Международни финансови организации

ЕБВР съгласна на отсрочка за АЕЦ

ЕБВР проявява интерес да инвестира в консултантска дейност по проекти за рехабилитация на ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 3. Това са заявили представители на банката на среща с Комитета по енергетика и НЕК, съобщиха от КЕ. На нея е бил направен и преглед на споразумението от 1993 г. между ЕБВР и българското правителство за отпускане на помощ от 24 млн. екю за модернизация на блоковете 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Нашите експерти и представителите на банката са доближили мненията си, че в момента страната ни има нужда от тези блокове и е необходима отсрочка от първоначално планираните в споразумението срокове за затварянето на реакторите. Разговорите по проблема ще продължат през май.

В споразумението е записано, че трябва да спрем блоковете до края на тази година, но при няколко условия, които не са изпълнени.

в-к "Демокрация", бр. 113/ 01.05.1998 г.                   рег. 01.05.1998 г.


Годишна среща на ЕБВР в Киев

Българската делегация, която замина на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Киев, се води от министър Божков. В състава й влизат още финансовият министър Муравей Радев, зам.-финансовият министър Пламен Орешарски, зам.-управителите на БНБ Мартин Заимов и Валентин Цветанов и шефът на БКК Петър Жотев. Делегацията ще представи програмата на българското правителство за приватизация на реалния и банковия сектор. Вицепремиерът Божков призна, че процесът върви по-бавно отколкото бе предвидено, но въпреки негативната оценка на СБ към приватизацията у нас, той се надявал да има добър инвестиционен интерес. ЕБВР е традиционно силен партньор на България в приватизацията и икономиката въобще, заяви още министърът, посочвайки участието й в раздържавяването на ОББ, "Соди"-Девня и създаването на следприватизационен фонд за малки и средни предприятия, за който ЕБВР отпусна 30 млн. екю.

Министър Божков коментира изявленията на Илейн Патерсън от понеделник с думите, че не може СБ да иска 50% приватизация до края на годината, защото не било ясно какво се разбира под активи на държавата - дали онова, което подлежи на раздържавяване или всичко.

в-к "Континент", бр. 101/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
в-к "Сега", бр. 101/06.05.1998 г.                            рег. 06.05.1998 г.Кенет Лей пристига на 18 май

Директорът на СБ за България и Румъния ще пристигне на проверка на българското представителство на СБ, по-специално - на портфейла от проекти и програми, реализирани у нас.

в-к "24 часа", бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.


Още за годишната среща на ЕБВР в Киев

В доклада на ЕБВР се казвало, че ядрените ни реактори няма да бъдат закривани до 2003 г., защото програмата за ядрена безопасност не била завършила, поради недостатъчно инвестиции. На 12 май Александър Божков ще запознае участниците във форума с възможностите за инвестиции у нас. Той ще се срещне с мениджъри на банките "Ситибанк", "Ю Би Ес", "Мерил Линч", "Чейс Манхатън", "Бенкърс тръст". Предвидени са разговори с Оливие Декам, директор в ЕБВР за България. Също с Джовани Равацио, ръководител на делегацията на ЕС.

За 1998 г. ЕБВР планира да инвестира в България между 125 и 150 млн. екю, главно в частния бизнес. Пред 1997 г. са били подписани 107 договора за 2 млрд. и 300 млн. екю. 67% са били за частния бизнес. В България обаче инвестициите на ЕБВР за държавата имат предимство пред частните. Новата програма на банката ще се обсъжда в отделна програма "Бизнесфорум".

в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.Божков кани отново инвеститорите у нас

На годишната среща на ЕБВР в Киев вицепремиерът изтъкна, че очакваме по-голям приток на капитали за България, тъй като страната ни е пета по дялово участие, а се нарежда едва на 13-то място по инвестиции. Според директора за Източна Европа Харолд Розен се наблюдавал интерес и стабилизация в България и трябвало ЕБВР да кредитира малкия и среден бизнес. Международната финансова корпорация /част от групата на СБ/ проявявала интерес към някои наши банки, стана ясно след срещата.

в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.СБ предупреждава, че реформите могат да спрат

В новата стратегия на Световната банка за България се твърди, че ако правителството изпадне в самодоволство и му липсва решителност, реформите отново могат да спрат. Документът, който не е разпространен публично, станал достояние на кореспондента на радио "Свободна Европа" във Вашингтон. Въпреки постиженията от последните 12 месеца реформите все още били със забавено темпо, недостатъчно за стабилен икономически растеж, се казвало там. Само при бързи и смели действия в следващите 3 години кабинетът ще може да разчита на финансова подкрепа на стойност $ 700 млн. Отпускането им обаче ще зависи от действия, а не от обещания, се твърдяло в стратегията.

СБ отпусна $16 млн. за екологичен проект в България за ограничаване на замърсяването от МДК Пирдоп, предаде Ройтерс.

в-к "Пари", бр. 107/14.05.1998 г.                рег. 14.05.1998 г.$ 40 млн. отпуска ЕБВР за телекомуникациите

Шефът на АП Захари Желязков съобщи това след завръщането си от годишната среща на ЕБВР в Киев. Чуждите консултантски групи проявили по-голям интерес към пуловата приватизация и към посредничество в продажбата на "Булгартабак" и НЕК, съобщи пък вицепремиерът Божков.

в-к "Новинар", бр. 123/14.05.1998 г.              рег. 14.05.1998 г.
 
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"