Балкански страни - България

ПКК откри официално представителство в Атина

 Забранената в Турция Кюрдска работническа партия откри вчера официално представителство в Атина - първото по рода си в Европа. "Бюрото в Гърция ще покрива целите Балкани докато бъдат открити представителства и в други страни", заяви 38-годишната ръководителка на бюрото Семши Кила, която досега работеше за ПКК в Брюксел.
 Откриването на представителството бе обявено на прием в луксозен атински хотел в присъствието на десетина гръцки депутати от ПАСОК, Нова Демокрация и Коалицията на левите и прогресивните сили. На приема беше прочетено послание от лидера на ПКК Абдулах Йоджалан. Неговият портрет украсяваше залата редом с портрета на гръцкия герой от националноосвободителната борба против османското иго - Теодорос Колокотронис. Гръцкият национален флаг бе закачен до знамето на ПКК.
 В посланието си лидерът на ПКК Йоджалан призовава за създаване на съюз на народите от Балканите, Кавказ и Близкия изток, който да противостои на "хегемонистичните стремежи на турския фашизъм".
 в-к "Сега", бр. 98/ 01.05.1998 г.                      рег. 01.05.1998 г.
 

Замразяват авоарите на Белград в чужбина

 На заседанието си Контактната група в Рим реши да замрази авоарите на Белград в чужбина. Министрите от САЩ, Италия, Германия, Великобритания, Франция, Русия поставиха ултиматум на бивша Югославия да започне веднага диалог без предварителни условия с етническите албанци в Косово. В противен случай ще бъдат поставени бариери пред инвестициите в Сърбия, заплашват от Рим, което би замразило приватизацията и спряло потока от свежи пари, тъй нужни на сриващата се икономика в страната. Русия не застана зад новите санкции, но се присъедини към призива за спиране на насилието от страна на югоармията и косовските сепаратисти. Над 100 души са загинали от началото на конфликта в Косово.
 в-к "Стандарт", бр. 2009/01.05.1998 г.          рег. 01.05.1998 г.
 

Македония извадена от черния списък на ООН

 Под натиска на Държавния департамент на САЩ Македония е била извадена от мандата на специалния наблюдател за човешките права към ООН, съобщиха от правозащитната организация "Хюмън райтс Уоч". Организацията обаче подчерта, че отправя сериозни упреци към Македония за полицейски произвол и за преследване на граждани с българско самосъзнание.
 в-к "Труд", бр. 115/01.05.1998 г.                рег. 01.05.1998 г.
 

От 1 май-България поема председателството на ЧИС

 От 1 май за шест месеца България ще поеме председателството на Черноморското икономическо сътрудничество. На официалната церемония в Ереван България бе представена от зам.-министъра на МВнР Бойко Мирчев. Предстои откриването на Черноморската банка за търговия и развитие. За първи вицепрезидент на банката през март бе избрана Даниела Бобева.
 в-к "Пари", бр.98/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Четирима сръбски полицаи ранени от косовски албанци

 Косовски албанци-сепаратисти раниха вчера четирима сръбски полицаи при нападение срещу полицейски пост при село Поносевац, близо до границата с Албания. Нападението е било извършено от бойци на Армията за освобождение на Косово.
Югославската армия е предотвратила нови опити за прехвърляне на оръжие в Косово през границата с Албания, като открила огън по контрабандистите и ги принудила да избягат. Според военната сводка завчера и вчера по границата са възникнали инциденти, при които били отблъснати контрабандисти, носещи голямо количество оръжия. Междувременно вчера повече от хиляда етнически албанци участваха в поредното 24-то мирно шествие в Прищина с искане за независимост на Косово.
 в-к "Демокрация", бр.114/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Месут Йълмаз обвинява Гърция

 Турският премиер заяви, че Атина настройвала зле Запада към неговата страна и особено целяла да развали отношенията й с ЕС, предаде ДПА. Гърция подкрепяла кюрдските бунтовници и създавала напрежение в Егейско море. Тя отхвърлила предложението на Турция за решаване на Егейския проблем по цивилизован начин и била враждебно настроена към турската политика в региона.
 в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

ЕС за положението в Македония

 В последния доклад на Съвета на министрите на ЕС, посветен на реформите в Македония, се казва, че в страната икономиката не функционира, администрацията не е ефикасна, съдебната система е бавна и претоварена, КС не се ангажира достатъчно с правата на човека. Скандалът с рухналата финансова къща ТАТ през м.г. доказвал това. Предизвиквала загриженост и ситуацията в македонските медии, тъй като държавният конгломерат доминирал в печата и го контролирал. Електронните медии също били под контрола на правителството. Образованието се сблъсквало с недостиг на компетентни преподаватели и професори по албански език.
 Полицията не спазвала правата на гражданите в нужната степен, според конституцията и европейските норми, се казва в доклада на ЕС.
 в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Влиянието на новите санкции върху икономиката на Югославия

 Според югославските банкери, икономисти и бизнесмени новите санкции, наложени на Белград, представляват предупреждение към сръбските политици, но няма да се отразят веднага върху икономиката. Икономистът Мирослав Лабус счита, че те само целят да принудят белградското правителство да направи адекватни отстъпки, но от друга страна на него му бе оставено достатъчно време да прехвърли капиталите си на сигурно място още преди месец. Държавните авоари в чужбина пък никога не са били размразявани, заяви източник от банковата сфера. Единствената сериозна заплаха е спирането на и без това скромния поток от чуждестранни инвестиции в страната, коментира Александер Влахович, директор по мениджмънт на икономическия институт. При липса на инвестиции не може да има приватизация и реформи, а само дълго вегетиране, допълни той.
 Държавната статистическа служба в СР Югославия съобщи, че цените на дребно и разходите за потребление през април са се повишили с 5,3% в сравнение. с предходния месец. Най-много са поскъпнали селскостопанските продукти, бензина, вносните промишлени стоки, като последствие от девалвацията на динара.
 в-к "Пари", бр. 99/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Исканията на Денкташ блокирали преговорите в Кипър

 Според американския пратеник за Кипър Ричард Холбрук предварителните условия, поставени от кипърските турци, блокирали пътя на възобновяване на мирните преговори. Той призна, че след тридневната си дипломатическа совалка не е успял да поднови преговорите между лидера на кипърските гърци Глафкос Клиридис и лидера на кипърските турци Рауф Денкташ. Денкташ бил поискал кипърското правителство да признае самообявилата се Севернокипърска турска република и да се оттегли от преговори за членство на Кипър в ЕС, което "е нереалистично", счита Холбрук. Положението се усложнявало още повече от отказа на ЕС да включи Турция в кандидатките за членство в съюза, допълни той.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Въоръжен конфликт между сръбската полиция и части на АОК

 Според агенция Ройтерс сръбската полиция била обкръжила група от около 200 сепаратисти от АОК в южното косовско село Поношевац. Районът на селото бил огласян втори ден от стрелба. Това бе потвърдено от независимото белградско радио "Б-92".
 Официалните сръбски власти пък съобщиха, че членовете на незаконната АОК нападнали в неделя 30 сръбски полицаи.
 Албанският външен министър Паскал Мило заяви, че отношенията Белград-Тирана са в най-ниската си точка от 50 г. насам, което правело конфликтът в Косово още по-вероятен.
 в-к "Демокрация", бр. 115/05.05.1998 г.                     рег. 05.05.1998 г.
 

Нова ос на Балканите прави Коен

 Светкавичното посещение на щатския военен министър Уилям Коен в Атина, Анкара и Близкия Изток целяло да се лансира нова отбранителна ос, за която мечтаели янките, твърди гръцкия вестник "Пондики". В нея можело да участват Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Израел, Турция и Гърция.
На въпроса кой е врагът за новата ос, "Пондики" предполага, че това са "всички, дори съюзниците европейци". Включването на Южните Балкани в отбранителната линия изисквало обаче решаването на косовския и кипърския проблем и спора за егейските острови.
в-к "Труд" бр. 117/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г.
 

Правим свободна индустриална зона с Гърция

 Областният управител на Хасково д-р Христо Василев съобщи по радио "Свободна Европа",че българите ще могат да работят в свободната индустриална зона, която се изгражда в граничния район между България и Гърция. Зоната ще заема площ от 500 дка. в триъгълника, който образуват българо-гръцката, турско-гръцката граница и река Арда. Мястото е до с. Орменион на 3-4 км от Свиленград. Гръцкото правителство вече е закупило земите и предстои изграждането на индустриални предприятия, главно в сферата на леката промишленост. Така гръцки фирми ще могат да използват легално евтина българска работна ръка.
в-к "Сега" бр. 100/.05.1998 г.                              рег. 05.05.1998 г
 

Съветът на Европа застава зад плана ни за Косово

 Германия и Гърция, които са настоящ и бъдещ председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, дадоха вчера висока оценка на инициативата на България за решаването на косовския проблем. България като съседна страна на СР Югославия, е сериозно загрижена от кризата в Косово. Общите декларации на външните министри от Югоизточна Европа, приети по инициатива на България са израз на стремежа на тези страни да дадат принос към усилията на контактната група да се реши проблема, посочила министър Михайлова на сесията на комитета в Страсбург.
 в-к "Стандарт", бр. 2012/06.05.1998 г.                     рег. 06.05.1998 г.
 

Специален пратеник на Москва - в СР Югославия

 След срещата си с югопрезидента Слободан Милошевич специалният пратеник на Москва Игор Иванов изненадващо каза, че СР Югославия е може би готова да приеме идеята за международно посредничество за уреждане на кризата в Косово. Иванов, който е и първи зам.-външен министър, потвърди позицията на Москва, че тактиката за натиск върху Белград е неприемлива. Русия разглеждала възможността да изпрати свои сини каски в състава на действащата в района на Македония мисия на ООН. Също се обмисляло евентуално участие в наблюдението на границата Косово-Албания за прехвърляне на оръжие в Косово.
 в-к "Сега", бр. 102/07.05.1998 г.                            рег. 07.05.1998 г.
 

Турският външен министър идва у нас

  Дипломат номер едно на Анкара Исмаил Джем пристига на двудневно официално посещение у нас на 13 май. За последен път той бе в България по време на визитата на турския президент Сюлейман Демирел през юни 1996 г. Министър Джем и министър Надежда Михайлова ще подпишат протокол за сътрудничество между двете министерства. Гостът ще бъде приет и от премиера Иван Костов и шефа на парламента Соколов.
 в-к "Труд" бр. 119/7.05.1998 г.          рег 7.05.1998 г.
 

Мадлин Олбрайт ускорява визитата си Гърция и Турция

 Държавният секретар на САЩ ще посети Гърция и Турция в края на май, съобщават атинските вестници. Визитата на Мадлин Олбрайт беше планирана за средата на лятото (юни-юли), но изглежда е ускорена с няколко седмици заради напрежението в гръцко-турските спорове за Егейско море и Кипър.
 в-к "Пари" бр. 101/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Кол и Ширак се срещат в Авиньон и разговарят за Косово

 На срещата между Хелмут Кол и Жак Ширак във френския град Авиньон бе обсъден и проблемът в Косово, като се изрази мнение, че той може да бъде решен и по военен път с намесата на НАТО. При липса на напредък в мирните преговори може да бъде предложено на НАТО да проведе операция по умиротворяване на района. В същото време във Вашингтон Бил Клинтън каза "Не искаме втора Босна в Косово".
 Според специалния пратеник на Клинтън за Балканите Робърт Гелбард пък, сръбските действия били предизвикали такава остра реакция, че нови и нови етнически албанци се присъединявали към АОК. Армията за освобождение на Косово планирала "активни действия" срещу стратегически обекти в Косово.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Мисията ЮНПРЕДЕП в Македония

 НАТО измества със седмица по-напред предвидените за 8 септември маневри на пакта и страните от Партньорство за мир в Македония. Броят на участниците става 15 вместо 12. НАТО иска да бъде удължена мисията ЮНПРЕДЕП в Македония и след края на срока й - 31 август. Междувременно Македония се въоръжава - две дузини бронетранспортьори БТР-80, произведени в гр. Горки, Русия, пристигат там, освен това още 18 американски гаубици.
 Авторитеният външнополитически в. "Тюркие" твърди, че вероятният щаб на балканските умиротворителни сили ще бъде Македония, защото САЩ стояли зад този вариант.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Атина отрича за бюро на ПКК

 След тревожното запитване на САЩ до Гърция, Атина отговори, че в страната няма бюро на Кюрдската работническа партия /ПКК/, само както в ЕС и САЩ, имало бюра на кюрдски политически организации, занимаващи се с бежански проблеми. Според Ройтерс и АФП обаче, на територията на Гърция имало официално представителство на политическото крило на ПКК, което носело името Фронт за национално освобождение на Кюрдистан. САЩ обвиниха Гърция след скандална среща между лидери на ПКК и няколко гръцки депутати, включително и зам.-председателят на парламента Панайотис Критикос.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.198 г
 

Киро Глигоров вижда опасност в амбициите на съседите

 Пред десетки войници и офицери по случай Деня на сигурността македонският президент заяви, че опасни за суверенитета на страната му са амбициите на съседни държави, които искат да стават велики. "Едни искат да запазят Косово като люлка на сръбската държава, а други искат да се превземе Охрид-Ерусалим на тяхната държава", подчерта Глигоров. Той призова армията да защити Македония в тези "мътни времена".
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

СР Югославия отказва посредничество за Косово

 Дори в навечерието на налагането на нови санкции СР Югославия отказа да приеме международното посредничество за решаване на проблема в Косово. Политическият директор на външно министерство Драгомир Вучичевич заяви по повод съобщенията в белградските медии, че Милошевич бил готов да приеме посредничеството на Фелипе Гонсалес, че бившият испански премиер е добре дошъл, но само за преговори за нормализиране на отношенията между СРЮ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Гонсалес пък заяви, че има надежда Белград да приеме посредничеството.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

Турция не спазва споразумение с Бон

 Бивши турски офицери съобщиха по германската телевизия АРД, че Анкара използвала германско оръжие срещу кюрдите в страната, което било в нарушение на споразумение между двете Турция и Германия. По-специално това били танкове БТР-60, като били заличени знаците на производителя по бойната техника.
 в-к "Континент", бр. 104/09.05.1998 г.                рег. 09.05.1998 г.
 

САЩ искат нови санкции за Белград

 Джеймс Фоли, говорител на Държавния департамент, заяви, че днес на заседанието си в Лондон външните министри на 6-те страни от Контактната група трябва да забранят инвестициите в СР Югославия.
 в-к "Труд", бр. 121/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.

Русия за ситуацията в Косово

 Руският военен аташе у нас Владимир Ломакин заяви по радио "Свободна Европа", че Русия няма да подкрепи нови санкции срещу Югославия. Запитан намират ли се Балканите пред нов военен конфликт, кап. Ломакин заяви на пресконференция:"Ако напрежението в Косово се разрасне като военен конфликт, това ще окаже влияние и върху България. Огромно количество бежанци ще се насочат и насам. Страната ви ще има и икономически загуби от евентуални нови санкции срещу Югославия."
 в-к "Сега", бр. 104/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 

Щабът на балканските сили - в Скопие?

 Скопие тайно настоявало пред Пентагона да приеме щаба на бъдещите балкански умиротворителни сили да бъде там, съобщава гръцкият вестник "Пондики". Гръцкият военен министър дори пътувал до Македония за консултации. Ние също предлагаме Пловдив за щаб като компромисен вариант между Гърция и Турция, които настояват съответно за Солун и Одрин.
 Била планирана трета среща на 14 и 15 май в София между експертите. Окончателно въпросът щял да бъде решен на 22 май в Тирана, където ще се съберат зам.-военните министри на балканските държави.
 в-к "24 часа", бр. 122/10.05.1998 г.                              рег. 10.05.1998 г.
 

Забранени инвестиции в Югославия

 Държавите-членки на Контактната група за Югославия, решиха да наложат ембарго върху инвестициите за Белград, мярка, която бе предвидена на последната среща на групата. Москва се противопоставя на ползването на санкции срещу Белград , тъй като "прибързаните действия" могат да струват скъпо на европейската сигурност.
 В-к "Труд", бр.112/10.05.1998 г.                   рег 10.05.1998 г.
 

Албания иска още санкции за СР Югославия

 Решението на Контактната група да наложи забрана върху чуждите инвестиции в СР Югославия, бе посрещнато с удовлетворение от Тирана, която призова за още и по-строги санкции. Албания обвини Белград в политика на етническо прочистване. В документа под последните наложени санкции липсва подпис на руски представител.
 в-к "Пари", бр. 104/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Преговаряме за свободна зона с Турция

 От 26 до 28 май в Анкара ще се проведе първият кръг преговори за определяне на зона за свободна търговия с Турция. Днес МС ще обсъди резултатите пък от неотдавнашната българо-турска среща.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 

Милошевич изпълнявал план за "албанско въстание" в Косово

 Планът за справяне с косовския проблем бил създаден още през 1937 г. от д-р Васо Джубрилович, политически съветник на тогава управляващата сръбска монархия. Неговият начин е етническа чистка, като трябвало да бъдат изгонени от 30 до 60% от местните албанци. Масовото им преместване трябвало да стане, след като предварително се създаде подходящ психоклимат. За каузата трябвало да бъдат спечелени духовници и лидери, населението трябвало да бъде подложено на постоянен икономически, психически, социален и полицейски натиск под формата на масови арести. По-късно да се инсценира въстание, в което да се намеси армията. Джубрилович предлагал акцията да тръгне от Дреница. Именно оттам започна и Слободан Милошевич в началото на март, коментира в. "Сега".
 26 "албански терористи" бяха убити по време на операция на сръбската полиция в района на с. Преказ, властите забраниха на хуманитарни организации да отидат там, защото те пренасяли обикновено оръжие и екипировка. Това целяло показване на сила и предизвикване на преговори с косовските албанци от позицията на силата. Но международната общност този път се намеси много по-бързо от друг път и обърка сметките на югопрезидента. Те пристигнаха и видяха, че са използвани гранатомети, минохвъргачки, убити са жени и деца, а нароченият за "водач на терористите" Адем Яшари се оказа, че е бил заклан с нож. Резултатът е, че 30 000 албанци са побягнали към Черна гора и Вучи трън.
 Според вестник "Сега" критичният момент е намесата на армията. Въпреки изявленията на ген. Момчило Перишич, че армията няма да изпълнява полицейски функции, от 20 април тя фактически действа в Косово. Русия и Китай застават зад Милошевич, Европа лавира, Америка е готова на крайни действия. Великобритания пречела на намесата на Запада в Косово, твърдят международни експерти, тъй като още от миналия век стояла зад Сърбия. В момента сръбската армия се готвела за светкавична война в Косово, цялото сръбско общество стои зад Милошевич, Западът и целият свят получават информация за огнищата на напрежение само от сръбската официална преса. Това оправдава теорията за следваната от Милошевич идея на Джубрилович. Остава само да се инсценира "албанско въстание". Според наблюдатели то било само въпрос на дни. Армията щяла да се опита да очисти с всички възможни средства страната и западната част на Косово и да изтласка големи потоци бежанци към Македония, вклинявайки се между Косово и майката-родина Албания. Преговорите ще започнат след "потушаването на въстанието". Светът, който и без това е непоправимо закъснял с намесата си, няма да има време да реагира. За броени часове Косово ще бъде потопено в кръв. На преговорите после югопрезидентът ще настоява прочистените територии да останат в Сърбия, останалите ще бъдат пожертвани. Новите територии ще бъдат населени с бежанците от Босна, Хърватско, Херцеговина.
 Новият "горещ картоф" - Западна Македония, още не е на фокуса на световното внимание, но престои да застане, защото там етническото равновесие ще е нарушено. Ще се прибавят към македонските 25% албанци нови проценти, тези на бежанците от Косово. Киро Глигоров заяви, че ще им даде коридор към Албания, но дали тя ще ги приеме, не се знае със сигурност.
 Що се отнася до Милошевич, според коментара, той не се интересува толкова от силната си държава, колкото от силната си лична власт, а ако косовските албанци получат право на глас, с властта на социалистите на следващите избори е свършено. Затова той не иска Косово в рамките на Югославия, колкото и странно да звучи това. Областта би могла да стане чужд протекторат или република със статута на Черна гора. Това може да се случи, ако "планът Милошевич" успее, твърди коментаторът.
 в-к "Сега", бр. 105/11.05.1998 г.                рег. 11.05.1998 г.
 
 

Мисията на Холбрук удари на камък в Белград

 Четири часа преговаря без успех американският пратеник Ричард Холбрук с югопрезидента Слободан Милошевич, предаде Ройтерс. Емисарят на САЩ не успя да убеди Милошевич да приеме чуждестранно посредничество за решаване на кризата в Косово. "Въпросът за участие на международни представители за Косово бе свален от дневния ред чрез всенародно допитване и това не подлежи на обсъждане", отсече югопрезидента. След неуспешните преговори Холбрук се срещна в Прищина с лидера на косовските албанци Ибрахим Ругова.
 В-к "Стандарт" бр. 2017/11.05.1998 г.                   рег. 11.05.1998 г
 

Международно изложение "Балканконтакт" 98

 Вицепрезидентът Кавалджиев ще открие днес международно изложение в НДК, организирано от фирмата "Бизнесфорум" ООД, целта на което е да се засилят контактите между балканските и източноевропейските държави. В рамките на проявата щели да бъдат представени 4 специализирани изложби - "Балканхим", "Балканстрой", "Балкантех", "Балкантекс". Ще се проведат дискусии по темите "Балканите - икономическо състояние, перспективи и развитие", "Търговско сътрудничество между балканските страни" и др.
 в-к "Пари", бр. 105/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.
 

Изявления на Холбрук се приемат като сигнал за въоръжена намеса

 Белград съзира сигнал за намеса на НАТО в конфликта в Косово. Отхвърля се това, че Косово е вътрешен проблем за СР Югославия. Холбрук и Гелбард дискретно намекнали, че може да се стигне до интервенция.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                    рег. 12.05.1998 г.
 

Ниско равнище на срещата в Родос

 Започналата в Родос среща на министри от 28 европейски страни под егидата на ЗЕС, не привлече вниманието на най-важните държави в Европа. Те се извинили на Гърция и изпратили свои служители на по-ниско равнище. Така са постъпили Франция, Италия, Испания, Германия. Това показва, че сигурността на региона зависи повече от НАТО и САЩ, отколкото от тези, които са действително заинтересовани от нея, твърдят наблюдатели. НАТО и САЩ имат водеща роля в европейската отбрана, колкото и парадоксално да звучи това. Според представители на Великобритания и Германия НАТО била единствената организация, способна да предприеме нещо ефективно около Косово, защото можела да привлече за решаване на кризата Русия и САЩ. Страните от ЗЕС изцяло преотстъпиха инициативата на пакта за военни действия в района на Косово при случай на остър въоръжен конфликт.
 На срещата присъства и българската външна министърка Михайлова, която ще говори днес.
 в-к "Сега", бр.106/12.05.1998 г.                              рег. 12.05.1998 г.
 в-к "Демокрация", бр. 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

София ще завземе Македония

 Това твърди в последния си брой в. "Вашингтон таймс",цитирайки изявление на президента Петър Стоянов, че България ще прати войска в Македония, ако конфликтът в Косово се разрасне. Държавният ни глава се мотивирал с факта, че бившата югорепублика на практика била българска провинция, пише авторът на статията Винс Кроли. Скопие обаче няма да приеме такова "роднинско предложение", защото се опасява, че след подобна закрила Македония ще престане да съществува като независима република. Враждебността на България, Сърбия и Гърция към Македония накарала ООН да прати там свои войски, пише пък "Ню Йорк таймс". София подкрепила решението на ЕС да замрази чуждестранните авоари на СРЮ.
 в-к "24 часа", бр. 124/12.05.1998 г.                          рег. 12.05.1998 г.
 

Косово е пред угроза от война

 Косово е пред угроза от война, нещата се движат от криза през конфликт към война, заяви външният министър Надежда Михайлова на о-в Родос след среща на министрите на Западноевропейския съюз. Тя бе поканена да изнесе реч от името на 10-те асоциирани страни на ЗЕС. Според Михайлова няма да има пълно ембарго срещу СР Югославия, но Източна Европа се превръща в непривлекателен район за инвестиции. ЗЕС не взе никакво конкретно решение за разрешаване на кризата в Косово. Днес в Брюксел започва заседание на Съвета на НАТО, където ще се решава дали да бъдат разположени военни части в Албания  и Македония, заяви Хавиер Солана, който бе гост на ЗЕС в Родос. Възможно е щабът на балканските многонационални сили да се мести на ротационен принцип, каза военният министър Ананиев. Това ще бъде предложено на среща в Тирана на 22 май. Готови сме да отстъпим от Пловдив, целта е да се съберат заедно Турция и Гърция, заяви той.
 в-к "Сега", бр 107/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Косово - опасност за Босна

 Вълненията сред албанците в Косово можели да окажат негативно влияние в Босна, счита върховният представител на международната общност в Сараево Карлос Вестендорп. Косовската криза можела да предизвика бежански вълни към други бивши югорепублики. Босненските сърби и мюсюлмани можели да вземат страна в конфликта и да се зададе нова, по-кошмарна криза от тази в Босна, предрича и гръцкият военен министър Цохадзопулос.
 Страните кандидатки за членство в ЕС са подкрепили напълно санкциите срещу СР Югославия, се казва в декларация в Брюксел. Бившият български премиер Виденов пък заявил в Белград, че Косово е вътрешен конфликт и никой няма право да се намесва в него.
 в-к "Труд", бр. 125/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Среща Михайлова - Плешу

 Двамата външни министри на България и Румъния се срещнаха на заседанието на ЗЕС в Родос и обсъдиха кризата в Косово. Изострянето на кризата в района може да го направи непривлекателен за инвестиции, считат те. Специално внимание е било отделено на строителството на втори мост над р. Дунав и е била планирана скорошна среща между министрите на транспорта на Румъния и България - Траян Басеску и Вилхелм Краус по проблема.
 Надежда Михайлова разговаря и с гръцкия външен министър Теодорос Пангалос по кризата в Косово и го покани на откриването на новата сграда на българското генерално консулство в Солун на 24 май т.г.
 в-к "Труд", бр. 125/13.05.1998 г.                          рег.13.05.1998 г
 

Стокообмен на България с балканските страни

 За 1997 г. той е бил $ 1,680 млрд., което е близо 18 на сто от целия ни външнотърговски обмен, съобщи вчера представител на министерството на търговията по време на семинар за търговското сътрудничество между балканските страни. Износът ни за съседните страни е $ 1,223 млрд. или 25% от експорта ни за м.г. Вносът е $ 457 млн. Голяма част от търговията е обаче "куфарна", разплащанията стават в брой. Всичко това бе отчетено на търговското изложение "Балканконтакт" в НДК.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Холбрук откри, че Косово и Босна са различни

 Американският пратеник Ричард Холбрук констатира след оживена совалка в Балканския регион, че Косово се отличава от Босна, тъй като там живеят хора, с безспорно дълбоки корени на една и съща територия, но без традиция за съвместно съществуване на нея. Позициите на албанци и сърби били коренно противополжни, каза той.
 Вчера Белград официално обяви своя план за разрешаване на конфликта - ново териториално деление на Косово, при което се определят правата на малцинствата в републиката, ще бъдат създадени двукамарни парламенти - едната камара ще бъде на народностите, другата ще се избира пряко. В Белград се говорело за скорошно падане на правителството.
 в-к "Демокрация", бр 123/13.05.1998 г.                рег.13.05.1998 г
 

Турският външен министър иска войски на НАТО в Косово

 Исмаил Джем призова за разполагане на войски на пакта в Косово и в балкански държави, граничещи с него на съвместна пресконференция с българския външен министър Надежда Михайлова, предаде Ройтерс.
 Военните експерти на НАТО обмисляли възможността за разполагане на малки военни части в Албания. Повече от 150 души са загинали в Косово от началото на конфликта.
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.
 

НАТО ще прати войски в Албания

 Малобройни части в Албания е готов да прати пактът, за да съхрани мира в района и да опази границата с Косово, съобщи Ройтерс.
 Шефът на югославската Държавна сигурност Йовица Станишевич е назначен за началник-щаб на полицейските сили в Косово, пише белградският в. "Дневни телеграф".
 в-к "Стандарт", бр. 2021/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Започва трета среща за балкански умиротворителни сили

 Вчера срещата на експерти започна в Пловдив, като в нея участват представители на военните министерства и генералните щабове на България, Турция, Македония, Гърция, Румъния, Словения, Албания. Висши военни от САЩ и Италия също участват като наблюдатели. Обсъжда се възможността Пловдив да стане център на балканския корпус сини каски.
 в-к "Демокрация", бр. 125/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Дългосрочен договор с Турция за ток

 Външният министър на Турция Исмаил Джем съобщи, че Турция се нуждаела от подписването на такъв документ с продължителни срокове, защото България била най-големият производител на електроенергия в района. Нуждите на южната съседка с всяка измината година нараствали с 10%.
 в-к "Континент", бр. 109/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Генерал Клаус Науман в България

 Председателят на Военни комитет на НАТО ген. Клаус Науман, който пристигна на посещение в България на 11 май, заяви, че основното темо но разговорите му у нас е бил конфликтът в Косово. Според него НАТО никога не е обсъждал акция вътре в областта, но се дискутира как да се помогне на съседните Албания и Македония да тушират конфликта и да избегнат разпространението му. Прилагаме внимателен подход, каза генералът, действаме стъпка по стъпка.
 в-к "168 часа", бр. 20/15-20.05.1998 г.                  рег. 15.05.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"