НАТО

НАТО отворено за България

 България ще е между държавите, получили покана за членство в НАТО при втората вълна на разширяването й, заяви вчера министърът на отбраната на Норвегия Даг Юстеин Фьорвол, който беше на посещение на парашутната бригада в Пловдив. Според г-н Фрьовол вратите на НАТО вече са отворени за България. Бойци от поделението демонстрираха пред госта действия при критични военни операции и уменията си за водене на бой. Функциите на елитната бойна част бяха представени от министъра от командира на бригадата полк. Тома Дамянов.
 в-к "Демокрация", бр.113/01.05.1998 г.                  рег. 01.05.1998 г.
 

Бжежински - оптимист за членството ни в НАТО

 В интервю по време на третия конгрес на Нова атлантическа инициатива в Истанбул известният политолог Збигнев Бжежински заяви, че е оптимист по отношение членството на България в НАТО. Той считал, че най-удобната дата за това е 2005 г. "За мене е по-важно друго - че за България това ще стане. И това е толкова сигурно, колкото и самото разширяване на НАТО", каза Бжежински пред журналист от радио "Свободна Европа". Той препоръча на страната ни да следва най-правилния път - на пазарната икономика и винаги да стои на страната на демокрацията, никога да не остава извън стабилността и източниците на стабилност. Така правели Полша, Чехия и Унгария и спечелили, завърши известният политолог.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                   рег. 05.05.1998 г.
 в-к "Континент", бр. 101/06.05.1998 г.                       рег. 06.05.1998 г.
 

Алекс Алексиев за шансовете на България за НАТО

 Според бившия съветник на Филип Димитров Алекс Алексиев, в момента София е по-интересна за НАТО от Атина и Анкара, поради непрекъснатите конфликти между тях. Сега действително България е остров на стабилността на Балканите, твърди той и има добри отношения с натовските си съседи. Според него опасността за нас е вероятна война в Косово, която би се пренесла в Македония и тогава би се откроил въпросът каква политика ще води София. Г-н Алексиев счита, че сегашното правителство би се справило с ескалацията на конфликта в Косово, ако провежда умна и реалистична политика.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Анкара ни подкрепя за членството в НАТО

 Анкара подкрепя приемането на България в НАТО, заяви вторият началник на турския генерален щаб Чевик Бир в изказване на конгреса на "Нова атлантическа инициатива". Същото съдействие изразиха и бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински и германецът Фридберг Плюгер.
В щатската делегация участва и бизнесменът Джо Кенън, собственик на стоманодобивния комбинат "Джинива стийл", който е един от активните поддръжници за приемането на България в атлантическото семейство. Един от синовете му в момента е мисионер на мормоните в град Сливен.
в-к "Труд" бр. 117/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

Генерал Клаус Науман от НАТО идва в София

 Той пристига по покана на началника на ГЩ на БА ген.-полк. Михо Михов. Председателят на Военния комитет на НАТО Науман ще изнесе лекция пред Атлантическия клуб и ще посети гарнизона в Карлово.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

НАТО е балкански многонационални сили

 НАТО приветства регионалните инициативи за стабилност в Европа и създаването на балкански контингент, заяви на пресконференция гостуващият у нас председател на Военния комитет на пакта, ген. Клаус Науман. Страните, участнички сами трябва да решат къде да е командването на войските. Шефът на Генщаба ген. Михо Михов съобщи, че са насрочени експертни срещи по създаването на многонационалните сили; на 14 и 15 май те ще са в София, на 21 22 май в Тирана.
 в-к "Стандарт", бр. 2019/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

НАТО няма мандат за интервенция в Косово
 
 Това каза началникът на Военния комитет на пакта ген. Клаус Науман в интервю пред в. "Демокрация"."Разговаряхме за оперативната съвместимост на армията ви и НАТО, за националната ви програма за членство в пакта и за участието на българите в инициативата "Партньорство за мир". "Искам да подчертая, че в НАТО сме благодарни за участието на България в тази инициатива и за присъствието на ваш инженерен взвод в мисията СФОР в Босна и Херцеговина. Обсъдихме главно три проблема: ситуацията в Косово и стабилността на Балканите, участието на България в инициативата партньорство за мир и състоянието на военната реформа. И двете страни са на мнение, че трябва да се избегне ескалацията на конфликта в Косово и да се постигне стабилност в района. Пактът няма мандат да предприема каквато и да било военна намеса в Косово. България е направила значителни стъпки по осъществяване целите на оперативна съвместимост с НАТО, като техния брой вече надхвърля 40, но броят на постигнатите или непостигнатите цели не е свързан пряко с членството на страната в НАТО. Участието в Партньорство за мир не означава директно приемане в пакта.", заяви генерал Науман.
 в-к "Демокрация, бр. 14/14.05.1998 г.            рег. 14.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2010 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"