТО, подчертаха немските лектори. Отварянето на досиетата и борбата с престъпността бяха основна тема на вчерашния ден. Четени бяха доклади за мафията и ролята й в политиката.
 в-к "24 часа", бр. 125/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г.


 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"