Европейски съюз

От ЕС пак проверяват мандрите

 Агроминистърът Венцислав Върбанов ще има среща на 15 май с еврокомисаря Франц Фишер, който отговаря за селското стопанство в рамките на съюза. На нея ще бъде уточнена датата, на която ще пристигнат нови инспектори от ЕС, за да проверяват нашите мандри. От техния доклад зависи дали ще ни бъде разрешено отново да изнасяме сирене и кашкавал за страните-членки. От нашето агро-министерство бяха определени 5 мандри, които да кандидатстват за разрешително от ЕС. Ще се обсъжда също възможността за внос на живи животни от България за Евросъюза.
 в-к "Пари", бр. 99/05.04.1998 г.                     рег. 05.04.1998 г.
 

Критериите за присъединяване към Европейския валутен съюз

 Инфлацията не бива да е по-висока от 1.5% от най-ниската в три страни с най-добър такъв показател. Т.е годишно й равнище трябва да е максимум до 3.5 на сто средно У нас инфлацията през март с натрупване е 3.7%.
 Дефицитът на държавния бюджет не бива да превишава 3% от стойността на брутния вътрешен продукт. По този показател България отговаря номинално, обаче методиката на хазната при нас е по-различна, което прави данните несъпоставими.
 Държавният дълг (вътрешен и външен) не може да надхвърля 60% от стойността на брутния вътрешен продукт
Дългосрочните лихвени проценти трябва да бъдат стабилни, както и обменните валутни курсове.
 в-к "Труд" бр. 117/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

ЕС финансира енергийни проекти

 Директорката на Енергиен център София Виолета Грозева съобщи пред агенция Балкан, че ЕС ще инвестира в ефективни енергийни технологии. 70% от стойността на проектите ще се поемат от съюза, останалите 30% - от консорциум Фемопет, който обединява Енергиен център София и Енергопроект. За 50 малки и средни предприятия ще бъдат разработени ефективни технологии, чрез които може да се спестява между 10 и 35% от консумираната електро- и топлоенергия.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                 рег. 06.05.1998 г.
 

Семинар "Перспективи на програма ФАР и други инвестиционни проекти с международно финансиране в България"

 На семинара, организиран от испанското посолство, стана ясно, че бюджетът на програмата ФАР за България за тази и следващата година е 100 млн. екю. Това съобщи Антъни Кърк, ръководител на ФАР за страната ни. След 2000 г. ще разполагаме с по 200 млн. екю годишно, обеща той. Една трета от парите ще отидат за хармонизиране на законодателството ни с европейското и за административното обслужване на населението. Останалите 70% били за инфраструктурата, селското стопанство, екологията, телекомуникациите.
 Централна дирекция ще координира вече дейността на ФАР у нас, а 6 изпълнителни агенции ще осъществяват инвестиционните намерения на програмата. Офисите по отделните министерства ще бъдат премахнати. Парите по ФАР ще се съхраняват в национален фонд към Министерството на финансите. Г-н Кърк съобщи, че утре Европейската комисия ще разгледа предложените от България проекти за укрепване на държавните институции.
След 2000 г. нова програма, наречена ИСПА, ще финансира присъединяването на асоциираните страни, като България. Тя ще разполага с 2,5 млрд. екю и ще се грижи главно за проекти в околната среда и транспорта. Началникът на ГУ "Пътища" Костадин Таушанов добави, че ще кандидатстваме пред ЕС за финансиране на строителството на автомагистрала "Струма" между София и Кулата.
 в-к "Пари", бр. 100/06.05.1998 г.                           рег. 06.05.1998 г.
 в-к "Сега", бр. 101/06.05.1998 г.                            рег. 06.05.1998 г.
 

ЕС ни дава 10.8 млн. екю за структурната реформа

 Европейският съвет ще ни отпусне 10.8 млн. екю за проекти в подкрепа на структурната реформа, по думите на представителя на ФАР и САРА в България Георги Папломатас. ЕС ще отпусне около 4 млн. екю за преструктуриране на ДСК в търговска банка. Част от проекта е и за създаването на единна модерна компютърна мрежа в клоновете на ДСК. 890 хил. екю ще струва проект за комуникация и реформа, който цели да се популяризира реформата сред населението. САРА ще подпомогне и предварителната подготовка на приватизацията на около 150 български предприятия, като за целта са предвидени около 1 млн. екю.
 в-к "Демокрация", бр. 117/07.05.1998 г.                  рег. 07.05.1998 г
 

Заседание в Атина по програмата ФАР

Днес в гръцката столица започва петото поред заседание на смесения българо-гръцки комитет за планиране и контрол по програмата ФАР - Трансгранично сътрудничество. На него ще бъде подписано финансово споразумение за т.г., известно още под името финансов меморандум 98. По тази линия ще ни бъде отпусната сумата от 41 млн. екю. С тях ще бъде изграден новият ГКПП "Илинден" между гр. Гоце Делчев и Драма. Предвижда се рехабилитация на пътната отсечка Дупница-Кулата и изграждане на 13 км нов граничен преход при Гоце Делчев.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

ЕС и ЕБВР създават финансов фонд за България

 ЕС ще отпусне чрез програма ФАР 15 млн. екю /16,75 млн. долара/, а Европейската банка за възстановяване и развитие - 30 млн. екю /33,5 млн. долара/, за да се финансира периодът след приватизацията в България, съобщи вчера говорител на Европейската комисия, цитиран от ФП. "Фондът ще позволи на България да привлече чужди инвестиции и да създаде здрава конкурентна основа, прозрачност и откритост на пазарите", подчерта вчера европейският комисар за външни отношения Ханс ван ден Брук.
 Фондът ще предоставя средства и помощ в управлението на средно големи предприятия, за които е трудно да наберат първоначален капитал. Инвестициите ще бъдат насочени както към приватизирани, така и към новосъздадени частни фирми, допълва Би Би Си. Очакванията са следприватизационният фонд да вложи капитала си през следващите 4 години и да се оттегли окончателно от инвестициите след не повече от 10 години. Според вицепрезидента на ЕБВР Дейвид Хекстер фондът ще има съществен принос за преодоляване на една от най-големите спънки за развитието на частен сектор в нашата страна: оскъдната наличност на дългосрочно финансиране и на рисков капитал.
 в-к "Демокрация", бр.119/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Трансграничните ни проекти одобрени в Атина

 Смесеният българо-гръцки комитет е одобрил вчера в Атина всички предложения на българската страна по програмата ФАР-Трансгранично сътрудничество за 1998 г. Нашите проекти предвиждат рехабилитация на пътния участък Дупница-Кулата, изграждане на новия граничен преход при Гоце Делчев и новия граничен пункт "Илинден". С парите от ФАР - 41 млн. екю, ще се извърши и проектирането на автомагистрала от Дупница до Кулата.
 На петото си заседание комитетът е одобрил и проектите за следващата година. Те предвиждат изграждане на граничния пункт с Гърция при прохода Маказа, обновяване на участъка Хасково-Свиленград, реконструкция и модернизация на граничните пунктове при Кулата и Ново село. Ще се изградят и три пречиствателни станции за отпадни води в Стара Загора, Хасково и Димитровград.
 

Пари по ФАР стоят неизползвани

 Вече 3 години общо 4 млн. eкю стоят неизползвани в ЦКБ, Експрес банк и Пощенска банка поради липсата на подходящ за инвестиране проект, коментира председателят на БСК Божидар Данев на семинар, посветен на участието на България в програмите на ЕС. Той прогнозира, че през тази година безработицата у нас ще расте, като последствие от структурната реформа.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                        рег. 12.05.1998 г.
 

ФАР настоява за сваляне на цените на суровото мляко
 
 Изкупните цени на суровото мляко в България са нереално високи, заяви вчера д-р Едгар Шпеер, консултант по проект на програмата ФАР за качествен контрол на млякото ни. Реалната цена била 250-300 лв. Допреди месец мандрите плащаха по 400-500 лв за литър. Тези цени били феномен за Източна Европа, където млякото се изкупувало до 350 лв. Изкупната цена пряко зависи от покупателната способност на населението и качеството на суровината, мотивира се Шпеер.
 Да свалят цените до 300 лв. решиха преработвателите, ако фермите не са съгласят да договорим взаимноприемливи цени, те ще паднат много под 300 лв., заяви пък шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Карамфилов. При 250лв. за литър мляко сиренето ще излиза по 2 500 за кило от мандрата, а в магазините трябва да се продава по 3 000 лв.
 в-к "24 часа", бр. 124/12.05.1998 г.                          рег.12.05.1998 г

ЕС ни дава $61 млн. за малкия бизнес
 ЕС и Евробанката създадоха съвместен фонд за инвестиции в приватизирани предприятия у нас, предаде Би Би Си вчера. Фондът ще разполага с 55 млн. екю (61.2 млн. долара) и с тях ще финансира малки и средни наши фирми. Еврокомисарят Хан ван ден Брук подчерта, че фондът ще помогне на страната ни да привлече чужди инвестиции.
 в-к "Стандарт", бр. 2019/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"