Международен валутен фонд

Предпоследният транш от МВФ идва до месец

 Говорител на МВФ е заявил пред радио "Свободна Европа", че България ще получи $80 млн. - предпоследния транш от фонда до месец. Първоначално парите трябваше да пристигнат през април. Имало обаче още някои изисквания, свързани с приватизацията, които страната трябвало да изпълни, казват от МВФ.
 в-к "Труд", бр. 115/01.05.1998 г.                рег. 01.05.1998 г.
 

Забавянето на транша от МВФ се очакваше

 Като напълно очаквано окачестви забавянето на петия транш от МВФ вицепремиерът Божков пред БНР. Според него това се дължи на прецизната работа на правителството с екипа на фонда. Подготовката за тригодишното споразумение е в ход, каза Николай Георгиев, пом.-изпълнителен директор на МВФ от Вашингтон. Ан Макгърк отрече слуховете, разпространени от Ал. Томов, че ще преговаряме за едногодишно стенд-бай споразумение. Докладът на Макгърк вероятно ще бъде готов след празниците и приемането му се очаква до две седмици след това, твърди г-н Георгиев.
  в-к "Пари", бр.98/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Томов иска среща с МВФ за политиката на доходите

 При завръщането си лидерът на Евролевицата каза, че работна група от Социнтерна щяла да прави совалка из Косово, Македония и Белград за предотвратяване на евентуалния конфликт. На заседанието в Сараево той застъпил тезата, че ново ембарго би засегнало сериозно страната ни и другите икономики от района.
 Александър Томов бил недоволен от реакцията на внесения от Евролевицата законопроект за почасовото заплащане на труда и заплаши, че ще се срещне с мисията на МВФ по повод политиката на доходите в страната. Ще сезираме Съвета на Европа, каза г-н Томов.
 в-к "Пари", бр. 102/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Ан Макгърк идва в края на май
 
 Екипът на Ан Макгърк ще пристигне в София около 27 май, а самата тя няколко дни по-късно. Това съобщи постоянният представител на МВФ у нас Питър Стела. Основната цел е да стартира първия кръг от преговорите по тригодишната програма с фонда. Вероятно първоначалният срок няма да бъде спазен и преговорите няма да приключат през юни, защото предстои много работа , което ще отнеме доста време, смята г-н Стела.
 Преди 22 май бордът на директорите на МВФ ще се произнесе по третия преглед на петия стенд-бай, каза вчера Муравей Радев. Ако бордът каже "да" при последния преглед, петото споразумение ще се смята почти за завършено.
 в.к "24 часа" бр. 126/14.05.1998 г.                   рег. 14.05.1998 г.
 в-к "Демокрация, бр. 124/14.05.1998 г.            рег. 14.05.1998 г.
 

Питър Стела за заемите от МВФ

 Постоянният представител на фонда у нас Питър Стела заяви, че, ако преговорите по дългосрочното споразумение с МВФ завършат успешно, то оттам ще ни бъде отпусната помощ в размер на $ 1,5 млрд. Преговорите по кредита щели да стартират на 27 май, когато щяла да пристигне Ан Макгърк.
 в-к "Новинар", бр. 123/14.05.1998 г.              рег. 14.05.1998 г.
 

МВФ - против диференцирани ставки по ДДС

 Представителят на фонда у нас Питър Стела заяви, че фондът няма да има нищо против да се намалят ставките по някои данъци, в това число и по ДДС, но е против въвеждането на диференцирани ставки по ДДС за отделни стоки и услуги. Кабинетът вече приравни спедиторските услуги към сделките за износ, което означава нулева ставка по ДДС. От списъка със стоките, облагани по ДДС, се предлага да излязат и уловът от корабите на океанския ни риболов, художествените творби, употребявано недвижимо имущество за лични цели, ковчези и урни с останки на умрели.
 в-к "24 часа", бр. 127/ 15.05.1998 г.                рег. 15.05.1998 г.
 

Обратно към "Анализи"