САЩ - България

САЩ ни наблюдават като опасен пират

 България е в списъка на "най-строго наблюдаваните страни" за пиратство на интелектуална собственост, съставен от американското правителство. Списъкът бе огласен на 30 април от постоянния търговски представител на САЩ Шарлийн Баршевски. Тя заплаши, че ако България не положи усилия в борбата срещу пиратството на музика, филми и компютърен софтуер САЩ ще вземат мерки още през септември. В списъка, освен България, са включени Гърция, Европейския съюз, Израел, Русия, Италия, Турция, Китай, Аржентина, Египет, Индия и др.
в-к "Сега", бр. 99/04.05.1998 г.                  рег. 04.05.1998 г.
 

Търсим партньорство с американски фирми

 Сътрудничество с американския бизнес в областта на високите технологии ще търсят български фирми, които ще придружават вицепремиера Александър Божков при посещението му в САЩ в края на май. Нашите бизнесмени ще посетят едни от най-големите американски компании в Силиконовата долина и ще присъстват на семинар по въпросите на иновациите. Споразумение за икономическо сътрудничество се очаква да бъде подписано преди това от българския вицепремиер и от държавния секретар по икономическите въпроси на САЩ. Българската страна ще предложи Тексимбанк да гарантира инвестициите на американски фирми и в българското частно производство. Досега банката гарантираше само държавните капиталовложения в държавен сектор.
 в-к "Континент", бр. 102/07.05.1998 г.                     рег. 07.05.1998 г
 

Ейвис Боулън за американските инвестиции в България

 Вчера в Русе американската посланичка у нас г-жа Боулън заяви, че СБ и американските бизнесмени били много заинтересувани от възможността за инвестиции в България след икономическото стабилизиране през последната година. Имало пречки само още в дългите и бюрократични процедури на администрацията, които възпирали засега американските инвестиции. Но Нова България била желана от правителството във Вашингтон, особено сега при кризата в Косово.
 Ейвис Боулън се запозна с проблемите на Русенската община и Русенския университет. Тя дари на домове за сираци помощ от $500 хил.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

ОНС се среща с Ейвис Боулън

 Депутатите от ОНС се оплакаха на американската посланичка у нас от ситуацията в Кърджали, коментирана била и реформата в страната. Това е първата от поредицата срещи на ОНС с чуждите посланици в България относно ситуацията в страната.
 в-к "Сега", бр. 104/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 

Американски "Тюлени" тренират с наши барети

 Американски "тюлени" от спецслужбите на американската пехота на САЩ тренират съвместно с нашите "черни барети" ембаргови операции в морето край Варна, съобщиха от пресцентъра на ВМС. За целта бяха използвани американски катери и натовски радиостанции и радари. Отработваха се задачи по откриване на контрабандни товари на борда на кораби в открито море и край брега.
 в-к "Труд", бр.112/10.05.1998 г.                   рег 10.05.1998 г.
 

Соломон Паси замина за САЩ

 Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси и председателят на Федерацията на ционистите в България Виктор Меламед заминаха вчера за Вашингтон за участие в 92-та годишна среща на Американо-еврейския комитет. В нея ще участват президентът на САЩ Бил Клинтън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
 в-к "Демокрация", бр. 122/12.05.1998 г.                      рег. 12.05.1998 г.

Филип Димитров - новият посланик в САЩ

 Премиерът Иван Костов обяви, че бившият премиер ще бъде новият ни посланик зад океана, след като Снежана Ботушарова стана евросъдия в Страсбург. Все още не е известно кой ще отиде на мястото на Димитров като посланик на ООН В Ню Йорк, но това щяла да решава Надежда Михайлова, каза премиерът.
 в-к "Демокрация", бр. 125/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"